Afwijkend gedrag bij stervende kat

roos-overlijden-afwijkend-gedrag-bij-stervende-kat

Afwijkend gedrag bij stervende kat

Het is een moeilijk onderwerp, maar toch wilden we er meer over weten: afwijkend gedrag bij katten naar een stervende kat. Wij vroegen Liesbeth Puts, gediplomeerde kattengedragstherapeut van Praktijk voor Kattengedrag, naar meer informatie hierover. Liesbeth schreef:

“Bij Stichting Jasmijn zagen we het ook wel gebeuren in de kattengroep: als één kat ineens werd aangevallen door de anderen, bleek niet lang daarna dat de betreffende kat ziek was. Ik hoor het ook wel van eigenaren die mij bellen of mailen.

Er is – uiteraard – geen echt onderzoek naar gedaan, maar ik weet vrijwel zeker dat het te maken heeft met geur. Katten die ziek zijn, met name als het gaat om bijvoorbeeld kanker of nieraandoeningen, hebben een andere lichaamsgeur omdat de stofwisseling/chemie in het lichaam verandert. En aangezien katten minimale geurverschillen oppikken, ruiken ze ook dit. Sommige katten reageren daarom ook anders als vrouwen zwanger zijn of als een menselijke  huisgenoot kanker heeft.

Waarom de andere kat(ten) agressief worden blijft deels ook speculatie. Het kan zijn dat de zieke kat niet meer herkend wordt, vergelijk met een kat die thuiskomt met dierenartsgeur, of dat ze merken dat de kat verzwakt is.”

Het blijft een lastige kwestie. Katten zijn geen roedel- of kuddedieren en daarom is dat geen aannemelijke verklaring dat katten worden verstoten of worden achtergelaten, zoals je bij kuddedieren wel ziet. Wel zou het kunnen dat een afwijkende geur van ziekte roofdieren aantrekt en dat katten daarom toch willen dat een stervend dier uit het territorium wordt verwijderd. Veel mensen weten niet dat katten – als roofdier – óók prooidier zijn. Katten komen oorspronkelijk in ruige omgevingen voor zoals de woestijn en de savanne. Zij moeten hier telkens alert zijn op gevaar. Katten worden gegeten door coyotes en grote roofvogels willen ook nog wel eens een kitten verslinden.

Heb je zelf ervaringen met afwijkend gedrag in je huiskattengroepje naar een kat die stervend was?
Praat erover mee in onze Facebookgroep.

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen: het rouwproces bij katten na het overlijden van een huisgenootje