Eens wat anders dan kattengras

Eens wat anders voor de kat dan kattengras!

Eens wat anders dan kattengras: Chlorophytum Comosum! Heb je wel eens van deze kamerplant gehoord? Of ken je de naam Graslelie of Zebragras? Misschien gaat er nog geen lichtje branden. Als je de foto ziet van deze plant, dan herinner je je deze misschien nog wel. Misschien had je er zelf wel een! In de jaren ’70 en ’80 was deze makkelijke kamerplant ook te vinden in veel kantoren.

chlorophytum-populaire-kamerplant-jaren-70-80er-kattenzorg-nijmegen

Chlorophytum is de botanische naam van een geslacht van eenzaadlobbige planten. De naam is afgeleid uit het Grieks: ‘chloros’, dat groen, en ‘phyton’, dat plant betekent. De 200 tot 220 soorten, zijn groenblijvende vaste planten. Ze komen van nature voor in de tropische en subtropische gebieden van Afrika en Azië.

De planten worden 10 tot 60 cm groot en hebben een bladrozet van slappe 15-75 cm lange en 0,5-2 cm brede bladeren. Ze vormen dikke, vlezige wortelstokken.

De kleine, meestal witte bloemen vormen een tot 120 cm lange, al of niet vertakte pluim. Bij sommige soorten zitten er aan de pluim ook kleine planten (valse viviparie), die zodra ze de grond raken wortels vormen.

De witgestreepte cultivar Chlorophytum comosum ‘Variegatum’ is een populaire, gemakkelijke kamerplant.

Chlorophytum wordt ook genoemd in een (mede door NASA-medewerkers samengestelde) lijst van planten die zeer geschikt zijn als luchtfilterende planten.

Bron: wikipedia

chlorophytum-comosum-graslelie-geschikt-voor-katten

Chloe bij twee verschillende varianten van de Chlorophytum Comosom. Links op de foto: de Ocean

Het leuke van deze plant is dat deze volkomen veilig is voor katten en honden, deze plant is niet giftig. De Chlorophytum Comosum Ocean is de variant die de zachtste bladeren heeft. Katten vinden het heerlijk om aan de punten te knagen. Weer eens wat anders dan kattengras! Deze plant laat zich ook erg makkelijk stekken. De uitlopers kun je ruim afknippen en laten wortelen in een glas water of simpelweg in een potje met aarde zetten.

Belangrijk: als je deze plant koopt bij een tuincentrum, kies dan voor de biologische variant, zodat je kat geen bestrijdingsmiddelen binnen krijgt bij het eten ervan.

Verzorging van de Chlorophytum Comosum

Dit is een makkelijke en luchtzuiverende plant. Deze kamerplant krijgt veel uitlopers waaraan zich nieuwe plantjes vormen. Dit maakt hem geschikt als hangplant (waardoor je katten er overal makkelijk bij kunnen om eraan te knabbelen!). Rond mei-juli krijgt de Chlorophytum kleine witte bloemetjes. Hij laat zich heel makkelijk stekken. Knip een uitloper ruim af en zet het in potgrond in een plastic binnenpotje met gaatjes onderin. Kies daarna een leuke buitenpot. Een buitenpot met gaten onderin is ook geschikt!

chlorophytum-comosum-ocean

Kenmerken

 • veilige plant voor honden en katten om op te eten (kies voor dit doel het liefst een biologische)
 • de variant ‘Ocean’ heeft de zachtste bladeren voor katten
 • te gebruiken als hangplant
 • luchtzuiverend
 • geschikte plant voor in de slaapkamer (men zegt dat je nachtrust verbetert door luchtzuiverende planten!)
 • simpel te vermeerderen
 • makkelijk te verzorgen
 • hij kan tegen een stootje

Verzorging

 • zet de binnenpot (of de buitenpot met gaatjes onderin) één keer per week gedurende 20-30 minuten in de gootsteen of in een teiltje met water
 • geef geen water bovenop de grond. Vaak ontstaat er schimmel of krijgt de plant teveel water
 • voeg 1x per 1-2 maanden plantenvoeding toe aan het dompelwater (als jouw honden of katten eten van de plant, kies dan voor plantenvoeding die geschikt is voor moestuinen)
 • de Chlorophytum heeft veel licht nodig, maar hij wil liever niet in de volle zon staan
 • hij kan zonder problemen tegen lagere temperaturen

chloe-varianten-chlorophytum-comosum-graslelie-ocean-kattenzorg-nijmegen

Plantenproblemen

Aan het blad is goed te zien hoe de plant het doet. Loop je tegen een van deze plantenproblemen aan met de Chlorophytum? Dit kun je doen.

 • de bladeren zijn flets of gelig
  oorzaak: te weinig water. Geef hem nog eens een extra dompelbadje.


 • er ontstaan veel bruine bladeren
  oorzaak: de lucht is te droog. Meer ventileren helpt voor een goed binnenklimaat! Zet alle ramen elke dag een half uur open


 • de plant groeit uit zijn pot of kan zijn eigen gewicht niet meer dragen
  oplossingen:

  • verplant je Chlorophythum naar een grotere pot
  • verlos hem van overtollig gewicht door wat stengels kort te knippen
  • knip een of meer uitlopers ruim af en zet deze in een aparte pot om de plant te vermeerderen

  Op internet zijn honderden websites te vinden met giftige planten voor hond en kat. Er zijn zoveel giftige planten voor dieren, dat het eigenlijk leuker is om te lezen wat wél veilige en niet-giftige planten zijn voor je huisdier! Daar is gelukkig ook een handige website over.