Eens wat anders dan kattengras

Eens wat anders voor de kat dan kattengras!

Heb je wel eens gehoord van Chlorophytum Comosum? Of ken je de naam Graslelie of Zebragras? Misschien gaat er nog geen lichtje branden. Als je de foto ziet van deze plant, dan herinner je je deze misschien nog wel. Misschien had je er zelf wel een! In de jaren ’70 en ’80 was deze makkelijke kamerplant ook te vinden in veel kantoren.

anders-chlorophytum-comosum-graslelie-zebragras-veilige-kamerplant-voor-katten

Chlorophytum is de botanische naam van een geslacht van eenzaadlobbige planten. De naam is afgeleid uit het Grieks: ‘chloros’, dat groen, en ‘phyton’, dat plant betekent. De 200 tot 220 soorten, zijn groenblijvende vaste planten. Ze komen van nature voor in de tropische en subtropische gebieden van Afrika en Azië.

De planten worden 10 tot 60 cm groot en hebben een bladrozet van slappe 15-75 cm lange en 0,5-2 cm brede bladeren. Ze vormen dikke, vlezige wortelstokken.

De kleine, meestal witte bloemen vormen een tot 120 cm lange, al of niet vertakte pluim. Bij sommige soorten zitten er aan de pluim ook kleine planten (valse viviparie), die zodra ze de grond raken wortels vormen.

De witgestreepte cultivar Chlorophytum comosum ‘Variegatum’ is een populaire, gemakkelijke kamerplant.

Chlorophytum wordt ook genoemd in een (mede door NASA-medewerkers samengestelde) lijst van planten die zeer geschikt zijn als luchtfilterende planten.

Bron: wikipedia

Het leuke van deze plant is dat deze volkomen veilig is voor katten en honden, deze plant is niet giftig. De Chlorophytum Comosum Ocean is de variant die de zachtste bladeren heeft. Katten vinden het heerlijk om aan de punten te knagen. Weer eens wat anders dan kattengras! Deze plant laat zich ook erg makkelijk stekken. De uitlopers kun je ruim afknippen en laten wortelen in een glas water of simpelweg in een potje met aarde zetten.

Belangrijk: als je deze plant koopt bij een tuincentrum, kies dan voor de biologische variant, zodat je kat geen bestrijdingsmiddelen binnen krijgt bij het eten ervan.

Op internet zijn honderden websites te vinden met giftige planten voor hond en kat. Er zijn zoveel giftige planten voor dieren, dat het eigenlijk leuker is om te lezen wat wél veilige, niet-giftige planten zijn voor je huisdier! Daar bestaat gelukkig ook een handige website over.