Eens wat anders dan kattengras

Eens wat anders voor de kat dan kattengras!

Eens wat anders dan kattengras: de Chlorophytum Comosum! Heb je wel eens van deze kamerplant gehoord? Of ken je de naam Graslelie of Zebragras? Misschien gaat er nog geen lichtje branden. Als je de foto ziet van deze plant, dan herinner je je deze misschien nog wel. Misschien had je er zelf wel een? In de jaren ’70 en ’80 was deze makkelijke kamerplant ook te vinden in veel kantoren.

chlorophytum-populaire-kamerplant-jaren-70-80er-kattenzorg-nijmegen

Chlorophytum is de botanische naam van een geslacht van eenzaadlobbige planten. De naam is afgeleid uit het Grieks: ‘chloros’, dat groen, en ‘phyton’, dat plant betekent. De 200 tot 220 soorten zijn groenblijvende vaste planten. Ze komen van nature voor in de tropische en subtropische gebieden van Afrika en Azië.

De planten worden 10 tot 60 cm groot en hebben een bladrozet van slappe 15-75 cm lange en 0,5-2 cm brede bladeren. Ze vormen dikke, vlezige wortelstokken.

De kleine, meestal witte bloemen vormen een tot 120 cm lange, al of niet vertakte pluim. Bij sommige soorten zitten er aan de pluim ook kleine planten (valse viviparie), die zodra ze de grond raken wortels vormen.

De witgestreepte cultivar Chlorophytum comosum ‘Variegatum’ is een populaire, gemakkelijke kamerplant.

Chlorophytum wordt ook genoemd in een (mede door NASA-medewerkers samengestelde) lijst van planten die zeer geschikt zijn als luchtfilterende planten.

Bron: wikipedia

Veilig of giftig?

Bij Kattenzorg doen wij uitgebreide research voordat we een artikel aanprijzen (of er juist voor waarschuwen om het niet te gebruiken). Toen een fokker een paar jaar geleden postte over deze plant, die eetbaar zou zijn voor katten, waren wij erg huiverig dat zomaar te geloven. De fokker had deze plant al jaren in huis. Maar was het veilig? Al die waarschuwingen over giftige planten, dat bestaat toch niet, een eetbare kamerplant voor katten?

We zijn er heel diep ingedoken. Op geen enkele lijst met giftige planten was de Chlorophytum (of Graslelie) te vinden. Dat was een goed teken! Nu nog meer zekerheid. En dat vonden we op héél wat lijsten over veilige planten voor huisdieren (zie de bronvermeldingen onderaan dit artikel).


In november 2017 kregen we een mailtje van een oplettende lezer die dit bericht was tegengekomen en hij wilde graag weten hoe wij daarover dachten. Vonden wij deze tekst zo aannemelijk dat de Chlorophytum achter slot en grendel zou moeten voor de katten?

Als je het artikel leest, dan schrik je in eerste instantie misschien. Bij het ontleden van dit artikel vallen toch een aantal zaken op die de onrust (bij ons) in ieder geval direct wegnemen:

 • de auteur noemt studies (geen bronvermelding) waaruit zou blijken dat de plant een mild hallucinogeen effect heeft op katten. Dit is bepaald geen schokkend nieuwtje. Kattenkruid bevat ook een stof met een mild hallucinerende (kortdurende) werking en kattenkruid is alom geaccepteerd als een veilige verrijking van een kattenomgeving.
 • hoewel de auteur beaamt dat de plant wordt beschouwd als niet-giftig, waarschuwt zij voor bijwerkingen die volgens haar komen door de werkzame stoffen in de plant: mogelijk maagklachten, overgeven en diarree. Dit zijn dezelfde klachten die op kunnen treden als katten gras eten.

chlorophytum-comosum-ocean

Wij vinden de argumenten in het artikel niet genoeg onderbouwd om de Chlorophytum als gevaarlijk te beschouwen:

 • dat katten af en toe behoefte hebben aan stoffen die voorkomen in plantaardig materiaal is een feit. Dat katten een voorkeur zouden hebben voor Chlorophytum omdat er “verslavende stoffen” in zitten (met een vergelijkbare werking als kattenkruid), is voor ons niet aangetoond
 • dat de vermeende klachten zouden ontstaan door de werkzame stof in de Chlorophytum, is voor ons ook niet bewezen. De genoemde klachten zijn dezelfde klachten als die een kat ervaart als hij ander plantaardig materiaal eet
 • overdaad schaadt, en dat geldt voor alles. Als je kat thuis “grasmaaier gaat spelen” of geen enkele plant met rust kan laten, dan is het misschien goed te onderzoeken of je kat zich verveelt. Het kan een idee zijn structureel een paar minuten per dag samen met je kat te gaan spelen.
 • als je het graas-gedrag van je kat zorgelijk vindt, als je kat iedere dag van de plant eet en moet overgeven of als je kat wel heel vaak diarree heeft (al dan niet met stukjes uitgepoepte plant) dan moet je natuurlijk gewoon naar een dierenarts! Het overmatig eten van plantaardig materiaal kan een andere oorzaak hebben of een symptoom zijn van een ander medisch probleem.

Onze conclusie:
de Chlorophytum Comosum is een veilige, niet-giftige kamerplant.
Het is geen probleem als katten (of honden) daarvan eten.
Gebruik je gezond verstand en ga naar je dierenarts als je kat teveel plantaardig materiaal eet, (te) vaak ziek is of ander zorgelijk eetgedrag vertoont.


chloe verstopt achter plan chlorophytum

Chloe gebruikt de Chlorophytum ook tijdens de jacht op speelgoed

Thuis testen

Vrijwilliger Marieke heeft vervolgens bij het tuincentrum een Chlorophytum Comosum ‘Ocean’ gekocht en zij heeft van een vriendin een stekje gekregen van een onbekende Chlorophytum-variant. De katten van Marieke hebben maandenlang mogen testen, snuffelen en eten van de planten. Niet iedere kat had er interesse in. Chloe en Tonick hadden – net als de andere katten – onbeperkt toegang tot de Chlorophytum-planten, maar gaven toch de voorkeur aan het eten van gras.

Marieke vindt het grote voordeel van de Chlorophytum dat de bladeren breed zijn en dat de katten er “hapjes” van nemen. De kans dat er een (stuk) blad van de Chlorophytum in de keel of neus blijft steken, is klein. Dat risico is er zeker wel met gras. Dat is de reden dat Marieke liever zou hebben dat haar katten geen gras eten, maar knagen aan de Chlorophytum!

De katten die wel van de plant aten, braakten niet altijd na het eten ervan. Diarree hadden ze al zeker niet. Overigens eten de katten van Marieke regelmatig gras, waarbij ze ook niet altijd overgeven.

Na een paar jaar zelf thuis testen durft Marieke wel te stellen dat de Chlorophytum een veilige plant is voor katten. Gelukkig kan een “volwassen plant” tegen een stootje, want soms zagen de planten er behoorlijk afgekloven uit. 🙂

chlorophytum-comosum-graslelie-geschikt-voor-katten

Chloe bij twee verschillende varianten van de Chlorophytum Comosom. Links op de foto: de Ocean

De veilige kamerplant

De Chlorophytum Comosum beschouwen wij na grondig onderzoek als een veilige kamerplant voor honden en katten. Deze plant is niet giftig. De Chlorophytum Comosum Ocean is de variant die de zachtste bladeren heeft. Katten vinden het heerlijk om aan de punten te knagen. Weer eens wat anders dan kattengras! Deze plant laat zich ook erg makkelijk stekken. De uitlopers kun je ruim afknippen en laten wortelen in een glas water of simpelweg in een potje met aarde zetten.

Belangrijk: als je deze plant koopt bij een tuincentrum, kies dan voor de biologische variant, zodat je kat geen bestrijdingsmiddelen binnen krijgt bij het eten ervan.

Verzorging van de Chlorophytum Comosum

Dit is een makkelijke en luchtzuiverende plant. Deze kamerplant krijgt veel uitlopers waaraan zich nieuwe plantjes vormen. Dit maakt hem geschikt als hangplant (waardoor je katten er overal makkelijk bij kunnen om eraan te knabbelen!). Rond mei-juli krijgt de Chlorophytum kleine witte bloemetjes. Hij laat zich heel makkelijk stekken. Knip een uitloper ruim af en zet het in potgrond in een plastic binnenpotje met gaatjes onderin. Kies daarna een leuke buitenpot. Een buitenpot met gaten onderin is ook geschikt!

chlorophytum-comosum-ocean

Kenmerken

 • veilige plant voor honden en katten om op te eten (kies voor dit doel het liefst een biologische)
 • de variant ‘Ocean’ heeft de zachtste bladeren voor katten
 • te gebruiken als hangplant
 • luchtzuiverend
 • geschikte plant voor in de slaapkamer (men zegt dat je nachtrust verbetert door luchtzuiverende planten!)
 • simpel te vermeerderen
 • makkelijk te verzorgen
 • hij kan tegen een stootje

Verzorging

 • zet de binnenpot (of de buitenpot met gaatjes onderin) één keer per week gedurende 20-30 minuten in de gootsteen of in een teiltje met water
 • geef geen water bovenop de grond. Vaak ontstaat er schimmel of krijgt de plant teveel water
 • voeg 1x per 1-2 maanden plantenvoeding toe aan het dompelwater (als jouw honden of katten eten van de plant, kies dan voor plantenvoeding die geschikt is voor moestuinen)
 • de Chlorophytum heeft veel licht nodig, maar hij wil liever niet in de volle zon staan
 • hij kan zonder problemen tegen lagere temperaturen

chloe-varianten-chlorophytum-comosum-graslelie-ocean-kattenzorg-nijmegen

Plantenproblemen

Aan het blad is goed te zien hoe de plant het doet. Loop je tegen een van deze plantenproblemen aan met de Chlorophytum? Dit kun je doen.

 • de bladeren zijn flets of gelig
  oorzaak: te weinig water. Geef hem nog eens een extra dompelbadje.


 • er ontstaan veel bruine bladeren
  oorzaak: de lucht is te droog. Meer ventileren helpt voor een goed binnenklimaat! Zet alle ramen elke dag een half uur open


 • de plant groeit uit zijn pot of kan zijn eigen gewicht niet meer dragen
  oplossingen:

  • verplant je Chlorophythum naar een grotere pot
  • verlos hem van overtollig gewicht door wat stengels kort te knippen
  • knip een of meer uitlopers ruim af en zet deze in een aparte pot om de plant te vermeerderen

  Op internet zijn honderden websites te vinden met giftige planten voor hond en kat. Er zijn zoveel giftige planten voor dieren, dat het eigenlijk leuker is om te lezen wat veilige planten zijn voor je huisdier! Daar is gelukkig ook een handige website over met 7 tips.