Zoek je kittens?

Zoek je kittens?

zoekt-u-kittens-kattenzorg-nijmegen-verwijst-naar-goede-dierenasiels-en-dierenopvang-andere-organisaties

Kattenzorg Nijmegen bemiddelt bij herplaatsing van volwassen katten. Een paar keer per jaar hebben wij kittens in de bemiddeling. Het actuele aanbod van katten die een thuis zoeken vind je hier. Als wij op dit moment geen kat hebben die bij je past, dan verwijzen wij je graag naar onderstaande organisaties.

Wij verwijzen je van harte naar:

logo-stichting-poezensnuitjes-nijmegen-velp-arnhem-samenwerking-verwijzen-verwijzing-dierenhulporganisatieStichting Poezensnuitjes

De kittens verblijven bij gastgezinnen in Nijmegen en Arnhem. Klik hier om naar de website te gaan.


Je kunt ook gaan kijken bij deze dierenasiels in onze regio.


verwijzing-katten-kittens-dierenasiel-hof-van-ede-kattenzorg-nijmegen-herplaatsing-bemiddeling-advies-voorlichting-katten

Dierentehuis De Hof van Ede 

Kijk hier voor het kattenaanbod.


Dierenopvangcentrum Hokazo in Uden

Katten en kittens van Hokazo op de website van dierenasiels.com


Zoek je gratis kittens?

Klik dan hier.


kittens-kattenzorg-nijmegen-herplaatsing-bemiddeling-persoonlijk-advies-voorlichting-katten

Kies je voor één of twee kittens?

Hier vind je informatie om een goede afweging te maken.


kitten-chloe-in-de-weegschaal-kattenzorg-nijmegen-herplaatsing-katten-voorlichting-persoonlijk-advies-kat

De juiste leeftijd

Voor een goede groei en stabiliteit van het karakter raden deskundigen aan om een kitten op de leeftijd van 10-12 weken uit het nest te halen.

Kittens zijn schattig, met name als ze heel jong zijn. Katjes die de moeder te jong verlaten hebben, kunnen (ernstige) gedragsproblemen gaan vertonen op volwassen leeftijd. Onzindelijkheid komt voor, net als voortdurend ziek zijn, omdat ze de noodzakelijke antistoffen via de moedermelk gemist hebben.

De Sophia Vereeniging tot Bescherming van Dieren geeft meer informatie over de redenen een kitten pas met 12 weken bij de moeder weg te halen. Klik hier om het artikel te lezen.

De wettelijke leeftijd om een katje van de moeder te scheiden is helaas 7 weken. Dit komt de ontwikkeling van kittens niet ten goede. Door de enorme aantallen opgevangen katten bij asiels en dierenhulpstichtingen is de leeftijd van 8-10 weken ook daar gangbaar om de kittens weg te geven.

Als je een kitten hebt uitgekozen dat nog bij de moeder is, probeer het dan tot 12 weken bij de moeder te laten. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen een aanbetaling van het aankoopbedrag te doen, waardoor het asiel of de opvang de garantie heeft dat jij het kitten zult nemen.


Online informatie over kittens

Op de website Kittenleeftijd.nl is veel goede informatie te vinden over kittens. Waar moet je op letten bij de aanschaf? Kies je voor een poes of een kater? Neem je er een of twee? Zegt de kleur van het kitten iets over het karakter straks?

En natuurlijk het allerbelangrijkste: hoe introduceer je een kitten op de beste wijze bij je thuis? Met name als je al een of meerdere katten of een hond hebt, is dit belangrijk. Je kunt het allemaal hier lezen.


Goede boekentip

Krijg je te veel informatie op internet en weet  je niet wat de juiste adviezen zijn voor de opvoeding van je jonge katje? Wij hebben een goede boekentip! Thuis lekker op je gemak lezen, zodat je helemaal bent voorbereid op de komst van je kitten(s). Dit boek is ook interessant voor mensen die een volwassen kat zoeken en natuurlijk een waardevol cadeau. Klik hier voor meer informatie en om het boek te bestellen.

boek-praktische-kittengids-liesbeth-puts-kattenzorg-nijmegen


Wij wensen je veel succes en plezier bij de zoektocht. Als je nog vragen hebt: je krijgt snel antwoord via e-mail.

Opgepast voor de Dracaena!

©Dierenartsenpraktijk-t-Hof-dracaena

Foto: Dierenartsenpraktijk ’t Hof

Opgepast voor de Dracaena!

Een paar jaar geleden postte Dierenartsenpraktijk ’t Hof dit bericht op hun Facebookpagina.

Dit schattige kitten heeft veel geluk gehad dat zijn baasjes snel gemerkt hadden dat hij niet lekker was. Hij had immers aan de blaadjes van de Dracaena Marginata geknabbeld. Dit is een zeer populaire en goedkope kamerplant waarvan vaak niet geweten is dat deze erg giftig is voor katten. Deze jonge knaap heeft hierdoor te kampen met acute nierinsufficiëntie en krijgt vocht toegediend om zijn nieren op gang te houden. Help ons om meer mensen op de hoogte te brengen van het gevaar van deze veel voorkomende kamerplant door dit bericht te delen.

dracaena-gifitige-kamerplant-voor-katten

Dracaena Marginata. Foto van: www.botanical-online.com

Verschillende Dracaena’s

Er zijn verschillende Dracaeana’s die nogal van elkaar verschillen. Hier staan goede foto’s!

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

Wat zijn veilige kamerplanten voor katten? Klik hier

Een overzichtelijke website met giftige planten voor katten (in huis en tuinplanten) vind je hier

waarom eten katten gras?

de Grasdoos voor huisdieren

Eens wat anders voor je kat dan kattengras: de chlorophytum comosum! Geheel veilig en beter dan kattengras omdat de kans dat de bladeren in de keel of neus vast kunnen komen te zitten aanzienlijk kleiner is!

Zonbescherming voor hond en kat

Zonbescherming voor hond en kat

De lichtgekleurde blokken zijn citaten.

We hebben een witte kat en nu kreeg ik het advies om zijn oorschelpen met zonnebrandcrème in te smeren wanneer hij naar buiten de zon in gaat. Is dit zo en waarom moet dat?

Antwoord van dierenarts Frank:

Het insmeren van de oren van witte katten in zonnige perioden is een correct advies. Witte gedeelten van de vacht van katten hebben geen pigment en zijn veel gevoeliger voor UV-straling uit zonlicht. De oren van een kat zijn van nature dun behaard zodat zij gemakkelijk verbranden in de zon.

Juist bij witte oren kunnen problemen optreden door deze UV-straling. Naast het verbranden van de huid door de zon zien we regelmatig op deze plek een kwaadaardig type huidtumor ontstaan, het zgn. plaveiselcelcarcinoom. Deze vorm van kanker kan ook op de neus, aan de oogleden en in de mondholte ontstaan. Eenmaal ontstane tumoren kunnen alleen behandeld worden door de oorschelpen te amputeren.

Het is dus verstandig om preventief te handelen en daarbij is het insmeren van de oren met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor zinvol. Ook is het raadzaam de kat tussen 10.00 en 15.00 uur binnen te houden.

Bron: Diergeneeskundig Centrum

Het eerste stadium van oorverbranding bij de kat, dat uiteindelijk altijd zal ontaarden in oorkanker, ziet er zo uit. De randen van de oren zijn rood.

zon-verbranding-foto-van-DierenZiekenhuis-Zeeuws-Vlaanderen

Het eerste stadium van oorverbranding bij de kat: rode oorranden. Foto: DierenZiekenhuis Zeeuws-Vlaanderen

zon-verbranding-gevolg-Oorkanker-witte-kat-foto-vanDierenkliniek-Hellendoorn

Het tweede stadium van oorkanker bij de kat: tumoren tasten de oren aan Foto: Dierenkliniek Hellendoorn

Poes Kimmy kwam bij Dierenkliniek Hellendoorn met korstige oren. Toen de dierenarts erop drukte kwam er ook wat pussige vloeistof uit. Dan zou men in eerste instantie denken aan een ontsteking. Dit was echter oorkanker. Aangetaste oorranden vertonen geen abnormale zwellingen zoals bij de meeste vormen van kanker eerder een soort zweren. De oorranden zijn rood, verdikt en onregelmatig. De enige behandeling is amputatie van de aangetaste oorschelp, vaak moet de hele oorschelp worden verwijderd.

Belangrijke zaken om te weten:

 • kokosolie is ongeschikt als anti-zonnebrandmiddel. Het heeft een factor van 4 tot 8, en dat is veel te laag voor mensen met weinig of zonder pigment en dat geldt zeker ook voor dieren!
 • Bewolking filtert UV-stralen niet. Ook op een bewolkte dag is het voor mens en dier heel goed mogelijk te verbranden. De kracht van de zon kan op een matig bewolkte dag zelfs nog groter zijn dan wanneer het een stralende en zonnige dag is! Dat komt doordat wolken zonlicht terugkaatsen naar de aarde. Bewolking houdt alleen een deel van UVB-straling tegen terwijl UVA-straling altijd aanwezig is. Ongeveer 80% van de zonnestralen gaat door wolken of mist heen, zodat het aangezicht en de oortjes van dieren ook bij bewolkt weer gemakkelijk kunnen verbranden.
 • Alle katten en honden met een ongepigmenteerd of deels gepigmenteerd aangezicht of oren lopen risico. Dus ook rood-witte katten, of lapjeskatten met wit aan de oren of in het gezicht, of een zwart-witte kat, zoals hierboven op de foto. Niet alleen compleet witte katten kunnen verbranden. Iedere hond of kat die wit aan de oren of in het gezicht heeft, kan verbranden in de zon.

Amputatie van de oortjes bij katje Chloe van Kattenzorg-vrijwilliger Marieke

Bij katje Chloe o’Brian van Kattenzorg-vrijwilliger Marieke van de Weijer zijn de oortjes helaas verbrand in de zon en door de dierenarts zijn de ongepigmenteerde en verbrande delen geamputeerd. Marieke: “ik heb een tuin op het zuid-westen en mijn woestijndiertjes zijn zonaanbidders. Bij de broertjes heb ik hun deels witte oren ingesmeerd met factor 50, maar bij dit ex-zwerfdiertje kun je dat wel vergeten om zoiets te doen. Dat is het probleem met angstkatjes, die kun je niet zomaar op die manier aanraken. Zelfs met het toedienen van vlooiendruppels moet je creatief zijn, dagelijks de oortjes insmeren is simpelweg een onmogelijkheid.

Ze is maar één keer verbrand en dat was erg genoeg om haar oortjes te laten amputeren. Ze had er nog een paar jaar mee rond kunnen lopen voordat het tumoren zou worden, maar om daarop te gaan zitten wachten geeft teveel onrust. Op 3 juli 2014 zijn de ongepigmenteerde en verbrande delen van de oortjes geamputeerd. Vakwerk door dierenarts Maaike Lucassen van Dierenkliniek Overhage in Cuijk. De oortjes van Chloe zijn prachtig geheeld.

zon-geamputeerde-oortjes-zonverbranding-ongepigmenteerd-chloe-kattenzorg-nijmegen

Op 3 juli 2014 zijn de ongepigmenteerde en verbrande delen van de oortjes van Chloe geamputeerd. Vakwerk door dierenarts Maaike Lucassen van Dierenkliniek Overhage in Cuijk. Het is prachtig geheeld. Deze foto is van juni 2016.


Het kiezen van het juiste anti-zonnebrandmiddel

Het ligt voor de hand om een antizonnebrandmiddel te kiezen dat speciaal is gemaakt voor dieren. Helaas heb ik persoonlijk geen prettige ervaring met het speciale antizonnebrandmiddel, gemaakt voor dieren, Dermoscent Sunfree bij het smeren van de oren bij katten. Dit plakkerige en stroperige sunblock is na het zonnebad niet meer van de oren af te poetsen. Bij mijn katten vielen alle haren van de oren uit en er bleven grote roze plekken over die er niet goed uitzagen. Doordat er ook al geen bescherming van de haartjes meer op de oren zat, liepen mijn katten een nog groter risico op zonverbranding (Marieke van de Weijer, auteur van dit artikel).

Ons artikel over zonverbranding bij dieren wordt goed gevonden in Google en sinds 2015 hebben meerdere mensen contact met ons opgenomen om door te geven dat zij dezelfde negatieve ervaring hebben gehad met Dermoscent Sunfree bij hun katten. Wij hebben deze “bijwerking” gemeld bij de fabrikant, die het zegt het niet te herkennen en naar eigen zeggen “duizenden tevreden gebruikers” van het product heeft. Bij ons is slechts één positieve ervaring over dit middel gemeld.

Reactie van een van onze klanten:

Ik heb voor mijn kat met witte oortjes ook eerst Dermoscent Sunfree gebruikt en merkte dat de haartjes er bij de top afvielen. Er bleven gladde roze plekken over.

Uiteraard horen we het graag als je positieve ervaringen hebt met Dermoscent Sunfree, zodat wij onze lezers objectief kunnen informeren over dit middel.


Welke antizonnebrandmiddelen zijn geschikt voor katten?

Met name voor katten is het erg belangrijk te kiezen voor een anti-zonnebrandmiddel dat vrij is van stoffen die giftig zijn bij inname. Aangezien dit voor kinderen ook niet goed is, zou je zeggen dat het niet moeilijk moet zijn om bij de drogist zo’n product te vinden. Het tegendeel is waar! Zelfs antizonnebrandmiddelen voor baby’s bevatten een aantal ingrediënten die bij inname schadelijk zijn en om die reden niet geschikt zijn voor katten, maar ook niet voor honden of paarden gebruikt kunnen worden.

De website VetMedicine heeft informatie gegeven over het kiezen van een anti-zonnebrandmiddel voor dieren. Onderstaand staat een lijst van stoffen die gewoonlijk aanwezig zijn in anti-zonnebrandmiddel, maar die schadelijk zijn voor dieren.

Feline sunscreen protection is trickier Avoid products with Octyl Salicylate, Homosalate and Ethylhexyl Salicylate (common sunscreen ingredients).

Products containing Titanium Dioxide as an active ingredient are OK to use on ear tips and noses. This ingredient works by physically blocking the sun’s harmful rays, so it is not absorbed (much) by the skin. (This is in contrast to sunblocks that work to chemically block the sun’s ray.) The Epi-Pet spokeswoman said that this compound is toxic if ingested, so caution is advised.

Sunscreens contain ingredients that are absorbed through the skin and are regulated by the FDA. All ingredients should be listed on the container. Sun Protection Factor (SPF) has not been rated for animals, and because of this, SPS of animal-specific products should be labeled as “comparable to” their human counterparts, according to FDA requirements.

We zijn heel blij met de tip van onze lezer Irene! Zij mailde ons:

Bij Ekoplaza is zonnespray factor 50 voor kinderen te koop zonder de giftige elementen 🙂 Er zijn ook andere sterktes, maar heb gewoon voor de hoogste gekozen. De prijs is 16,95 voor 100 ml., en blijft 12 maanden goed.

Lovea voor kinderen van Ekoplaza is dus een goed en veilig antizonnebrandmiddel voor katten!

Een ander geschikt antizonnebrandmiddel voor katten is Naif dat verkocht wordt bij Etos.

Naif-zonnebrand-hond-kat-beschermen-zon-etos-kattenzorg-nijmegen

Foto: Twinkelbella

Bij spray is het overigens belangrijk dit eerst op de vingers te sprayen en niet direct op de kat. Ze kunnen het in hun ogen krijgen en het geluid van sprayen vinden veel katten eng.

lovea-ekoplaza-factor-50-geschikt-voor-katten-kattenzorg-nijmegen (1)

 

 

 

 

 


Heb je zelf goede ervaringen met antizonnebrandproducten voor katten, die vrij zijn van alle bovengenoemde schadelijke toevoegingen? Laat het ons weten!


Lees ook dit artikel over het gevaar van heet asfalt voor hondenpootjes.

Kattenweetjes: kattenkruid

Kat Thomas van Kattenzorg-vrijwilliger Marieke. Hij houdt wel van een stukje kattenkruid!

Kat Thomas van Kattenzorg-vrijwilliger Marieke. Hij hield wel van een stukje kattenkruid!

Kattenweetjes: kattenkruid

Waarom is een kat gek op kattenkruid?

Het antwoord is simpel: ze zijn junkies. Kattenkruid is een plant die tot de familie van de Lipbloemen behoort en naar munt ruikt. Hij bevat een olie, een onverzadigd lacton, die op katten dezelfde werking heeft als marihuana op de mens. Als katten in een tuin deze plant vinden, begeven ze zich in een “trip” van een minuut of tien waarin ze zich in een extatische toestand schijnen te bevinden. Dit is een ietwat antropomorfische interpretatie, want we hebben er geen idee van wat zich werkelijk in de hersenen van de kat afspeelt, maar iedereen die een sterke reactie op kattenkruid heeft gezien zal weten dat de kat in trance en onder invloed van drugs lijkt te raken.

Bij alle kattensoorten komt deze reactie voor, zelfs bij leeuwen, maar niet elke individuele kat reageert zo. Er zijn ook non-trippers en het is bekend dat het verschil erfelijk is. Bij katten word je als junkie geboren of niet. Conditionering heeft er niets mee te maken. Minderjarige katten, tussen haakjes, trippen nooit. Alle jonge katjes blijven de eerste twee levensmaanden bij kattenkruid vandaan en de positieve reactie erop verschijnt niet voor ze drie maanden oud zijn. Dan splitsen ze zich in twee groepen – zij die niet meer opzettelijk kattenkruid mijden maar er gewoon niet naar omkijken en het als elke andere plant in de tuin behandelen en zij die wild worden zodra ze ermee in aanraking komen. De verdeling is ongeveer 50-50, misschien een kleine meerderheid in de positieve groep.

De positieve reactie verloopt als volgt: de kat loopt naar het kattenkruid toe en ruikt eraan; en dan begint hij er in groeiende opwinding aan te likken, erin te happen, erop te kauwen, er kopjes tegen te geven, steeds opnieuw met wang en kin, hij schudt met zijn kop, strijkt zijn lijf erlangs, spint luid, gromt, miauwt, rolt over de grond en springt zelfs in de lucht. Ook zich wassen en klauwen wordt soms waargenomen. Ook de meest bedaarde poes schijnt totaal ontremd te raken door de chemische stof uit het kattenkruid.

Omdat het over de grond rollen tijdens de verdovingstoestand overeenkomst vertoont met het gedrag van krolse poezen is er wel verondersteld dat kattenkruid een soort afrodisiacum voor katten is. Dat is niet erg waarschijnlijk, daar tot de vijftig procent katten die deze reactie vertonen zowel poezen als katers behoren en zowel gesteriliseerde als niet gesteriliseerde dieren. Het zal dus wel geen “sex trip” zijn, maar eerder een “drug trip” die de kat in een toestand van vervoering brengt die lijkt op het hoogtepunt van seksuele activiteiten.

Kattenjunkies hebben geluk. In tegenstelling tot veel drugs die de mens gebruikt richt kattenkruid geen blijvende schade aan en na afloop van de tien-minuten-trip is de kat weer geheel normaal en een nadelige nawerking is er niet.

Kattenkruid (nepeta cataria) is niet de enige plant die bij katten deze merkwaardige reactie opwekt. Valeriaan (valeriana oficcinalis) doet dat ook en er zijn nog een aantal andere die een sterke cat-appeal hebben. Een wonderlijke ontdekking die helemaal niet schijnt te kloppen is dat kattenkruid en valeriaan als tranquillizers werken als ze bij katten inwendig worden toegediend. Hoe het kan dat ze uitwendig als pepmiddel, inwendig als kalmeringsmiddel werken is tot nu toe een mysterie.

Dit artikel is door Marieke van de Weijer overgetypt voor de website van Kattenzorg. De herkomst is onbekend, wij vermoeden dat het een artikel is van Midas Dekkers.

Belangrijke waarschuwing bij het gebruik van kattenkruid

Katten mogen na het “gebruik” van kattenkruid het eerste kwartier niet naar buiten. Ze zijn soms “verdoofd” en “een beetje van de wereld” en zo kunnen ze makkelijk onder een auto kunnen lopen of een gevecht met een soortgenoot verliezen.

Kattenkruid voor katten – hetzelfde als drugs geven aan kleine kinderen?

Kattenkruid wordt door sommige mensen ten onrechte vergeleken met het geven van drugs aan kinderen. Dit is pertinent onjuist. Drugs zijn verslavend en schadelijk voor lichaam en geest en vroeg of laat leiden drugs tot de dood. Dit alles is bij kattenkruid en valeriaan absoluut niet aan de orde. Het is niet verslavend, het heeft geen blijvend effect, er is geen negatief effect op lichaam en geest. En het belangrijkste: een kat geniet ervan, ook al is het hooguit 20 minuten.

sneep-kattenkruid-kattenzorg-nijmegen

Sneep houdt ook van kattenkruid

Als kattenkruid wordt overgedoseerd, dan raken katten tijdelijk “immuun” voor het effect. Dan werkt het een tijdje niet en tonen ze geen interesse. Overdosering schaadt de kat overigens niet.


Studie: geurverrijking voor katten

Op 17 maart 2017 postte Gedragsbureau voor Kat en Co. dit interessante stukje op haar Facebookpagina.

Hieronder een leuk stuk over een studie naar geurverrijking voor katten. Matatabi, Tartaarse Struikkamperfoelie, Echte Valeriaan en Wild Kattenkruid werden verpakt in schone sokken en aan katten aangeboden. De katten reageerden ook op de andere kruiden, wat betekent dat deze planten (vooral binnenkatten) stimulatie kunnen bieden. Er wordt geadviseerd dat als je voor de eerste keer geurverrijking aanbiedt in een meerkatshuishouden, dit altijd onder toezicht te doen om te zien hoe het aangeboden materiaal het gedrag van de katten beïnvloedt. Geef geurverrijking altijd aan alle katten tegelijk. Wanneer ze erg enthousiast aan het genieten zijn, aai ze dan niet, maar knuffel op een later tijdstip als ze moe en uitgespeeld zijn.

Klik hier om meer over het onderzoek te lezen (Engels).

Marieke reageerde op deze post op Facebook, o.a. dat verse valeriaan bij haar katten niet in trek was (en gedroogde wel) en dat ongeveer 50% van de katten niet ontvankelijk is voor de werking van kattenkruid. Zij kreeg deze reactie van een van de onderzoekers:

We hebben specifiek gedroogde valeriaan wortel gebruikt in de studie. Hoewel minder katten positief reageren op de silver vine hout stokjes, zijn er wel degelijk katten die er erg van kunnen genieten (2 van de 6 bij ons op de Ranch bijvoorbeeld, en 1 van 9 in onze studie). De reactie is vaak wel subtieler, en ze (dezelfde katten) kunnen de stokjes soms ook gewoon negeren. De meest accurate schatting is dat 1 op de 3 katten niet op kattenkruit kan reageren.


Bij Zooplus is los kattenkruid en speelgoed met kattenkruid te koop van diverse merken.

kattenkruid-zooplus

Foto: Zooplus

Veel katten zijn gek op speelgoed met valeriaan. Bij Zooplus worden onder andere deze populaire kussentjes verkocht met valeriaan erin.

Foto: Zooplus

Foto: Zooplus

Als je kattenkruid of speelgoed met valeriaan zou willen bestellen bij Zooplus, doe dat dan via onderstaande banner (het plaatje) dan kom je in de webshop terecht. Je doet Kattenzorg hiermee een groot plezier, want bij iedere bestelling via deze banner krijgt Kattenzorg een donatie! Het mooiste is dat het jou helemaal niets kost, je hoeft alleen maar via onze website bij onderstaande webshop te winkelen.

Let op: bezoek geen andere websites tijdens uw aankoop en zoek niet naar kortingscodes.
Anders wordt de donatie voor Kattenzorg NIET geregistreerd.

Wij wensen je veel winkelplezier. Hartelijk dank voor je aankoop en je steun aan Kattenzorg!

zooplus.nl

Shou heeft een fijne plek

Shou heeft een fijne plek

shou-bemiddeling-herplaatsing-kat-kattenzorg-nijmegen (3)

Update 12 juni 2017

Shou heeft een fijne plek gevonden! Dankzij onze Facebookvolgers die het bericht over Shou maar liefst 421x hebben gedeeld, meldde zich al snel lieve mensen, die alles op alles gaan zetten zodat Shou zich snel thuisvoelt op zijn nieuwe plek. Heel veel geluk, lieve Shou!


Shou (je spreekt het uit als Sjoe) is een prachtige 9-jarige gecastreerde kater. Hij zoekt een thuis omdat zijn baasjes zijn opgenomen in een verpleeghuis.


Wat een ongelofelijk trieste situatie. Shou was heel gelukkig met zijn baasje en vrouwtje. Deze knappe kat bleef altijd lekker in hun eigen tuin en hij luisterde heel goed. Als zijn baasje floot, dan kwam hij meteen. Shou had een broertje, dat helaas 3 jaar geleden overleden is.

Hij is niet bang voor vreemde mensen en hij krijgt graag aandacht. Shou wil graag bij je zijn, maar komt niet op schoot. Hij geeft graag kopjes en ligt vaak uitdagend te kroelen voor je voeten! Zoals de meeste katten heeft hij een eigen willetje en hij komt alleen bij je zitten als hij daar zelf zin in heeft.

Shou is een beer van een kat. Daarnaast heeft hij op dit moment ook overgewicht, waarvoor hij speciale brokjes krijgt. Iedereen heeft natuurlijk medelijden met Shou, die nu alleen in een leeg huis woont, en dan wordt hij wel eens een beetje te veel verwend met voer. En deze jongen is slim: hij laat geen brokje liggen!

shou-bemiddeling-kat-kattenzorg-nijmegen

Shou in gelukkigere tijden met zijn baasje samen. Toen was hij prima op gewicht.

Hij is al weken niet buiten geweest omdat zijn baasjes niet meer thuis wonen. Shou kan dan ook prima als binnenkat worden geplaatst, hoewel een omheind balkon of een tuin voor iedere kat natuurlijk fijn is, om even een frisse neus te halen.De clou van Shou

 • 9-jarige kater met een prachtige gestreepte jas
 • gecastreerd
 • gechipt
 • altijd netjes gevaccineerd en preventief behandeld tegen vlooien en wormen
 • kerngezond, heeft nu alleen wat overgewicht
 • Shou is niet gewend aan kinderen en honden
 • hij heeft altijd samengewoond met zijn broertje (helaas 3 jaar geleden overleden)
 • Shou kwam alleen in de tuin en vond dat fijn, hij kan ook geplaatst worden in een thuis met een omheind balkon
 • hij woont in Beuningen
 • deze knappe kater zoekt een thuis omdat zijn baasjes zijn opgenomen in een verpleeghuis

Nog een paar foto’s van Shou. Klik op de foto voor een vergroting

Puk en Muk zoeken samen een thuis

Puk en Muk zoeken samen een thuis

bemiddeling-herplaatsing-puk-muk-kattenzorg-nijmegen

Dit zijn Puk en Muk! Dat ze erg innig zijn, is door deze foto meteen al duidelijk, hè. En daarom zoeken ze samen een thuis.

Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling van de baasjes om Puk en Muk te houden, want ze hadden al twee katten en dat vonden ze prima zo. Ze zouden Puk en Muk grootbrengen en dan mochten ze verhuizen naar hun gouden mandje. De huisbaas van hun nieuwe paleisje had zich bedacht en besloot – ondanks een contract waarin stond dat deze katten daar mochten wonen – ervan af te zien. Een grote teleurstelling voor hun nieuwe baasje. Puk en Muk bleven bij hun redders wonen. Helaas zijn er toch wel eens wat spanningen in huis met de twee andere katten en het is tijd voor Puk en Muk om op eigen pootjes te gaan staan.

bemiddeling-herplaatsing-puk-muk-kattenzorg-nijmegen

Een dramatisch begin van jong leven

Puk en Muk en drie nestgenootjes werden geboren op een hooizolder. Toen ze drie dagen oud waren, zijn ze naar beneden gevallen! Een afschuwelijke situatie waarbij drie kittens het niet overleefd hebben. Deze wonderkittentjes hebben het overleefd, maar mama kwam nooit meer terug naar de hooizolder om hen te verzorgen. Misschien is ze teveel geschrokken van alles wat er gebeurde. Zo klein, zo piepjong. Gelukkig kwamen deze twee overlevers bij lieve mensen terecht die ervaring hadden met het flessen van kittens en zij hebben ze goed en gezond grootgebracht. Hierdoor zijn ze erg mensgericht.

Bijzonder is dat deze twee schatjes niet miauwen! Ze maken een soort piep- en fluitgeluidjes, zo schattig dat je meteen voor ze smelt als je het hoort.

bemiddeling-herplaatsing-puk-muk-kattenzorg-nijmegen

Laten we ze eens even persoonlijk aan je voorstellen!

Muk

Muk is een mooie rood-witte kater van 2 jaar oud. Hij is gechipt, gevaccineerd, altijd netjes behandeld tegen wormen en vlooien met goede middelen van de dierenarts en hij is gecastreerd toen hij 6 maanden oud was. Puk gebruikt netjes de kattenbak en is gewend aan al wat oudere kinderen. Als jonge kinderen erg druk of opdringerig zijn, vindt hij dat niet fijn en hij zal dan weggaan. Hij houdt van aaien en knuffelen. Muk is een allemansvriend die mensen leuk vindt. In het begin is hij een beetje terughoudend, maar dat is snel voorbij!

bemiddeling-herplaatsing-puk-muk-kattenzorg-nijmegen

Muk vindt het niet erg om gestoord te worden tijdens een slaapje of een ‘missie’. Hij maakt graag tijd om aangehaald te worden en zal dan gewoon op de grond ploffen zodat hij uitgebreid geknuffeld en geaaid kan worden. Hij is erg duidelijk in zijn signalen en wanneer hij geknuffeld wil worden kan hij je uitgebreid om de benen krullen of gewoon in de weg gaan liggen.

Hij speelt graag, met een propje zilverfolie of met speelgoed. Waar hij helemaal gek van is, is een badmintonshuttle met veren. Hier springt hij mee in het rond. Het speelgoed wordt op een vaste plek opgeborgen. Wanneer de katten geen speeltjes kunnen vinden, dan halen ze deze zelf weer uit de opslag.

bemiddeling-herplaatsing-puk-muk-kattenzorg-nijmegen

Puk en Muk komen graag buiten. Ze wonen nu in een woonwijk met weinig en rustig verkeer. Muk wil met mooi weer nog wel eens een nacht buiten blijven. Meestal staat hij dan de volgende ochtend voor de deur. In hun thuis staat de deur op een haakje overdag, zodat ze naar binnen en naar buiten kunnen wanneer ze willen. Muk is natuurlijk een welopgevoede jongen en klopt netjes op het raam als hij weer naar binnen wil. Hij gaat dan op zijn achterpootjes zitten en ‘graaft’ met zijn pootjes over het raam. Dit doet hij zonder nagels en wanneer hij dit hard genoeg doet, maakt hij een kloppend geluid!

Muk laat zich zonder problemen optillen. Hij wordt graag geborsteld om een handje geholpen te worden bij de rui en gaat er dan uitgebreid voor liggen.

Puk

Puk is een prachtige driekleur poes met mooie vlekken. Zij is 2 jaar oud. Ze is gechipt, gevaccineerd, altijd netjes behandeld tegen wormen en vlooien met goede middelen van de dierenarts en ze is ‘geholpen’ toen ze 6 maanden oud was. Muk gebruikt netjes de kattenbak en is gewend aan al wat oudere kinderen. Als jonge kinderen erg druk of opdringerig zijn, vindt ze dat niet fijn en zal ze de situatie uit de weg gaan.

bemiddeling-herplaatsing-puk-muk-kattenzorg-nijmegen

Puk is een echte dame! Ze wordt graag geaaid maar wel wanneer zij hier zélf toestemming voor geeft. Ze is niet vals, hoor! Als ze er geen zin in heeft, dan loopt ze gewoon weg. Wanneer ze er zelf behoefte aan heeft, kan ze bij je op schoot komen liggen. Ze wordt dan graag geaaid, maar wel rustig behandeld. Als Puk kenbaar maakt dat ze graag op schoot wil komen heeft ze hier wel een zachte aanmoediging bij nodig. In dit geval moet je haar niet oppakken, maar zelf op schoot laten springen/klimmen. Ze zal zich dan aanbieden om geaaid te worden en uiteindelijk vindt ze haar draai. Wel is ze altijd alert en zal zeker reageren op geluiden die ze hoort.

Puk laat zich wel optillen, maar wel op een rustige manier. Ze zal het ook kenbaar maken als ze er niet van gediend is op dat moment. Ze is absoluut niet gemeen, maar zet zich dan af.

Bij vreemde mensen kijkt Puk even de kat uit de boom.

bemiddeling-herplaatsing-puk-muk-kattenzorg-nijmegen

Deze jonge meid is gek op zilverfoliepropjes. Ze mogen niet te groot zijn, want ze wil ze in haar bek overal mee naartoe kunnen nemen. Als ze niet meer bij een propje kan, dan zal ze dit duidelijk maken door voor de kast of bank te gaan liggen en je aan te kijken. Ze kan ook voetballen met propjes.

Puk en Muk komen graag buiten. Ze wonen nu in een woonwijk met weinig en rustig verkeer.

bemiddeling-herplaatsing-puk-muk-kattenzorg-nijmegen

Bijzonder aan deze broer en zus

 • Muk (de kater) kan op de deur kloppen om duidelijk te maken dat hij naar binnen wil
 • ze kunnen zelf hun opgeborgen speeltjes pakken als ze hun speelgoed willen hebben
 • ze miauwen niet, maar maken piep- en fluitgeluidjes (erg aandoenlijk!)
 • Puk en Muk eten geen snoepjes
 • ze zijn intens aan elkaar gehecht. Als je een van de twee zou meenemen naar de dierenarts en de ander achterlaat, raken ze compleet in paniek. Daarom gaan ze altijd samen.
 • Als kitten was Muk de ontdekkingsreiziger en zijn zusje Puk was wat verlegen. Zij liep haar broertje wel overal achterna en zo hebben ze samen de wereld leren kennen.

bemiddeling-herplaatsing-puk-muk-kattenzorg-nijmegen

Een persoonlijk verhaaltje van de baasjes

De baasjes van Puk en Muk hebben nog een mooi persoonlijk verhaaltje toegevoegd bij de aanmelding van dit lieve duo:

Deze twee ontdekkingsreizigers zijn op zoek naar een actief gezin waar ze samen oneindig veel avonturen mogen beleven. Hun start in de wereld begon al met een klapper, samen van de hooibalen vallen om daarna liefdevol met de fles op te groeien. Deze broer en zus vullen elkaar goed aan. Waar Puk wat terughoudender is, weet Muk het avontuur te vinden. En omdat samen alles leuker is dan alleen, springt Puk dan maar over haar eigen schaduw en doet dapper mee. Dit is dan ook de reden dat we ze graag samen willen houden. We gunnen deze twee niets minder dan het perfecte huisje. Deze broer en zus zijn nu twee jaar oud en zowel binnen als buiten gewend. Andere katten vinden ze wat minder, ze hebben dan ook elkaar om van te houden. Honden kennen ze niet, maar we verwachten dat dit met de juiste introductie geen grote problemen oplevert. Voor een kleine bijdrage kan de verhuizing, met al hun aardse bezittingen, plaatsvinden. Natuurlijk alleen als wij ervan overtuigd zijn dat ze op de beste plek mogelijk terecht komen.

Puk en Muk in één stuk

 • broer Muk, rood-wit
 • zus Puk, driekleur
 • dit lieve duo wordt samen geplaatst
 • gechipt, gevaccineerd en gecastreerd
 • altijd netjes behandeld tegen wormen en vlooien met goede middelen van de dierenarts
 • deze twee zijn kerngezond
 • beide katten zijn speels
 • Puk en Muk houden van knuffelen en geaaid worden
 • dit duo is gewend aan al wat oudere kinderen
 • ze zijn niet bang voor vreemde mensen, alleen een beetje terughoudend in het begin
 • het stelletje komt graag los buiten
 • de katten gebruiken netjes de kattenbak
 • ze eten voornamelijk brokjes en geven niets om snoep
 • Puk en Muk zoeken een thuis omdat ze het samen prima kunnen vinden, met de andere twee katten in huis wat minder
 • de eigenaren vragen een bijdrage voor de katten omdat ze natuurlijk alleen serieuze reacties willen
 • zoals voor alle katten in de bemiddeling bij herplaatsing geldt een proeftijd van één maand
 • als het om wat voor reden dan ook niet goed gaat bij jou thuis, dan willen de baasjes Puk en Muk graag weer terug zodat ze opnieuw kunnen gaan zoeken naar een thuis
 • ze wonen in Cuijk

Ben je net als wij erg enthousiast over dit tweetal?
Neem dan snel contact met ons op voor de gegevens van de eigenaren!


Fotogalerij van Puk en Muk
Klik op de foto voor een vergroting!

Geef je huisdier geen ijs bij warm weer

Geef je huisdier geen ijs bij warm weer

ijs-warm-weerOveral op internet zijn leuke recepten te vinden om zelf ijsjes te maken voor honden en katten. Het is uiteraard heel onnatuurlijk voor een hond of kat om met hoge temperaturen een bevroren product tot zich te nemen. In de natuur zullen ze nooit een bevroren product bij hoge temperaturen vinden, en dit brengt dan ook risico’s met zich mee.

Gevaren van het voeren van ijs aan huisdieren

Het voeren van ijs aan honden en katten is niet zonder gevaar:

 • de tong kan blijven plakken aan het ijs
 • tanden kunnen afbreken door de kou bij het kauwen op ijs
 • de kans op diarree is zeer groot (en extra vochtverlies is iets dat geen enkel dier zich kan permitteren bij hoge temperaturen!)

Daarnaast is het zinloos om ijs aan huisdieren te geven om ze te koelen, want van ijs krijgen dieren het warm!

Met dank aan Mariette Hanssen, van Katten van Curaçao, voor deze aanvulling:

Buiten de door Marieke Van de Weijer al aangehaalde problemen, kunnen ook hun organen een “shock” krijgen, als ze het ijskoude water drinken! Met alle problemen van dien! Ik woon op Curaçao, waarvan iedereen wel weet, dat we het hele jaar met tropische temperaturen te maken hebben…. een “ijsje” is voor de 108 buitenkatten die ik verzorg geen oplossing, wel een grote teil met water, waar wat ijsblokjes in dobberen, dan is het een leuk spel, en ze koelen via hun kussentjes toch genoeg af…. de temperatuur van het ijs in de teil is niet zo ingrijpend, als dat je ijsblokjes in een klein waterbakje doet…ben er AUB voorzichtig mee! Ik heb helaas al teveel dieren bij de dierenarts zien belanden – met soms fatale afloop , omdat men hun dier een plezier wil doen! Een overhit dier NOOIT een natte handdoek op de rug leggen…. ALS je dat doet, dan op de voetkussentjes koelen en op de buik!!!

Brainfreeze

Ook bij honden en katten kan brainfreeze optreden. Op internet zijn hier talloze – zogenaamd “grappige” – filmpjes van te vinden. Ook al is brainfreeze niet schadelijk voor de hersenen, de kortdurende ijshoofdpijn is wel buitengewoon pijnlijk en wij begrijpen niet dat er mensen zijn die hun hond of kat hieraan willen blootstellen door ze ijs te geven. Brainfreeze kan bij katten ook optreden tijdens het likken aan ijsballonnen!

IJS voor menselijke consumptie

IJs voor menselijke consumptie is voor dieren natuurlijk al helemaal geen goed idee. Het zit boordevol suiker en zout. Suiker is onnodig en ongezond voor dieren. Daarnaast vergroot suiker het dorstgevoel. Zout is nodig om ijs goed te laten bevriezen. Zout zorgt juist weer voor extra uitdroging van het lichaam. Waterijsjes bevatten geen zout, maar zijn door het suikergehalte uiteraard niet geschikt om aan huisdieren te voeren. Het is geen probleem om ijsklontjes in de waterbak te doen. Ze smelten snel en zorgen ervoor dat het water wat langer koel of lauw blijft.

Zweten

Honden kunnen alleen zweten door te hijgen en zweten weinig via hun voetzolen. Katten hijgen niet zo vaak als honden. Katten kunnen grote hitte meestal beter verdragen en slapen overdag meer. Katten gaan vaak op zoek naar koele plaatsen en zijn minder actief als het erg warm is. Je kunt je kat helpen koelen door hem te aaien met natgemaakte handen of af te vegen met een nat washandje.

Stimuleren om zichzelf te koelen

Honden en katten kunnen worden gestimuleerd om zichzelf te koelen door middel van waterspelletjes. Je kunt ijsklontjes of pingpongballetjes in een teil doen, als de katten daarnaar hengelen koelen hun pootjes. Honden zullen rustige spelletjes met water ook zeer op prijs stellen.

IMG_5336

Klik hier voor meer informatie over katten en warmte
en andere tips om je huisdieren te koelen!


Interessant om te lezen: van ijsjes eten krijg je het warm

Sneep is gereserveerd!

sneep-kattenkruid-kattenzorg-nijmegen

Sneep is gereserveerd!


sneep-is-gereserveerd-kattenzorg-nijmegen

Foto: Nienke Flipsen

Sneep is gereserveerd! En ik ben ongelofelijk blij met de mensen die op hem gereageerd hebben. Hij komt te wonen in een thuis zonder katten, in een buurt waar erg weinig katten wonen. Precies wat ik voor hem zocht!

Kattenervaring is ruimschoots aanwezig. De ‘drive’ om het allemaal goed te doen voor Sneep is erg groot. Echt fantastisch hoe voorbereid deze mensen op bezoek kwamen en hoe serieus ze het allemaal nemen. Ik kreeg veel vragen en we hebben uitgebreid gesproken.

De kennismaking met Sneep was super en hij liet alle facetten van zijn persoonlijkheid zien. Ongelofelijk dat hij dat binnen een paar uur allemaal kon laten zien. 🙂 Hij speelde leuk en rustig met de zoon van de familie (13 jaar) en hij was ook weer eens ongelofelijk wild en onbesuisd, waarbij hij halsbrekende toeren uithaalde op de krabpaal. Hij liet zich knuffelen, speelde voor schootkat 🙂 en ging vervolgens heerlijk liggen snurken.

Ik had me geen beter thuis voor hem kunnen wensen.

De baasjes gaan nog even genieten van een welverdiende vakantie en in de eerste week van augustus gaat Sneep dan verhuizen naar zijn diamanten mandje, waar hij met open armen zal worden ontvangen.

Voor de zekerheid is hij vast aan zijn pedicure begonnen om er op zijn ‘paasbest’ uit te zien straks. 🙂 [Marieke]


Ontmoet de allerliefste mensenkat die je ooit hebt gezien.

Sneep is een 1,5 jaar oude, prachtige zwarte kater. Mogelijk is hij een kruising Noorse Boskat, als je kijkt naar zijn neus en pluimstaart. Sneep zoekt een thuis omdat hij niet goed kan omgaan met andere katten. De prachtige kater zoekt een gouden mandje waar zijn baasje(s) genoeg tijd voor hem hebben. Hij wil graag naar buiten kunnen. Een (omheinde) tuin of een thuis waar hij los buiten kan lopen zou voor Sneep fijn zijn, maar aangezien hij het leven binnen heerlijk vindt, zou hij een thuis met een afgezet, veilig balkon misschien ook wel voldoende vinden. Omdat hij een ondernemende waaghals is, wordt hij absoluut niet geplaatst in een thuis waar het balkon niet is omheind.

2017-04-28-sneep-mooi-slapend

De historie van Sneep

Sneep komt bij mensen vandaan die regelmatig nestjes katten hadden en er niet zo goed voor zorgden. Lieve buurtbewoners adopteerden meerdere jonge katten van deze mensen en Sneep was een van hen. Met hun poezen thuis ging het niet goed. Toen Sneep maar liefst 10 weken lang vermist was, hebben deze mensen op een gegeven moment besloten dat het thuis beter was zonder hem. Ze hoopten dat hij het ergens goed had. Dat was niet het geval. Hij zwierf op straat en omdat hij erg tam was, er goed uitzag en zich in leven hield met muizen, dachten buurtbewoners dat hij een baasje had.

2017-05-10-sneep-fotograaf-nienke-flipsen (5)

Foto: Nienke Flipsen

Wekenlang zwierf hij in de buurt van Kattenzorg-vrijwilliger Marieke. Omdat hij zo tam was en er goed uit zag, dacht Marieke voor de zoveelste keer te maken te hebben met een onverantwoordelijke eigenaar die zijn kat niet had laten helpen. Marieke plaatste dan ook weer een dringende oproep op Facebook, gericht aan de eigenaar, met het verzoek hun kat te laten castreren! Achteraf bleek ze die oproep te hebben geplaatst op de eerste dag van zijn vermissing…Dankzij een oplettende buurtbewoner die de link legde, bleek later dat Sneep de vermiste kat in kwestie was. Marieke ving hem op en heeft geprobeerd hem bij haar thuis een gouden mandje te geven. Tot haar ongelofelijke verdriet is dit niet gelukt.

20170603_mooiste-fotos-van-sneep-kattenzorg-nijmegen

Marieke heeft weken gedaan over een langzame kennismaking met haar eigen katten. Ze heeft alle tips van deskundigen serieus genomen en nauwgezet opgevolgd, vastbesloten om Sneep een fantastisch thuis te geven. Het heeft haar ontzettend veel energie gekost om de katten in verschillende delen van het huis te verzorgen en tóch iedereen genoeg aandacht te geven. Ook het heropvoeden van Sneep (meer informatie daarover vind je onder de kop ‘bijzonderheden’), kostte veel inzet en aandacht.

Ontmoetinkjes met de katten onderling verliepen niet goed. Aangezien Sneep de buurt al kende, kon hij twee weken na zijn castratie naar buiten, maar daar ging het niet veel beter. Deze tovenaar is zo snel als het licht en helaas is het hem toch een paar keer gelukt de bejaarde Tonick aan te vallen. De oude heer is alle vertrouwen in Sneep verloren en is doodsbang van hem geworden. Ook met jongere Chloe (10 jaar) gaat het niet goed. Zij staat haar mannetje en blaast wel van zich af, maar nadat ze meerdere keren is belaagd door Sneep, wordt ook zij steeds banger voor hem.20170603_de-mooiste-fotos-van-sneep-kattenzorg-nijmegen (3)

Sneep is ontzettend speels, maar hij mist het vermogen op een leuke, ontspannen manier met andere katten om te gaan. Iedere beweging van de katten zijn voor hem een trigger om op ze te gaan jagen. Hij intimideert de katten, wil hun fijnste plaatsjes inpikken en als hij in dezelfde ruimte of in de tuin is met de katten, is hij constant bezig om ze aan te vallen of in een hoek te drijven.

Nadat Marieke wekenlang alles geprobeerd heeft om hem te leren de katten met rust te laten (door belonen, corrigeren zonder straf, afleiden, knuffelen, met hem spelen, etc.), is nu wel duidelijk dat Sneep geen normale, vriendelijke omgang met katten kan hebben. Ook voor Sneep is dit frustrerend. Hij kan zich niet ontspannen als er andere katten in de buurt zijn. Als Marieke de katten van elkaar gescheiden houdt, is Sneep ontspannen en speelt hij op een leuke manier met zijn speelgoed en met zijn vrouwtje samen. Rennen door het huis en de tuin en in de krabpaal klimmen vindt hij ook geweldig – als er maar geen andere katten zijn die zijn aandacht trekken.

2017-05-10-sneep-fotograaf-nienke-flipsen (29)

Foto: Nienke Flipsen

Gezondheid

Sneep kwam op 27 april 2017 bij Marieke thuis. Omdat hij zo lang buiten los heeft gelopen, gevochten heeft en poezen heeft gedekt, heeft Marieke hem laten testen op dodelijke overdraagbare ziekten. Gelukkig is hij vrij van FIV (kattenAIDS) en FeLV (leucose). Als hij een van die ziektes zou hebben, dan zou Marieke hem niet kunnen houden, het besmettingsgevaar voor haar eigen katten zou te groot zijn. De arme jongen had oormijt en lintworm. Hij was niet gecastreerd en niet gechipt.

Marieke heeft Sneep dezelfde dag nog Stronghold (tegen vlooien, wormen en teken) gegeven en hij kreeg een tablet Milbemax (tegen lintworm). Ook heeft ze zijn oortjes schoongemaakt. De volgende dag is hij bij de dierenarts gecastreerd en gechipt en zijn zijn oren onder narcose grondig gereinigd. Vervolgens moest hij nog een week zalf in zijn oren om de oormijt te doden en daarna nog twee weken oren zalven met Surolan voordat hij volledig was hersteld. Nu zijn er gelukkig geen problemen met zijn oortjes meer te verwachten, bij de laatste controle op 26 mei was de dierenarts zeer tevreden!

20170603_de-mooiste-fotos-van-sneep-kattenzorg-nijmegen (1)

Gedrag

Dit is de allerleukste mensgerichte kat die je je kunt bedenken! Hij wil met je knuffelen, bovenop je zitten en in bed lekker bij je slapen. Hij is nieuwsgierig en leert snel. Sneep wil graag bij je zijn en hij is een ontzettend gezellige huisgenoot. De lieve knuffelkat komt graag op schoot, dat zie je in dit filmpje.

sneep-ligt-op-de-grond-in-de-tuin-kattenzorg-nijmegen

Voor Marieke doet het uiterlijk van een kat er niet toe, iedere kat is mooi. Maar wat is Sneep prachtig!

Sneep is speels en lomp, hij zit graag hoog op de krabpaal en in zijn lompheid valt hij wel eens ergens af. Dat interesseert deze bikkel helemaal niets. Hij is niet bang voor harde geluiden en schrikt niet snel. Hij is sociaal en knuffelig naar alle volwassen mensen die hij heeft ontmoet.

Sneep is onbesuisd, wild en ondernemend! Zijn vrouwtje hield haar hart vast bij het maken van dit filmpje. Hij is 10 minuten later zonder kleerscheuren uit het schuurtje van de buren geklommen.

Heel erg fijn aan Sneep is dat hij zich makkelijk laat “behandelen”. Vlooiendruppels? Geen enkel probleem. Als hij bij je ligt kun je die tijdens het aaien probleemloos tussen zijn schouderbladen druppelen. Hij geeft er niets om. Hij laat zich optillen en hoewel geen enkele kat het kattenmandje leuk vindt, doet hij totaal niet moeilijk. In de auto is hij stil en bij de dierenarts is hij superbraaf.

sneep-met-robovisjes2-kattenzorg-nijmegen

Sneep heeft helemaal niets met water! Maar het Robovisje is wel heel erg leuk

Hoe mensgericht en leuk hij is, zie je in onderstaande filmpjes.

Geen doggydancing, maar cattydancing! 🙂

Meer filmpjes van lieve, speelse Sneep

Spelen met speelgoed

Zijn tunneltje is favoriet

Hij is ook gek op zijn speelgoedmuis

Het matje is een leuke prooi

Sneep maakt zulke lieve geluidjes als begroeting

’s Avonds is er ook nog genoeg te doen!

Sneep heeft zijn speelgoedvlindertje inmiddels vakkundig gesloopt 🙂

Kinderen?

Sneep vindt jonge kinderen die rennen en gillen een beetje te eng. Wij plaatsen hem liever niet bij jonge kinderenHij kan uitstekend omgaan met kinderen vanaf 8 jaar!

20170603_nika 10 jaar luca 8 jaar met sneep kattenzorg nijmegen

Sneep met Nika (10 jaar) en Luca (8 jaar). Met kinderen van deze leeftijd kan hij goed overweg!

Hij kan goed geplaatst worden bij al wat oudere kinderen. Heb je zelf oudere kinderen en wil je kijken hoe hij met ze omgaat? Kom gerust met hem kennismaken!

Foto’s van Sneep met Nika en Luca. Klik op de foto voor een vergroting

Sneep en Nika, 10 jaar oud, hebben samen fijn gespeeld. Klik hier voor het filmpje.

Nika (10) en Luca (8) vonden het erg leuk om met Sneep te spelen en zoals je in dit filmpje kan zien, kan Sneep goed omgaan met kinderen van deze leeftijden!

Honden?

20170520 sneep ziet een hond aan de lijn beagle gaat tekeer opgeblazen

Sneep stond bij de voordeur en zag een hond. Hij maakt zich zo groot mogelijk om de hond af te schrikken.

Deze mooie jongen is erg bang voor honden. Hij is heel stoer en zal niet gauw aan de kant gaan. Hij blaast zich op tot een indrukwekkende ‘haarbal’ om honden af te schrikken. Als je zelf een hond hebt die katten gewend is, dan zou het misschien kunnen werken om hem op een rustige manier met de hond te laten kennismaken. Daarvoor kun je het stappenplan gebruiken dat voor honden hetzelfde werkt als bij het introduceren van een nieuwe kat.

Sneep kan niet met andere katten samenleven

Sneep kan niet met andere katten samenleven. Bij Marieke woont hij in een echt kattenparadijs: de tuin is helemaal ingericht om het de perfecte plaats voor katten te maken. Hoge ligplankjes geven de katten een veilig gevoel en mooi overzicht op hun omgeving. Overal zijn trapjes en opstapjes en er zijn ligplaatsen in de schaduw en in de zon.

Daarnaast kan Sneep hier ook los naar buiten. Hij speelt zelf heel veel en Marieke speelt met hem, en toch is het niet genoeg. Andere katten zijn fascinerend en hij wil ze de hele dag door alleen maar besluipen, bespringen en opjagen. Ook in zijn vorige thuis had hij problemen met de katten en dát waren jonge katten! Het ligt dus niet alleen aan het feit dat de katten van Marieke te oud zijn en een heel ander temperament en karakter hebben. Sneep weet gewoon niet op een vriendelijke en ontspannen manier om te gaan met andere katten. Om die reden plaatsen wij Sneep niet bij andere katten.

Een buurt waar weinig katten wonen – of een thuis met een omheinde tuin – zou voor hem het beste zijn, omdat hij dit gedrag ook vertoont naar vreemde katten, ver buiten zijn eigen tuin!

sneep-in-de-tuin-chloe-tonick-kattenzorg-nijmegen

De tuin is een kattenparadijs


bleh-ik-mag-ook-niks-sneep-kattenzorg-nijmegen

“Blèh, de poezen vinden mijn gedrag helemaal niks!”

Naar buiten?

Sneep vindt het heerlijk om binnen te zijn. Misschien komt dit door alle ellende die hij mee heeft gemaakt toen hij op straat leefde (in weer en wind moeten slapen, loslopende honden, gevechten met andere katten toen hij nog niet gecastreerd was, etc.). Bij Kattenzorg vinden wij dat iedere kat recht heeft op buitenlucht en direct zonlicht. Dit is ook belangrijk voor hun gezondheid! Een (omheinde) tuin of een thuis waar hij los buiten kan lopen zou voor Sneep fijn zijn. Sneep heeft geleerd hoe een kattenluik mét en zonder chip werkt. Aangezien hij het leven binnen heerlijk vindt bij een baasje dat genoeg tijd en aandacht voor hem heeft, zou hij een thuis met een afgezet, veilig balkon misschien ook wel voldoende vinden. We willen je zeker de kans geven om het te proberen of dat genoeg voor hem is. Omdat hij een ondernemende waaghals is, wordt Sneep absoluut niet geplaatst in een thuis waar het balkon niet is omheind.

Bijzonderheden en opvoedfouten waaraan is gewerkt

Hij is zo nieuwsgierig als een aap en het is een snelle leerling. Hij had nogal wat opvoedfouten!

 • Hij wist niet waar een kattenbak voor was bedoeld, hij deed alles buiten! Binnen één week tijd heeft hij dat geleerd en dat is een fantastische prestatie! Met geduld en complimentjes was hij al snel compleet zindelijk. Sterker nog, sinds hij kan kiezen om binnen of buiten te poepen en te plassen, doet hij dit het liefst binnen op de kattenbakken!
 • Krabpalen heeft het kereltje ook nooit leren kennen. Ook dat leerde hij snel en het is een fanatieke krabber geworden. Krabplanken, krabpalen, met name die op strategische plaatsen in huis, hij vindt het fantastisch en leeft zich er helemaal op uit. Kartonnen krabplankjes op de grond vindt hij ook super.
 • Waarschijnlijk hebben mensen Sneep geleerd met handen te spelen. Het is een slecht idee je kat te leren dat handen speelgoed zijn. Sneep leert op dit moment te spelen met speelgoed. Tijdens het spel grijpt hij nog regelmatig naar je handen. Ook als je bijvoorbeeld een beweging maakt (zoals iets wegvegen), valt hij je handen aan. Tijdens het spel of tijdens knuffelen kan hij overprikkeld of geïrriteerd raken en ook dan grijpt hij naar je handen (hij bijt er dan ook vaak bij. Niet hard, maar toch!). De enige oplossing hiervoor is om direct te stoppen wat je aan het doen bent als hij gaat bijten, krabben of je handen of benen aanvalt. Negeer hem volkomen en laat hem zien dat dit gedrag geen enkele reactie oplevert (dus ook geen negatieve aandacht!). Lukt het niet om je hand zonder kleerscheuren los te krijgen, zeg dan met een lage en rustige (maar duidelijke!) stem: ‘nee’. Hij reageert hier goed op en stopt er dan mee.
 • Sneep heeft van zijn vorige baasjes geleerd dat hij zijn zin krijgt als hij HEEL HARD miauwt, zowel overdag als ’s nachts. Door hem volkomen te negeren als hij miauwt (dus ook geen enkele aandacht te geven en zelfs geen oogcontact te maken!) heeft hij het dwingende gedrag in twee weken tijd helemaal afgeleerd! Het is echt een snelle leerling en dat is erg fijn in de dagelijkse omgang met hem. Het is belangrijk dat ook zijn nieuwe baasje hem negeert als hij miauwt. Als hij ontdekt dat het bij jou óók werkt om op deze manier zijn zin te krijgen, dan vervalt hij snel weer terug in zijn oude gedrag en dat zou erg jammer zijn. De negeer-aanpak wordt geadviseerd door gediplomeerde deskundigen. Lees daar hier meer over.

Ongewenst gedrag omzetten naar gewenst gedrag

Sneep heeft nooit geleerd dat er dingen zijn die hij niet mag. Hij leert op dit moment het woord ‘nee’. Met een lage en rustige stem zeg je nee als Sneep iets doet wat niet mag.

Een kat mag nooit worden gestraft voor ongewenst gedrag!

Natuurlijk heeft het geen zin om alleen te zeggen wat hij niet mag! Sneep reageert bijzonder goed op het belonen een blije stem en een aai bij alles wat hij goed doet. Daar fleurt hij helemaal van op. Hij krijgt dan ook de hele dag door complimentjes voor alle dingen die hij goed doet, of nieuwe dingen die hij leert. Op deze manier heeft hij binnen twee dagen geleerd hoe het kattenluik met chip werkt. Veel katten zijn bang voor het klikgeluid van een kattenluik dat op een microchip werkt en Marieke is dan ook heel erg trots dat hij dit zo snel geleerd heeft. Sneep is erg nieuwsgierig en onbevreesd en dat kun je goed benutten. Als je hem – tijdens zijn nieuwsgierigheid naar dingen die je hem wil leren – beloont met een blije stem en een aai, dan heeft hij heel snel door hoe dingen werken. Als ons vermoeden juist is dat hij een deel Noorse Boskat in zich heeft, dan past dit in het plaatje van het karakter van de Noor. Dit kattenras kun je zelfs leren apporteren!

Sneep is snel verveeld en gaat dan actief naar prikkels zoeken. Dit zijn momenten die hij meerdere keren op een dag heeft. Doorgaans ’s morgens na het eten, in de vroege én in de late middag en ’s avonds nog een keer. Dit zijn momenten dat hij dingen kan gaan doen die jij niet wil. Hij gaat op onderzoek uit en klimt overal in en op. Zet je verzameling kristal maar vast op zolder. 🙂

Als je ziet dat hij prikkels nodig heeft, dan kun je hem het beste helpen door dit om te zetten naar gewenst gedrag, zoals spelen met speelgoed of met vers kattenkruid (hij is er razend op), een zakje valeriaan of het jagen met een kattenhengel of een kattenveertje. Hij vindt spelen met speelgoed erg leuk. Hij kan zichzelf goed vermaken en vindt het spelen met Marieke samen ook fijn.

Over de eigenaar, Kattenzorg-vrijwilliger Marieke

marieke sneep eerste selfie sneepfie

Selfie van Marieke en Sneep

Marieke van de Weijer (42) heeft sinds haar 11e jaar katten en ging met de onhandelbare poes thuis al op haar 15e zelf naar de dierenarts. Als kind las ze ieder boek dat er te vinden was over katten. In de jaren dat zij katten heeft, katers en poezen, van kitten tot hoogbejaard, heeft zij enorm veel kennis opgedaan over katten. Daarnaast werkt zij al 12 jaar voor Stichting Kattenzorg Nijmegen. Naast haar functie als bestuurslid doet zij de PR. Marieke volgt alle ontwikkelingen in kattenland op de voet en heeft honderden informatieve artikelen geschreven over katten, die allemaal op deze website en in diverse bladen te vinden zijn. Kattengedrag heeft haar bijzondere aandacht.

Vrienden van Marieke beschrijven haar als iemand die in staat is haar eigen katten – met een professionele afstandelijkheid – klinisch en feitelijk te observeren. Marieke staat erom bekend dat zij in haar persoonlijke leven katten op de eerste plaats heeft staan. Haar eigen emoties zijn ondergeschikt aan het geluk van haar katten. Dat is dan ook de reden dat zij ervoor gekozen heeft om Sneep te herplaatsen, terwijl zij toch al ongelofelijk aan hem gehecht is in zo’n korte tijd. Marieke is dol op het leuke karakter van Sneep.

Marieke ervaart enorm veel verdriet van de vergissing die ze gemaakt heeft door Sneep in huis op te nemen. Zij heeft in 2007 voor het laatst ‘gezinsuitbreiding’ gehad en heeft altijd gezegd pas ná de dood van haar bejaarde katten (toen waren het er nog drie en pas 7 jaar oud) nieuwe katten in huis op te nemen. En dan zou ze kiezen voor twéé ‘kat-sociale’ katten, zodat zij elkaar zouden gaan bezighouden en de dan al wat oudere Chloe met rust zouden laten.

Ze is gezwicht voor de kat die wekenlang bleef terugkomen in haar tuin. Ze wilde het zó graag proberen, het een kans geven. Als Sneep een ander temperament had gehad en sociaal in de omgang was geweest met katten, dan was het misschien best mogelijk geweest dat hij in het bejaardengroepje zou passen, ook al is hij pas 1,5 jaar oud. Maar na weken van observeren is wel duidelijk dat Sneep simpelweg geen gewenste omgangsvormen met katten kan aanleren.

Marieke staat – ondanks haar verdriet en het niet willen missen van Sneep – wel volledig achter haar beslissing om Sneep te herplaatsen. Ook voor Sneep is het frustrerend (en onbegrijpelijk) dat katten zijn gedrag niet leuk vinden en hij zal in een thuis zonder katten veel beter tot zijn recht komen. Zij gunt hem dat van harte, deze lieve jongen verdient het allerbeste thuis.

Kosten verbonden aan de overname van Sneep

De eerste dierenartsrekening van Sneep bedroeg maar liefst € 187,02. De tweede dierenartsrekening, voor vaccinatie en herhaalde behandelingen en controles van zijn oren, kwam op € 59,03 uit. Voor het overnemen van Sneep wordt dan ook een tegemoetkoming in de kosten gevraagd van € 85,-. Natuurlijk niet alleen om de hoge kosten enigszins te verzachten, maar vooral omdat Marieke verknocht is aan Sneep en alleen maar het allerbeste thuis voor hem wil vinden, waar mensen dit bedrag van harte voor een kerngezonde jonge kat over hebben.

Als je met de vrijwilliger van Kattenzorg overeenkomt dat je Sneep het best denkbare thuis zult geven, dan dien je € 85,- contant te voldoen op het moment dat hij naar jou verhuist.

Huisdierenverzekering

Sneep heeft een huisdierenverzekering bij OHRA. Klik hier om de Plus-polis te bekijken. De premie bedraagt € 13,89 per maand. Misschien had je zijn verzekering over willen nemen, maar helaas doet OHRA dat niet. Als je Sneep wil verzekeren, dan krijg jij helaas ook weer een wachttijd van 30 dagen bij het afsluiten van de verzekering.

Proeftijd

Zoals voor alle katten die via Kattenzorg worden bemiddeld, geldt een proefperiode van één maand. Als het om wat voor reden dan ook niet goed gaat met Sneep in zijn nieuwe thuis, dan zal vrijwilliger Marieke hem weer met open armen ontvangen om opnieuw op zoek te gaan naar een thuis voor deze lieve jongen.

sneep-en-zn-tunnel-kattenzorg-nijmegen

Sneep vermaakt zich geweldig met speelgoed

Sneep in één toverdrankje:

 • gecastreerde, gevaccineerde en gechipte kater van 1,5 jaar oud (eind oktober 2015 geboren en we hebben hem de symbolische geboortedatum van 4 oktober gegeven) 🙂
 • gezond
 • negatief getest op FeLV en FIV (hij is vrij van de dodelijke en besmettelijke ziekten kattenAIDS en leucose)
 • zijn prachtige tovenaarsmantel is zwart (met een paar witte haren op zijn borst en tussen zijn achterpootjes)
 • Sneep is een mensgerichte kat, hij is lief, nieuwsgierig en knuffelig
 • hij laat zich optillen en zonder problemen vervoeren in een kattenmandje. Bij de dierenarts is hij heel braaf.
 • Sneep gaat goed om met kinderen vanaf 8 jaar oud
 • hij is speels, enorm energiek, vrolijk, lomp en lekker gek. Hij gedraagt zich vaak nog als een kitten!
 • Sneep zoekt een thuis zonder andere katten waar zijn baasje(s) genoeg tijd voor hem hebben
 • een (omheinde) tuin of een thuis waar hij los buiten kan lopen zou voor Sneep fijn zijn
 • een thuis met een afgezet, veilig balkon zou hij misschien ook wel voldoende vinden (dat is een kwestie van uitproberen). Omdat hij een ondernemende waaghals is, wordt hij absoluut niet geplaatst in een thuis waar het balkon niet is omheind.
 • een buurt waar weinig katten wonen zou voor Sneep het beste zijn, want ook met de vele buurtkatten hier heeft hij dezelfde problemen als met de katten thuis
 • reden van afstand: Sneep kan niet omgaan met andere katten
 • Sneep woont in Cuijk
 • er geldt een proefperiode van één maand. Als het om wat voor reden dan ook niet goed gaat met Sneep in zijn nieuwe thuis, dan kan Sneep terug bij Kattenzorg in de opvang waarna opnieuw wordt gezocht naar een fijn thuis voor hem.
 • aan de opname van Sneep zijn kosten verbonden, te weten: € 85,-. Voor dit bedrag is Sneep gecastreerd, gechipt, gevaccineerd en getest op twee dodelijke besmettelijke ziektes. Het testresultaat en bewijs waaruit blijkt dat hij vrij is van de ziektes FIV/FeLV krijg je uiteraard in je bezit nadat de proeftijd van 1 maand bij jou succesvol is verlopen. Dan krijg je ook zijn chip-stickers en vaccinatieboekje. De chip kun je vervolgens registreren op je eigen naam.

2017-04-27 sneep (2)


Onderstaand een paar mooie foto’s van Sneep, gemaakt door Nienke Flipsen
Klik op de foto voor een vergroting

Etensbakjes voor gevoelige snorharen

thomas-kat-marieke-van-de-weijer-snorharen-closeup-©nienke-flipsen-kattenzorg-nijmegen.jpgEtensbakjes voor gevoelige snorharen

Wist je dat de snorharen van de kat heel gevoelig zijn? Rondom de snorharen, diep in de huid, zitten veel zenuwen, waardoor de snorharen voor een kat echt als een ‘tastinstrument’ dienen. Dit is de reden dat katten kleine, diepe of smalle etensbakjes en drinkbakjes meestal niet prettig vinden. Als de snorharen tegen de bakranden aan komen, doet dat ‘pijn’.

Het ontwerp van etensbakjes en drinkbakjes voor katten

De meeste voer- en drinkbakjes zijn ontworpen zodat het voor de eigenaar praktisch is of er leuk uitziet. Een bakje voor water en een voor voer, in een setje of rekje. Een kat vindt dit juist helemaal niet fijn! Katten willen in de natuur niet drinken in de buurt van hun eten. Dieren voelen instinctief aan dat het gevaarlijk is om te drinken van water waar een dood dier in ligt. Het water bevat dan gevaarlijke bacteriën die dodelijk kunnen zijn. Katten hebben dit instinct nog steeds, en zij willen dus ook het liefst dat het waterbakje ver van het voerbakje vandaan staat.

Materiaalkeuze van voer- en drinkbakjes

Er zijn meer voerbakjes-ontwerpen op de markt waarbij aan de eigenaar is gedacht en niet aan de kat. In plastic, melamine en kunststof zijn de prachtigste vormen en kleuren bakjes verkrijgbaar. Plastic heeft echter de eigenschap om geuren vast te houden. En voor een dier dat maar liefst 14x beter ruikt dan wij, is dat bepaald geen prettige ervaring!

Ook etensbakjes van metaal zijn niet aan te raden. Bij katten die eten uit bakjes van plastic en metaal, zie je vaak “krentenbaard” (impetigo), zwarte spikkels en/of (ontstoken) korstjes aan de kin. De wekaminen in plastic en/of een overgevoeligheid voor metaal zouden hier de oorzaak van kunnen zijn, onderzoekers zijn daar nog niet 100% zeker van. Ook is het niet altijd impetigo wat de kat heeft aan de kin. Wat het ook is, het is zeker de moeite waard om te kijken of de plekken aan de kin verdwijnen als je de bakjes van metaal en plastic de deur uit doet.

Wat zijn prettige etensbakjes voor katten?

Wat dan wel? Etensbakjes die zo plat mogelijk en zo groot mogelijk zijn, van porselein of steen, die goed te reinigen zijn (het liefst met een neutraal ruikend afwasmiddel): dat zijn aanraders voor katten.

En in de zoektocht naar geschikte etensbakjes stuitten wij bij Kattenzorg op de producten van Beco Pets.

becopet-geschikte-etensbakjes-biologisch-afbreekbaar-kat-hond-kattenzorg-nijmegen

Het voerbakje voor katten van Beco Pets, de BecoBowl, is gemaakt van natuurlijke plantenvezels uit o.a. bamboe en rijstschillen.

becobowl-geschikte-etensbakjes-biologisch-afbreekbaar-kat-kattenzorg-nijmegen

Deze bakjes zijn speciaal voor het comfort van de kat ontworpen. Alle katten hebben baat bij een etensbakje met een lage rand en in het bijzonder raskatten met een platte neus zoals de Pers en de Exotic. 

Duurzaam en biologisch afbreekbaar

De etensbakjes kunnen in de vaatwasmachine en zijn 100% biologisch afbreekbaar. Wanneer je een voerbakje zou weggooien, dan is het binnen 3 tot 5 jaar volledig afgebroken, zonder enig spoor achter te laten. Bij Beco staat duurzaamheid voorop en daarom zijn alle producten die zij aanbieden ecologisch verantwoord.

Dit bedrijf heeft ontdekt dat door het toevoegen van een biologische natuurhars aan de plantenvezels, het mogelijk is om leuke vormen te maken zonder dat er plastic wordt gebruikt. Door dit unieke duurzame productieproces bevatten deze etensbakjes geen gevaarlijke stoffen. Een prettig idee om je huisdier uit deze bakjes te voeren!

Te koop bij een bijzondere webshop

De etensbakjes van Beco zijn o.a. te koop bij Tabby Tijger (voorheen Flying Frenzy-winkel). Deze webshop met een persoonlijke benadering maakt van webwinkelen een ontzettend leuke belevenis. Verder verklappen wij er niets over. 🙂 Neem vooral eens een kijkje in de webshop, ook bij het ontwerp van kattenspeeltjes is bij Flying Frenzy uitgegaan van de wensen van de kat!

Persoonlijke ervaring met de Beco-eetbakjes

Kattenzorg-vrijwilliger Marieke gebruikt de Becobowls sinds maart 2016. Zij geeft de katten zowel rauwe voeding als blikvoer en brokjes. Haar ervaring met de Beco-etensbakjes is positief! De katten vonden het meteen prettig.

Het enige kleine minpuntje: door de vorm van de bakjes valt voer over de randen. Met blikvoer kan dit wat geklieder geven. Hoeveel er wordt gemorst, hangt af van de vorm en structuur van de voeding. Maar ook hoe de kat eet! Chloe en Tonick “likken” aan hun eten en “drijven” het voer naar de randen (met ieder bakje). Sneep pakt blikvoer juist met zijn bek op en knoeit in het geheel niet!

Omdat de katten blij zijn met deze etensbakjes, neemt Marieke dit kleine minpuntje voor lief. Zij blijft deze bakjes gebruiken voor haar katten!

In juni is het weer Chipmaand!

Juni: Chipmaand!

Elk jaar organiseert het LICG in juni de Chipmaand. Er is bewust gekozen voor de maand juni omdat deze maand voorafgaat aan de vakantieperiode. Juist in deze periode blijken de meeste eigenaren hun huisdier als vermist op te geven.

Het LICG adviseert honden- en katteneigenaren om nog vóór de zomervakantie hun huisdier te laten chippen en registreren.

juni-chipmaand

Controle van de registratie van uw gechipte dier
Controleer bij een al geregistreerd dier ook of de registratie nog actueel is. Het komt helaas nog te vaak voor dat een huisdier wel geregistreerd is, maar dat mensen vergeten om aan de databank een wijziging van telefoonnummer of adres door te geven. De gevolgen kunnen heel naar zijn als een dier vermist raakt, de vinder van het dier heeft geen enkele mogelijkheid contact op te nemen met de eigenaar!

Op de website chipnummer.nl kunt u controleren of uw persoonsgegevens in het dossier van uw gechipte dier nog kloppen.

Kortingsacties
Veel dierenartspraktijken, dierenspeciaalzaken, dierenpensions en dierenasiels doen ieder jaar weer mee met de Chipmaand, bijvoorbeeld door het organiseren van acties in juni.

Via deze website kunt u per provincie bekijken
waar bij u in de buurt speciale chipacties gehouden worden.

Chippen: niet alleen om uw kat terug te vinden! Lees in de blog van Liesbeth Puts, kattengedragstherapeut, andere, handige en wellicht verrassende redenen om uw kat te laten chippen!

Ik ben zwanger, moet mijn kat nu weg?

Ik ben zwanger, moet mijn kat nu weg?

Op 6 juni 2015 vond het nieuwsblad Metro Holland het nodig onrust te veroorzaken door een bericht te plaatsen over een onderzoek waaruit zou blijken dat de kinderen van mensen met katten een verhoogd risico hebben op mentale stoornissen. Het is spijtig dat er mensen zijn die dit bericht klakkeloos aannemen en bezorgd raken om de gezondheid van hun kinderen als ze katten in huis hebben. Wij hebben namelijk al eerder gepost dat het hebben van huisdieren goed is voor de weerstand van baby’s en kinderen.

Er is geen reden tot paniek.

Katten en zwangere vrouwen

ik-ben-zwanger-moet-mijn-kat-nu-weg-toxoplasmose-voorlichting-kattenzorg-nijmegen

Nog steeds wordt door sommige artsen aangeraden om de kat weg te doen bij een zwangerschap omwille van het gevaar voor toxoplasmose. Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een parasiet die de kat als gastheer kan hebben. Toxoplasmose verspreidt zich via de uitwerpselen van de kat en is meestal een ongevaarlijke infectie behalve tijdens de zwangerschap. Volgens Prof. Dr. Walter Foulon, gynaecoloog in het AZ VUB, is er echter geen reden tot paniek en kunnen er eenvoudige maatregelen genomen worden om besmetting te voorkomen.

Lees hier meer over hoe u een besmetting met toxoplasmose tijdens de zwangerschap kunt voorkomen.

Zeer belangrijk om te weten
“In Nederland raakt ongeveer 70 tot 80% van de mensen op enig moment in hun leven geïnfecteerd. Mensen die besmet zijn met T. Gondii bouwen afweerstoffen op die beschermen tegen een volgende infectie.

Wanneer een vrouw al eerder in haar leven geïnfecteerd is met T. Gondii, heeft zij al afweerstoffen opgebouwd. In dat geval is er geen risico meer dat tijdens een zwangerschap het ongeboren kind besmet raakt.” Bron: Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren

“Besmetting via de kattenbak is dus eigenlijk nihil, zeker wanneer de kattenbak dagelijks verschoond wordt. Bijna de helft van de vrouwen is al voor de 1e zwangerschap een keer besmet geweest en is dus al beschermd tegen infectie. Een eenvoudige bloedtest kan deze bescherming bevestigen.”
Bron: Dierenkliniek Hulst

“Bijna elk warmbloedig dier kan worden geïnfecteerd met Toxoplasma gondii, de ziekteverwekker die toxoplasmose veroorzaakt, maar enkel bij de kat kan deze parasiet een volledige levenscyclus doorlopen. Hoewel katten dus wel zeer belangrijk zijn in de levenscyclus en verspreiding van T. gondii, worden infecties vaak niet veroorzaakt door de aanwezigheid van een kat, maar door het eten van onvoldoende verhit vlees waar de parasiet in zit.”

Gebleken is dat contact met katten of het hebben van een kat geen verhoogd risico geeft op een T. gondii-infectie. Het risico op een infectie door T. gondii via de kat is zeer klein, met uitzondering van jonge kinderen die op/met verontreinigde grond spelen.”
Bron: Kattenkenniscentrum


Op 14 november 2015 zagen wij dit goede artikel van Dierenkliniek Randstad, hun besluit plaatsen wij hier dan ook graag als aanvulling:

Doe je kat nooit weg vanwege een zwangerschap. Indien uw dokter het tegengestelde beweert dan raden wij aan om de correcte wetenschappelijke literatuur te raadplegen. De kat is een uiterst zeldzame bron van besmetting, onvoldoende bereid vlees is meestal de oorzaak.