Zoek je kittens?

Zoek je kittens?

zoekt-u-kittens-kattenzorg-nijmegen-verwijst-naar-goede-dierenasiels-en-dierenopvang-andere-organisaties

Kattenzorg Nijmegen bemiddelt bij herplaatsing van volwassen katten. Een paar keer per jaar hebben wij kittens in de bemiddeling.


Ons actuele aanbod van katten en kittens die een thuis zoeken vind je hier.


Als wij op dit moment geen kat hebben die bij je past, neem dan eens een kijkje bij onderstaande organisaties.

logo-stichting-poezensnuitjes-nijmegen-velp-arnhem-samenwerking-verwijzen-verwijzing-dierenhulporganisatieStichting Poezensnuitjes

De kittens verblijven bij gastgezinnen in Nijmegen en Arnhem. Klik hier om naar de website te gaan.


stichting-wijze-weeskitten-herplaatsing-katten-nijmegenStichting Het Wijze Weeskitten

De kittens zijn opgevangen bij pleeggezinnen in Nijmegen en omgeving. Klik hier voor de website.


Je kunt ook gaan kijken bij deze dierenasiels in de regio.


verwijzing-katten-kittens-dierenasiel-hof-van-ede-kattenzorg-nijmegen-herplaatsing-bemiddeling-advies-voorlichting-katten

Dierentehuis De Hof van Ede 

Kijk hier voor het kattenaanbod.


hokazo-logo-stichting-kattenzorg-nijmegen-samenwerking-verwijzen-verwijzing-asiels

Dierenopvangcentrum Hokazo in Uden

Katten en kittens van Hokazo op de website van dierenasiels.com


Zoek je gratis kittens?

Klik dan hier.


kittens-kattenzorg-nijmegen-herplaatsing-bemiddeling-persoonlijk-advies-voorlichting-katten

Kies je voor één of twee kittens?

Hier vind je informatie om een goede afweging te maken.


kitten-chloe-in-de-weegschaal-kattenzorg-nijmegen-herplaatsing-katten-voorlichting-persoonlijk-advies-kat

De juiste leeftijd

Voor een goede groei en stabiliteit van het karakter raden deskundigen aan om een kitten op de leeftijd van 10-12 weken uit het nest te halen.

Kittens zijn schattig, met name als ze heel jong zijn. Katjes die de moeder te jong verlaten hebben, kunnen (ernstige) gedragsproblemen gaan vertonen op volwassen leeftijd. Onzindelijkheid komt voor, net als voortdurend ziek zijn, omdat ze de noodzakelijke antistoffen via de moedermelk gemist hebben.

De Sophia Vereeniging tot Bescherming van Dieren geeft meer informatie over de redenen een kitten pas met 12 weken bij de moeder weg te halen. Klik hier om het artikel te lezen.

De wettelijke leeftijd om een katje van de moeder te scheiden is helaas 7 weken. Dit komt de ontwikkeling van kittens niet ten goede. Door de enorme aantallen opgevangen katten bij asiels en dierenhulpstichtingen is de leeftijd van 8-10 weken ook daar gangbaar om de kittens weg te geven.

Als je een kitten hebt uitgekozen dat nog bij de moeder is, probeer het dan tot 12 weken bij de moeder te laten. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen een aanbetaling van het aankoopbedrag te doen, waardoor het asiel of de opvang de garantie heeft dat jij het kitten zult nemen.


Online informatie over kittens

Op de website Kittenleeftijd.nl is veel goede informatie te vinden over kittens. Waar moet je op letten bij de aanschaf? Kies je voor een poes of een kater? Neem je er een of twee? Zegt de kleur van het kitten iets over het karakter straks?

En natuurlijk het allerbelangrijkste: hoe introduceer je een kitten op de beste wijze bij je thuis? Met name als je al een of meerdere katten of een hond hebt, is dit belangrijk. Je kunt het allemaal hier lezen.


Goede boekentip

Krijg je te veel informatie op internet en weet  je niet wat de juiste adviezen zijn voor de opvoeding van je jonge katje? Wij hebben een goede boekentip! Thuis lekker op je gemak lezen, zodat je helemaal bent voorbereid op de komst van je kitten(s). Dit boek is ook interessant voor mensen die een volwassen kat zoeken en natuurlijk een waardevol cadeau. Klik hier voor meer informatie en om het boek te bestellen.

boek-praktische-kittengids-liesbeth-puts-kattenzorg-nijmegen


Wij wensen je veel succes en plezier bij de zoektocht. Als je nog vragen hebt: je krijgt snel antwoord via e-mail.

Kattenweetjes: kattengras

Waarom eten katten gras?

chloe-katten-gras-eten-fotograaf-nienke-flipsen-kattenzorg-nijmegen

Het zuiveren van de maag?

Het is een fabeltje dat katten gras eten om hun maag te zuiveren. In de volksmond heet het dat katten gras eten, daarna moeten braken en met het braaksel haarballen lozen. Het is inderdaad vaak zo dat katten het gras opbraken, omdat ze nu eenmaal geen planteneters zijn en gras niet kunnen verteren. Dat er in het braaksel haarballen kunnen zitten is mooi meegenomen, maar niet de reden van het gras eten. Toch vindt men ook in veel handboeken deze verklaring terug.

rechtenvrije-foto-kittens-buiten-kijken-kattenzorg-nijmegen

Ook honden eten graag gras, terwijl ze geen last van haarballen hebben. Daarbij moet men bedenken dat katten eigenlijk geen gras eten, maar er op sabbelen en knagen. Het gaat de kat om wat er in gras zit! Katten eten gras vanuit een natuurlijke behoeft aan foliumzuur en ze knagen aan gras vanuit een instinctieve drang om daarin te voorzien. In hun natuurlijke voeding zit te weinig foliumzuur, dat wil zeggen, wanneer een kat moet rondkomen van prooidieren, zoals muizen en vogeltjes. Gras bevat veel foliumzuur en katten zijn er daarom dol op. Foliumzuur is een van de B-vitamines en is essentieel voor een kat. Vitamine B 6 is nodig voor de aanmaak van hemoglobine in rode bloedcellen. Hemoglobine is onontbeerlijk voor het zuurstoftransport in het lichaam van de kat. Bij een tekort aan foliumzuur is bloedarmoede een van de symptomen die optreden.

Andere planten

Wanneer katten niet in staat zijn om gras te eten dan eten sommige katten andere planten. Bij katten die uitsluitend binnen worden gehouden moet men oppassen dat er geen giftige planten in huis staan. De instinctieve drang tot gras eten kan dan alleen verzadigd worden door aan de planten in huis te knagen. Dit kan tot onverkwikkelijke situaties leiden. Een vergiftigde kat is natuurlijk geen prettige gedachte. Ondanks het feit dat in de huidige kattenvoeders er voor gezorgd is dat er voldoende foliumzuur aanwezig is blijven katten deze behoefte botvieren. Zo bestaat er ook het fabeltje dat wanneer katten gras eten het zou gaan onweren, maar waar dat vandaan komt?

rechtenvrije-foto-kattenzorg-nijmegen-kat-kattengras-fotograaf-nienke-flipsen

Gemene neusverkoudheid

Bij het opbraken van gras kan er een stengel in de keel of boven het zachte verhemelte blijven steken en zelfs in de neusholte geraken. Gras heeft fijne stekeltjes en het gras kan muurvast komen te zitten. De stekeltjes fungeren als weerhaakjes. Een kat zal niezen omdat het gras de keel en neus irriteert. Na verloop van tijd veroorzaakt het gras een ontsteking en worden de symptomen ernstiger. Behalve niezen ziet men dan neusuitvloeiing met pus vermengd, vaak eenzijdig uit één neusgat, koorts, malaise, en een kat die niet meer wil eten. Het zijn duidelijke symptomen die optreden, en omdat de kat erg ziek is zullen de meeste dierenartsen antibiotica voorschrijven. Initieel zal er een duidelijke verbetering te zien zijn. Helaas keren de symptomen na de antibioticumkuur weer in volle hevigheid weer terug, wanneer de diagnose niet gesteld wordt. Het is dan raadzaam nader onderzoek uit te voeren om het probleem te onderkennen en minstens achter in de keel te kijken.

Het is soms spectaculair hoelang de grassprieten zijn die verwijderd worden. En zie, de eerst zo zieke kat is bij toverslag genezen. Komen de verschijnselen toch weer terug, dan is niet alles verwijderd en zal er weer gezocht moeten worden naar het ontbrekende stukje gras. Soms een niet zo eenvoudig probleem voor een dierenarts om op te lossen. Overigens moet men bedenken dat niet elke kat met een chronische verkoudheid last heeft van een grasstengel. Niesziekte of een infectie met aspergillose, een schimmel, zijn slechts twee voorbeelden van ziekten die gemene langdurige klachten bij een kat kunnen veroorzaken.

chlorophytum-comosum-graslelie-geschikt-voor-katten

Een alternatief voor kattengras

Hoewel bijna iedere kat gras eet – buiten of kattengras binnen – en dit doorgaans zonder problemen verloopt, kunnen wij ons voorstellen dat je het risico op een vastzittende grasspriet niet durft te nemen. Als je je zorgen maakt om dit gevaar, dan kun je kiezen voor een andere geschikte plant voor katten: de graslelie. Deze plant is compleet veilig en de kans dat deze vast komt te zitten in de neus of keel, is bijna onmogelijk. Klik hier voor meer informatie over deze plant, de Chlorophytum Comosum.

kat-hoog-gras-grasaren-kattenzorg-nijmegen

Oorproblemen, maar dan bij grasaren

Een grasaar in een oor geeft gemene ontstekingen. Hoe een kat het voor mekaar krijgt om een grasaar in het oor te krijgen berust op louter toeval. Bij de jacht bijvoorbeeld gebruiken ze hoog gras als ideale dekking. Al sluipend door dit gras is het voorstelbaar dat een aar per ongeluk in het oor komt. De kans is niet groot, je ziet het gelukkig zelden, maar indien het lot het wil, geeft een grasaar een gemene oorontsteking. De kat houdt het oor scheef, er komt pus uit het oor, en bij inspectie met een otoscoop zal een dierenarts eenvoudig de diagnose stellen. De therapie is simpel, met een tangetje wordt de grasaar verwijderd en na behandeling met antibioticahoudende zalf is de kat weer genezen. Wanneer de oorontsteking wordt verwaarloosd, dan kan een middenoorontsteking het gevolg zijn en kan zelfs het evenwichtsorgaan worden aangetast. Dan is het probleem minder makkelijk op te lossen.

chloe-gazon-kat-kattenzorg-nijmegen

Pootproblemen door grasaren

Grasaren kunnen ook gemene ontstekingen geven in kattenvoetjes. Grasaren hebben een scherpe punt. Ze kunnen de huid binnendringen en zelfs onderhuids gaan zwerven. Het geeft gemene ontstekingen die in eerste instantie goed op antibiotica reageren, maar terugkeren, wanneer een grasaar niet wordt verwijderd. Het is soms simpel om een grasaar te verwijderen, maar soms kan het ook tegenvallen om het vreemde voorwerp onder de huid te traceren. Wanneer niet alles wordt verwijderd, omdat bijvoorbeeld een grasaar breekt tijdens het verwijderen, dan keert de ontsteking ook terug en moet er alsnog verder naar het ontbrekende stukje worden gezocht. Al met al kan een grasaar onderhuids een vervelend iets zijn voor zowel eigenaar als dierenarts. De kat moet onder narcose om een grasaar te verwijderen en bij een eventuele herhaling is dat extra vervelend.

Bron artikel

Bij Zooplus zijn kweekbakjes kattengras te koop van diverse merken.

kattenweetjes-kattengras-te-koop-bij-Zooplus-kattenzorg-nijmegen

Foto: Zooplus

Als je kattengras zou willen bestellen bij Zooplus, doe dat dan via onderstaande banner (het plaatje) dan kom je in de webshop terecht. Je doet Kattenzorg hiermee een groot plezier, want bij iedere bestelling via deze banner krijgt Kattenzorg een donatie! Het mooiste is dat het jou helemaal niets kost, je hoeft alleen maar via onze website bij onderstaande webshops te winkelen.

Let op: bezoek geen andere websites tijdens je aankoop en zoek niet naar kortingscodes.
Anders wordt de donatie voor Kattenzorg NIET geregistreerd.

Wij wensen je veel winkelplezier. Alvast hartelijk dank voor je aankoop en je steun aan Kattenzorg!

zooplus.nl

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen: de Grasdoos voor katten! Klik hier.

Eens wat anders voor je kat dan kattengras: de chlorophytum comosum!

Oosters duo heeft een thuis!

Oosters duo heeft een thuis!

NIJMEGEN, 8 augustus 2017

Update 20 oktober 2017

Een fijne update van ons knappe Oosters duo! Het begin was niet makkelijk. De mannetjes waren niet blij. Dit kwam met name omdat ze nog niet buiten konden spelen en daar verlangden ze zo heftig naar. Ze snapten er niets van dat ze hun vrijheid moesten inleveren. De vreugde bij de heren was dan ook groot toen het mocht en ze genieten met volle teugen van het buitenleven. De band met hun nieuwe baasjes is steeds sterker geworden. Sammy en Chakir wonen nu landelijk met een grote tuin van maar liefst 4.000 vierkante meter! Welke kat zou dat niet willen? 🙂 De baasjes zeiden: “dit weekend zijn ze 4 weken bij ons en nu al kunnen we niet meer zonder hen. Het zijn de allerliefste vriendjes van ons geworden.” Heerlijk om dit te horen. Heel veel geluk in jullie verdere leven, lieve Sammy en Chakir!

Update 18 september 2017

De baasjes van ons Oosters duo hebben genoten van een fijne vakantie terwijl er verschillende reacties binnenkwamen op Sammy en Chakir. En het is gelukt! De eerste kennismaking met leuke mensen was een succes en deze mooie heren gaan verhuizen naar hun nieuwe mandje!


Dit mooie duo zoekt samen een thuis! Sammy (7 jaar) is een Oosters Korthaar en Chakir (3 jaar) is een Burmees. Ze komen graag buiten en dat is het probleem: het baasje gaat verhuizen naar een appartement waar dat niet meer kan. Het baasje heeft het erg moeilijk met de beslissing om afstand te doen van zijn geliefde katten. Om ervoor te zorgen dat alleen mensen die serieuze interesse hebben zullen reageren, wordt een bedrag van € 100,- per kat gevraagd. De stamboom krijg je er dan uiteraard bij.
Laten we gauw alles over deze twee Oosterse schoonheden vertellen!


Chakirchakir-burmees-herplaatsing-kattenzorg-nijmegen (4)

Chakir is een 3-jarige gecastreerde en gechipte kater. Hij is een echte Burmees en heeft ook een mooie stamboom om dat aan te tonen. Hij komt heel erg graag buiten. Soms blijft hij wat langer weg, maar hij gaat nooit ver van huis. Chakir is kerngezond en gebruikt netjes de kattenbak. Het is een sociale knaap die niet snel stress ervaart. Hij is erg gek op zijn maatje Sammy. Ook mensen vindt hij leuk. Hij zit graag bij zijn baasje op schoot en is heel aanhankelijk. Hij is dol op spelen en doet dat het liefst met samen met zijn baasje.chakir-burmees-herplaatsing-kattenzorg-nijmegen (2)

Over het ras: de Burmees

Burmezen zijn sociale, intelligente en aanhankelijke katten, echte allemansvriendjes! De Burmees wil iedereen om zijn pootje winden.  Mensen die niet van katten houden zijn voor de Burmees een extra grote uitdaging en hij zal er alles aan doen om zulke mensen van gedachten te laten veranderen. En vaak met succes!

De Burmees is een echte schootkat en heeft veel aandacht nodig. Als je weinig thuis bent, dan is het goed om te weten dat hij veel steun zal hebben aan Sammy. Burmezen zijn erg nieuwsgierig en willen precies weten wat er in huis gebeurt. Verder zijn Burmezen erg speels en ondeugend en dat blijven ze tot op hoge leeftijd. Veel Burmezen kunnen apporteren en dit ras wordt “de hond onder de katten” genoemd. Zoals meer Oosterse kattenrassen is ook dit ras een uitbreker. Gesloten deuren zijn niet eens een uitdaging te noemen. Er zijn mensen die zeggen dat ze nooit meer een ander ras wilden sinds ze de Burmees leerden kennen! We hebben veel goede informatie over dit ras kunnen vinden op internet, via de website van Kattenplaza, geschreven door de Burmezen cattery Roemah Koetjing. Kijk voor meer informatie over dit ras op deze interessante website.


Sammysammy-oosters-korthaar-herplaatsing-kattenzorg-nijmegen (4)

Sammy is een Oosters Korthaar van 7 jaar oud. Ook hij is gecastreerd en gechipt. Volgens de stamboom is hij een “chocolate tabby spotted”. Hij is dol op zijn vriendje Chakir. Van vreemde katten moet hij niets hebben! Hij ervaart hier stress van. Sammy houdt ervan om buiten te spelen. Hij blijft niet lang weg en gaat ook niet ver van huis. Deze mooie en bijzondere kat vraagt erg veel aandacht en is heel slim.

sammy-oosters-korthaar-herplaatsing-kattenzorg-nijmegen (2)

Over het ras: de Oosters Korthaar

De Oosters Korthaar is mensgericht, doorgaans niet eenkennig en hij wil graag zijn baasje plezieren. Apporteren is een van de spelletjes die ze gemakkelijk kunnen aanleren, vele Oosters Kortharen doen het al uit zichzelf.

Verveling kennen ze niet. Ze kunnen zichzelf prima vermaken als ze een kattenmaatje hebben. Zeker als de eigenaar veel weg is, is dat belangrijk voor ze en een kat met hetzelfde temperament is dan een goede keuze. Daarom zijn Sammy en Chakir zo’n leuk setje!

Dit oosterse ras is dol op knuffelen. Het zijn echte “schouderhangers” en schootliggers. Als ze de kans krijgen, slapen ze graag bij je in bed. Of ze liggen de hele avond op je schoot. Ze bemoeien zich overal mee. Het lijken soms net kleine kinderen. Deurklinken rechtop zetten, kindersloten op keukenkastjes, het zijn zaken waarmee een eigenaar van een Oosters Korthaar te maken kan krijgen. Dit zijn dingen die de meeste baasjes graag over hebben voor het samenleven met dit mooie kattenras.

We hebben veel goede informatie kunnen vinden op internet, via de website van Kattenplaza, geschreven door Cattery Kirazamber. Deze fokker zegt: “De Oosters Korthaar is echt een kat van superlatieven, ze zijn alles waar ‘te’ voor staat. Is dat in de regel niet zo goed, bij deze katten juist wel.” Kijk voor meer informatie over dit ras bijvoorbeeld eens op deze handige website.


Bijzonderheden

Voor beide katten geldt dat ze zich zonder problemen laten optillen. Ze zijn onlangs nog gevaccineerd. Deze knappe heren zijn niet gewend aan andere katten, honden of kinderen.


Kieskeurige eters

eetstokjes-illustratie-herplaatsing-oosters-korthaar-burmees-kattenzorg-nijmegen

Burmezen en Oosterse kortharen zijn heel kieskeurige eters. Als ze iets niet lekker lekker vinden, dan draaien ze zich gewoon om en lopen vrolijk weg. Chakir laat het extra goed merken door het eten dat hem niet bevalt “onder te graven”. Oosterse Kortharen hebben een gevoelig maag- en darmsysteem. Sammy kan niet goed tegen eiwitrijk voedsel (bijvoorbeeld vers hart) of gluten. Op advies van de dierenarts krijgt hij speciaal voer.

Sammy eet zowel brokjes van Royal Canin (de variant Veterinary Diet – Gastro Intestinal, verkrijgbaar bij Zooplus) en blikvoer; kuipjes Adult Sensitive van Animonda Integra Protect (ook verkrijgbaar bij Zooplus).

Hier doet hij het uitstekend op, ander voer wil hij nog wel eens opbraken.


Wat zoeken wij voor Sammy en Chakir?

 • een thuis zonder andere katten
 • een veilige woonomgeving waar ze kunnen buitenspelen, het liefst een buurt waar weinig katten wonen
 • of een huis met een ruime, omheinde tuin
 • een thuis waar de katten veel aandacht krijgen en waar met ze wordt gespeeld
 • enige kennis van of ervaring met Oosterse kattenrassen is welkom

chinese_symbol_for_cat_oosters-kattenzorg-nijmegenSammy en Chakir:

 • Sammy, Oosters Korthaar kater van 7 jaar
 • Chakir, kater, Burmees, 3 jaar
 • gecastreerd
 • gechipt
 • met stamboom
 • ingeënt
 • gezond
 • gebruiken netjes de kattenbak
 • ze zoeken een thuis zonder andere katten
 • komen graag buiten en dit is ook een absolute vereiste in hun nieuwe thuis
 • ze zoeken een veilige buurt om buiten te spelen of
 • een thuis met een ruime, omheinde tuin
 • ze zijn niet gewend aan honden en kinderen
 • deze mooie, lieve en sociale katten willen graag spelen en zoeken een thuis waar ze genoeg aandacht krijgen
 • dit duo wordt samen geplaatst
 • aan deze katten zijn kosten verbonden: € 100,- per kat. De stambomen krijg je er uiteraard bij.

Wil je meer informatie of gaan kennismaken met deze schitterende katten?
Neem dan gauw contact met ons op zodat we je de gegevens van hun baasje kunnen geven.

Op zoek naar rechtenvrije foto’s van katten?

rechtenvrije-foto-katten-kattenfoto-rechtenvrij-gratis-kattenzorg-nijmegen

Ben je op zoek naar rechtenvrije foto’s van katten?

Ben je op zoek naar gratis rechtenvrije foto’s van katten om je artikel of online publicatie te illustreren? Wij hebben ze voor je! Al onze foto’s in dit album zijn vrij te gebruiken voor alle (commerciële) doeleinden. Misschien heb je zelf een blog of website, publiceer je wel eens een artikel over katten of ben je om een andere reden op zoek naar rechtenvrije kattenfoto’s.


Kattenzorg Nijmegen wordt al jaren gesponsord door hobbyfotograaf Nienke Flipsen. Zij heeft prachtige foto’s gemaakt van de katten van vrijwilliger Marieke en wij mogen deze rechtenvrij gebruiken om de artikelen op onze website te verfraaien. Nienke’s mooie foto’s worden ook graag gebruikt door de media en er zijn al verschillende foto’s van haar in de krant gekomen bij artikelen over Kattenzorg!


Kattenzorg-vrijwilliger Marieke houdt ook van fotograferen. Hoewel zij niet beschikt over een professionele camera, heeft zij door de jaren heen ook heel wat geschikte kiekjes geschoten.


Voorwaarden voor het gebruik van foto’s van Kattenzorg Nijmegen

Wij hebben maar 2 voorwaarden voor het gebruik van onze foto’s:

➀ De naam van onze organisatie moet worden vermeld bij publicatie (Foto: Stichting Kattenzorg Nijmegen)

➁ Indien door ons vermeld, moet ook de naam van de fotograaf worden vermeld.

Voor de goede orde: Stichting Kattenzorg is niet verantwoordelijk voor het gebruik van de foto’s, het medium waar de foto wordt geplaatst en/of de tekstuele inhoud die vergezeld gaat van het gebruik van deze foto’s. Dat onze foto’s worden gebruikt, wil dan ook niet automatisch zeggen dat wij van de publicatie op de hoogte zijn en/of het eens zijn met de inhoud van de tekst bij de foto. Laat het ons dan ook gerust weten als je ergens vragen of twijfels over hebt, of wil weten wat ons standpunt is over bepaalde kattenzaken! Hier vind je onze contactgegevens.

Ons rechtenvrije fotoalbum vind je hier.

Puk en Muk gaan verhuizen!

bemiddeling-herplaatsing-puk-muk-kattenzorg-nijmegen

Puk en Muk gaan verhuizen!


Update 17 oktober 2017

We kregen een leuke update van de nieuwe baasjes van Puk en Muk!

Inmiddels wonen Puk en Muk iets meer dan een maandje bij ons en het gaat uitstekend met ze. Bijgevoegd twee foto’s waarop ze inmiddels de bank hebben geclaimd als hun paleisje.


Update 10 juli 2017

De kennismaking was succesvol! Na de welverdiende vakantie van de nieuwe baasjes gaan Puk en Muk verhuizen naar hun nieuwe mandjes. We wensen ze heel veel geluk!


Update 21 juni 2017

Kijk dan wat leuk!

“Al een tijdje terug kwamen wij via uw stichting de situatie van Puk en Muk tegen. Wij vonden het meteen twee erg leuke katjes, maar omdat wij deze zomer op vakantie gaan leek het ons beter om nog even te wachten. Echter, uw Facebook update noemde exact deze situatie en de mogelijkheid om na de vakantie pas Puk en Muk over te nemen.”

(Het bericht gaat nog verder natuurlijk, maar dat plaatsen we uit privacy-overwegingen niet.)

Hopelijk wordt het een heel gezellige kennismaking en is er tussen iedereen een klik! Zou echt fijn zijn als deze lieve katjes ook een gouden mandje vinden. Wordt vervolgd!


28 mei 2017

Dit zijn Puk en Muk! Dat ze erg innig zijn, is door deze foto meteen al duidelijk, hè. En daarom zoeken ze samen een thuis.

Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling van de baasjes om Puk en Muk te houden, want ze hadden al twee katten en dat vonden ze prima zo. Ze zouden Puk en Muk grootbrengen en dan mochten ze verhuizen naar hun gouden mandje. De huisbaas van hun nieuwe paleisje had zich bedacht en besloot – ondanks een contract waarin stond dat deze katten daar mochten wonen – ervan af te zien. Een grote teleurstelling voor hun nieuwe baasje. Puk en Muk bleven bij hun redders wonen. Helaas zijn er toch wel eens wat spanningen in huis met de twee andere katten en het is tijd voor Puk en Muk om op eigen pootjes te gaan staan.

bemiddeling-herplaatsing-puk-muk-kattenzorg-nijmegen

Een dramatisch begin van jong leven

Puk en Muk en drie nestgenootjes werden geboren op een hooizolder. Toen ze drie dagen oud waren, zijn ze naar beneden gevallen! Een afschuwelijke situatie waarbij drie kittens het niet overleefd hebben. Deze wonderkittentjes hebben het overleefd, maar mama kwam nooit meer terug naar de hooizolder om hen te verzorgen. Misschien is ze teveel geschrokken van alles wat er gebeurde. Zo klein, zo piepjong. Gelukkig kwamen deze twee overlevers bij lieve mensen terecht die ervaring hadden met het flessen van kittens en zij hebben ze goed en gezond grootgebracht. Hierdoor zijn ze erg mensgericht.

Bijzonder is dat deze twee schatjes niet miauwen! Ze maken een soort piep- en fluitgeluidjes, zo schattig dat je meteen voor ze smelt als je het hoort.

bemiddeling-herplaatsing-puk-muk-kattenzorg-nijmegen

Laten we ze eens even persoonlijk aan je voorstellen!

Muk

Muk is een mooie rood-witte kater van 2 jaar oud. Hij is gechipt, gevaccineerd, altijd netjes behandeld tegen wormen en vlooien met goede middelen van de dierenarts en hij is gecastreerd toen hij 6 maanden oud was. Puk gebruikt netjes de kattenbak en is gewend aan al wat oudere kinderen. Als jonge kinderen erg druk of opdringerig zijn, vindt hij dat niet fijn en hij zal dan weggaan. Hij houdt van aaien en knuffelen. Muk is een allemansvriend die mensen leuk vindt. In het begin is hij een beetje terughoudend, maar dat is snel voorbij!

bemiddeling-herplaatsing-puk-muk-kattenzorg-nijmegen

Muk vindt het niet erg om gestoord te worden tijdens een slaapje of een ‘missie’. Hij maakt graag tijd om aangehaald te worden en zal dan gewoon op de grond ploffen zodat hij uitgebreid geknuffeld en geaaid kan worden. Hij is erg duidelijk in zijn signalen en wanneer hij geknuffeld wil worden kan hij je uitgebreid om de benen krullen of gewoon in de weg gaan liggen.

Hij speelt graag, met een propje zilverfolie of met speelgoed. Waar hij helemaal gek van is, is een badmintonshuttle met veren. Hier springt hij mee in het rond. Het speelgoed wordt op een vaste plek opgeborgen. Wanneer de katten geen speeltjes kunnen vinden, dan halen ze deze zelf weer uit de opslag.

bemiddeling-herplaatsing-puk-muk-kattenzorg-nijmegen

Puk en Muk komen graag buiten. Ze wonen nu in een woonwijk met weinig en rustig verkeer. Muk wil met mooi weer nog wel eens een nacht buiten blijven. Meestal staat hij dan de volgende ochtend voor de deur. In hun thuis staat de deur op een haakje overdag, zodat ze naar binnen en naar buiten kunnen wanneer ze willen. Muk is natuurlijk een welopgevoede jongen en klopt netjes op het raam als hij weer naar binnen wil. Hij gaat dan op zijn achterpootjes zitten en ‘graaft’ met zijn pootjes over het raam. Dit doet hij zonder nagels en wanneer hij dit hard genoeg doet, maakt hij een kloppend geluid!

Muk laat zich zonder problemen optillen. Hij wordt graag geborsteld om een handje geholpen te worden bij de rui en gaat er dan uitgebreid voor liggen.

Puk

Puk is een prachtige driekleur poes met mooie vlekken. Zij is 2 jaar oud. Ze is gechipt, gevaccineerd, altijd netjes behandeld tegen wormen en vlooien met goede middelen van de dierenarts en ze is ‘geholpen’ toen ze 6 maanden oud was. Muk gebruikt netjes de kattenbak en is gewend aan al wat oudere kinderen. Als jonge kinderen erg druk of opdringerig zijn, vindt ze dat niet fijn en zal ze de situatie uit de weg gaan.

bemiddeling-herplaatsing-puk-muk-kattenzorg-nijmegen

Puk is een echte dame! Ze wordt graag geaaid maar wel wanneer zij hier zélf toestemming voor geeft. Ze is niet vals, hoor! Als ze er geen zin in heeft, dan loopt ze gewoon weg. Wanneer ze er zelf behoefte aan heeft, kan ze bij je op schoot komen liggen. Ze wordt dan graag geaaid, maar wel rustig behandeld. Als Puk kenbaar maakt dat ze graag op schoot wil komen heeft ze hier wel een zachte aanmoediging bij nodig. In dit geval moet je haar niet oppakken, maar zelf op schoot laten springen/klimmen. Ze zal zich dan aanbieden om geaaid te worden en uiteindelijk vindt ze haar draai. Wel is ze altijd alert en zal zeker reageren op geluiden die ze hoort.

Puk laat zich wel optillen, maar wel op een rustige manier. Ze zal het ook kenbaar maken als ze er niet van gediend is op dat moment. Ze is absoluut niet gemeen, maar zet zich dan af.

Bij vreemde mensen kijkt Puk even de kat uit de boom.

bemiddeling-herplaatsing-puk-muk-kattenzorg-nijmegen

Deze jonge meid is gek op zilverfoliepropjes. Ze mogen niet te groot zijn, want ze wil ze in haar bek overal mee naartoe kunnen nemen. Als ze niet meer bij een propje kan, dan zal ze dit duidelijk maken door voor de kast of bank te gaan liggen en je aan te kijken. Ze kan ook voetballen met propjes.

Puk en Muk komen graag buiten. Ze wonen nu in een woonwijk met weinig en rustig verkeer.

bemiddeling-herplaatsing-puk-muk-kattenzorg-nijmegen

Bijzonder aan deze broer en zus

 • Muk (de kater) kan op de deur kloppen om duidelijk te maken dat hij naar binnen wil
 • ze kunnen zelf hun opgeborgen speeltjes pakken als ze hun speelgoed willen hebben
 • ze miauwen niet, maar maken piep- en fluitgeluidjes (erg aandoenlijk!)
 • Puk en Muk eten geen snoepjes
 • ze zijn intens aan elkaar gehecht. Als je een van de twee zou meenemen naar de dierenarts en de ander achterlaat, raken ze compleet in paniek. Daarom gaan ze altijd samen.
 • Als kitten was Muk de ontdekkingsreiziger en zijn zusje Puk was wat verlegen. Zij liep haar broertje wel overal achterna en zo hebben ze samen de wereld leren kennen.

bemiddeling-herplaatsing-puk-muk-kattenzorg-nijmegen

Een persoonlijk verhaaltje van de baasjes

De baasjes van Puk en Muk hebben nog een mooi persoonlijk verhaaltje toegevoegd bij de aanmelding van dit lieve duo:

Deze twee ontdekkingsreizigers zijn op zoek naar een actief gezin waar ze samen oneindig veel avonturen mogen beleven. Hun start in de wereld begon al met een klapper, samen van de hooibalen vallen om daarna liefdevol met de fles op te groeien. Deze broer en zus vullen elkaar goed aan. Waar Puk wat terughoudender is, weet Muk het avontuur te vinden. En omdat samen alles leuker is dan alleen, springt Puk dan maar over haar eigen schaduw en doet dapper mee. Dit is dan ook de reden dat we ze graag samen willen houden. We gunnen deze twee niets minder dan het perfecte huisje. Deze broer en zus zijn nu twee jaar oud en zowel binnen als buiten gewend. Andere katten vinden ze wat minder, ze hebben dan ook elkaar om van te houden. Honden kennen ze niet, maar we verwachten dat dit met de juiste introductie geen grote problemen oplevert. Voor een kleine bijdrage kan de verhuizing, met al hun aardse bezittingen, plaatsvinden. Natuurlijk alleen als wij ervan overtuigd zijn dat ze op de beste plek mogelijk terecht komen.

Puk en Muk in één stuk

 • broer Muk, rood-wit
 • zus Puk, driekleur
 • dit lieve duo wordt samen geplaatst
 • gechipt, gevaccineerd en gecastreerd
 • altijd netjes behandeld tegen wormen en vlooien met goede middelen van de dierenarts
 • deze twee zijn kerngezond
 • beide katten zijn speels
 • Puk en Muk houden van knuffelen en geaaid worden
 • dit duo is gewend aan al wat oudere kinderen
 • ze zijn niet bang voor vreemde mensen, alleen een beetje terughoudend in het begin
 • het stelletje komt graag los buiten
 • de katten gebruiken netjes de kattenbak
 • ze eten voornamelijk brokjes en geven niets om snoep
 • Puk en Muk zoeken een thuis omdat ze het samen prima kunnen vinden, met de andere twee katten in huis wat minder
 • de eigenaren vragen een bijdrage voor de katten omdat ze natuurlijk alleen serieuze reacties willen
 • zoals voor alle katten in de bemiddeling bij herplaatsing geldt een proeftijd van één maand
 • als het om wat voor reden dan ook niet goed gaat bij jou thuis, dan willen de baasjes Puk en Muk graag weer terug zodat ze opnieuw kunnen gaan zoeken naar een thuis
 • ze wonen in Cuijk

Ben je net als wij erg enthousiast over dit tweetal?
Neem dan snel contact met ons op voor de gegevens van de eigenaren!


Fotogalerij van Puk en Muk
Klik op de foto voor een vergroting!

Pippi zoekt een nieuwe villa

pippi-zoekt-nieuwe-villa-herplaatsing-kat-kattenzorg-nijmegen (2)

Pippi zoekt een nieuwe villa

Eindhoven, 17 oktober 2017

Dit is beeldschone Pippi. Van de achtergrond van Pippi is niets bekend. Wat er misschien voor ras op de achtergrond in zit, is gissen, mogelijk een Turkse Van. Kattenzorg zoekt natuurlijk ook iemand die verder kijkt dan haar prachtige uiterlijk.

Lees hieronder het liefdevolle verhaal over Pippi, geschreven door haar vrouwtje.

Het verdriet van het vrouwtje – een persoonlijk verhaal

Het doet mij erg veel verdriet dat ik voor mijn kat Pippi een ander gouden mandje moet gaan zoeken.
Pippi is een langharige roodwitte dame, ze is 7 jaar. Ik ben gastgezin voor moederloze kittens voor het dierenasiel en heb haar gekregen als een pluizenbolletje van een paar weken oud.  Pippi is wat schrikkerig, een echt stresskipje, maar voor volwassenen hartstikke lief.

pippi-kitten-herplaatsing-kattenzorg-nijmegen-1.jpg

Pippi, januari 2011

Al 2,5 jaar lang alles geprobeerd

En daar zit meteen ons probleem waar wij al 2,5 jaar mee worstelen. Pippi houdt niet van kinderen. En dat niet alleen, ze heeft zich tot doel gesteld om die uit ons huis weg te jagen. En dat lukt haar nog ook, de kleinkinderen van 2,5 en 1 jaar zijn doodsbang voor haar. Volgens Pippi horen de kinderen niet in huis, ze gaat ze niet uit de weg maar ze zoekt ze juist expres op en dan besluipt ze van achteren en gaat dan hard blazen of ze haalt uit. Dat deed ze zelfs toen ze baby waren. Ze laat zich niet naar buiten sturen, in huis kan ze overal naartoe maar ze zoekt de kinderen echt op. En als ik hier wat grotere kinderen te logeren heb, dan gaat ze op de trap liggen en knap kind die dan nog naar boven komt of durft. Het komt ook voor dat de kleinkinderen met iets aan het spelen zijn en iets anders doen. Dan gaat zij op het speelgoed liggen. Als ik alleen met de kleinkinderen ben, dan durf ik ze niet met Pippi alleen te laten als ik naar het toilet moet of de voordeur moet openen.

Alle soorten hulp gehad

We zijn al 2,5 jaar in de weer met gedragstherapeuten. Een medische oorzaak is uitgesloten. Ook hebben we gebruik gemaakt van kattenfluisteraars en Bach bloesems op maat maar helaas heeft dit allemaal geen effect op Pippi. Ze lust geen snoepjes of iets anders lekkers dus je kunt haar nergens mee lokken.

Bang en toch ook weer niet!

Voor volwassenen is het aan de ene kant een angstige kat; als je “boe” zegt is ze weg maar aan de andere kant is ze supernieuwsgierig. Ze ligt bij mij soms op schoot, maar liever ligt ze op een lekker kleedje of plastic zak bij je in de buurt.  Of in de vensterbank of op de rugleuning van je stoel.

Lekker speels

Pippi reageert echt op stemmen, bij sommige filmpjes zou ze zo in het beeld willen kruipen. Spelen vindt ze hartstikke leuk, buiten de vogeltjes bekijken ook, maar wel veilig vanonder een grote struik.  Ze speelt ook graag met haar knuffeltje, een doodgewoon bolletje wol en dat wordt het hele huis door gesleept. En ze wordt vrolijk van een bak water waar je heerlijk in kunt hengelen.

pippi-zoekt-nieuwe-villa-herplaatsing-kat-kattenzorg-nijmegen (4)

Buiten in de tuin

Pippi komt ook buiten, onze tuin is niet afgeschermd maar ze durft niet verder dan de tuin links en rechts van ons. Ze heeft ook een aparte manier om van de schutting af te komen, ze klimt er achterstevoren af, in plaats ervan af te springen. Ze kan genieten van rondvliegende vlindertjes en libelles, altijd leuk om te vangen nietwaar? Ze vindt het leuk om buiten te zijn maar het is voor haar niet speciaal noodzakelijk.

pippi-zoekt-nieuwe-villa-herplaatsing-kat-kattenzorg-nijmegen (1)

Stress-eter

De kinderen zijn een deel van het probleem. Het andere probleem is haar gewicht. Ze is van 5,5 kg naar 7 kilo gegaan in die 2,5 jaar, dus het is voor haarzelf ook geen gezonde situatie. Bij grote stress stijgt haar gewicht. Dit is eerder te zien geweest bij een andere stressvolle situatie voor haar, toen ze werd gepest door en na het overlijden van een andere kat. Pippi krijgt afgepast voer en is langzamerhand in Pip veranderd én wat ik het belangrijkste vind: ze is hier overduidelijk niet gelukkig.

Misschien een huisgenootje…

Ik ben voor deze mooie dame, die ervan kan genieten als je voor haar zingt, op zoek naar een gouden mandje. Ze kan bij een andere kat maar voor haar zou het niet hoeven. Ze is in een kattengroep opgegroeid met 5 katten en met niemand had ze een klik.

pippi-kitten-herplaatsing-kattenzorg-nijmegen (4)

Maar misschien liever helemaal alleen…

Ik denk dat als ergens alle aandacht helemaal voor haar alleen zou zijn, dat haar ideale situatie zou zijn. Misschien ergens bij iemand alleen of met oudere kinderen (vanaf een jaar of 16) die haar lichaamstaal kunnen leren begrijpen en niet van haar verwachten dat ze constant wil knuffelen. Ergens waar zij de stress van jonge kinderen niet mee hoeft te maken. Ook niet van kleinkinderen die regelmatig op bezoek komen.  Ze is uiteraard gevaccineerd en gesteriliseerd, ontwormd en ontvlooid. Ze is zindelijk en gebruikt de kattenbak. Ze heeft geen medicatie nodig.

Niet te hoge verwachtingen als je komt kijken

Toch moeten nieuwe eigenaren niet het idee hebben dat wanneer ze voor haar komen kijken, ze zo op schoot springt of zich zelfs maar laat zien. Vaak heeft dat wel even tijd nodig. Ze komt zo na drie kwartier eens koekeloeren want ze wil eigenlijk dolgraag weten wat er aan de hand is.

pippi-zoekt-nieuwe-villa-herplaatsing-kat-kattenzorg-nijmegen (3)


Pippi in goudstukjes

 • 7 jaar oud (ze heeft de prachtige geboortedatum 10-10-2010)
 • poes
 • gesteriliseerd
 • gechipt
 • altijd netjes ontwormd en ontvlooid met Milbemax en Advantage
 • onbekend ras/kruising/geen stamboom
 • rood met wit
 • ze komt graag buiten, maar alleen in de tuin
 • Pippi gebruikt netjes de kattenbak
 • ze kan worden geplaatst bij kinderen van 16 jaar en ouder
 • Pippi kan expliciet niet worden geplaatst bij mensen met (klein-)kinderen onder de 16 jaar en/of mensen met een mogelijke kinderwens
 • ze is gewend aan andere katten maar geeft er niet zoveel om
 • ze is niet gewend aan honden of andere dieren
 • Pippi is sociaal naar volwassenen, in het begin zal ze afwachtend zijn
 • deze prachtige poes is kerngezond en ze heeft onlangs weer haar vaccinatie gehad
 • in het voorjaar heeft ze een soort allergie voor gras die vanzelf weer overgaat
 • door stress heeft Pippi last van overgewicht
 • Pippi woont nu in Eindhoven en zoekt een nieuwe Villa Kakelbont!

Wil je graag kennismaken met Pippi?
Neem dan contact met ons op voor de gegevens van haar eigenaar!

pippi-langkous-kattenzorg-nijmegen-herplaatsing-kat

Castratie van de poes

castratie-of-sterilisatie-poesCastratie van de poes

Oeps! Wij hebben er nooit bij stilgestaan dat we verwarring veroorzaken bij onze websitebezoekers. Wij hebben het altijd over de poezen in de bemiddeling die gecastreerd zijn. Dat kan toch helemaal niet? Een poes wordt toch gesteriliseerd en een kater gecastreerd?

Het onvruchtbaar maken van een poes door chirurgisch ingrijpen wordt in de volksmond omschreven als sterilisatie. Maar, bij sterilisatie worden de eileiders alleen afgebonden. De eierstokken worden niet verwijderd. Bij de poes wordt bijna altijd gekozen voor het verwijderen van de eierstokken en dan is castratie feitelijk het juiste woord voor deze operatie. Vandaar! We zullen proberen er wat duidelijker over te zijn op onze website omdat blijkt dat veel mensen dit niet wisten.

Sona-poes-krols-kattenzorg-nijmegen

Wanneer wordt een poes krols?

Een poes wordt op gemiddeld tussen de leeftijd van 4 en 9 maanden krols en dus vruchtbaar. Een krolse poes gedraagt zich anders dan normaal.

Verschijnselen tijdens de krolsheid zijn:

 • de poes wordt levendiger
 • ze is erg aanhalig
 • ze miauwt luid en vaak
 • als je haar aait duwt ze haar achterste de lucht in en houdt haar staart opzij
 • ze wil héél graag naar buiten om een kater te zoeken
 • ze doet soms kleine plasjes in huis
 • ze rolt op de grond en wil graag worden geaaid

De periode van krols zijn begint vaak in het vroege voorjaar en gaat door tot de herfst. De duur van de krolsheid wisselt van een paar dagen tot 3 weken. De meeste poezen worden na een paar dagen of weken opnieuw krols. Als de poes is gedekt, dan is de krolsheid al na 6 uur over!

Sona-poes-krols-rollen-op-de-grond-kattenzorg-nijmegen

Ons standpunt over castratie van poes en kater

Omdat 45.000 katten per jaar in het asiel belanden (en dan zijn de vele katten en kittens die door dierenhulporganisaties in Nederland worden opgevangen niet eens meegeteld!), zijn wij bij Kattenzorg Nijmegen uiteraard voorstander van castratie. Zowel van poes als kater.

Krolsheid voorkómen

De poezenpil

Met het geven van de poezepil wordt krolsheid voorkómen en kan de poes niet zwanger worden. Het nadeel van deze pil is dat er (zeker bij langer gebruik) regelmatig vervelende bijwerkingen worden gezien. De bijwerkingen van de pil; een verhoogde kans op het ontwikkelen van:

 • melkkliertumoren, vaak gaat het om tumoren die in een later stadium kwaadaardig kunnen worden;
 • baarmoederontsteking;
 • suikerziekte.

Daarbij komt het regelmatig voor dat poezen de pil stiekem uitspugen en toch krols of zelfs zwanger worden.

De voordelen van castratie

 • je poes wordt niet meer krols. Geen concerten meer, geen sproeiende katers meer bij de voordeur;
 • 100% garantie dat je poes niet drachtig wordt;
 • geen risico’s meer op baarmoederontsteking en een veel kleinere kans op (vaak kwaadaardige) melkkliertumoren.

De nadelen vinden wij te verwaarlozen en wegen niet op tegen de voordelen, maar we zullen ze noemen:

 • de operatie is definitief, je kunt nooit meer een nestje fokken;
 • elke operatie heeft risico’s, tegenwoordig zijn die heel erg klein;
 • sommige poezen kunnen wat dikker en daardoor slomer worden. Geef in dat geval minder te eten en weeg de poes regelmatig om het gewicht te controleren.

Wanneer kun je een poes of kater laten castreren?

Poezen kunnen vóór of na de krolsheid worden gecastreerd. Het kan al vanaf 4 maanden.

Belangrijk: het is een misverstand dat het beter is voor de poes om éérst een nestje te krijgen voordat ze geholpen is!

Waarom op schoot springen bij een kattenhater?

Waarom springt een kat graag op schoot bij een kattenhater?

Dit gekopieerde artikel is door Marieke van de Weijer overgetypt voor de website van Kattenzorg Nijmegen. De herkomst is onbekend, gezien de humoristische schrijfstijl, vermoeden wij dat het een artikel is van Midas Dekkers. En met een kern van waarheid! Want welke kattenhater herkent het niet? Je vraagt er niet om, en toch springt een kat bij je op schoot! Veel leesplezier.

Als een kat een kamer binnenkomt waarin een aantal mensen zit te praten, dan is de kans groot dat hij regelrecht afgaat op de enige van hen die een abnormale angst voor katten heeft. Het dier zal dan tot afgrijzen van deze persoon uitvoerig tegen zijn of haar benen kopjes geven en misschien zelfs op zijn of haar schoot springen. Waarom toch dat irritante gedrag van de kat?

Voor sommigen is dit een bevestiging van een oude gedachte dat tot het karakter van de kat een slechte trek behoort, en wel dat het dier met opzet iemand uitzoekt met een fobie voor katten om die dan in verlegenheid te brengen. Maar dit soort romantisch bijgeloof is overbodig. Er is een veel eenvoudiger verklaring voor zijn gedrag.

Wanneer de kat de kamer binnenkomt en om zich heen kijkt merkt hij dat een aantal mensen hem aanstaart. Dat zijn de kattenliefhebbers die naar de kat kijken omdat ze hem graag zien. Maar vanuit het standpunt van de kat bekeken is aangegaapt worden een lichte bedreiging. Vaak wordt tegen kinderen gezegd dat het onbeleefd is iemand aan te staren, maar liefhebbers van katten vergeten vaak deze regel als ze naar een binnenkomende kat kijken. In plaats van een enkele blik op het dier te werpen, wat altijd gepermitteerd is, blijven ze naar hem staren waardoor hij zich niet op zijn gemak voelt. De enige die dat niet doet is de kattenhater die zijn ogen afwendt en zich heel stil houdt in de hoop dat het gevreesde dier hem (of haar) zal negeren. Maar dat gedrag heeft precies het tegenovergestelde effect. Want de kat, op zoek naar een welwillende schoot om op te zitten, loopt regelrecht op deze ideale metgezel af, de enige die niet druk doet, niet met zijn handen gesticuleert, geen doordringende opmerkingen maakt en boven alles, niet staart. Op deze wijze demonstreert de kat zijn waardering voor de niet-intimiderende lichaamstaal.

Wat een persoon met een kattenfobie moet doen als hij een kat op afstand wil houden, is zich naar hem toebuigen, hem strak met wijd opengesperde ogen aankijken, met de handen drukke gebaren maken en hem op schelle toon uitnodigen op zijn of haar schoot te komen zitten. Dat zal precies het tegenovergestelde effect hebben en dan kan hij of zij gerust zijn zonder de indruk te hebben gewekt het lievelingsdier van de gastheer beledigd te hebben.

Lees ook dit interessante artikel van kattengedragstherapeut Liesbeth Puts, over katten-etiquette.

Waarom zijn katten kieskeurige eters?

kat-kieskeurige-eter-kieskeurig-eters-kattenzorg-nijmegen-voorlichtingWaarom zijn katten kieskeurige eters?

Katten kunnen je tot wanhoop drijven met hun kieskeurige eetgewoontes. Zo’n kat is niet verwend, maar heeft goede redenen voor dit gedrag!

Waarom zijn katten zulke kieskeurige eters? Kattengedragstherapeut Liesbeth Puts heeft hier een zeer interessant artikel over geschreven. Je kunt het hier lezen.

Katten zijn met name heel gevoelig voor de structuur en het gevoel van voedsel in de bek. Daarom is het belangrijk dat kittens (als dat mogelijk is natuurlijk) vanaf de leeftijd waarop ze vast voedsel gaan eten, wennen aan zoveel mogelijk structuren. Het “mondgevoel” van brokjes is natuurlijk heel anders dan blikvoer, rauw vlees en zachte vleesstaafjes/kattensnacks. Als kittens aan alle soorten structuren leren wennen, dan maakt het dan op latere leeftijd veel makkelijker als je moet overstappen op ander voer.

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur voor een bepaald soort voedsel. Voergemak speelt daar natuurlijk een rol bij. Het is belangrijk er rekening mee te houden dat een kat niet altijd (meer) het voedsel zal kunnen eten dat jij graag wil geven. Variatie is om die reden belangrijk. Ook voor katten geldt dat zij het ontwend raken als ze langere tijd geen variatie in voedsel aangeboden krijgen. Wil je kieskeurigheid proberen te voorkómen, blijf dan zoveel mogelijk variëren met verschillende structuren voedsel.

Meer lezen?

een kat eet met zijn neus

wat is goede kattenvoeding?

Een kat via Kattenzorg overgenomen?

Heb je in het verleden een kat via Kattenzorg overgenomen?

Wij zijn op zoek naar mensen die (in het verleden) een kat via Kattenzorg Nijmegen hebben overgenomen. Wij horen heel graag hoe het nu met je huisgenootje gaat.

Heb je een Kattenzorg-kat (gehad)? Laat het ons weten! Stuur een foto en tekst naar keuze (leeftijd, een stukje historie of een anekdote) via e-mail aan ons toe.

We kijken uit naar je inzending!kat-via-kattenzorg-overgenomen


kattenzorg-herplaatser-muis-overleden-kat-via-kattenzorg-overgenomen

17 jaar geleden werd Muis geplaatst bij lieve mensen. Toen zij overleed, hebben we haar mooie levensverhaal mogen ontvangen. Je kunt het hier lezen.


In ons archief vind je de rubriek “hoe gaat het nu met”. De updates die we van onze herplaatsers krijgen, plaatsen we in die categorie. Je vindt de archiefberichten hier. Kies voor categorie en loop naar beneden tot je “hoe gaat het nu met” ziet staan. Klik op de categorie om alle berichten te kunnen zien.

Nieuw! Doneer je cadeaukaart

your-gift-donatie-kattenzorg-nijmegenNieuw! Doneer je cadeaukaart

Heb jij dat ook wel eens? Dat je een cadeaukaart krijgt en denkt: eigenlijk zou ik dit willen besteden aan een goed doel…maar die opties zijn er bijna nooit. Of er is geen goed doel voor dieren waar je je cadeaukaart aan kunt doneren. Nu kan dat wel! Je kunt onze stichting steunen met de cadeaukaart van YourGift.

Wat is YourGift?

YourGift was jaren geleden de eerste digitale giftcard van Nederland. Inmiddels hebben ze meer dan 6000 aangesloten bestedingspunten, een eigen webshop en honderden verkoopkanalen door heel Nederland.  Voor iedereen die een YourGift-cadeaukaart krijgt wil de organisatie maar één ding: het (uit-)geef moment zo bijzonder mogelijk maken.

Waarom is YourGift bijzonder?

De organisatie probeert zich te onderscheiden door afval te scheiden en het personeel drinkt alleen Fairtrade koffie.  Ze letten erop dat er geen onnodig papier wordt verspild met printen en de giftcards zijn gemaakt van gerecycled PVC. Bij de verzending van de cadeaukaarten probeert YourGift het gebruik van plastic en/of piepschuim opvulmateriaal zoveel mogelijk te beperken. Ze doen dus al van alles voor het milieu en de natuur!

Dankzij YourGift Kattenzorg steunen

Het meest bijzonder is natuurlijk dat ze mogelijk maken dat kleine stichtingen, zoals Kattenzorg Nijmegen, donaties kunnen krijgen doordat mensen het bedrag van hun giftcard aan ons doneren!

your-gift-donatie-kattenzorg-nijmegenDoneer je cadeaukaart met het formulier hieronder

Wij respecteren je privacy. Als je niet wil dat we jouw e-mailadres weten, laat dan het e-mailadres van Kattenzorg staan. Natuurlijk mag je dit vervangen door je eigen e-mailadres, zodat we je een bedankje kunnen sturen!

Wil je ook ons donateursblad Kattenpraat ontvangen? Stuur dan een mailtje met je naam en adres.

Totaal: