Rode kittens zoeken een thuis!

rode-kittens-zoeken-thuis (17)

Rode kittens zoeken een thuis!

Bij ons gastgezin Joyce zijn rode kittens opgevangen die een thuis zoeken. In dit bericht met veel mooie foto’s vind je alle informatie over ze. ūüôā

Nijmegen, 22 augustus 2018

Hola! Dit zijn de Cinco Bandidos!

Zullen wij ze maar eens één voor één voorstellen?


Rosita

Ladies first! Rosita en Sierra zijn twee heerlijke meisjes, geboren in de eerste dagen van juni. Ze zijn lekker speels en alles moet natuurlijk grondig onderzocht worden door de dametjes! Hoewel Sierra de kleinste is van het vijftal heeft zij misschien nog wel het meeste lef! Madam zat namelijk als eerste helemaal bovenin de grote krabpaal! Beiden zijn heerlijke knuffeltjes en vooral Sierra vind het maar wat leuk om op je schouder te zitten om alles goed te kunnen overzien.

Sierra


De broer van de meisjes: Paco – GERESERVEERD!

Paco is gereserveerd om te gaan verhuizen! De dames hebben ook nog een broer; Paco! Deze heerlijke knul belooft een grote ondeugd te worden! Vooralsnog is hij een kleine ondeugd ūüėČ Meneertje houd er enorm van om heerlijk te knuffelen maar zodra hij een speeltje ziet of een staartje ziet bewegen dan is hij weg. Leuk, al die bewegende dingetjes!


Broertjes Juan en Rico

En de laatste twee van de cinco bandidos: de broertjes Juan en Rico, geboren in de laatste week van mei. Juan is de heerlijk zachte pluizenbol. Zodra je naar hem kijkt begint zijn ouderwets luide dieselmotor al te draaien! Maarrrr… meneer laat zich niet z√≥maar oppakken! Hij vind het “hard to get”-spelletje maar al te leuk! Heel lang zal je deze dieselmotor in de vorm van een kat ook niet kunnen vasthouden. Juan houdt van zijn vrijheid. Kroelen is natuurlijk onbeperkt toegestaan. ūüôā Juan is een behoorlijk sterke persoonlijkheid die zijn mannetje staat. De juiste combi met een andere kat is voor hem dan ook belangrijk.

En dan onze Rico… Rico is een speciaal mannetje. Hij is uitgebreid door de dierenarts onderzocht en hij heeft geen lichamelijke afwijkingen. Iets klopt er niet helemaal. Deze heerlijke lieve knul loopt een beetje achter met “kat zijn”. Toen zelfs zijn drie kleine nichtjes en neefje al lang en breed zelf aten, moest Rico daar nog aan beginnen. Klauteren, springen, spelen en lopen gaat ook niet helemaal zoals het “hoort”. Hij is net als de rest van zijn rode familie hartstikke stoer, ook kijkt hij werkelijk nergens naar. Hij loopt z√≥ over de kop van de hond wanneer die heerlijk ligt te slapen. Omdat hij zo onbesuisd en ondernemend is maar lichamelijk toch een beetje beperkt is, vinden wij het niet veilig om¬† hem los buiten te laten. Het gevaar is t√© groot dat Rico zich (ernstig) verwondt bij het klauteren en springen buiten, of onder een auto loopt. Als je Rico leert kennen dan weet je dat je de jackpot hebt gewonnen. Wat een ongelofelijk lief kereltje. ♥

Kosten verbonden aan de overname van een bandido

Alle kittens zijn ontwormd, ontvlooid, gevaccineerd en gechipt en uitgebreid onderzocht door de dierenarts. Ze zijn allemaal zeer sociaal naar mensen door de uitstekende socialisatie bij ons pleeggezin. De kitten zijn lief, ondeugend en speels en zijn al gewend aan een kleine hond.

Per kitten wordt een tegemoetkoming in de gemaakte kosten gevraagd van ‚ā¨ 90,-.

Alles over de Cinco Bandidos op een rijtje:

 • twee nestjes rode kittens (verschillende moeders, mogelijk dezelfde vaders)
 • geboren eind mei en begin juni
 • deze kittens zijn met hun wilde moeders op dezelfde vindplaats gevangen
 • de moeders zijn getest op erfelijke dodelijke ziekten (FIV en FeLV) en zijn gelukkig gezond
 • de kittens zijn inge√ęnt
 • de bandidootjes zijn ontwormd en ontvlooid
 • alle katjes zijn al gechipt
 • deze vijf zijn allemaal uitgebreid gezien door een dierenarts
 • de kittens kunnen alleen geplaatst worden, als er al een jonge, sociale kat bij jou thuis woont
 • natuurlijk kunnen de kittens ook in gezellige setjes van twee (of drie) ūüôā naar een nieuw baasje verhuizen
 • kosten: ‚ā¨ 90,- per kitten
 • alle kittens krijgen hun vaccinatieboekje en een contract mee, waarmee je jezelf verplicht dat ze gecastreerd/gesteriliseerd worden
 • voor alle rooitjes geldt een proeftijd van √©√©n maand. Mocht het om wat voor reden dan ook niet goed gaan bij jou thuis, dan kun je het kitten terugbrengen naar onze opvang, waarna wij opnieuw op zoek gaan naar een thuis.

Ben je na dit hele verhaal nieuwsgierig geworden naar de Cinco Bandidos? Wacht dan niet langer, grijp naar je toetsenbord en vertel het pleegpersoneel hoeveel karaat het gouden mandje is dat je één of meerdere van deze geweldige kittens biedt! Stuur een e-mail naar ons gastgezin Joyce


Fotogalerij van de prachtige rode kittens. Klik¬† op de foto’s voor een vergroting!

Marieke van de Weijer stopt bij Kattenzorg

Marieke van de Weijer stopt bij Kattenzorg

chloe-marieke-van-de-weijer-stopt-bij-stichting-kattenzorg-nijmegen-vrijwilligerswerk-einde-verschil-inzicht-bestuurscrisis

Na 15 jaar lang mijn ziel, zaligheid en vooral álle uren van mijn privéleven te hebben besteed aan vrijwilligerswerk voor Stichting Kattenzorg Nijmegen, stop ik met ingang van 1 september 2018 als vrijwilliger en bestuurslid bij Stichting Kattenzorg Nijmegen.

Achter de schermen is maandenlang intensief overleg geweest, maar er blijven onverenigbare verschillen van inzicht over de koers die Kattenzorg moet varen.

Mijn beslissing om te stoppen heeft me ontzettend veel verdriet gedaan, want ik weet dat de gevolgen van mijn vertrek erg groot zijn (gezien mijn enorme takenpakket voor de stichting).

Het belang van de stichting en het belang van katten heeft voor mij altijd op de eerste plaats gestaan en ik zal me dan ook via andere wegen blijven inzetten voor het welzijn van katten.

Via deze weg wil ik graag alle klanten, donateurs, partners, sponsors en andere dierenhulporganisaties bedanken voor de gezamenlijk behaalde successen, hun vertrouwen, de fijne gesprekken en de goede samenwerking.

Ik ben trots op het feit dat het mij gelukt is in de afgelopen 15 jaar honderden katten succesvol te herplaatsen naar een nieuw thuis.

In 2015 bouwde ik deze website van Stichting Kattenzorg, een taak waar ik erg veel plezier aan beleefde. Het technisch onderhoud ben ik altijd zelf blijven doen en ook het geven van voorlichting en het schrijven van informatieve artikelen voor de website is iets dat ik erg plezierig vond. Ik vond het leuk dat ik daar veel positieve feedback over kreeg, dat de artikelen goed gelezen werden en dat veel mensen mij hebben benaderd om dieper in te gaan op de door mij geschreven materie, met als doel het beste advies te krijgen voor hun kat.

Het dankbare werk om me als vrijwilliger in te zetten voor een kattenstichting heeft heeft me erg veel voldoening gegeven.

Wellicht tot ziens in de toekomst.

Hartelijke groeten,

Marieke van de Weijer
info@mvandeweijer.nl

Leuke griet Wiet is verhuisd!

Leuke griet Wiet is verhuisd!

herplaatsing-poes-wiet-kattenzorg-nijmegen (1)


Update 27 augustus 2018

Marieke heeft een update gevraagd aan de nieuwe baasjes van Wiet. Het gaat heel erg goed in haar nieuwe thuis en ze zijn erg gelukkig met elkaar! ♥

wiet-nieuwe-thuis


Update 27 juli 2018

Goed nieuws! Leuke mensen hebben kennisgemaakt met Wiet en ze zijn helemaal weg van haar. Ze komen nog een keer een gezellig bezoekje brengen en zondag gaat ze dan verhuizen naar haar nieuwe thuis. Wiet is dus gereserveerd! ūüôā


Beuningen, 16 juli 2018

Dit mooie meisje is Wiet! Deze leuke griet is 3 jaar oud, gesteriliseerd, gechipt, netjes inge√ęnt, ontwormd en ontvlooid. Ze woont samen met twee andere katten, een poes en een kater. Dat ging altijd goed! Twee maanden geleden hebben Wiet en de kater in huis ruzie gekregen. Het zijn geen klikspanen, dus ze willen niet aan hun vrouwtje vertellen waarover de ruzie gaat. Wiet en deze kater kunnen elkaar nu niet meer luchten of zien. Hun vrouwtje heeft alles geprobeerd om ze te scheiden en na een afkoelperiode en opnieuw aan elkaar te laten wennen, zoals wordt geadviseerd bij kattengevechten. Zonder resultaat. Ze zien het niet meer zitten met elkaar. Met de poes in huis gaat Wiet nog steeds heel goed om. We denken dan ook dat ze bij andere katten geplaatst kan worden, als je rustig de tijd neemt voor een goede introductie bij jouw eigen katten.

herplaatsing-poes-wiet-kattenzorg-nijmegen (11)

Tuin

Wiet maakt graag een ommetje in de tuin en dat wil ze ook graag in haar nieuwe thuis. Als je erbij bent, dan blijft ze netjes in de tuin en gaat ze niet weg.

Gezondheid

Er zijn geen bijzonderheden te melden over de gezondheid. Wiet gebruikt netjes de kattenbak, is ontwormd, ontvlooid, gechipt en gesteriliseerd.

herplaatsing-poes-wiet-kattenzorg-nijmegen (9)

Honden

Deze mooie poes is gewend aan de hond van de dochter van de eigenaresse.

Andere katten

Wiet gaat nog steeds goed om met haar huisgenootje (poes), tussen de kater en haar is iets voorgevallen waardoor ze niet meer samengaan. Omdat het een heel sociale poes is die makkelijk in de omgang is, verwacht haar vrouwtje dat Wiet in een nieuw thuis – na een zorgvuldige introductie – goed om zal kunnen gaan met andere katten.

herplaatsing-poes-wiet-kattenzorg-nijmegen (7)

Kinderen

Deze poes is gewend aan jonge en oudere kinderen!

Gedrag

Deze lieve poes wordt graag geaaid en vindt knuffelen fijn. Ze laat zich optillen en is niet bang voor vreemde mensen. Ze is sociaal naar mens en dier en ze is speels.

herplaatsing-poes-wiet-kattenzorg-nijmegen (4)

Reden van herplaatsing

Wiet heeft om onduidelijke redenen grote problemen gekregen met de kater in huis. Met de poes die er ook woont, gaat ze nog steeds goed om. De gevechten stoppen niet, ondanks een langdurige en zorgvuldige aanpak om de problemen onderling op te lossen. Omdat de kater nogal schuw en eenkennig is, denkt het vrouwtje dat de herplaatsing van Wiet de beste oplossing is. Zij is zo makkelijk in de omgang dat ze waarschijnlijk makkelijk ergens anders kan aarden.

herplaatsing-poes-wiet-kattenzorg-nijmegen (5)

Kosten verbonden aan de overname

Aan de overname van deze poes zijn kosten verbonden (‚ā¨ 25,-).

Proeftijd

Zoals voor alle katten bij ons in de bemiddeling geldt een proeftijd van 1 maand. Als het om wat voor reden dan ook niet goed gaat bij jou thuis, dan kan Wiet terug naar haar oorspronkelijke thuis. Liever niet, natuurlijk, want de kater des huizes hangt de vlag uit als Wiet weg is. ūüôā Hij zal blij zijn als de stress en de spanningen voorbij zijn!

herplaatsing-poes-wiet-kattenzorg-nijmegen (1)

Interesse?

Heb je interesse? Dit mooie grietje woont in Beuningen. Neem gerust contact met ons op om te gaan kennismaken met haar!

Lezing kattengedrag 12 september 2018

catvise-logo-anneke-van-den-burg-arnhem-kattenzorg-nijmegen-lezing-kattengedrag-12-september-2018

Lezing over kattengedrag op 12 september 2018

De Kat en de Vijf Vrijheden

Op 12 september 2018 geeft gediplomeerd kattengedragstherapeut Anneke van den Burg speciaal voor Stichting Kattenzorg Nijmegen een lezing over kattengedrag.

Tijdens deze lezing zal Anneke ingaan op de vijf vrijheden van Brambell. Dit zijn:

 1. vrij van honger en dorst
 2. vrij van pijn, letsel en ziekte
 3. vrij van angst en ongemak
 4. vrij van slecht comfort en
 5. vrij om natuurlijk gedrag te uiten en te socialiseren

Deze vijf vrijheden richten zich op de voorwaarden waaronder dieren gehouden worden. Daarmee zijn deze vrijheden goed toepasbaar op katten die in asielen, pensions en in de opvang verblijven. Maar ze zijn ook goed te gebruiken door  katteneigenaren in de thuissituatie. Aan de hand van deze vrijheden kan getoetst worden hoe het met het welzijn van de katten gesteld is. En kunnen er ook verbeteringen gerealiseerd worden.kattengedragstherapeut-vak-apart-anneke-van-den-burg-catvise-arnhem-kattenzorg-nijmegen-lezing-kattengedrag-12-september-2018

Anneke van den Burg is een gediplomeerd kattengedragstherapeut en heeft sinds 2014 haar eigen bedrijf Catvise, gedragsadvies en therapie voor de kat. Zij is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en de SPPD (vergoeding dierverzekeraars).

Aanmelden

Wacht niet te lang met het aanmelden, want vol = vol!

Stuur een e-mail naar info@kattenzorgnijmegen.nl en vermeld daarin:

 • je naam
 • adres
 • woonplaats
 • en het aantal personen (donateurs en evt. een niet-donateur als introduc√©) waarmee je de lezing wil bijwonen

Datum: 12 september 2018

Tijd: inloop vanaf 19.00 uur

Start lezing: 19.30
Einde van de lezing: 21.15 uur

Er is een kwartier pauze met koffie en thee.

Locatie:
Vincentius Vereniging locatie Horstacker (Lindenholt)
Horstacker 14-51
6546 EK Nijmegen


Voorrang voor donateurs

Onze vaste donateurs krijgen voorrang bij hun aanmelding. Zij krijgen als eerste de mogelijkheid om zich aan te melden voor deze lezing. Een donateur kan Рindien gewenst Р1 introducé meenemen, die het tarief voor niet-donateurs betaalt. Na je mail ontvang je van ons een e-mail ter bevestiging en nadat wij je betaling voor de lezing hebben ontvangen, is je reservering definitief!

Kosten van de lezing

We vinden het heel fijn dat Anneke wil meewerken aan dit ‘bedankje voor onze donateurs’, waardoor we de kosten laag kunnen houden.

De kosten bedragen ‚ā¨ 2,50 per persoon. Als blijkt dat de lezing nog niet volgeboekt is, dan wordt deze ook opengesteld voor niet-donateurs. Zij betalen ‚ā¨ 5,- per persoon.

Annuleren

Er kan natuurlijk altijd op het laatste moment iets tussenkomen. Annuleren van je aanmelding voor de lezing kan tot uiterlijk 10 september 2018. Als je dat wil, storten we dan natuurlijk de kosten terug op je rekening. Je kunt er ook voor kiezen om de aanmeldingskosten aan ons doneren, daar zouden we ook heel blij mee zijn. ūüôā

Over de Vincentius Vereniging

Logo_Vincentius_Nijmegen_kattenzorg-nijmegen-lezing-horstacker-lezing-kattengedrag-12-september-2018

De Vincentius Vereniging bestaat al sinds 1849 en ondersteunt mensen die in nood verkeren, eenzaam of hulpbehoevend zijn waar ze kan; ongeacht leeftijd, religie of huidskleur. Een heel mooi doel dat wij een warm hart toedragen! De Nijmeegse afdeling heeft in december 2017 een prachtige nieuwe locatie in Lindenholt in gebruik genomen.

Een mooie goodiebag voor alle deelnemers!

goodiebag-lezing-jill-karin-everraert-kattenoppas-nijmegen-024-kattenzorg

Alle mensen die de lezing bijwonen gaan naar huis met een mooie, goedgevulde goodiebag! De prachtige Maine Coon Jill van Karin geeft vast een voorproefje. ūüôā

Puss heeft een thuis

puss-herplaatsing-kattenzorg-nijmegen (1)

Puss heeft een thuis


Update 9 augustus 2018: Puss heeft een thuis

Goed nieuws! Puss heet een nieuw thuis!


Cuijk, 28 juli 2018

Deze mooie meid met haar schoonheids-sproetje heet Puss! Ze is 7 jaar en woont in Cuijk.

Puss is twee jaar geleden bij haar vrouwtje terechtgekomen omdat ze te weinig aandacht kreeg in haar thuis toen daar een baby kwam. Haar vrouwtje heeft er alles aan gedaan om Puss gelukkig te maken, maar helaas kan ze deze poes niet geven wat ze nodig heeft. Zij woont alleen en werkt teveel voor de aandacht die het meisje nodig heeft. Daarnaast gaat ze in september 2018 ook nog een opleiding volgen waardoor Puss al zeker aandacht tekort komt. Ze vindt het ontzettend treurig, dit had ze niet gewild, ze wilde deze kat juist een beter leven geven. Ze baalt ervan dat deze lieve meid aandacht tekort komt en niet lekker in haar vel zit.

Ze is nooit buiten geweest maar heeft daar ook niet zo'n behoefte aan. Heb haar paar keer mee naar buiten genomen op de arm maar begint dan zo hard te miauwen dat ze graag weer naar binnen wilt.

Gezondheid

Puss vertoont signalen van stress die zich uiten in lichamelijke klachten. Als ze gaat logeren bij de ouders van haar vrouwtje, dan is ze compleet klachtenvrij. Ze krijgt daar veel aandacht en ze is vooral gek op “haar opa”. ūüôā Ze is onlangs inge√ęnt en ze is ontwormd en ontvlooid. Uiteraard is ze gesteriliseerd en ze is ook gechipt. Ze gebruikt netjes de kattenbak.

Andere katten

Puss is wel een andere kat gewend omdat ze af en toe logeert bij de ouders van haar vrouwtje. Ze zijn niet dol op elkaar. We denken dat deze poes meer geeft om het gezelschap van mensen dan dat van dieren en het lijkt ons beter als ze geplaatst wordt in een thuis zonder andere katten.

puss-herplaatsing-kattenzorg-nijmegen (2)

Karakter en gedrag

Dit mooie meisje wil heel graag worden geaaid, knuffelt graag en laat zich optillen. Ze is erg mensgericht en we zien het liefst een thuis voor haar met minimaal twee baasjes die niet al te veel van huis zijn. Ze heeft veel aandacht nodig.

Haar vrouwtje heeft haar gedrag uitgebreid beschreven.

“Het is een aanhankelijke kat, die veel aandacht wil en dit ook geregeld (lees: vaak) vraagt. Vraagt ook om kusjes. Komt soms op schoot liggen, dit is vrijwel alleen ’s ochtends. Overdag is ze best rustig maar zodra het donker is, dan wordt ze speels en ze heeft ook nachtelijke activiteiten. Ze speelt graag, vooral met muisjes die geluid maken, balletjes en daarnaast heb ik een stok waar veren aanzitten. Deze vind ze super geweldig, maakt dan hoge sprongen om de veren te pakken te krijgen.

De ene keer staat ze te wachten bij de deur als je thuis komt, maar grotendeels ligt ze ergens te slapen maar is ze wel blij als je d’r begroet en even aandacht geeft. Ze vindt de kleine insecten binnen in huis heel interessant en als het haar lukt vangt ze die ook en eet ze ze op.

puss-herplaatsing-kattenzorg-nijmegen3

Als ze ligt te rusten is dat meestal op de bank, mijn bed of op haar krabpaal. Ze is geen kat die per se zichzelf verstoppen wilt, behalve in de winter, dan merk ik dat ze graag onder mijn fleecedeken, die op de bank ligt, kruipt. Ik heb mijn deur naar mijn slaapkamer altijd open staan maar dat komt omdat ik in een appartement woon en haar gewoon alle ruimte wil bieden die ik heb.

Mannenkat?

De moeder van het vrouwtje zegt vaak (als ze bij hen gelogeerd heeft) dat ze meer een mannenkat dan een vrouwenkat is. Ze schijnt dan veel bij mijn vader te liggen en vrij weinig aandacht van mijn moeder te vragen.puss-herplaatsing-kattenzorg-nijmegen

Binnenkat

Ze is nooit buiten geweest maar heeft daar ook niet zo’n behoefte aan. Haar vrouwtje heeft haar een paar keer mee naar buiten genomen maar ze vindt het heel erg eng en wil zo snel mogelijk weer naar binnen.

Kinderen

Ze is gewend aan kinderen ouder dan 4 jaar.

Meer informatie

Wil je graag meer informatie of gaan kennismaken? Bel of mail ons voor de contactgegevens van haar vrouwtje!

Kosten

De eigenaresse vraagt een bedrag van ‚ā¨ 25,- voor de overname van Puss.

Proeftijd

Zoals voor al onze katten in de bemiddeling geldt er een proeftijd van 1 maand. Mocht het om wat voor reden niet goed gaan bij jou thuis, dan gaat ze terug naar haar  vrouwtje en dan gaan we opnieuw op zoek naar een gouden mandje.

puss-herplaatsing-kattenzorg-nijmegen2

Donaties van voer en goederen

donatie-niervoer-kat-kattenzorg-nijmegen (2)Donaties van voer en goederen

Wij krijgen regelmatig de vraag of mensen bij ons voeding of goederen (zoals kattengrit, speelgoed, kattenbakken en etensbakjes) kunnen doneren. Dit is ook vaak aan de orde als de eigen kat is overleden en eigenaren nog spullen en voer hebben staan. Wij vinden het heel fijn dat je een hulporganisatie voor dieren benadert!

Stichting Kattenzorg Nijmegen heeft zelf gastgezinnen voor volwassen katten die al goed voorzien zijn in spulletjes voor de opvangkatten.

Onderstaand een overzicht per woonplaats waar je voer en spullen kunt doneren

donaties-speelgoedmuisjes-muisjes-balletjes-kitten-speelgoed-kat-kattenspeelgoed-donatie-katten-kattenzorg-nijmegen

Voer en medicatie voor katten, omgeving Nijmegen

Neem contact¬†op met onze samenwerkingspartner N’Djoy als je in Nijmegen woont en je (aangebroken verpakkingen) voer of (restanten) medicatie wil doneren. Alles is welkom! Wat N’Djoy zelf niet kan gebruiken, wordt doorgegeven aan andere dierenhulporganisaties en asiels.


Voer voor kittens en volwassen katten, Druten

Woon je in de omgeving van Deest of Druten? Ook daar zijn gastgezinnen die moederpoezen, katten en kittens opvangen. Neem gerust contact op met Susan Huurman als je in deze regio woont en graag voer wil gaan brengen. Alle merken zijn welkom!


Inzamelpunten voor honden en katten (voer, medicatie en goederen)

N’Djoy zamelt voer, medicatie en goederen in en zorgt dat het op de juiste plek terecht komt bij minimabaasjes of andere organisaties (als de cli√ęnten het zelf niet kunnen gebruiken). N’Djoy is al jaren een waardevolle samenwerkingspartner van Kattenzorg en onderling wisselen we ook donaties om, die wij weer kunnen gebruiken voor de katten opgevangen bij onze gastgezinnen.

Er zijn inzamelpunten in:

 • Boxmeer
 • Cuijk
 • St. Anthonis
 • en Nijmegen

Klik hier voor een overzicht van de inzamelpunten en hoe je contact kunt opnemen om te doneren.


Medicatie voor honden en katten, omgeving Nijmegen

Heb je medicatie over voor honden of katten? Ook dat is bij ons heel erg welkom. Een aantal van onze opvangkatten heeft medicatie nodig en we kennen ook baasjes die het financieel krap hebben en die heel goed medicatie voor hun katten kunnen gebruiken. Neem gerust contact met ons op als je medicijnen wil doneren, dan brengen we je in contact met de juiste mensen!


Kattenvoer, omgeving Arnhem

pink-september-2017-dierendonatie-project-behaald-kattenzorg-levensverhaal

Pink smikkelt weer van blaasgruisvoer na het behalen van het project bij Dierendonatie.nl in 2017!

Woon je in Arnhem en heb je een (aangebroken) zak Hill’s brokken, Purina brokken of Felix natvoer (zakjes of blikjes) over voor de kat? Wij zouden er heel erg blij mee zijn. Ons gastgezin Jos√© heeft permanente opvangkatten die nergens anders terecht konden. Kattenzorg zorgt voor deze katten en de voeding en verzorging van deze katten kost onze stichting natuurlijk veel geld. Wij zijn dan ook blij met voerdonaties! Neem gerust contact met ons op als een afspraak wil maken met Jos√© in Arnhem.


stichting-beter-hondenleven-Nieuwshoekfotoos-2016-Donatie Saskia-kattenzorg-nijmegen

Voer, goederen en medicatie voor honden en katten, omgeving Gennep

Woon je in Gennep of directe omgeving? Dan kun je je voer, medicatie en goederen in overleg doneren aan Stichting Beter HondenLeven. Als er iets is dat deze organisatie niet goed kan gebruiken, dan doneren zij het ook weer aan een ander goed doel voor dieren. Je donatie komt dus ook hier altijd goed terecht! Woon je (in de omgeving van) Gennep, neem dan contact op met deze stichting via dit e-mailadres.


kong-speelgoed-hond-hondenspeelgoed-voerspeelgoed-honden-kattenzorg-nijmegen

Hondenvoer en kattenvoer doneren in Cuijk en Boxmeer

Woon je (in de omgeving van) Cuijk of Boxmeer? N’Djoy helpt hondenbaasjes in (tijdelijke) financi√ęle nood door praktische ondersteuning te bieden. N’Djoy verzamelt hondenvoer, kattenvoer, snoepjes en botjes in. En het mooiste is: wat N’Djoy zelf niet kan gebruiken, doneert ze aan Stichting Wereldasielen. Je donatie komt altijd goed terecht! Wil je voer doneren aan N’Djoy? Kijk hier voor de inzamelpunten, of neem contact op met¬†Kim de Bruijni, van N’Djoy via Facebook¬†of¬†via e-mail.¬†Telefoonnummer op aanvraag.

flos-flostouw-tennisbal-speelgoed-hond-hondenspeelgoed-donatie-honden-kattenzorg-nijmegen


Voeding en artikelen voor katten en honden, omgeving Ede

logo-hof-van-ede-asiel-dierentehuis-kattenzorg-nijmegen

Woon je in de omgeving van Ede? Dan verwijzen wij je graag naar Dierenasiel De Hof van Ede


Voer en goederen voor katten en honden, omgeving Oss

dierenopvang-maasland-oss-kattenzorg-nijmegen

Voor het doneren van voer, hondenspullen en kattenartikelen in de omgeving Oss kun je voor overleg contact opnemen met Dierenopvang Maasland in Oss

 

illustratie-artikel-comfortis-vlooienmiddel-kat-kattenzorg-nijmegen-ontvlooiproject


Woon je buiten de genoemde woonplaatsen en wil je voer of medicijnen voor dieren doneren?

logo-huisdierenwelzijn-kattenzorg-nijmegen

Woon je buiten deze genoemde woonplaatsen en wil je graag je voer of medicijnen doneren? Maak foto’s van wat je graag wil doneren en plaats ze in de Facebookgroep van Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn. Deze organisatie biedt hulp aan minima-baasjes met huisdieren en medicatie en voer is erg welkom. Zeker dieetvoer en speciaalvoer! Klik hier voor de Facebookgroep.

Poppie is gereserveerd!

poppie-herplaatsing-kat-kattenzorg-nijmegen

Poppie is gereserveerd!


Update 30 juli 2018

Er zijn inmiddels 3 serieuze reacties gekomen op Poppie en we zijn er zeker van dat haar gouden mandje bij een van deze mensen thuis staat. Poppie is gereserveerd!

Ze heeft inmiddels een volledige APK gehad bij de dierenarts en ze is gechipt. Ze zal iets ouder zijn dan 2 jaar. Bij katten is de leeftijd vaak onmogelijk te schatten, het gebit geeft ook niet altijd 100% uitsluitsel over de leeftijd. Ze wordt geschat op een leeftijd van 2-6 jaar. Voor de mensen die verliefd op haar geworden zijn is dit helemaal geen bezwaar en ze gaat op 31 juli 2018 verhuizen naar haar gouden mandje!


Druten, 27 juli 2018

Dit mooie jonge meisje heeft ons gastgezin Poppie genoemd. Het is een droom van een katje, ons gastgezin zei dat ze zelden zo’n lief katje in de opvang gehad de afgelopen 20 jaar.

Dakloos

We weten niet waar Poppie vandaan komt en waar ze thuishoort. 1,5 lang lang had ze haar vaste schuilplaats in een dorp en ze werd gevoerd en verzorgd door betrokken bewoners, die het lieve meisje in hun hart sloten. Helaas konden ze haar niet opnemen. Op een bepaald moment werd wel duidelijk dat het meidje dakloos was, niet simpelweg een poes die in de buurt woonde en het zich buiten makkelijk maakte. Gelukkig heeft een van onze gastgezinnen haar gevangen en opgevangen. Deze poes is zo lief, zij moet gewoon ergens worden geplaatst waar zij mensen blij maakt!

Het is niet bekend of ze gesteriliseerd is. In de 1,5 jaar dat ze op straat leefde is ze nooit gezien met een nest en krols was ze ook niet. Aangezien ze ontzettend sociaal is naar mensen en goed omgaat met honden en katten, moet ze ooit een goed thuis gehad hebben en we vermoeden dat ze geholpen is. Maar mocht dat niet zo zijn, dan kan dat na plaatsing bij jou thuis alsnog op onze kosten als je dat laat doen bij een van onze aangesloten dierenartsen.

Eigenaar heeft zich nooit gemeld

Poppie is niet gechipt. In de tijd dat ze op straat zwierf, hebben haar verzorgers meerdere keren oproepen gedaan op Facebook. Een eigenaar heeft zich nooit gemeld. Sinds 9 juli 2018 staat ze ook als gevonden gemeld op de website van de Dierenambulance Nijmegen en ook dat heeft niet geleid tot een hereniging met haar baasjes. In een laatste poging hebben we haar aangemeld bij Amivedi met deze foto, maar eigenlijk verwachten we niet dat een eigenaar zich nog zal melden.

Meer over Poppie

Laten we gauw meer vertellen over Poppie want het is echt een bijzondere jongedame!

Gezondheid

Ze kwam in de opvang met een worminfectie, waarvoor ze is behandeld met Milbemax. Ze gaat binnenkort naar de dierenarts voor haar inenting en om haar te laten chippen. Ze ziet er goed en gezond uit en ze eet alles wat je haar voorschotelt zonder problemen (brokjes en blikvoer). Ze gebruikt heel netjes de kattenbak. Sterker nog, ze doet dat heel beheerst! Dit dametje is geen wilde graver en maakt geen troep.

Gedrag

Haar gedrag is het meest bijzonder. Zelden zul je zo’n lieve poes leren kennen. AANDACHT wil ze, heeeeel veel en heeeeel graag. We hebben maar √©√©n gelukte foto van haar. Ze is zo druk met kroelen en kopjes geven dat iedere foto bewogen is waar ze op staat. ūüôā Ze laat zich optillen (graag zelfs), ze wil geknuffeld worden, ze komt op schoot en ze gaat als een baby in je armen liggen. ♥ Ze mag zelfs op haar buikje worden geaaid en de meeste poezen willen dat niet! Vreemde mensen zijn helemaal niet eng en ze is heel speels. Ze speelt ook graag in haar eentje met leuke speelgoedjes.

Kinderen?

We weten niet van ze van jonge kindjes vindt. We zijn er eigenlijk wel zeker van dat ze met kinderen ouder dan 8 jaar goed samen zal kunnen, iedere vorm van aandacht doet haar plezier!

Andere katten

Poppie gaat heel goed om met andere katten. Ze is erg sociaal en kijkt nog niet eens verkeerd. De andere katten in de opvang hebben haar natuurlijk langere tijd geroken op afstand en kunnen zien, en toen ze “onder begeleiding” los in de kamer mocht lopen, liep ze tussen de andere katten door alsof ze er al jaren woonde. Heel bijzonder! Als je de introductie op de juiste manier aanpakt als je zelf katten hebt, dan verwachten we geen enkel probleem met dit leuke poesje en jouw kat(ten).

Honden

Een beetje voorzichtig is ze wel, ze kende de honden in de opvang natuurlijk nog niet. Maar ze is wel op haar gemak, vertoont geen enkel stress-signaal als ze honden ziet en ze ging ook gewoon op haar gemak liggen pitten bij haar pleegvrouwtje, terwijl er een hond op een meter afstand van haar lag. Als een kat in een vreemde omgeving komt waar honden wonen, is het ook altijd goed om de introductie rustig aan te pakken zodat een poes op haar eigen tempo kan wennen en verkennen. Maar ook hier verwachten we weer geen enkel probleem!

Buiten

Een tuin is wel een must voor Poppie. Vrij buiten lopen in een veilige woonomgeving is ook prima. Ze heeft lange tijd buiten geleefd en zichzelf daar gered, ze vindt het ook nu fijn om in de tuin van de opvang haar dingetjes te kunnen doen en dat willen we haar niet afnemen.

Kosten verbonden aan de overname van Poppie

Voordat Poppie gaat verhuizen zal ze door de dierenarts gecheckt, gechipt en gevaccineerd zijn. Ook is ze dan ontwormd en ontvlooid. De enige manier om te ontdekken of ze al geholpen is, is door haar een operatie te laten ondergaan. Als ze niet gesteriliseerd is, dan kan dat op dat moment alsnog, maar de kans is ook dat de dierenarts een buikje aantreft waar alles al “in orde gemaakt is” in het verleden. 50% kans dat ze voor niets onder het mes gaat dus. Dat willen we eigenlijk liever niet. Mocht het zo zijn dat Poppie bij jou thuis krols wordt, laat het ons meteen weten. Op onze kosten kun je dan naar een bij ons aangesloten dierenarts om haar te laten steriliseren.

Als bijdrage voor de gemaakte dierenartskosten vragen we ‚ā¨ 85,- voor het overnemen van dit poesje, te voldoen aan het gastgezin als je haar gaat ophalen na een kennismaking.

Wat maakt jouw thuis het gouden mandje?

Wil je het mooie meisje in levende lijve ontmoeten? Stuur dan een mailtje of bel naar 06 Р4154 3955 voor de contactgegevens van het gastgezin in Druten waar Poppie is opgevangen. Omdat het pleegvrouwtje ook helemaal verliefd is op Poppie, verhuist ze alleen naar een thuis waar haar nieuwe baasjes héél goed voor haar zullen zorgen. Vertel ons dan ook hoe je woont en wat jouw thuis het gouden mandje maakt voor dit bijzondere poesje.

Gijsje heeft een nieuw paleisje

gijsje-zoekt-nieuw-paleisje

Gijsje heeft een nieuw paleisje


Update 26 juli 2018

De proeftijd is voorbij en Gijsje en haar nieuwe baasjes genieten van elkaar! Weer een geslaagde bemiddeling bij herplaatsing. ♥

gijsje-heeft-nieuw-paleisje


Update 1 juli 2018

Gijsje had wat moeite met wennen in het begin en at niet zo goed. Met lekkere hapjes was ze wel te verleiden te blijven eten, maar ze at niet genoeg. De nieuwe baasjes hebben het gelukkig snel bij ons gemeld en we hebben geadviseerd te overleggen met de oorspronkelijke eigenaar (Gijsje was opgenomen in een gastgezin). Met de tips van haar vrouwtje ging Gijsje gelukkig weer snel met smaak eten en ook de ontlasting werd goed. Drinken doet ze ook goed, gelukkig maar dat ze weer de oude is.

Het valt ook allemaal niet mee voor een kat, een heel nieuwe omgeving. Katten zijn stressgevoelige dieren en dat ze stress ervaren kan zich op meerdere manieren uiten.

In dit bericht blijven we updates posten van Gijsje in haar nieuwe thuis!


Update 25 juni 2018

“Gijsje is deze middag mee naar Amersfoort gereden. Zij is nu druk bezig haar nieuwe omgeving te verkennen.¬†😽” Heel veel geluk, Gijsje!

Voor Gijsje komen vandaag mensen, helemaal uit Amersfoort, om met haar kennis te maken. Ze hebben altijd katten gehad en hebben nu geen katten. We hopen dat ze een klik hebben en dat zij ook een gouden mandje vindt!


juni 2018:
Gijsje is opgenomen in een gastgezin van Kattenzorg en verblijft nu in Nijmegen! Ze is nog steeds op zoek naar een thuis. ♥


Nijmegen, 24 april 2018

Eigenlijk zouden we dit bericht zonder foto’s van Gijsje moeten posten. Want wauw-wauw-wauw, wat is ZIJ mooi! En dan krijg je natuurlijk veel reacties van mensen die meteen verliefd op haar uiterlijk worden (je kunt het mensen nauwelijks kwalijk nemen…) maar dat het karakter van Gijsje bij je past is natuurlijk nog veel belangrijker. Gijsje zoekt een nieuw paleisje en in dit bericht zullen we alles over haar vertellen. ♥

gijsje-zoekt-nieuw-paleisje

Deze mooie poes met een leuke naam is 7 jaar oud. Ze is uiteraard gesteriliseerd, gechipt en gevaccineerd (op 20 maart 2018 nog bij de dierenarts geweest). Zoals het hoort is ze ook netjes ontwormd en ontvlooid met goede middelen van de dierenarts.

Raskat?

Nee, Gijsje is geen raskat. Ze is “maar gewoon” een huis-, tuin- en keukenkat, hoewel je dat niet zou zeggen! Het is wel een erg goed gelukt exemplaar. ūüôā Zij stond vooraan toen de mooiste pelsjes werden uitgedeeld.

gijsje-zoekt-nieuw-paleisje

Het vrije buitenleven

Ze komt graag buiten en is een echte Houdini. De baasjes hebben wel geprobeerd haar binnen de tuin te houden, maar zij moet en zal een weg vinden naar de vrije buitenwereld. Ze kreeg het ook altijd voor elkaar! Ze komt wel netjes terug, hoor, maar dit meiske opsluiten in een tuin vindt zij geen goed idee. Zo, dan heeft ze dat alvast gezegd. ūüôā Een huisje met een kattenluik, waar ze zelf kan bepalen of ze naar binnen of naar buiten gaat, zou voor haar ideaal zijn. Ze is best vaak binnen, maar ze wil gewoon de keus hebben wanneer ze gaat buitenspelen. Tja, geef haar eens ongelijk.

gijsje-zoekt-nieuw-paleisje

Kinderen en andere huisdieren

Gijsje is niet gewend aan kinderen. Als je haar optilt of aait als ze daar geen zin in heeft, dan zal ze uithalen. Dit komt bij de baasjes hoogstzelden voor, omdat zij haar karakter respecteren en haar met rust laten als ze niet geaaid wil worden. Dit is de reden dat de baasjes haar niet geschikt vinden voor een thuis met kinderen. En dit is ook de reden dat ze iemand zoeken die kattentaal kan lezen. Ze heeft een kleine gebruiksaanwijzing, maar die is voor een kattenkenner echt niet moeilijk te ontcijferen. ūüôā Iedere kat wil respect van zijn menselijke huisgenootjes en met rust gelaten worden als ze daarom vraagt. Als Gijsje je al een mepje geeft, dan heeft ze √©cht al vaak genoeg gewaarschuwd op andere manieren!

Op dit moment woont dit meisje samen met andere katten, maar daar wil ze niet veel van weten. Ze zoekt dan ook een thuis zonder andere katten.

Honden of andere dieren is ze niet gewend.

gijsje-zoekt-nieuw-paleisje

Gezondheid

Tijdens de vaccinatie in maart 2018 is ze door de dierenarts gecontroleerd en ze is prima in orde. Ze doet al haar dingetjes netjes op de kattenbak.

gijsje-zoekt-nieuw-paleisje

Karakter en gedrag

Gijsje is een erg lieve poes, maar wel een pittige tante! De baasjes zoeken dan ook iemand die in staat is om kattentaal te interpreteren. Als je kan zien wanneer ze met rust gelaten moet worden, dan kun je eigenlijk geen lievere kat hebben. Ze krijgt graag aandacht en zal daar ook bescheiden om vragen als het daar tijd voor is en dan komt ze ook graag bij je op schoot liggen. ♥ Ze laat zich wel optillen, maar als ze het echt niet wil, dan laat ze dat merken.

Vreemde mensen zijn niet eng. Bij bezoek is ze graag in de buurt, maar mensen moeten zich niet aan haar opdringen, daar is dit dametje niet van gediend.

Op zijn tijd doet Gijsje graag een spelletje.

gijsje-zoekt-nieuw-paleisje

Reden van herplaatsing

Nou, je leest het, deze schitterende poes was gezegend met baasjes die goed met haar konden omgaan en haar karakter respecteerden, wat resulteerde in een heel fijn huisgenootje. Dat er een nieuw paleisje wordt gezocht voor Gijsje, ligt dan natuurlijk ook niet aan de poes! Tot groot verdriet van de eigenaren is hun relatie ten einde gekomen en er moeten oplossingen gezocht worden voor de katten. ūüôĀ

gijsje-zoekt-nieuw-paleisje

Wat voor paleisje zoeken wij voor Gijsje?

Voor deze knappe poes wordt een ervaren eigenaar gezocht die geen andere huisdieren en ook geen kinderen heeft. Dit mooie meidje wil graag buiten kunnen spelen en een kattenluik zou ze heel erg fijn vinden. Ze is opgenomen in een gastgezin van Kattenzorg en verblijft nu in Nijmegen.

gijsje-zoekt-nieuw-paleisje

Alles over mooie Gijsje in één grijs streepje:

 • poes
 • grijs-cypers
 • gesteriliseerd
 • 7 jaar oud
 • gechipt
 • komt graag los buiten
 • gebruikt netjes de kattenbak
 • zij zoekt een thuis zonder andere huisdieren en zonder kinderen
 • Gijsje is een lieve poes die alleen geaaid of geknuffeld wil worden als ze daar zelf zin in heeft
 • dan komt ze ook wel eens op schoot liggen
 • vreemde mensen zijn niet eng, maar moeten zich niet aan haar opdringen
 • ze is speels
 • we zoeken iemand met kattenervaring
 • gezondheid: geen bijzonderheden
 • recent gevaccineerd
 • netjes ontwormd en ontvlooid met goede middelen van de dierenarts
 • de baasjes van Gijsje zijn uit elkaar en zoeken een oplossing voor de katten
 • ze is opgenomen in een gastgezin van Kattenzorg en verblijft nu in Nijmegen
 • aan de overname van Gijsje zijn kosten verbonden (‚ā¨ 85,-). Juist omdat ze zo mooi is, hopen we hiermee alleen serieuze reacties te krijgen van mensen die echt geschikt zijn voor haar
 • voor alle katten in de bemiddeling geldt een proeftijd van √©√©n maand. Natuurlijk hopen we dat je haar tekst goed gelezen hebt voordat je reageert, zodat dit gastgezin weer ruimte heeft voor andere katten in nood.

Denk jij dat je Gijsje een fantastisch leven kunt geven, waarbij je haar eigenzinnige karakter respecteert, in een paleisje waar ze heerlijk buiten kan spelen? Neem dan contact met ons op om met haar te gaan kennismaken!

Nog meer mooie foto’s van Gijsje – klik op de foto voor een vergroting

Oververhitting door een dikke vacht?

Oververhitting-door-een-dikke-kattenvacht-jet-bijen-veldhoen-niet-invasief-trimmen-trimsalon-vachtverzorgingOververhitting door een dikke vacht?

Door Jet en Wim Bijen

 • Dierenkliniek De Ruwaard
 • Praktijk voor Huid en Vacht, Wandeldreef 4, 4527 BX Aardenburg
 • Verstand van Vacht en Vel
 • Vacht en Vel Leshotel
 • Docent bij Huisdier Kennis Instituut te Bunnik

Dit artikel is van toepassing op katten en honden.

Er bestaat veel onwetendheid over hyperthermie, oftewel oververhitting bij dieren. In veel gevallen worden vachten afgeschoren, uitgedund of van de onderwol ontdaan. Ik wil graag een lans breken voor het behoud van een intacte vacht. Ik hoop dat dit onderbouwende verhaal duidelijk is voor professionele vachtverzorgers én voor eigenaren.

Oververhitting-door-een-dikke-hondenvacht-jet-bijen-veldhoen-niet-invasief-trimmen-trimsalon-vachtverzorging

Het lichaam van hond of kat moet een constante temperatuur houden, 38 tot 39 graden, afhankelijk van de grootte van het dier. De dekharen, de onderwol, de huid en de onderhuid (met vetcellen) vormen samen de isolerende factor. In elk seizoen moet de lichaamstemperatuur constant blijven. Dat geldt dus zowel voor een winterwandeling bij -15¬į C als een uur later voor de kachel bij +25 ¬įC.¬†En ook in de zomer; liggend in de hete zon of op een tochtend hoekje op het terras: binnenin het hondenlijf blijft het steeds 38 ¬įtot 39 ¬įC.

Oververhitting-door-een-dikke-vacht-uitleg-thermoskan-werking-jet-bijen-veldhoen-niet-invasief-trimmen-trimsalon-vachtverzorging

De vacht is ‘slechts’ een onderdeel van de isolatie, maar wel een heel belangrijk deel.¬†Denk eens aan je thermoskan, die bij het schaatsen de chocolademelk warm houdt en ’s zomers de limonade koel. Zou je die dranken in een gewone, enkelwandige fles doen dan koelde je chocolademelk af en werd de limonade warm. De dikte van de wand, en dan vooral de isolerende luchtlaag ertussen, is dus duidelijk van belang. Die luchtlaag is in ruime mate aanwezig tussen de haren, en dan met name in de onderwol in de vacht.

Bovendien werkt de vacht als een parasol, zodat de zonnestraling niet direct de zongevoelige huid bereiken kan. Zonverbranding door UV-B straling, en DNA-schade door UV-A straling wordt door een intacte, gepigmenteerde vacht tegengegaan. Zeer kortharige en wit/lichtgetinte dieren zijn dus extra gevoelig. Vergelijk de werking van de thermoskan nog eens als deze in de badtas tussen de handdoeken zit of juist pal in de zon staat.

Bontjas?

Helaas wordt de vacht van huisdieren ten onrechte als een extra bontjas gezien, maar die vergelijking gaat niet op.¬†Natuurlijk, als wij mensen in de zomer een bontjas dragen (bestaande uit een dierenhuid m√®t onderwol √®n bovenharen van het pelsdier) krijgen we het ongelooflijk heet. Wij hebben een regulatiesysteem waarbij de huid warmte kan afgeven. Dan moet daar geen bontjas, ofwel een behaarde lap leer omheen gedragen worden!¬†Als mensen in een ‘te warme’ omgeving zijn ( +25 graden) of zelf warmte-overschot cre√ęren door inspanning wil ons lichaam die warmte kwijt. De bloedvaten verwijden zich (de huidhaarvaten kleuren je vel dan rood) zodat het bloed warmte kan afgeven aan de koelere omgeving. Bovendien voeren exocriene (op de huid uitmondende ) zweetklieren lichaamsvocht af. Daarbij verlaat niet alleen vocht maar ook warmte het lichaam. En nog mooier is dat dat vocht verdampt op de huid, wat ook weer verkoeling geeft.

Oververhitting-door-een-dikke-vacht-hond-jet-bijen-veldhoen-niet-invasief-trimmen-trimsalon-vachtverzorging

Dit systeem werkt niet bij pelsdieren zoals honden en katten. Hun apocriene zweetkliertjes, die uitmonden in de haarzakjes dienen om huid, haar en huidflora in conditie te houden, samen met talgkliertjes. Met warmte-afvoer heeft dat echter niet van doen. De exocriene, op de huid lozende kliertjes in de voetzooltjes zijn vooral bedoeld om geursporen achter te laten. Daarom vindt een opgejaagde, gevluchte hond jou en de auto terug in het bos. Zo’n klein oppervlak bergt te weinig zweetklieren om een heel hondenlijf af te koelen.¬†De voeten in een bak koud water zetten heeft ook weinig zin. De bloedvaten in de onderpoten zullen zich dan toeknijpen, zoals dat gebeurt in sneeuw waarbij er geen warmte verloren moet gaan.

Geef de hond zijn zin…laat die kat maar gaan

Wat is dan wel de manier om met een volbehaard huisdier de zomer veilig door te komen?¬†Laten we eens kijken wat het beestje zelf doet.¬†Allereerst valt het op dat een hond al snel gaat hijgen, zowel bij inspanning als in een warmere omgeving. Het is een mechanisme waarbij de warmte via de ademhaling aan de omgeving wordt afgegeven. Tegelijkertijd haalt het dier daarmee koelere omgevingslucht binnen, een heel effici√ęnt systeem dus. Dat is niet zielig, maar wij raken geattendeerd, bezorgd of misschien zelfs ge√Įrriteerd door dit gehijg. Maar laat hem gewoon hijgen, en beklaag hem niet. De extra aandacht die hij ermee krijgt maakt dat hij graag in jouw buurt komt hijgen. Je beloont hem er immers voor met een vriendelijk woord of gebaar.¬†Katten hijgen minder snel maar kiezen een houding en een ligplaats waar ze het minste last van de warmte hebben. Let er bij hen op dat ze niet per ongeluk opgesloten raken (tuinhuis, zolder) waar ze verstoken zijn van drinkwater en kattenbak.

Oververhitting-door-een-dikke-vacht-jet-bijen-veldhoen-niet-invasief-trimmen-trimsalon-vachtverzorging

Een extra manier om warmte af te voeren is plat op de buik op een koele ondergrond te gaan liggen. De bloedvaten in (schaarser behaarde) oksels en liezen zullen zich verwijden zodat de toegenomen bloedtoevoer langs die weg warmte aan de koelere ondergrond kan afgeven. Na een tijdje staat het dier dan op, neemt misschien een slok water (door te hijgen verliest het vocht) en ploft iets verderop neer op een nieuwe koele ligplaats, de vorige is immers verwarmd geraakt. ‘Hij weet niet waar hij het zoeken moet’? Hij weet het juist donders goed!

Het bioritme van de huishond heeft zich behoorlijk aangepast aan ons leefschema. Tijdens warmere perioden moeten we dit toch liever laten varen. Plan de wandelingen in de randen van de dag, blijf tussen 12.00 en 15.00¬†uur uit de (dan sterke) zon en √°ls er al gespeeld of getraind moet worden (?) doe het dan als ’s avonds de koelte invalt. Heel veel honden zijn zonaanbidders en je snapt soms niet hoe ze het in de blakerende zon uithouden. Zolang het een gezond dier betreft hoeft dit geen bezwaar te zijn. De koudere ondergrond vormt meestal net de tegenhanger van de hete zon, zodat de lichaamstemperatuur in balans blijft. Voor honden met artrose kan lang op een te koude ondergrond stijfheid opleveren. Overleg dan met de dierenarts of medicatie mogelijk is.¬†Katten trekken zich doorgaans minder van ‘ons’ leefritme aan, en stemmen hun activiteiten vanzelf wel af op de omgevingstemperatuur.

Oververhitting-door-een-dikke-vacht-kat-jet-bijen-veldhoen-niet-invasief-trimmen-trimsalon-vachtverzorging

Beschermende vacht

Wees je er wel van bewust dat een dunne of getrimde vacht, zeker met weinig tot geen pigment, zonnestraling doorlaten. Het dier zelf heeft daar geen weet van en kan verbrandingen en erger oplopen. Ook (niet tot) matig gepigmenteerde, kortbehaarde oren en snuiten van ‘normale vachten’ zijn gevoelig voor zonnebrand en uiteindelijk voor huidtumoren. Laat de zonliefhebbers gewoon niet buiten tussen 12 en 3 uur ’s middags.

Samengevat

Oververhitting-door-een-dikke-vacht-uitleg-thermoskan-jet-bijen-veldhoen-niet-invasief-trimmen-trimsalon-vachtverzorging

Laat de kat met rust en een hond lekker hijgen. Sta hen toe de koelste plek op te zoeken en neem een hond niet mee op wandelingen. Laat hem niet werken, lok geen spel uit en vermijd opsluiting in een kleinere ruimte. Kortom, laat hen lekker lui zomervakantie houden. Is een hond van een erg actief type, dwing hem dan tot rust en laat de bal thuis.

Laat de onmisbare, huidbeschermende vacht zoveel mogelijk met rust. Natuurlijk moet deze klitvrij zijn maar laat de onderwol zoveel mogelijk intact. Déze haren vormen juist de thermoskaanlaag! Voor honden met vachten die geknipt, geschoren of geplukt moeten worden is het belangrijk een vachtlengte van zeker anderhalve, bij lichte dieren zelfs meer centimeter, te sparen. Een verstandige trimmer weet ervan.

Verspreid dit bericht gerust…En een fijne zomer gewenst.

Jet en Wim Bijen:

 • Dierenkliniek De Ruwaard
 • Praktijk voor Huid en Vacht, Wandeldreef 4, 4527 BX Aardenburg
 • Verstand van Vacht en Vel
 • Vacht en Vel Leshotel
 • Docent bij Huisdier Kennis Instituut te Bunnik
 • Docent diverse Opleidingen waaronder Hondentrimmen
 • Kattentrimmen en vachtverzorging bij o.a. HKI Bunnik, KGA Amsterdam en Syntra West in Belgi√ę.

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen: wees wijs met wol – door Jet Bijen
Goede uitleg over wolharen en waarom je geen furminator zou moeten gebruiken.


Haren, haren en nog eens haren: wel of niet kammen? En hoe vaak dan? Lees het in dit blog van Wendy Govers-van Thiel, eigenaar van Cats Only Рkattenhotel & katsalon

Uitgaanstips voor kattenliefhebbers

Uitgaanstips voor kattenliefhebbers

In dit bericht vind je uitgaanstips voor kattenliefhebbers! Heb je tips voor andere kattenbezitters? Weet je iets leuks of bijzonders in binnen- of buitenland dat niet in deze lijst mag ontbreken? Leuke kattenwinkeltjes, een museum, tentoonstellingen? Stuur ons dan een e-mail en we gaan ernaar kijken!


Woord vooraf over kattencaf√©’s

Tips over kattencaf√©’s nemen wij niet in behandeling. In de praktijk blijkt t√© vaak dat – ondanks de beste bedoelingen – een kattencaf√© voor katten g√©√©n veilige en fijne woonomgeving is. Wij voegen alleen kattencaf√©’s toe die persoonlijk beoordeeld zijn door onze eigen deskundige vrijwilligers met verstand van kattengedrag. We voegen pas kattencaf√©’s toe aan deze lijst als we (bij herhaalde bezoeken) hebben vastgesteld dat de katten in het betreffende caf√© geen stress ervaren.


Uitgaanstips: kattencaf√©’s

katdeau-uitgaanstips-kattenliefhebbers-kattenzorg-nijmegen-uitgaanstips-voor-kattenliefhebbers

Kattencafé KatDeau in Hengelo (OV)

Kattencaf√© Kat Deau is anders dan andere kattencaf√©’s. De Sphynxen zijn priv√©-eigendom van de eigenaresse die boven het caf√© woont. Alle katten gaan ’s avonds dus ook gewoon lekker met haar mee en zijn ’s nachts niet alleen. Bij bezoeken van onze vrijwilligers waren de Sphynxen erg op hun gemak en ze kwamen z√©lf op de bezoekers af om geknuffeld te worden.

Katdeau
Anninksweg 31
Hengelo (OV)
7557 AD Nederland
telefoon: 06 – 31 95 23 95
e-mailadres: info@katdeau.nl
website: https://katdeau.nl/
Facebook: Kat Deau op Facebook


Uitgaanstips: kattenmuseakattenmuseum-miauw-logo-kattenzorg-nijmegen-uitgaanstips-voor-kattenliefhebbers

Kattenmuseum Miauw in Apeldoorn is een huiskamermuseum van particulieren die hun verzameling kattenspulletjes tentoonstellen. Het museum is alleen op afspraak geopend en je krijgt een prachtige rondleiding waarbij je je kunt vergapen aan gave kattenspullen. Stuur een mailtje aan info@kattenmuseum-miauw.nl om te reserveren. De toegangsprijs is een vrije gift die wordt gebruikt voor reclame en verdere uitbreiding van het museum.

Bezoekadres Kattenmuseum Miauw (alleen op afspraak)
Mathilde Wibautstraat 16
7311 VB Apeldoorn
e-mailadres: info@kattenmuseum-miauw.nl
website
Facebook


Andere kattenmusea

Nederlandlogo-Kattenkabinet-kattenzorg-nijmegen

In Amsterdam vind je het Kattenkabinet, aan de Herengracht. De collectie van het Kattenkabinet biedt een zo volledig mogelijk beeld van de rol die de kat in kunst en de cultuur heeft vervuld door de eeuwen heen.

website: www.kattenkabinet.nl


Duitslandkatzinett-kattenmuseum-duitsland-kattenzorg-nijmegen-uitgaanstips-voor-kattenliefhebbers

Kattenmuseum Katzinett
Ritterstraße 35
D-67063 Ludwigshafen am Rhein
Stadtteil Friesenheim
website: http://www.katzinett.de


Van National Geographic: 6 reisbestemmingen voor kattenliefhebbers!

6 bestemmingen voor kattenliefhebbers!


Monumenten en kattenbeelden over de hele wereld

fotogalerij van kattenbeelden wereldwijd


Aanvullingen?

Heb je aanvullingen? Wat mag een kattenliefhebber niet missen? Heb je aanraders voor kattenbaasjes op vakantie in het buitenland? Wij horen het graag! Stuur ons een mailtje voor aanvullingen op deze uitgaanstips.