Lezing kattengedrag 12 september 2018

catvise-logo-anneke-van-den-burg-arnhem-kattenzorg-nijmegen-lezing-kattengedrag-12-september-2018

Lezing over kattengedrag op 12 september 2018

De Kat en de Vijf Vrijheden

Op 12 september 2018 geeft gediplomeerd kattengedragstherapeut Anneke van den Burg speciaal voor Stichting Kattenzorg Nijmegen een lezing over kattengedrag.

Tijdens deze lezing zal Anneke ingaan op de vijf vrijheden van Brambell. Dit zijn:

 1. vrij van honger en dorst
 2. vrij van pijn, letsel en ziekte
 3. vrij van angst en ongemak
 4. vrij van slecht comfort en
 5. vrij om natuurlijk gedrag te uiten en te socialiseren

Deze vijf vrijheden richten zich op de voorwaarden waaronder dieren gehouden worden. Daarmee zijn deze vrijheden goed toepasbaar op katten die in asielen, pensions en in de opvang verblijven. Maar ze zijn ook goed te gebruiken door  katteneigenaren in de thuissituatie. Aan de hand van deze vrijheden kan getoetst worden hoe het met het welzijn van de katten gesteld is. En kunnen er ook verbeteringen gerealiseerd worden.kattengedragstherapeut-vak-apart-anneke-van-den-burg-catvise-arnhem-kattenzorg-nijmegen-lezing-kattengedrag-12-september-2018

Anneke van den Burg is een gediplomeerd kattengedragstherapeut en heeft sinds 2014 haar eigen bedrijf Catvise, gedragsadvies en therapie voor de kat. Zij is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en de SPPD (vergoeding dierverzekeraars).

Aanmelden

Wacht niet te lang met het aanmelden, want vol = vol!

Stuur een e-mail naar info@kattenzorgnijmegen.nl en vermeld daarin:

 • je naam
 • adres
 • woonplaats
 • en het aantal personen (donateurs en evt. een niet-donateur als introducé) waarmee je de lezing wil bijwonen

Datum: 12 september 2018

Tijd: inloop vanaf 19.00 uur

Start lezing: 19.30
Einde van de lezing: 21.15 uur

Er is een kwartier pauze met koffie en thee.

Locatie:
Vincentius Vereniging locatie Horstacker (Lindenholt)
Horstacker 14-51
6546 EK Nijmegen


Voorrang voor donateurs

Onze vaste donateurs krijgen voorrang bij hun aanmelding. Zij krijgen als eerste de mogelijkheid om zich aan te melden voor deze lezing. Een donateur kan – indien gewenst – 1 introducé meenemen, die het tarief voor niet-donateurs betaalt. Na je mail ontvang je van ons een e-mail ter bevestiging en nadat wij je betaling voor de lezing hebben ontvangen, is je reservering definitief!

Kosten van de lezing

We vinden het heel fijn dat Anneke wil meewerken aan dit ‘bedankje voor onze donateurs’, waardoor we de kosten laag kunnen houden.

De kosten bedragen € 2,50 per persoon. Als blijkt dat de lezing nog niet volgeboekt is, dan wordt deze ook opengesteld voor niet-donateurs. Zij betalen € 5,- per persoon.

Annuleren

Er kan natuurlijk altijd op het laatste moment iets tussenkomen. Annuleren van je aanmelding voor de lezing kan tot uiterlijk 10 september 2018. Als je dat wil, storten we dan natuurlijk de kosten terug op je rekening. Je kunt er ook voor kiezen om de aanmeldingskosten aan ons doneren, daar zouden we ook heel blij mee zijn. 🙂

Over de Vincentius Vereniging

Logo_Vincentius_Nijmegen_kattenzorg-nijmegen-lezing-horstacker-lezing-kattengedrag-12-september-2018

De Vincentius Vereniging bestaat al sinds 1849 en ondersteunt mensen die in nood verkeren, eenzaam of hulpbehoevend zijn waar ze kan; ongeacht leeftijd, religie of huidskleur. Een heel mooi doel dat wij een warm hart toedragen! De Nijmeegse afdeling heeft in december 2017 een prachtige nieuwe locatie in Lindenholt in gebruik genomen.

Zoek je kittens?

Zoek je kittens?

zoekt-u-kittens-kattenzorg-nijmegen-verwijst-naar-goede-dierenasiels-en-dierenopvang-andere-organisaties

Kattenzorg Nijmegen bemiddelt bij herplaatsing van volwassen katten. Een paar keer per jaar hebben wij kittens in de bemiddeling.


Ons actuele aanbod van katten en kittens die een thuis zoeken vind je hier.


 Je kunt ook gaan kijken bij deze dierenasiels in onze regio

mere-balgoij-dierenasiel-kattenzorg-nijmegen

Dierencentrum De Mère in Balgoij
Kijk hier voor de katten in het asiel


dierenopvang-maasland-oss-kattenzorg-nijmegen

Dierenopvang Maasland in Oss
Kijk hier voor de katten in het asiel


logo-hof-van-ede-asiel-dierentehuis-kattenzorg-nijmegen

Dierentehuis De Hof van Ede
Kijk hier voor het kattenaanbod


logo-stichting-dierenasiels-en-internet-kattenzorg-nijmegen

Alle dierenasiels in Nederland en België
Klik hier om naar de website te gaan


Zoek je gratis kittens?

Klik dan hier.


kittens-kattenzorg-nijmegen-herplaatsing-bemiddeling-persoonlijk-advies-voorlichting-katten

Kies je voor één of twee kittens?

Hier vind je informatie om een goede afweging te maken.


kitten-chloe-in-de-weegschaal-kattenzorg-nijmegen-herplaatsing-katten-voorlichting-persoonlijk-advies-kat

De juiste leeftijd

Voor een goede groei en stabiliteit van het karakter raden deskundigen aan om een kitten op de leeftijd van 10-12 weken uit het nest te halen.

Kittens zijn schattig, met name als ze heel jong zijn. Katjes die de moeder te jong verlaten hebben, kunnen (ernstige) gedragsproblemen gaan vertonen op volwassen leeftijd. Onzindelijkheid komt voor, net als voortdurend ziek zijn, omdat ze de noodzakelijke antistoffen via de moedermelk gemist hebben.

De Sophia Vereeniging tot Bescherming van Dieren geeft meer informatie over de redenen een kitten pas met 12 weken bij de moeder weg te halen. Klik hier om het artikel te lezen.

De wettelijke leeftijd om een katje van de moeder te scheiden is helaas 7 weken. Dit komt de ontwikkeling van kittens niet ten goede. Door de enorme aantallen opgevangen katten bij asiels en dierenhulpstichtingen is de leeftijd van 8-10 weken ook daar gangbaar om de kittens weg te geven.

Als je een kitten hebt uitgekozen dat nog bij de moeder is, probeer het dan tot 12 weken bij de moeder te laten. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen een aanbetaling van het aankoopbedrag te doen, waardoor het asiel of de opvang de garantie heeft dat jij het kitten zult nemen.


Online informatie over kittens

Op de website Kittenleeftijd.nl is veel goede informatie te vinden over kittens. Waar moet je op letten bij de aanschaf? Kies je voor een poes of een kater? Neem je er een of twee? Zegt de kleur van het kitten iets over het karakter straks?

En natuurlijk het allerbelangrijkste: hoe introduceer je een kitten op de beste wijze bij je thuis? Met name als je al een of meerdere katten of een hond hebt, is dit belangrijk. Je kunt het allemaal hier lezen.


Goede boekentip

Krijg je te veel informatie op internet en weet  je niet wat de juiste adviezen zijn voor de opvoeding van je jonge katje? Wij hebben een goede boekentip! Thuis lekker op je gemak lezen, zodat je helemaal bent voorbereid op de komst van je kitten(s). Dit boek is ook interessant voor mensen die een volwassen kat zoeken en natuurlijk een waardevol cadeau. Klik hier voor meer informatie en om het boek te bestellen.

boek-praktische-kittengids-liesbeth-puts-kattenzorg-nijmegen


Wij wensen je veel succes en plezier bij de zoektocht. Als je nog vragen hebt: je krijgt snel antwoord via e-mail.

Nu ook in Nederland: Pet Prayer Flags

Nu eindelijk ook in Nederland te koop:
Pet Prayer Flags!

Eindelijk zijn ze nu ook in Nederland te koop: de Pet Prayer Flags! Deze variant van Tibetaanse gebedsvlaggetjes is speciaal ontworpen voor het herdenken van geliefde dieren. Je kunt ze buiten hangen, bij het grafje van je dier, of binnen in je huis een speciaal plekje geven.

Ontstaan in Amerika

Het was het overlijden van hun grote liefde, hond Alex, die Chris en Vicki ertoe aanzette om Pet Prayer Flags te maken.

Nadat Chris en Vicki Alex tien jaar daarvoor als jonge hond uit het asiel hadden gehaad, overleed hij onverwacht. ‘Kanker,’ zei de dierenarts. Hij was weg voordat ze zich konden voorbereiden en hij liet een diep, donker gat bij zijn baasjes achter toen hij overleed. In de dagen en weken na zijn dood hebben Chris en Vicki de taal van verdriet geleerd. Ze worstelden met het begrip van iets dat niet begrepen kan worden en vele jaren na zijn overlijden worstelden ze daar nog steeds mee. De Pet Prayer Flags kwamen voort uit hun strijd om de dood van hun geliefde hond te accepteren en te begrijpen. Ze wilden iets dynamisch, niet iets statisch zoals een condoléancekaart of een vluchtig boeket bloemen. Ze wilden iets dat hen altijd met Alex zou blijven verbinden, een manier om met hem te “praten”, waar hij ook is nu. Chris en Vicky houden van de eenvoud en verbondenheid waarin Tibetanen hun geloof met gebedsvlaggen tot uitdrukking brengen en daarom hebben ze de Pet Prayer Flags ontworpen. In de hoop dat hun gedachten Alex nog steeds bereiken en dat anderen misschien van hetzelfde gevoel van een oneindige band met hun huisdieren zullen ervaren.

Op de foto’s: hun geliefde hond Alex, van Chris en Vicki

Tibetaanse gebedsvlaggen

pet-prayer-flags-nu-te-koop-nederland-kattenzorg-nijmegen-foto-wikipedia

Foto: Wikipedia

Misschien ken je de Tibetaanse gebedsvlaggen wel. De lung ta worden in slingers opgehangen. De slingers van lung ta-vlaggetjes worden tussen twee hoge punten, bijvoorbeeld rotspunten of daken van tempels gespannen of gehangen. Of ze worden van een hoog punt diagonaal naar beneden gespannen.

Wat is de betekenis van Tibetaanse gebedsvlaggetjes?

Gebedsvlaggetjes worden verondersteld vrede, compassie, kracht en wijsheid te verspreiden. Tibetanen geloven dat bij het wapperen in de wind de gebeden en mantra’s opstijgen naar de goden, die voorspoed brengen aan degene die ze heeft opgehangen, zijn familie, vrienden, bekenden en zelfs vijanden. Door de vlaggetjes op hoge plekken op te hangen kan de ta, het windpaard, de zegeningen naar alle levende wezens brengen. Daarbij wordt de lucht zélf door de vlaggetjes gezuiverd.

verweerde-gebedsvlaggetjes-jinn-pet-prayer-flags

Gebedsvlaggetjes die jaren buiten hebben gehangen verliezen hun kleur

Oude vlaggetjes verliezen vaak door weer en wind hun kleuren. Men gelooft dat dit komt doordat de gebeden langzaam worden opgenomen in de omgeving. Net als het leven een cyclus van dood en wedergeboorte is, hangen Tibetanen nieuwe vlaggetjes op naast de oude, om het zelfvernieuwende aspect van het leven te symboliseren.

Pet Prayer Flags

pet-prayer-flags-nu-te-koop-nederland-kattenzorg-nijmegen-graf (2)

Tibetanen geloven dat de gebeden van deze vlaggetjes een permanent onderdeel van het universum worden als de beelden vervagen door blootstelling aan de elementen en de wind er doorheen blaast. Net zoals het leven verder gaat en vervangen wordt door nieuw leven, kan onze eigen genezing beginnen, ons hart herstellen en ruimte vinden om van een andere viervoeter te houden. Wanneer we onze gevoelens met de wind meesturen, vertrouwen we op de natuur om onze herinneringen om te zetten van verdriet naar dankbaarheid om zo onvoorwaardelijk liefgehad te hebben en geliefd zijn geweest.

We hopen dat deze vlaggetjes jou helpen, of dat je iemand ermee kunt steunen in hun verdriet om het verlies van een geliefd dier.


Pet Prayer Flag met pootjes – inclusief tasje in dezelfde stijl

Klik op de foto’s voor een vergroting

Het gedicht op het vlaggetje met pootjes:

You have gone ahead
And nothing is the same
Leaving paw prints on my heart
That will always remain


Pet Prayer Flag met hartjes – inclusief tasje in dezelfde stijl

Klik op de foto’s voor een vergroting

Het gedicht op het vlaggetje met hartjes:

It was love right from the start
Nose to nose, heart to heart
Forever together our love lives on
I feel you here though you are gone


Marieke’s gebedsvlaggetje lag jarenlang op zolder

pet-prayer-flags-koop-kattenzorg-nijmegen-marieke-jinn-soulmate

In 2007 bezochten de ouders van vrijwilliger Marieke de Verenigde Staten voor een welverdiende vakantie. In een Amerikaans dierenasiel kochten ze voor haar een bijzonder souvenir: de Pet Prayer Flag. Marieke was diep geraakt door de tekst van het gedicht en de betekenis van het gebedsvlaggetje. Marieke zei toen meteen: deze bewaar ik, voor het moment dat mijn oogappel Jinn overlijdt. Marieke heeft veel huisdieren gehad en van allemaal intens gehouden, maar Jinn was voor haar heel speciaal. Van kitten af aan had zij zo’n bijzondere band met hem. Ze kon met hem lezen en schrijven. Gelukkig lag het gebedsvlaggetje nog jarenlang stofvrij verpakt op zolder.

verweerde-gebedsvlaggetjes-jinn-pet-prayer-flags

De gebedsvlaggetjes die Marieke boven Jinn’s graf heeft opgehangen. Na 2 jaar buiten zijn ze prachtig verweerd door de elementen.

Maar op 29 april 2016 overleed haar soulmate en volgde voor Marieke een lange, zware periode van intens verdriet, leegte en gemis. Jinn is begraven in zijn geliefde eigen tuin. Marieke is vaak bij zijn grafje gaan zitten en voelde zich dan dichter bij hem, gesteund door de prachtige vlaggetjes boven zijn graf. Het idee dat het verweren van de vlaggetjes doordat ze waren blootgesteld aan vorst, regen, wind en zonneschijn haar zou helpen met het verwerken van het onbeschrijfelijke verdriet om het verlies van Jinn, voelde als een enorme troost.

Verkoop in Nederland

Jinn’s broertje Tonick is een ouwe taaie. In 2018 heeft hij de prachtige leeftijd van 18 jaar bereikt. Toch begon de onrust bij Marieke steeds meer toe te nemen. Ze wilde zo graag ook voor Tonick een gebedsvlaggetje hebben om bij zijn grafje te hangen, als hij er straks niet meer is. Ze bleken niet in Nederland te koop. Een vlaggetje uit Amerika laten komen is ontzettend duur. Er zijn allerlei bijkomende kosten die het vlaggetje duurder maken: verzendkosten, inklaringskosten en dan ook nog invoerrechten…Marieke dacht: dan pak ik het meteen goed aan. Tientallen mensen hadden haar al gevraagd hoe ze aan deze vlaggetjes gekomen was, zij wilden er ook een voor hun huisdier! Dan laten we gewoon maar een hele doos komen. 🙂 Na fijn overleg met Chris en Vicki is de eerste zending gearriveerd in mei 2018. We hopen dat iedereen hier net zoveel steun ondervindt van de vlaggetjes, net als duizenden mensen over de hele wereld die de vlaggetjes al gekocht hebben!

Steun aan goede doelen

In elk land is het verkooppunt vrij om te beslissen wat ze met de opbrengst van de vlaggetjes willen doen. Marieke wil er natuurlijk iets goeds mee doen om dieren te helpen. ♥

Daarom gaat van ieder verkocht vlaggetje een deel van de opbrengst naar goede doelen:

Met je aankoop steun je dus maar liefst twéé goede doelen voor hulp aan honden en katten.


Prijs van een slinger vlaggetjes excl. verzendkosten

pet-prayer-flag-in-tasje-verkoop-nederland

De prijs van een slinger vlaggetjes in een mooi bijpassend tasje is € 16,95 exclusief verzendkosten

Afhalen is mogelijk in Cuijk!

Voor het verzenden binnen Nederland komt er € 2,49 per vlaggetje bij.

Verzenden naar Duitsland of België: € 4,20 bovenop de verkoopprijs.


Bestellen

Bestel een of meerdere slingers vlaggetjes door een e-mail te sturen aan: marieke@kattenzorgnijmegen.nl

Vermeld in je bericht:

 • welk vlaggetje je wil hebben (met hartjes of met pootjes)
 • het aantal vlaggetjes dat je wil bestellen
 • of je het wil laten opsturen of dat je het zelf wil ophalen in Cuijk
 • als je kiest voor verzenden, vermeld dan je adres
 • wil je het als verrassing cadeau geven? Laat het gerust weten zodat we een persoonlijk bericht op een mooi kaartje kunnen toevoegen aan je pet prayer flag
 • wil je betalen via PayPal? Zet dat er dan bij.

Betalen

Je krijgt een bevestiging per e-mail van het totaalbedrag inclusief verzendkosten. Na ontvangst van je betaling gaat je vlaggetje meteen op de post. Betalen via PayPal is mogelijk!


ndjoy-kattenzorg-nijmegen-pet-prayer-flags-logo


Donateur worden

Donateur worden van Stichting Kattenzorg Nijmegen

Stichting Kattenzorg Nijmegen is opgericht op 12 januari 1982.

Onze activiteiten zijn:

 • het bemiddelen bij de herplaatsing van katten
 • wij geven gratis persoonlijk advies
 • en voorlichting over katten

Wij hebben geen bezoeklocatie en er is geen centraal opvangadres. Kattenzorg Nijmegen is dan ook geen dierenasiel, maar een stichting die bemiddelt bij de herplaatsing van katten. Alle vrijwilligers werken vanuit huis. Katten blijven bij de eigenaar, of bij een van onze opvanggezinnen, tot er een nieuw thuis gevonden is.

Wij zijn volledig afhankelijk van onze donateurs en we zijn dan ook dankbaar voor ieder bedrag, groot of klein, dat particulieren en bedrijven aan ons doneren. Wij krijgen geen subsidie en onze vrijwilligers en het bestuur krijgen geen betaling voor hun werkzaamheden.

Er is geen minimum donatiebedrag om als donateur van Kattenzorg beschouwd te worden. Als donateur krijg je 2x per jaar per post het interessante en leuke boekje “Kattenpraat”. Daarin vind je informatieve artikelen, leuke verhalen en mooie foto’s. Een groot deel van onze donateurs heeft een respectabele leeftijd en gebruikt geen computer, of internet. Om die reden wordt het donateursblad (nog) niet digitaal aangeboden.

kattenpraat-voorkant-najaar-2015-kattenzorg-nijmegen

Gratis digitale nieuwsbrief

Wel geven wij een digitale nieuwsbrief uit waar je je op kunt abonneren. De nieuwsbrief komt meestal iedere maand uit (bij grote drukte iets minder vaak). Daarin vind je een greep uit de berichten en nieuwtjes van Stichting Kattenzorg Nijmegen, zoals die eerder op onze website zijn verschenen. Via deze link kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief, door je e-mailadres in te vullen.

Doneren aan Kattenzorg

Draag je onze activiteiten een warm hart toe? Vind je het belangrijk dat kattenbaasjes goede voorlichting en gratis advies krijgen? Je kunt eenmalig een donatie doen of structureel donateur worden, met de mogelijkheid om ieder jaar op te zeggen. Een bedrag naar keuze kun je overmaken op ons IBAN-bankrekeningnummer NL08RBRB 0706 5861 07 t.n.v. Stichting Kattenzorg in Nijmegen, onder vermelding van je naam en adres en: ‘donatie [jaartal]’.

Je kunt je naam en adresgegevens ook doorgeven via e-mail als je dat prettiger vindt. Ieder jaar is bij de wintereditie van de Kattenpraat, die in december op de mat valt, een betalingsverzoek gevoegd. Je kunt dan opnieuw een donatie aan ons overmaken.

Wij hopen jou te mogen verwelkomen als donateur. Dank je wel!

Donaties van voer en goederen

donatie-niervoer-kat-kattenzorg-nijmegen (2)Donaties van voer en goederen

Wij krijgen regelmatig de vraag of mensen bij ons voeding of goederen (zoals kattengrit, speelgoed, kattenbakken en etensbakjes) kunnen doneren. Dit is ook vaak aan de orde als de eigen kat is overleden en eigenaren nog spullen en voer hebben staan. Wij vinden het heel fijn dat je een hulporganisatie voor dieren benadert!

Stichting Kattenzorg Nijmegen heeft zelf gastgezinnen voor volwassen katten die al goed voorzien zijn in spulletjes voor de opvangkatten. Wij zijn met name geïnteresseerd in kattenvoeding en het maakt niet uit welk merk het is. Aangebroken verpakkingen droge kattenvoeding zijn ook welkom!

Als onze gastgezinnen het om wat voor reden dan ook zelf niet kunnen gebruiken, dan schenken wij het aan andere dierenhulporganisaties. Je donatie van katten- of hondenvoeding komt dus altijd goed terecht!

Onderstaand een overzicht per woonplaats waar je voer en spullen kunt doneren

donaties-speelgoedmuisjes-muisjes-balletjes-kitten-speelgoed-kat-kattenspeelgoed-donatie-katten-kattenzorg-nijmegen

Voer voor volwassen katten, omgeving Nijmegen

Een vrijwilliger van Stichting Kattenzorg Nijmegen is bereid katten- en hondenvoeding bij jou thuis op te halen als je woont in de omgeving van Malden (Mook, Molenhoek, Heumen, Nijmegen, etc.). Als je zelf in Malden woont, dan kun je het ook op afspraak even langs brengen! De verpakkingen van droge voeding mogen al aangebroken zijn. Om hiervoor een afspraak te maken kun je bellen naar: 06-21583924 (Ineke de Groot). Net als alle andere vrijwilligers van Kattenzorg combineert Ineke het onbetaalde vrijwilligerswerk voor Kattenzorg met haar privéwerkzaamheden. Om die reden kan zij niet altijd direct de telefoon beantwoorden. Krijg je geen gehoor, probeer het dan later nog eens of stuur haar een WhatsApp-bericht.


Voer voor kittens en volwassen katten, Druten

Woon je in de omgeving van Deest of Druten? Ook daar zijn gastgezinnen van Kattenzorg die moederpoezen, katten en kittens opvangen. Neem gerust contact met ons op als je in deze regio woont en graag voer wil gaan brengen. Alles is welkom!


Inzamelpunten voor honden en katten (voer, medicatie en goederen)

N’Djoy zamelt voer, medicatie en goederen in en zorgt dat het op de juiste plek terecht komt bij minimabaasjes of andere organisaties (als de cliënten het zelf niet kunnen gebruiken). N’Djoy is al jaren een waardevolle samenwerkingspartner van Kattenzorg en onderling wisselen we ook donaties om, die wij weer kunnen gebruiken voor de katten opgevangen bij onze gastgezinnen.

Er zijn inzamelpunten in:

 • Boxmeer
 • Cuijk
 • St. Anthonis
 • en Nijmegen

Klik hier voor een overzicht van de inzamelpunten en hoe je contact kunt opnemen om te doneren.


donatie-niervoer-kat-kattenzorg-nijmegen (1)

Speciaalvoer en dieetvoer voor katten opsturen per post

Wil je dieetvoer (nierdieet, blaasgruisvoer of speciaalvoer, bijvoorbeeld van Hill’s of Royal Canin) doneren? Dit mogen blikjes en kuipjes zijn of brokjes. Een zak brokjes mag ook aangebroken zijn! Wij nemen je donatie graag aan. Voor een zending vanaf 6 kilo vergoeden wij de verzendkosten! Met name dieetvoer is erg duur, dus voor onze stichting is het rendabel om de verzendkosten aan jou te vergoeden, want voor dat geld kunnen wij geen dieetvoer kopen! 🙂 Wij kunnen dit voer gebruiken voor onze permanente opvangkatten die bij ons gastgezin José verblijven. Neem gerust contact met ons op voor de verzendadressen.


Er is bij ons geen behoefte aan kattenspullen

Aan spullen zoals kattenbakken en krabpalen bestaat er bij ons geen behoefte. Al onze gastgezinnen zijn goed voorzien van krabpalen, kattenbakken, speelgoed en andere goederen. Als je dit soort spullen wil doneren, plaats dan gerust een oproep in onze openbare Facebookgroep, zodat het bij organisaties of mensen terecht komt die het goed kunnen gebruiken. Of kijk verder in dit bericht naar de asiels en organisaties die dit misschien wel kunnen gebruiken.


Medicatie voor honden en katten, omgeving Nijmegen

Heb je medicatie over voor honden of katten? Ook dat is bij ons heel erg welkom. Een aantal van onze opvangkatten heeft medicatie nodig en we kennen ook baasjes die het financieel krap hebben en die heel goed medicatie voor hun katten kunnen gebruiken. Neem gerust contact met ons op als je medicijnen wil doneren, dan brengen we je in contact met de juiste mensen!


Dieetvoer voor katten, omgeving Arnhem

pink-september-2017-dierendonatie-project-behaald-kattenzorg-levensverhaal

Pink smikkelt weer van blaasgruisvoer na het behalen van het project bij Dierendonatie.nl in 2017!

Woon je in Arnhem en heb je een (aangebroken) zak niervoer of blaasgruisdieet (struviet) over voor de kat? Wij zouden er heel erg blij mee zijn. Ons gastgezin José heeft permanente opvangkatten die nergens anders terecht konden. Kattenzorg zorgt voor deze katten en de voeding en verzorging van deze katten kost onze stichting natuurlijk veel geld. Wij zijn dan ook blij met voerdonaties van speciaal dieetvoer! Neem gerust contact met ons op als je het wil afgeven bij José in Arnhem (zij woont in de wijk Elderveld).


stichting-beter-hondenleven-Nieuwshoekfotoos-2016-Donatie Saskia-kattenzorg-nijmegen

Voer, goederen en medicatie voor honden en katten, omgeving Gennep

Woon je in Gennep of directe omgeving? Dan kun je je voer, medicatie en goederen in overleg doneren aan Stichting Beter HondenLeven. Als er iets is dat deze organisatie niet goed kan gebruiken, dan doneren zij het ook weer aan een ander goed doel voor dieren. Je donatie komt dus ook hier altijd goed terecht! Woon je (in de omgeving van) Gennep, neem dan contact op met deze stichting via dit e-mailadres.


kong-speelgoed-hond-hondenspeelgoed-voerspeelgoed-honden-kattenzorg-nijmegen

Hondenvoer doneren in Cuijk en Boxmeer

Woon je (in de omgeving van) Cuijk of Boxmeer? N’Djoy helpt hondenbaasjes in (tijdelijke) financiële nood door praktische ondersteuning te bieden. N’Djoy verzamelt hondenvoer, snoepjes en botjes in. En het mooiste is: wat N’Djoy zelf niet kan gebruiken, doneert ze aan Stichting Wereldasielen. Je donatie komt altijd goed terecht! Wil je hondenvoer doneren aan N’Djoy? Kijk hier voor de inzamelpunten, of neem contact op met Kim de Bruijni, van N’Djoy via Facebook of via e-mail. Telefoonnummer op aanvraag.

flos-flostouw-tennisbal-speelgoed-hond-hondenspeelgoed-donatie-honden-kattenzorg-nijmegen


Voeding en artikelen voor katten en honden, omgeving Ede

logo-hof-van-ede-asiel-dierentehuis-kattenzorg-nijmegen

Woon je in de omgeving van Ede? Dan verwijzen wij je graag naar Dierenasiel De Hof van Ede

donaties-Activity-board-voor-het-uitdagend-voeren-van-katten

Activity board voor het uitdagend voeren van katten


Voer en goederen voor katten en honden, omgeving Oss

dierenopvang-maasland-oss-kattenzorg-nijmegen

Voor het doneren van voer, hondenspullen en kattenartikelen in de omgeving Oss kun je voor overleg contact opnemen met Dierenopvang Maasland in Oss

 

illustratie-artikel-comfortis-vlooienmiddel-kat-kattenzorg-nijmegen-ontvlooiproject

Tijd voor je pilletje

Tijd voor je pilletje

tonick-bejaarde-kat-pilletje-medicatie-kattenzorg-nijmegen

Op de foto: Tonick, geboren op 22 februari 2000. Hij moet een aantal soorten medicatie op een dag hebben. De tabletten voor zijn te snelle schildklier zijn de enige uitdaging bij hem! Deze mogen niet worden verpulverd omdat het een vertraagde afgifte heeft (time release). En daar zit nu net het probleem. Tonick weet precies dat er in een stukje zacht vleesstaafje een pilletje zit verstopt. Meestal maakt hem dat niet zoveel uit en tussen wat andere snoepjes eet hij het probleemloos op.

Maar iedere zoveel maanden heeft meneer er geen zin meer in en weigert hij alle snoepjes omdat hij de pil niet wil opeten. Dan moet ik weer iets anders verzinnen. Iets onweerstaanbaars, om hem toch zijn pilletjes te laten eten.


Update juni 2018: roomboter

Alle snoepjes die we door de jaren heen hebben geprobeerd, wil Tonick niet meer. Zijn schildklierpil krijgt hij nu in een vlokje roomboter. Ik snijd een stukje af van koude roomboter, ik bied hem dan eerst een vlokje aan zonder pil, vervolgens een met de pil en daarna meteen weer een stukje zonder pil. Dit gaat inmiddels gelukkig al maanden goed!

Een kat wordt niet dik van een beetje vet (koolhydraten zijn dikmakers bij katten), en bij katten die lijden aan een te snel werkende schildklier of slecht functionerende nieren hoef je daar al helemaal niet bang voor te zijn. Zij zijn vaak juist veel te mager en kunnen dit best hebben, zeker als ze periodes doormaken dat ze slecht eten omdat ze misselijk zijn.

Ook een voordeel: roomboter is een fosfaatarm tussendoortje en dus geschikt voor katten met een nieraandoening!


Sinds een paar weken hebben we gelukkig succes met Lovelies van Lily’s Kitchen!

73915_pla_lily_skitchen_loveliescattreats_chicken_shrimp_2-pilletje-kattenzorg-nijmegen

Hij valt erop aan, geweldig vindt hij ze! Hij zit niet eens meer te snuffelen waar het stukje cat stick is met de pil erin, hij wil alleen maar die Lovelies! 🙂 En dan is zijn vrouwtje blij, als die schildklierpil er weer twee keer per dag in zit!

pilletjes-verstoppen-lekkers-kat-medicijnen-medicatie-kattenzorg-nijmegen (2)

Zo doen we dat: de pillen verstoppen in een stukje Vitakraft Cat Stick en er een stevig bolletje van maken. Tonick krijgt nog 5 andere soorten medicatie op een dag, die gaan probleemloos door zijn blikvoeding!


pilletjes-verstoppen-lekkers-kat-medicijnen-medicatie-kattenzorg-nijmegen (1)

De verstopte pilletjes leg ik op mijn hand met een paar gebroken Dreamies en Lovelies. Zo bied ik het aan bij Tonick. De gebroken snoepjes ruiken sterk en denkt hij er niet teveel over na.

De zachte vleessticks wil hij niet altijd eten. Het gaat lange tijd goed en dan begint hij weer te lebberen en te rommelen aan de snoepjes, hij eet de lekkere snoepjes op en laat de kneedstick met zijn pilletje liggen. Tja, wat moet je daar nou mee?

Onderstaand een overzicht van de vleesstickjes die we de afgelopen jaren met succes gebruikt hebben. Hopelijk lukt het jou met een van deze sticks ook om je kat probleemloos een pilletje te laten eten! Ze zijn allemaal te koop bij Zooplus en als je via de Zooplus-banner hieronder bestelt, dan krijgen wij automatisch een donatie (zonder kosten voor jou!).

Je kunt ook op de foto’s van de snoepjes klikken. Dan kom je automatisch bij het juiste product terecht om te bestellen en ook dan krijgen wij een donatie!

200x300_zooplus_nl_katten-kattenzorg-nijmegen-pilletje


Hoe het begon…

Tja, jeetje, dan moet je kat aan de schildklierpillen. Hoe gaan we dat doen, want je mag ze absoluut niet verpulveren. Anders was het makkelijk om het ergens doorheen te mixen!

Van de dierenarts een Easypill meegenomen (deze zijn overigens ook online te bestellen bij Medpets). Dat werkte hartstikke goed. Heerlijk vond hij dat! Maar een klein staafje kost meer dan 4 euro! Dat is leuk voor een keertje, maar niet als je 14 pillen in de week moet geven… Op zoek naar iets anders dus.

easypill-Medpets


In de supermarkt vond ik de zachte vleesstaafjes van Whiskas. Ik kneep in de verpakking en ik voelde dat ze zacht zijn. Zeker het proberen waard. Dit ging lange tijd goed om hier Tonick’s pillen in te verstoppen. Maar steeds vaker trof ik thuis keiharde, uitgedroogde sticks aan! Of er misschien een gaatje in geprikt is tijdens het transport of dat het soms een andere samenstelling had? Ik weet het niet. De katten aten het wel op, hoor, maar waar ik ze voor kocht, werkte niet op deze manier! Ik kreeg daar met geen mogelijkheid een pil in gekneed. Iets anders verzinnen.


Ik dacht: ik zal eens bij Zooplus kijken. Daar hebben ze vast wel iets geschikts. En ja, hoor. Nog gezond ook. Geen graan, geen suiker. Perfect. Een paar jaar at Tonick zijn pillen uitstekend met de kattensticks van Sanabelle. Beide varianten zijn goed kneedbaar en hij vond ze heerlijk. Ze ruiken erg sterk ook! Maar ineens, van de een op de andere dag, moest hij er niets meer van weten. Tja, jammer! Gelukkig zijn ze niet zo ongezond dus kon Chloe ze gewoon af en toe als snoepje eten totdat het zakje leeg was. Op zoek naar een ander vleesstaafje!

_pla_sanabelle_snack_ente_granatapfel_4-pilletje-kattenzorg-nijmegen


Vitakraft Cat Stick Mini

64619_pla_vitakraft_catstic_3-zooplus-kattenzorg-nijmegen

En dat vonden we. HEERLIJK vond Tonick deze stickies. Met deze stickjes is het ook erg lang goed gegaan. Fijn is dat ze suikervrij zijn. Let op! De variant gevogelte en lever is het beste kneedbaar! De andere smaken zijn te hard/te stevig om de pil goed in te kunnen verstoppen.

Tja, misschien is hij verwend, of is hij het zo spuugzat na honderden pilletjes, maar ineens waren de cat sticks uit de gratie. Meneertje moest er niets meer van weten. Ook niet met wat lekkere snoepjes erbij, op mijn hand. Wat nu?


Hebben ze bij Zooplus nóg iets anders, iets zachts waar ik zijn pil in kan verstoppen? Ja, gelukkig wel! De leverworstvariant van de Cat Yum vindt hij het lekkerst van deze snoepjes. Het zijn vrij grote blokjes en we gebruiken maar een half blokje per dag om de pillen in te verstoppen. Het zakje is hersluitbaar dus je doet hier lang mee.

447430_vitakraft_cat_yums2_4-pilletje-kattenzorg-nijmegen

Als er weer een moment komt dat Tonick besluit dat hij geen pilletjes meer wil eten met een van deze merken kneedbare merken snoepjes, dan zal Marieke hier weer een update posten met stick-tips! 🙂


Meer tips & trucs over succesvol pillen geven zonder gevecht? Klik hier.


Hill’s Y/D voor katten met een te snel werkende schildklier
verkrijgbaar in brokjes en blikvoer, een alternatief voor pillen!

Houdt je kat niet van snoepjes of lukt het gewoon niet om hem ermee te neppen? Laat hij de pil liggen of eet hij alleen het lekkers op? Hill’s Y/D is speciale voeding voor schildklierpatiënten. Het is hier te koop.

Geef je kat geen ijs bij warm weer

Geef je kat geen ijs bij warm weer

geen-ijs-bij-warm-weer-huisdieren-hond-katOveral op internet zijn leuke recepten te vinden om zelf ijsjes te maken voor honden en katten. Het is uiteraard onnatuurlijk voor een hond of kat om met hoge temperaturen een bevroren product tot zich te nemen. In de natuur zullen honden en katten bij hoge temperaturen nooit iets kunnen vinden dat bevroren is, en het geven van ijs aan huisdieren bij warm weer brengt dan ook lichamelijke risico’s met zich mee.

Allereerst: voer nooit ‘mensenijs’ aan huisdieren

 • (room-)ijs voor mensen is doorgaans gemaakt van koemelk. Daarin zit lactose en de meeste honden en katten kunnen dit niet verteren. Zij krijgen er maag- en darmklachten van en gaan overgeven en/of krijgen diarree. De kans op uitdroging met warm weer is daardoor extra groot.
 • light-ijs bevat vaak kunstmatige zoetstoffen (aspartaam, xylitol, etc.) die levensgevaarlijk zijn voor honden en katten.
 • mensenijs met chocola is ook gevaarlijk voor honden en katten. Chocola is giftig.

Gevaren van hondenijsjes en ijsjes voor katten

 • de tong en de lippen kunnen blijven plakken aan het ijs. De meeste dieren zullen het ‘met geweld’ proberen los te krijgen met verwondingen aan de bek tot gevolg
 • tanden en kiezen kunnen beschadigen of zelfs afbreken door de kou, bij het bijten of kauwen op ijs. Vooral zelfgemaakte ijsjes zijn erg hard
 • er kunnen scherpe randen aan de ijsjes zitten waar je hond of kat zijn bek en tong aan kan snijden
 • de kans op diarree is groot (teveel vochtverlies bij hoge temperaturen kan leiden tot oververhitting)
 • veel ijs of (of veel koud water) tegelijk kan zorgen voor misselijkheid en door het overgeven kan een dier uitgedroogd raken
 • er is nog veel onbekend over de oorzaken van maagtorsies bij honden. Honden – en zéker rassen die er aanleg voor hebben – lopen extra risico op een maagtorsie als ze ijswater, ijsjes, ijsblokjes en andere zeer koude of bevroren etenswaren eten
 • het is zinloos om ijs aan huisdieren te geven om ze te koelen, want van ijs krijgen dieren het warm!
 • honden met zeer korte neuzen zoals bijvoorbeeld de Franse en Engelse Bulldog, Mopshonden en Boxers lopen aanzienlijk meer risico op oververhittingsproblemen. Door hun specifieke lichaamsbouw zijn zij extra kwetsbaar met warm weer.

Van een eigenaar van een Frans bulletje kregen we dan ook een aanvulling op dit artikel:

geef géén ijsjes aan kortsnuitige honden, die toch al sneller oververhit raken en moeilijker ademhalen dan honden met een lange snuit. De extra inspanning die het een kortsnuit kost om een ijsje te eten, doet dit soort rassen geen goed als het erg warm is buiten!”

chloe-tonick-fotograaf-nienke-flipsen-katten-tuin-kattenzorg-nijmegen-geen-ijs-bij-warm-weer-huisdieren-hond-kat

Met dank aan Mariette Hanssen, van Katten van Curaçao, voor deze aanvulling:

Buiten de door Marieke Van de Weijer al aangehaalde problemen, kunnen ook hun organen een “shock” krijgen, als ze het ijskoude water drinken! Met alle problemen van dien! Ik woon op Curaçao, waarvan iedereen wel weet, dat we het hele jaar met tropische temperaturen te maken hebben…. een “ijsje” is voor de 108 buitenkatten die ik verzorg geen oplossing, wel een grote teil met water, waar wat ijsblokjes in dobberen, dan is het een leuk spel, en ze koelen via hun kussentjes toch genoeg af…. de temperatuur van het ijs in de teil is niet zo ingrijpend, als dat je ijsblokjes in een klein waterbakje doet…ben er AUB voorzichtig mee! Ik heb helaas al teveel dieren bij de dierenarts zien belanden – met soms fatale afloop  – omdat mensen hun dier een plezier wil doen!

Op internet staan helaas ook erg veel verkeerde adviezen (die averechts werken!) over het koelen van oververhitte honden en katten. Daarover zegt Mariette:

Een overhit dier NOOIT een natte handdoek op de rug leggen…. ALS je gaat koelen, doe dat dan op de voetkussentjes koelen en op de buik!!!

Brainfreeze

Ook bij honden en katten kan brainfreeze optreden. Op internet zijn hier talloze – zogenaamd “grappige” – filmpjes van te vinden. Ook al is brainfreeze niet schadelijk voor de hersenen, de kortdurende ijshoofdpijn is wel buitengewoon pijnlijk en wij begrijpen niet dat er mensen zijn die hun hond of kat hieraan willen blootstellen door ze ijs te geven. Brainfreeze kan bij katten ook optreden tijdens het likken aan ijsballonnen!

IJS voor menselijke consumptie

IJs voor menselijke consumptie is voor dieren natuurlijk al helemaal geen goed idee. Naast de hierboven genoemde belangrijkste gevaren zit het (vol) suiker en zout. Suiker is onnodig en ongezond voor dieren. Daarnaast vergroot suiker het dorstgevoel. Zout is nodig om ijs goed te laten bevriezen. Zout zorgt juist weer voor extra uitdroging van het lichaam. Waterijsjes bevatten geen zout, maar zijn door het suikergehalte uiteraard niet geschikt om aan huisdieren te voeren. Het is geen probleem om ijsklontjes in de waterbak te doen. Ze smelten snel en zorgen ervoor dat het water wat langer koel of lauw blijft.

chloe-slapen-kattenzorg-nijmegen-voetzooltjes-ontklauwen-kat-geur-geen-ijs-bij-warm-weer-huisdieren-hond-kat-zweten-voetzooltjes

Zweten

Honden kunnen alleen zweten door te hijgen en zweten weinig via hun voetzolen. Katten hijgen niet zo vaak als honden. Katten kunnen grote hitte meestal beter verdragen en slapen overdag meer. Katten gaan vaak op zoek naar koele plaatsen en zijn minder actief als het erg warm is. Je kunt je kat helpen koelen door hem te aaien met natgemaakte handen of af te vegen met een nat washandje.

Stimuleren om zichzelf te koelen

Honden en katten kunnen worden gestimuleerd om zichzelf te koelen door middel van waterspelletjes. Je kunt ijsklontjes, Robovisjes (bij ons te koop!) of pingpongballetjes in een teil doen, als de katten daarnaar hengelen koelen hun pootjes. Honden zullen rustige spelletjes met water ook zeer op prijs stellen.

Leuke en veilige tips om je kat te koelen. Klik op de foto voor een vergroting.


Klik hier voor alle informatie over katten en warmte


Interessant om te lezen: van ijsjes eten krijg je het warm


Misschien vind je dit ook interessant: oververhitting door een dikke vacht?


Wie heeft er een thuis voor leuke griet Wiet?

Wie heeft er een thuis voor leuke griet Wiet?

herplaatsing-poes-wiet-kattenzorg-nijmegen (1)

Beuningen, 16 juli 2018

Dit mooie meisje is Wiet! Deze leuke griet is 3 jaar oud, gesteriliseerd, gechipt, netjes ingeënt, ontwormd en ontvlooid. Ze woont samen met twee andere katten, een poes en een kater. Dat ging altijd goed! Twee maanden geleden hebben Wiet en de kater in huis ruzie gekregen. Het zijn geen klikspanen, dus ze willen niet aan hun vrouwtje vertellen waarover de ruzie gaat. Wiet en deze kater kunnen elkaar nu niet meer luchten of zien. Hun vrouwtje heeft alles geprobeerd om ze te scheiden en na een afkoelperiode en opnieuw aan elkaar te laten wennen, zoals wordt geadviseerd bij kattengevechten. Zonder resultaat. Ze zien het niet meer zitten met elkaar. Met de poes in huis gaat Wiet nog steeds heel goed om. We denken dan ook dat ze bij andere katten geplaatst kan worden, als je rustig de tijd neemt voor een goede introductie bij jouw eigen katten.

herplaatsing-poes-wiet-kattenzorg-nijmegen (11)

Tuin

Wiet maakt graag een ommetje in de tuin en dat wil ze ook graag in haar nieuwe thuis. Als je erbij bent, dan blijft ze netjes in de tuin en gaat ze niet weg.

Gezondheid

Er zijn geen bijzonderheden te melden over de gezondheid. Wiet gebruikt netjes de kattenbak, is ontwormd, ontvlooid, gechipt en gesteriliseerd.

herplaatsing-poes-wiet-kattenzorg-nijmegen (9)

Honden

Deze mooie poes is gewend aan de hond van de dochter van de eigenaresse.

Andere katten

Wiet gaat nog steeds goed om met haar huisgenootje (poes), tussen de kater en haar is iets voorgevallen waardoor ze niet meer samengaan. Omdat het een heel sociale poes is die makkelijk in de omgang is, verwacht haar vrouwtje dat Wiet in een nieuw thuis – na een zorgvuldige introductie – goed om zal kunnen gaan met andere katten.

herplaatsing-poes-wiet-kattenzorg-nijmegen (7)

Kinderen

Deze poes is gewend aan jonge en oudere kinderen!

Gedrag

Deze lieve poes wordt graag geaaid en vindt knuffelen fijn. Ze laat zich optillen en is niet bang voor vreemde mensen. Ze is sociaal naar mens en dier en ze is speels.

herplaatsing-poes-wiet-kattenzorg-nijmegen (4)

Reden van herplaatsing

Wiet heeft om onduidelijke redenen grote problemen gekregen met de kater in huis. Met de poes die er ook woont, gaat ze nog steeds goed om. De gevechten stoppen niet, ondanks een langdurige en zorgvuldige aanpak om de problemen onderling op te lossen. Omdat de kater nogal schuw en eenkennig is, denkt het vrouwtje dat de herplaatsing van Wiet de beste oplossing is. Zij is zo makkelijk in de omgang dat ze waarschijnlijk makkelijk ergens anders kan aarden.

herplaatsing-poes-wiet-kattenzorg-nijmegen (5)

Kosten verbonden aan de overname

Aan de overname van deze poes zijn kosten verbonden (€ 25,-).

Proeftijd

Zoals voor alle katten bij ons in de bemiddeling geldt een proeftijd van 1 maand. Als het om wat voor reden dan ook niet goed gaat bij jou thuis, dan kan Wiet terug naar haar oorspronkelijke thuis. Liever niet, natuurlijk, want de kater des huizes hangt de vlag uit als Wiet weg is. 🙂 Hij zal blij zijn als de stress en de spanningen voorbij zijn!

herplaatsing-poes-wiet-kattenzorg-nijmegen (1)

Interesse?

Heb je interesse? Dit mooie grietje woont in Beuningen. Neem gerust contact met ons op om te gaan kennismaken met haar!

Hoe laat ik mijn kat meer drinken?

Hoe laat ik mijn kat meer drinken?

hoe-laat-ik-kat-meer-drinken-kattenzorg-nijmegen (1)

Katten zijn van oorsprong woestijndieren, die het grootste deel van het vocht dat ze nodig hebben halen uit hun voeding: prooidieren. Die bestaan voor 60-80% uit water. De meeste mensen voeren droge brokken. Katten drogen daardoor uit en dit is niet goed voor bijv. de blaas. Daarnaast maken granen in voeding de urine minder zuur, waardoor blaasgruis (struviet) kan ontstaan. Een kat die alleen brokken eet, is in meer of mindere mate chronisch “uitgedroogd”. Dit is schadelijk voor de nieren, en kan op termijn leiden tot nierfalen. Granen en suiker in voeding hebben een slechte invloed op de bloedsuikerspiegel van de kat, waardoor katten suikerziekte (diabetes) kunnen krijgen. We kregen een lezersvraag van een eigenaar van wie de katten niet houden van blikvoer en zij vroeg: hoe laat ik mijn kat meer drinken?


Natuurlijke Rauwe Voeding of BARF

hoe-laat-ik-kat-meer-drinken-kattenzorg-nijmegen (4)

Tonick met een rauw eendagskuiken

De makkelijkste oplossing is je kat zo natuurlijk mogelijk te voeren. Dat kun je doen door Natuurlijke Rauwe Voeding, BARF of kvv (‘kompleet vers vlees’) te geven. Naast deze voeding hoeft een kat bijna niet te drinken.

Op het forum van Barfplaats.nl kun je lezen over rauw voeren/barfen. Ook kun je hier advies vragen over voeding die past bij jouw kat.


MAC_s_kat_goed-kattenvoer-zooplus-kattenzorg-nijmegen

Een voorbeeld van hoge kwaliteit blikvoeding met 70% vlees. Zonder graan, soja, suiker of kunstmatige kleur-, aroma- en conserveringsstoffen.

Goede kwaliteit blikvoeding is een goed alternatief

Goede kwaliteit blikvoeding is een goed alternatief voor rauw voeren. Blikvoer bestaat ook voor het grootste deel uit water. Er is veel verschil in kwaliteit van blikvoeding. En natuurlijk ook in structuur, smaak en vorm. Er is paté, mousse, er zijn langwerpige stukjes en vierkante blokjes, er zijn blikjes met 100% vlees of vis, met een duidelijk herkenbare structuur. De het mondgevoel en de structuur van de voeding is voor veel katten belangrijk en doorslaggevend of ze het wel of niet willen eten. Experimenteer! Koop verschillende soorten, smaken en structuren en kijk wat je kat lekker vindt. Een opsomming van kwaliteitsmerken blikvoeding vind je in dit bericht.


Een fontein voor je kat

Veel katten zijn blij met een waterfontein. Het beste is een keramische fontein (van steen, keramiek of porselein), omdat plastic en kunststof geuren vasthoudt, die voor katten erg onaangenaam kunnen zijn. Dit kan een reden zijn dat een kat niet wil drinken uit een plastic fontein.


Spelen met water

Spelen met water is leuk! Je kunt je kat aanmoedigen met water te spelen door een pingpongballetje, ijsklontjes of Robovisjes in een teil water te doen. Vaak likken ze hun pootjes af nadat ze hebben geprobeerd het speelgoed te pakken, waardoor ze ‘stiekem’ toch weer wat vocht binnenkrijgen. 🙂


Waterschaaltjes, een vaas, drinken vanaf een verhoging

Oudere katten of katten met artrose vinden het vaak prettig om te drinken vanaf een verhoging. Een goedgevulde vaas of vissenkom wordt ook door veel katten gewaardeerd. Waterschaaltjes zijn bij voorkeur breed, zodat de kat de gevoelige snorharen niet “stoot” bij het drinken.


oudere-kat-tips-kattenzorg-nijmegen-waterbakje-verhoging (2)

Op iedere verdieping water

Instinctief willen katten niet drinken in de buurt van hun eten. Zorg dan ook altijd dat water minimaal 2 meter bij het voer vandaan staan, maar ook minstens 2 meter bij de kattenbak vandaan. Wat ook helpt om je kat meer te laten drinken, is op iedere verdieping in huis een drinkbakje te plaatsen.


Gefilterd water

Een kattenfontein heeft doorgaans een koolstoffilter waardoor het water van onzuiverheden wordt ontdaan. Katten vinden dit vaak lekker. Je kunt ook zelf water filteren door een Brita te gebruiken. Bar-le-Duc bronwater uit pakken vinden veel katten ook erg lekker.


Buiten drinken

Heb je een tuin of balkon, of een andere buitenruimte? Katten vinden het vaak lekker om buiten ook te kunnen drinken. Sommige katten vinden regenwater lekker. Als je buiten water aanbiedt, ververs het dan wel iedere dag. Slakken nemen graag een duik in de waterbak en kunnen je kat daardoor besmetten met longworm. In de zomer kan in stilstaand water al snel blauwalg optreden, waardoor katten ziek kunnen worden.


Gezonde voedingsmiddelen met veel vocht

Krijg je je kat toch niet aan het drinken met deze tips? Geef dan eens wat vaker voedingsmiddelen met veel vocht:

 • kattensoep
 • kattenpudding
 • liquid snack
 • catmilk (lactosevrij)
 • yoghurt
 • karnemelk

Kattensoep, kattenpudding, catmilk en liquid snacks zijn te koop bij Zooplus. De meeste katten kunnen yoghurt en karnemelk goed verdragen zonder er diarree van te krijgen. Gewone melk, koffiemelk en andere niet-zure producten zijn voor katten minder geschikt, de meeste katten verliezen op latere leeftijd het vermogen om lactose te verteren en krijgen diarree van melkproducten.


Als je bij Zooplus een bestelling doet via onze website,
dan doneer je automatisch – zonder kosten voor jou! – aan Kattenzorg!

Als je klikt op onderstaande banner (het plaatje) dan kom je in de webshop terecht. Je doet Kattenzorg hiermee een groot plezier, want bij iedere bestelling via deze banner krijgt Kattenzorg een donatie!
Het mooiste is dat het je helemaal niets kost, je hoeft alleen maar via onze website bij onderstaande webshops te winkelen.

Let op: bezoek geen andere websites tijdens je aankoop en zoek niet naar kortingscodes.
Anders wordt de donatie voor Kattenzorg NIET geregistreerd.

Wij wensen je veel winkelplezier. Hartelijk dank voor je aankoop en jouw steun aan Kattenzorg!

zooplus.nl


Heb jij nog een tip om een kat meer te laten drinken?

We hopen dat je kat meer gaat drinken met deze tips! Heb je ook een tip die hier nog niet bij staat? We horen het graag! Laat het ons weten door een mailtje te sturen.

Geen azijn in kattenhuishoudens

geen-azijn-kattenhuishoudens-keukenazijnGeen azijn in kattenhuishoudens

Azijn is een wondermiddel en daar hebben wij al eens een artikeltje aan gewijd. Het wordt vaak aangeraden om plas- en sproeiplekken van katten (in huis of van andere katten die bijvoorbeeld buiten tegen je voordeur aan plassen) te lijf te gaan met keukenazijn of met schoonmaakazijn. En dát is dan weer geen goed idee, gediplomeerde kattengedragstherapeuten weten dat al veel langer (meer info).

Wat is azijn eigenlijk?

Natuurazijn is op natuurlijke wijze gemaakt met als grondstof wijn, gegiste appelen of andere producten. Hieraan is de azijnzuurbacterie (de acetobacter), die van nature in hout voorkomt, toegevoegd en hieruit ontstaat een geurige consumptie-azijn.

Schoonmaakazijn is op synthetische wijze gemaakt, er wordt vaak methanol aan toegevoegd en bevat het dubbele of tot wel 3 keer zoveel azijnzuur.

Waarom is het niet goed azijn te gebruiken in kattenhuishoudens?

Het is tijd om het hardnekkige, verkeerde advies om azijn te gebruiken om te poetsen als je katten thuis hebt, onderuit te halen. Met een goede onderbouwing! Maar het waaróm? Die informatie was heel erg moeilijk te vinden. Totdat iemand met een achtergrond als leraar scheikunde reageerde. Deze meneer heeft 24 jaar onderwijservaring en een schat aan parate kennis. Hij legde het volgende uit en dit vinden wij een zeer aannemelijke verklaring voor het feit dat azijn niet goed werkt tegen plas- en sproeiplekken van katten. Misschien voor ónze neus wel, maar niet voor die van de kat!

Azijn is een zuur en de nare geur van urine wordt goeddeels veroorzaakt door ammoniak dat vrijkomt. Ammoniak is een gas dat zeer sterk ruikt. Ammoniak heeft een basische werking. Zuren en basen neutraliseren elkaar, vandaar dat je die sterke geur kwijtraakt bij gebruik van azijn.

Echter, de belangrijkste stof in urine is ureum en dat is een zuur. Daar doet azijn niets mee behalve (wellicht) het maskeren van wat geur. Maar klaarblijkelijk triggert het zure karakter van azijn dus het gedrag van katten om juist op die plek te gaan plassen. Alsof ze het zure karakter van hun urine en die van azijn aan elkaar linken.

Nou ben ik niet zo goed op de hoogte van kattenontwikkelingen als Marieke, maar hier zie ik de redelijkheid vanuit scheikundig oogpunt wel van in. Wees je bewust dat ik het slechts baseer op mijn eigen kennis van de scheikunde. In zoverre meen ik recht van spreken te hebben: ik heb de lerarenopleiding scheikunde gedaan en heb 24 jaar onderwijservaring.

Zoals wij al eerder hebben gepost, is ook Dettol een slechte keus schoonmaakmiddel in een huis met katten. Niet omdat de katten daarop reageren, maar omdat het levensgevaarlijk is voor katten.

Welke schoonmaakmiddelen zijn goed en kun je veilig en zonder ongewenste gevolgen gebruiken in kattenhuishoudens? Dat lees je hier.

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:
katvriendelijke tips tegen katten in de tuin

Plaque Stop voor een schoon gebit

plaque-stop-voor-een-schoon-gebit-productbeoordeling-bogadent-plaque-stop-kat-medpets-kattenzorg-nijmegen

Plaque Stop voor een schoon gebit bij hond en kat

Uit onderzoek is gebleken dat 70-80% van de katten gebitsproblemen heeft tegen de tijd dat ze 3 jaar oud zijn.

Harde brokken werken niet tegen gebitsproblemen of tandvleesproblemen, hoewel veel dierenartsen hun klanten nog adviseren om brokken te geven tegen tandsteen.

Van natuurlijke voeding worden de tanden van hond en kat schoon, maar niet iedere eigenaar kan of wil zijn dier rauw voeren.

Tanden poetsen bij hond en kat

Tanden poetsen is ook bewezen effectief en dit kan heel simpel met een stukje verbandgaas, zoals de dierenarts in dit filmpje laat zien.

Plaque Stop

Tanden poetsen is misschien wel lastig om aan een volwassen kat te leren. Wat goed werkt is het product Plaque Stop. Van dit poeder geef je één keer per dag een maatschepje door het blikvoer (of door catmilk of yoghurt, als je kat geen blikvoer eet). De smaak van de algen proeven katten wel. Sommige katten vinden het niet zo lekker en dan kun je “zwaardere middelen” in de strijd gooien, zoals extra lekker blikvoer.
In dit artikel over het geven van een pil aan katten staan veel goede tips om je kat te misleiden en hem zo medicatie of supplementen te kunnen voeren.

Enthousiaste klanten

Onlangs vroeg iemand in een Facebookgroep naar ervaringen met dit soort middelen om tandplak en tandsteen tegen te gaan.

Er zijn op die vraag veel enthousiaste reacties gekomen, zowel van mensen die het gebit dagelijks “afvegen” met een gaasje, als van mensen die het door het voer mengen en het gebit verder niet reinigen. Een dierenarts heeft er ook op gereageerd dat zij vindt dat het erg goed werkt in combinatie met poetsen of het reinigen van het gebit met een gaasje. Haar klanten beamen dit.

Deze middelen met algen verbeteren de speekselkwaliteit. Via het speeksel komen de algen in de bek. Het maakt tandplak zachter waardoor je het er makkelijk af kan poetsen. Je hond of kat kun je ook iets te kauwen of te kluiven geven om het gebit zelf te reinigen.

Niet duur

Het is niet duur, een hondje van minder dan 10 kilo doet wel een half jaar met een potje. Bogadent Plaque Stop, dat verkocht wordt bij Medpets Online Dierenapotheek, is op dit moment de goedkoopste variant van tandenreinigers.

Kan dit middel veilig worden gebruikt omdat er jodium in zit?

Een oplettende lezer vroeg naar het gevaar van jodium in dit algenproduct. Jodium versnelt de werking van de schildklier. Om die reden mag dit middel niet worden gegeven aan katten die al een versnelde schildklierwerking hebben (deze aandoening komt regelmatig voor bij oudere katten of bij dieren met een tumor).

Er zijn nog geen situaties bekend van katten die een te snelle schildklier kregen door het dagelijks gebruik van algenmiddelen voor het gebit en het is niet erg aannemelijk dat dit een risico is. Doorgaans wordt een teveel aan jodium – net zoals sommige andere mineralen en vitamines – gewoon met de ontlasting uitgescheiden.

Uitgaanstips voor kattenliefhebbers

Uitgaanstips voor kattenliefhebbers

In dit bericht vind je uitgaanstips voor kattenliefhebbers! Heb je tips voor andere kattenbezitters? Weet je iets leuks of bijzonders in binnen- of buitenland dat niet in deze lijst mag ontbreken? Leuke kattenwinkeltjes, een museum, tentoonstellingen? Stuur ons dan een e-mail en we gaan ernaar kijken!


Woord vooraf over kattencafé’s

Tips over kattencafé’s nemen wij niet in behandeling. In de praktijk blijkt té vaak dat – ondanks de beste bedoelingen – een kattencafé voor katten géén veilige en fijne woonomgeving is. Wij voegen alleen kattencafé’s toe die persoonlijk beoordeeld zijn door onze eigen deskundige vrijwilligers met verstand van kattengedrag. We voegen pas kattencafé’s toe aan deze lijst als we (bij herhaalde bezoeken) hebben vastgesteld dat de katten in het betreffende café geen stress ervaren.


Uitgaanstips: kattencafé’s

katdeau-uitgaanstips-kattenliefhebbers-kattenzorg-nijmegen-uitgaanstips-voor-kattenliefhebbers

Kattencafé KatDeau in Hengelo (OV)

Kattencafé Kat Deau is anders dan andere kattencafé’s. De Sphynxen zijn privé-eigendom van de eigenaresse die boven het café woont. Alle katten gaan ’s avonds dus ook gewoon lekker met haar mee en zijn ’s nachts niet alleen. Bij bezoeken van onze vrijwilligers waren de Sphynxen erg op hun gemak en ze kwamen zélf op de bezoekers af om geknuffeld te worden.

Katdeau
Anninksweg 31
Hengelo (OV)
7557 AD Nederland
telefoon: 06 – 31 95 23 95
e-mailadres: info@katdeau.nl
website: https://katdeau.nl/
Facebook: Kat Deau op Facebook


Uitgaanstips: kattenmuseakattenmuseum-miauw-logo-kattenzorg-nijmegen-uitgaanstips-voor-kattenliefhebbers

Kattenmuseum Miauw in Apeldoorn is een huiskamermuseum van particulieren die hun verzameling kattenspulletjes tentoonstellen. Het museum is alleen op afspraak geopend en je krijgt een prachtige rondleiding waarbij je je kunt vergapen aan gave kattenspullen. Stuur een mailtje aan info@kattenmuseum-miauw.nl om te reserveren. De toegangsprijs is een vrije gift die wordt gebruikt voor reclame en verdere uitbreiding van het museum.

Bezoekadres Kattenmuseum Miauw (alleen op afspraak)
Mathilde Wibautstraat 16
7311 VB Apeldoorn
e-mailadres: info@kattenmuseum-miauw.nl
website
Facebook


Andere kattenmusea

Nederlandlogo-Kattenkabinet-kattenzorg-nijmegen

In Amsterdam vind je het Kattenkabinet, aan de Herengracht. De collectie van het Kattenkabinet biedt een zo volledig mogelijk beeld van de rol die de kat in kunst en de cultuur heeft vervuld door de eeuwen heen.

website: www.kattenkabinet.nl


Duitslandkatzinett-kattenmuseum-duitsland-kattenzorg-nijmegen-uitgaanstips-voor-kattenliefhebbers

Kattenmuseum Katzinett
Ritterstraße 35
D-67063 Ludwigshafen am Rhein
Stadtteil Friesenheim
website: http://www.katzinett.de


Van National Geographic: 6 reisbestemmingen voor kattenliefhebbers!

6 bestemmingen voor kattenliefhebbers!


Monumenten en kattenbeelden over de hele wereld

fotogalerij van kattenbeelden wereldwijd


Aanvullingen?

Heb je aanvullingen? Wat mag een kattenliefhebber niet missen? Heb je aanraders voor kattenbaasjes op vakantie in het buitenland? Wij horen het graag! Stuur ons een mailtje voor aanvullingen op deze uitgaanstips.

Nieuwe voorzitter Kattenzorg Nijmegen

2018-susan-huurman-voorzitter-kattenzorg-nijmegen-nieuwe-voorzitter-kattenzorg-nijmegen

Susan Huurman is met ingang van 1 juli 2018 de nieuwe voorzitter van Stichting Kattenzorg Nijmegen

Nieuwe voorzitter Kattenzorg Nijmegen

1 juli 2018

In 1991 begon Ineke de Groot-Ribbe bij Stichting Kattenzorg Nijmegen. Zoals de meeste vrijwilligers begon zij destijds bij de telefoondienst die we toen hadden (3x per week spreekuur in een kantoortje). Al snel werd ze gevraagd als voorzitter van onze stichting. Deze rol heeft ze vervolgens jarenlang met verve vervuld. Om Ineke in het zonnetje te zetten en te bedanken voor haar enorme inzet, hebben de vrijwilligers een Lintje (Koninklijke Onderscheiding) aangevraagd voor Ineke dat zij uitgereikt kreeg op 26 april 2017.

2017-04-26-lintje-ineke-voorzitter-kattenzorg-nijmegen-burgemeester-mittendorf-fotograaf-pauline-van-marle-nieuwe-voorzitter-kattenzorg-nijmegen

We zijn inmiddels dik een jaar verder na de uitreiking van het Lintje aan Ineke. Kattenzorg zit in Ineke’s bloed, zoals dat geldt voor meeste trouwe vrijwilligers van Kattenzorg, die al heel lang bij ons werken. Stoppen met haar vrijwilligerswerk voor onze mooie stichting wilde Ineke dan ook zéker niet. En tot onze vreugde gaat ze dat ook niet doen! 🙂 Een tikje rustiger aan, dat mag onderhand wel na zoveel jaren inzet. Daar was het nu tijd voor. Het stokje van het voorzitterschap draagt Ineke over. Ineke blijft gelukkig deel uitmaken van ons goede team en ze gaat door met wat ze al jaren met succes doet: gesprekken voeren met gemeenten, potentiële gastgezinnen en telefoontjes beantwoorden van mensen die met een zwerfkatten-situatie zitten.

2018-06-30-ineke-susan-voorzitter-kattenzorg-nijmegen-nieuwe-voorzitter-kattenzorg-nijmegen

Ineke en Susan tijdens het teamuitje van Kattenzorg Nijmegen in juni 2018

Onze nieuwe voorzitter: Susan Huurman

Wij zijn allemaal heel erg blij dat Susan Huurman bereid was voorzitter te worden van Stichting Kattenzorg Nijmegen.

Ineke en Susan kennen elkaar al tientallen jaren en ook de andere vrijwilligers kennen Susan goed en vonden haar een waardig opvolger voor onze fijne voorzitter Ineke.

susan-huurman-voorzitter-1993-met-opvangkatten

Susan met opvangkatten (1993)

Susan is een echte Nijmeegse dierenvriend. Niet alleen heeft zij sinds begin jaren ’90 veel ervaring met hulp aan zwerfkatten en opvang van katten, ook biedt Susan al jaren hulp aan honden. Susan ondersteunde onze stichting al lange tijd met ludieke inzamelacties. Denk bijvoorbeeld aan de leuke verloting van mooie artikelen op Facebook, om de operatie van onze opvangkat Misty te sponsoren. Ook voor andere goede doelen voor dieren post Susan hilarische filmpjes op haar Facebookpagina en haar trouwe publiek doneert met plezier.

2018-susan-huurman-voorzitter-kattenzorg-nijmegen-nieuwe-voorzitter-kattenzorg-nijmegen

Susan is daarnaast een van de beheerders van de succesvolle Facebookgroep Kat Kwijt in Nijmegen e.o.

Ook voor spoorloze honden zet ze zich tomeloos in, Susan vergeet ze nooit en blijft helpen. Af en toe vangt ze zelf hondjes in nood op, zoals de chihuahua’s, die via haar een gouden mandje vonden.

meisje-binkie-lieve-hondjes-nijmegen-zoeken-thuis-kattenzorg-gewend-katten-nieuwe-voorzitter-kattenzorg-nijmegen
Susan doet ongelofelijk veel voor dieren en ze is een geweldige steun voor heel veel organisaties die dieren helpen. Volg gerust haar Facebookpagina voor interessante updates en leuke filmpjes.

susan-huurman-operatie-misty-verloting-nieuwe-voorzitter-kattenzorg-nijmegen

En met dit indrukwekkende cv is Susan onze voorzitter geworden! Wij denken dat we met de bundeling van krachten van Susan en Ineke, mét de hulp van onze vele andere vrijwilligers natuurlijk, nóg meer goede initiatieven van de grond zullen krijgen om katten te helpen.

Van harte welkom, Susan, we zijn ontzettend blij met jou! En ook via deze weg onze dank aan Ineke! Zoals je weet vinden we jou onmisbaar en we vinden het super dat je bij ons blijft werken, op een manier die op dit moment van je leven het best bij je past! ♥

Namens alle vrijwilligers: heel veel werkplezier gewenst, dames. 🙂