Artrose bij de kat

Artrose bij de kat

Artrose wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Bij oudere honden en katten komt dit vaak voor. Eigenaren zien het meestal omdat de kat moeite heeft met traplopen, op de bank springen, met opstaan of met lopen.

Artrose wordt bij katten vaak over het hoofd gezien. Katten zijn meesters in het verbergen van (chronische) pijn.

Wat is artrose?

artrose-kat-kattenzorg-nijmegen

Artrose is een aandoening die vaak voorkomt bij katten vanaf 10 jaar oud. Het kraakbeen van de gewrichten slijt en in een later stadium kan ook het bot en het gewrichtskapsel betrokken raken bij dit proces van verval. Het proces gaat geleidelijk en de meeste eigenaren komen dan ook pas met deze klachten bij de dierenarts als er al behoorlijk wat gewrichtsschade is. Artrose kan voorkomen in alle gewrichten van het kattenlichaam. Een gewricht bestaat uit twee botdelen die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. De botten zijn bekleed met kraakbeen en samen met de gewrichtsvloeistof (synovia) kunnen de botten soepel over elkaar heen glijden. Kraakbeen is normaalgesproken glad en veerkrachtig. Kraakbeencellen (chondrocyten) maken gedurende het hele leven steeds opnieuw kraakbeen aan. Door belasting van het gewricht worden kraakbeencellen afgebroken. Wanneer dit evenwicht verstoord raakt, dan wordt het kraakbeen minder elastisch en glijden de gewrichten minder goed bij bewegen.

Oorzaken
Kraakbeenbeschadiging kan worden veroorzaakt door een trauma (bijvoorbeeld na een aanrijding of een klap op het gewricht) of het komt door erfelijke afwijkingen zoals bijvoorbeeld een losse knieschijf. Hierdoor worden de gewrichten verkeerd belast en zo beschadigt het kraakbeen. Reuma komt ook voor bij katten. Bij reuma zijn er ontstekingen en het lichaam herkent het eigen kraakbeen niet meer. Het lichaam reageert hierop met een afweerreactie tegen het kraakbeen.

Pijn bij artrose
De slijtage van het kraakbeen zal een ontstekingsreactie en pijn veroorzaken. Het lichaam zal proberen de gewrichten te stabiliseren en er zal nieuw botweefsel gevormd worden in het gewrichtskapsel (het kapsel dat om het gewricht heen zit).

Welke gewrichten worden aangetast bij een kat?
In principe kan artrose alle gewrichten aantasten, maar de ellebogen en de heup- en kniegewrichten zijn bij dieren het meest gevoelig voor artrose.

Hoe herkent u artrose bij uw kat?
Het belangrijkste symptoom van artrose is pijn. Het probleem bij katten is dat ze pijn niet laten zien en daardoor is het moeilijk dit vast te stellen.

Er zijn ook andere symptomen die wijzen op pijn bij de kat.

Veranderingen in gedrag:

 • stress. Dit kunt u zien als uw kat gaat tongelen (kort de bek aflikken terwijl de kat niet gegeten heeft), gapen, het pootje optillen, overmatig wassen, hijgen en het sidderen van de rug;
 • angstiger gedrag dan voorheen;
 • vaker miauwen;
 • agressief gedrag naar eigenaar, huisgenoten of andere huisdieren;
 • verandering in de vacht (onverzorgd, vettig, klitten) doordat ze zich minder wassen, bijvoorbeeld omdat ze het achterlijf niet meer goed kunnen bereiken.

Verandering in de mate van beweging:

 • een kat springt minder op het bed, de bank of op de vensterbank;
 • uw kat is minder lang buiten of gaat niet meer buiten de tuin;
 • de kat krabt zich minder uit waarbij hij zich moet uitrekken;
 • uw kat heeft minder vaak de dolle vijf minuten, waarbij hij door de kamer rent of met speelgoed wil spelen.

Verder zou u dit kunnen opvallen:

 • minder eetlust
 • overmatig wassen (hierbij komt endorfine vrij waardoor een kat zich – tijdelijk – beter voelt);
 • afwijkend gedrag: niet meer geaaid of opgepakt willen worden, uw kat geeft geen kopjes meer tegen uw benen of begroet u niet meer als u thuis komt;
 • het kan zijn dat uw kat de kattenbak niet meer gebruikt omdat de instap te hoog is en hij daardoor niet meer goed op de kattenbak kan komen.

Als u een of meer van deze veranderingen ziet, dan is het altijd goed een bezoek te brengen aan uw dierenarts.

Wanneer uw dierenarts geconstateerd heeft dat uw kat artrose heeft, dan is het niet te genezen en het proces van gewrichtsslijtage kan niet worden gestopt. Wel zijn er gelukkig goede medicijnen en middelen om de het proces te remmen en de pijn tegen te gaan.

Pijnbestrijding
De meeste dierenartsen zullen Meloxicam voorschrijven (merknamen: Metacam, Novacam). Dit is een NSAID (afkorting van non-steroidal anti-inflammatory drug, niet-steroïde anti-inflammatoir geneesmiddel). Dit middel is ontstekingsremmend en pijnstillend. Het komt in de vorm van vloeistof met een spuitje zonder naald, dat u over het blikvoer geeft. Sommige katten vinden het heel lekker en likken het zo van het spuitje af.

Helaas is dit middel niet ongevaarlijk, en zeker niet op lange termijn. Bij langdurig gebruik of bij een hoge dosering (als dat noodzakelijk is om de pijn tegen te gaan) zijn er de volgende risico’s:

 • maag- of darmzweren;
 • ernstige aantasting van de nieren en de nierfunctie;
 • door de bloedverdunnende werking kan er door de maagdarm-zweren behoorlijk bloedverlies optreden;
 • het gebruik bij zeer jonge dieren en bij lever- of nierpatienten moet zeer terughoudend gebeuren, dus alleen als er geen alternatieven zijn en dan in een zeer lage dosering.

Bij dit middel bestaat een zeer grote individuele gevoeligheid. Het ene dier kan bij een eenmalige dosering al ernstige last van zijn maag krijgen, terwijl het andere dier dit middel wekenlang zonder problemen kan gebruiken. In het algemeen wordt geadviseerd dit middel niet op nuchtere maag te geven, altijd samen met voedsel. Sommige katten worden er erg misselijk van.

Alternatieve pijnmedicatie
Dierenartsen zeggen dat er geen alternatief is voor Meloxicam om de pijn tegen te gaan. In de reguliere dierengeneeskunde is dat op dit moment inderdaad zo. Er zijn echter wel degelijk alternatieven die u veilig kunt uitproberen. Als u het gedrag en de lichamelijke activiteit van uw kat goed observeert en direct terugkeert naar de door de dierenarts aanbevolen dosering Meloxicam als uw kat weer pijn krijgt, dan zijn onderstaande veilige middelen zéker het overwegen waard. Deze hebben namelijk geen nare bijwerkingen, ook niet op lange termijn.

Er zijn eigenaren die zeer goede ervaringen hebben met het gebruik van onderstaande middelen en er zijn zelfs katten die bij het gebruik hiervan zonder of nog slechts met een zéér lage dosering Meloxicam toe konden!

Traumeel bevat geen steroïdes, is ontstekingsremmend en pijnstillend, behandelt en verbetert onregelmatigheden, verbetert prestaties en is dopingvrij. Traumeel is een homeopathisch geneesmiddel. U verpulvert 3x per dag een pil met een lepel in een etensbakje. Als u het daarna mengt met blikvoeding dan wordt dit door katten heel goed gegeten. In de bijsluiter staat dat u het op deze manier 2 weken lang moet proberen, heeft het geen enkel effect, dan heeft het ook geen zin om ermee door te gaan. Het is te koop bij Viata Online Apotheek.

Krill-olie wordt gewonnen uit Antarctische “krill”. Dit zijn kleine kreeftachtige diertjes die de schone, koude wateren rond de Zuidelijke Oceaan bevolken. Krill is een rijke bron van omega-3 vetzuren, met name de bekende vetzuren EPA en DHA. Krillolie is anders dan visolie. Het heeft minder snel een nasmaak en geeft geen oprispingen. Vanuit de dunne darm wordt het snel en rechtstreeks in het bloed opgenomen en dit gaat beter en sneller dan met visolie. Daarnaast is de vangst van krillolie ook duurzamer, er is geen sprake van onnodige overbevissing en er is geen bijvangst. De softgelcapsule knijpt u uit over het voer. Dit wordt goed gegeten door katten, en ze hebben slechts om de dag 1 capsule nodig. Krillolie speciaal voor honden en katten kunt u kopen bij Dierapotheker.nl

Pharmox Hond&Kat Gewricht is een uitgebalanceerde combinatie van glucosamine, chondroïtine en MSM die speciaal samengesteld is voor uw hond of kat. Te koop bij Vitamins.nl Katten eten de (ietwat kleverige) vloeistof prima op als dit wordt gemengd door het blikvoer.

j/d voeding van Hill’s Pet Nutrition
Deze voeding zou de pijn aan de gewrichten verzachten en de mobiliteit verbeteren. Volgens de fabrikant zorgt het ervoor dat het kraakbeen gezond blijft. Dit voer bevat een omega-3 vetzuur dat voorkomt in visolie. Daarnaast bevat het volgens de fabrikant “enkele voedingsstoffen” die ervoor zorgen dat het kraakbeen gezond blijft en het zou zorgen voor een optimaal lichaamsgewicht. Dieren met overgewicht hebben namelijk een groter risico en meer last van artrose. Bij Zooplus is helaas alleen j/d-voer voor honden te koop, (nog) niet voor katten. Wel is bij Zooplus Royal Canin Mobility Feline voor katten met gewrichtsziekten te koop.

Andere aandachtspunten
Het is belangrijk dat uw kat niet te zwaar is. Dikke katten belasten hun gewrichten meer dan lichte katten. Als uw kat overgewicht heeft, laat de kat dan ook afvallen. Hoe u dat kunt doen kunt u hier lezen.