Contact tussen baby’s en huisdieren: goed voor de weerstand!

huisdieren-katten-goed-voor-weerstand-van-baby-informatie-voorlichting-kattenzorg-nijmegenContact tussen baby’s en huisdieren: goed voor de weerstand!

In april 2015 werden wij via de Facebookpagina van Kattenconsult geattendeerd op resultaten van een Fins onderzoek uit 2012.

De belangrijkste conclusies van het onderzoek

Wat al bekend is over dit onderwerp: luchtweginfecties komen vaak voor tijdens het eerste levensjaar. Aanwezigheid van een baby op een kinderdagverblijf, oudere broers en zussen en een gebrek aan borstvoeding werden beschouwd als mogelijke factoren die van invloed zijn op vroege luchtweginfecties. Wat dit onderzoek bijdraagt: kinderen die contacten hebben met honden, vroeg in hun leven, lijken minder luchtweginfecties en ziekten te hebben (middenoorontsteking in het bijzonder), tijdens hun eerste levensjaar.

Deze onderzoeksresultaten suggereren dat contact met honden een beschermend effect op luchtweginfecties in het eerste jaar van het leven kunnen hebben. Onze bevindingen ondersteunen de theorie dat contact tussen kinderen en honden belangrijk is en kan leiden tot betere weerstand tegen luchtweginfecties tijdens de kindertijd.

Katten leken ook een algeheel beschermend effect op de gezondheid te hebben met betrekking tot infecties bij zuigelingen, hoewel minder dan de huishoudens met een hond. 

Vertaling door Marieke van de Weijer

Klik hier voor het volledige onderzoek (Engelstalig, PDF)


Allergie is nog steeds de reden die het vaakst wordt opgegeven als mensen een kat willen herplaatsen. Herplaatsing is niet altijd de oplossing voor de klachten!

De meeste mensen denken dat een allergie voor katten wordt veroorzaakt door de haren van de kat. Dit is niet het geval. Bij een kattenallergie reageert het afweersysteem van het lichaam wanneer het in contact komt met kattenallergeen en het belangrijkste allergeen van de kat is het “Fel d 1 eiwit”. Dit eiwit wordt geproduceerd door de talgklieren in de kattenhuid. Ook wordt Fel d 1 gevonden in het speeksel van de kat. Sommige mensen hebben minder klachten bij een langharige kat, omdat de huidschilfers beter “verpakt” blijven onder de dikke vacht dan bij een kortharige kat.

Wat veel mensen ook niet weten, is dat een allergie voor huisdieren zelden “alleen komt”.
Doorgaans hebben mensen ook nog last van een of meer ándere allergieën, waardoor het uit huis plaatsen van de kat geen volledige oplossing voor de klachten blijkt te zijn.

Stichting Kattenzorg Nijmegen heeft jarenlang informatie over kattenallergie, en tips tegen de klachten, verzameld en gebundeld in een document dat u gratis kunt downloaden (PDF). Klik op de navolgende link voor het document: Kat en Allergie.

Hebt u geen PDF-reader? U kunt hier gratis een PDF-programma downloaden.

Als u geen PDF-programma kan of wil downloaden, dan sturen wij u met het bestand met alle plezier in Word-formaat toe. Mail uw verzoek in dat geval naar: info@kattenzorgnijmegen.nl
of bel naar 06 – 41 54 39 55.