Bengaal Sangha heeft een thuis!

bemiddeling-herplaatsing-bengaal-poes-sangha-gendt-kattenzorg-nijmegen (4)
Update 31 augustus 2016: Bengaal Sangha heeft een thuis!

Update 30 september 2016

We kregen een fijne update van de nieuwe baasjes van Sangha nu de maand proeftijd voorbij is. Ze is daar op haar plek! Weer een geslaagde bemiddeling bij herplaatsing, wij zijn er blij mee!

De tijd vliegt voorbij en Sangha en wij genieten van ons leventje samen. Sangha is inmiddels uit haar schulp gekropen en zelfs een beetje brutaal maar altijd voorzichtig en gek om vertroeteld te worden wat niet helemaal bij het ras hoort maar wel fijn is. Kortom ja ze is volgens ons op haar plek.

GENDT – Heb je een paar minuten? Voordat je meteen enthousiast naar de contactknop van Kattenzorg Nijmegen gaat zoeken bij het zien van deze mooie raskat, willen we je graag wat vertellen over het karakter van de Bengaal. Oosterse kattenrassen zijn anders dan de huis-, tuin- en keukenkat!

Oorsprong van het ras

De Bengaal is een relatief nieuw kortharig kattenras. Het luipaard-achtige voorkomen maakt dit ras een opvallende verschijning. In de jaren ’60 zijn de eerste kruisingen gedaan tussen de Asian Leopard Cat
(Felis Bengalensis) en de gedomesticeerde kat. In de jaren ’80 zijn er twee nieuwe bloedlijnen gestart door Jean Mill en heeft zij met anderen de rasstandaard vormgegeven.

Onderstaand een filmpje over Jean Mill (Engels)

In 1990 werd de Bengaal erkend in de TICA-shows. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de Foundation Cats (de eerste generaties) F1, F2 en F3 en de vierde en latere generaties (SBT). De Bengaal is een ras dat nog volop in ontwikkeling is. Een aantal zeer goede fokkers is in Nederland al meer dan 10 jaar bezig aan de ontwikkeling van dit ras. Zij zorgen dat het een gezond ras blijft door regelmatig dekkaters te importeren, en zo voor nieuwe verschillende bloedlijnen te zorgen.

Uiterlijk

Het eerste dat opvalt aan een Bengaal is zijn prachtige wilde kat-uiterlijk. De zacht-gele of oranje-achtige ondergrond moet een groot contrast hebben met de bruine tot inktzwarte vlekken. De vlekken moeten in een horizontaal of willekeurig patroon over de vacht lopen, verticale strepen zijn niet toegestaan. Sommige Bengalen hebben een gouden glans over de vacht. De vacht voelt erg zacht aan. De kop is klein in verhouding tot het lichaam. De ogen zijn ovaal, bijna rond.

Rond de ogen hebben Bengalen een duidelijk “oogpotlood”streepje en de snorhaarkussentjes zijn prominent aanwezig. Het lichaam maakt een gespierde indruk. De achterpoten staan iets hoger dan de voorpoten, dat geeft de Bengaal zijn speciale “stoere” loopje.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een aantal patronen en kleuren: gevlekt, gemarmerd (met een horizontaal – liefst driekleurig – patroon), en de kleuren brown tabby (de meest voorkomende kleur), seal sepia tabby, seal mink tabby en seal lynx point tabby. Een enkele keer komen in een nest wel andere kleuren voor, zoals blauw of zwart, maar dit zijn geen erkende kleuren. Alle informatie over de rasstandaard van de Bengaal is te vinden in de Bengal Breed Standard (2001, Engels) van TICA
(The International Cat Association).

bemiddeling-herplaatsing-bengaal-poes-sangha-gendt-kattenzorg-nijmegen (6)

Het karakter van de Bengaal

De Bengaal is een intelligente, actieve kat. Bengalen houden van gezelschap. Ze zijn aanhankelijk en spelen graag. Ze blijven lang actief en ze kunnen zichzelf goed bezighouden. In het algemeen gaan Bengalen goed om met andere dieren. Ze zitten graag op hoge plekken en ze staan erom bekend dat ze ver en goed kunnen springen. Er zijn Bengalen die op je schouder springen! De Bengaal wil overal bij zijn en meestal volgt hij (of zij) je door het hele huis.

Geen schootkat

Een Bengaal is geen typische schootkat. Dit ras doet dat alleen als hij er zelf zin in heeft. Aan de andere kant kan het zomaar zijn dat je een kat van dit ras ’s morgens in je bed aantreft!

bemiddeling-herplaatsing-bengaal-poes-sangha-gendt-kattenzorg-nijmegen (5)

Een dingetje met water

Bengalen hebben iets met water. Ze spelen met hun waterbak, ze komen bij je onder de douche staan of gaan gewoon naast je bij het bad zitten. Sommige Bengalen willen zelfs in bad! Hengelen in de vijver is een plezierige bezigheid.

Bijzonder aan dit ras

Bengalen miauwen niet echt. Het is meer een kort “proe”-geluid.
Je kunt het horen in dit filmpje (Engels, 3 minuten).

Binnen of buiten?

Hoewel een Bengaal prima binnen gehouden kan worden, is dat niet de keus van de eigenaar van Sangha. Zij kan al aan een tuigje lopen, zo kun je ook met haar buiten wandelen als het stil en rustig is in jouw woonwijk. Het liefst wil de het vrouwtje van Sangha dat zij buiten volledige vrijheid krijgt. Er is dan natuurlijk wel een risico dat Sangha wordt gestolen. Bengalen zijn nieuwsgierig en niet gauw bang. Net als alle andere katten moeten ze in hun nieuwe thuis eerst een aantal weken binnen blijven.

Wil je meer lezen over de Bengaal of heb je specifieke vragen over dit ras? Kijk dan op de website van
deze fokker. Sangha is hier geboren.

stamboom-sangha-bengaal-belgian-cat-fanciers-rasvereniging-kattenzorg-nijmegen

De vereniging in België voor liefhebbers en fokkers van raskatten. De stamboom van Sangha komt hier vandaan.

Lady Like Sangha

Dat is de naam van deze mooie juffrouw. Sangha is een black tabby spotted Bengaal en ze woont in Gendt, vijf kilometer ten noordoosten van Nijmegen. Ze is geboren op 28 oktober 2014. Sangha heeft een prachtige stamboom en is gechipt. Uiteraard is dit mooie meisje al gesteriliseerd.

Sangha is gewend aan al wat oudere kinderen en aan honden. Ze is opgegroeid met andere katten, maar ze heeft een bloedhekel gekregen aan haar zus. Dit zorgt onderling voor grote spanningen in huis.

Deze Oosterse dame is kerngezond, gebruikt netjes de kattenbak en heeft er geen problemen mee om opgetild te worden.

bemiddeling-herplaatsing-bengaal-poes-sangha-gendt-kattenzorg-nijmegen (1)

Reden van herplaatsing

Sangha kan absoluut niet meer overweg met haar zusje. Ze maken regelmatig ruzie en ze zijn beiden erg gestresst. Er is geen uitzicht op een oplossing en om die reden heeft de eigenaresse de moeilijke beslissing genomen om een van de twee katten te herplaatsen, om de rust voor beiden te herstellen.

bemiddeling-herplaatsing-bengaal-poes-sangha-gendt-kattenzorg-nijmegen (2)

Wat wil Sangha?

Deze mooie poes wil een thuis waar ze vrij buiten kan spelen. Ze zoekt een thuis zonder andere katten, waar ze alle aandacht voor zichzelf heeft.

Kosten

Aan de overname van Sangha zijn kosten verbonden, te weten: € 185,-. Als je met de eigenaresse overeenkomt dat deze poes bij jou zal komen wonen, dan maak je dit bedrag vóór de verhuisdatum over naar Stichting Kattenzorg Nijmegen. Ons IBAN-bankrekeningnummer is NL08RBRB 0706 5861 07 t.n.v. Stichting Kattenzorg te Nijmegen, o.v.v. je naam, adres en “herplaatsingkosten Sangha”.

Proeftijd

Net als voor alle katten bij ons in de bemiddeling geldt een proeftijd van één maand. Mocht het – om wat voor reden dan ook – niet goed gaan bij jou thuis en onze adviezen en overleg met de eigenaar helpt niet, dan kun je Sangha binnen een maand terugbrengen naar de eigenaar. Wij zorgen dan dat je je geld teruggestort krijgt.

bemiddeling-herplaatsing-bengaal-poes-sangha-gendt-kattenzorg-nijmegen (3)

Sangha in één spot:

 • black tabby spotted Bengaal met stamboom van bijna 2 jaar oud
 • gecastreerd vrouwtje
 • gechipt en paspoort is aanwezig
 • Sangha gebruikt netjes de kattenbak, is gevaccineerd en onlangs beoordeeld door een dierenarts. Ze is kerngezond.
 • gewend aan kinderen ouder dan 4 jaar
 • gewend aan honden
 • ze heeft aandacht nodig
 • Sangha wil erg graag los buiten spelen
 • deze poes zoekt een thuis zonder andere katten
 • Sangha is erg lief en wil graag knuffelen, maar ze komt niet op schoot liggen (dit hoort bij het ras)
 • ze is speels, sociaal en nieuwsgierig
 • Sangha heeft verschrikkelijke ruzie met haar zus. Dat is de reden dat deze mooie poes een nieuw thuis zoekt zonder andere katten
 • Aan de overname van Sangha zijn kosten verbonden (€ 185,-), aan Stichting Kattenzorg Nijmegen te voldoen vóórdat Sangha naar haar nieuwe thuis verhuist.

Zie je het helemaal zitten met Sangha? Stuur ons een mailtje en vertel ons wat jouw thuis een geweldige plek maakt voor Sangha.

Alle foto’s van Sangha op een rijtje. Klik op de foto voor een vergroting.