Beter geen furminator

Beter geen furminator

Op Facebook komen herhaaldelijk advertenties voorbij van andere producten die je – net als de furminator – beter niet kunt gebruiken.

beter-geen-furminator-kattenzorg-nijmegen-handschoen-haren

Dierenarts Kelly van Amersfort van Huidadvies voor Dieren reageerde op haar Facebookpost met deze uitleg:

“Er zijn meerdere reden waarom je dergelijke producten niet moet aanschaffen. Ik heb hier laatste tijd een aantal berichten ook over geplaatst.

De kat heeft een ruwe tong en kan tijdens een poetsbeurt het allerbeste losse of dode haren verwijderen. De haargroei is bij dieren ingewikkeld en complex. Er bestaan meerdere groeifasen waarbij de rustende ofwel ‘dode’ haren los in de haarzakjes verblijven. In de natuur beschermt de vacht tegen allerlei invloeden van buitenaf en is het niet wenselijk als alle haren tegelijkertijd los laten. De kat zal dan kaal zijn en z’n beschermende vacht missen.

Het lichaam heeft daar wat op bedacht: de mozaïekverharing. De dek- en wolharen zitten allemaal in een andere fase zodat de huid ten alle tijde goed beschermd is. Daarnaast kost het enorm veel energie om nieuwe haren te maken. Haren bestaan namelijk voor 90% uit eiwitten. Als een dier ziek is of de voeding bv. niet meer aansluit aan de behoeftes dan zie je dat vaak terug in de vachtconditie.

Als alle haren tegelijk uitvallen betekent het dat het lichaam ook tegelijkertijd veel nieuwe haren zal moeten aanmaken. Dit kost veel energie en zal ten koste gaan van andere processen in het lichaam (of de haren worden van mindere kwaliteit).

Door verkeerde materialen of technieken te gebruiken, of te vaak te borstelen en kammen, kun je dus de verharing gaan stimuleren met meerdere gevolgen voor de gezondheid van het dier.

Hopelijk begrijp je het. Het is de korte snelle versie :p helaas geen tijd om het uitvoeriger uit te leggen.”


beter-geen-furminator-kattenzorg-nijmegen

Trimsalon Pet’s Choice waarschuwt voor het gebruik van de Furminator

Enige tijd geleden postte deze trimsalon het volgende op haar eigen Facebookpagina.

Begin dit jaar plaatste ik ook al een bericht op mijn pagina om je te waarschuwen voor het gebruik van de Furminator. Aangezien ik hem nog steeds regelmatig tegenkom bij mijn klanten thuis, en dus ook vaak verwoeste vachten waarneem wil ik je bij deze nogmaals waarschuwen.

De Furminator zou het verharen van de kat of hond met 90% verminderen.In werkelijkheid snijd hij het haar af en verwijdert ook nog eens haren die helemaal nog niet uit de vacht gehaald zouden moeten worden. Waardoor je huisdier in een permanente rui raakt, en uiteindelijk zelf kale plekken zal gaan krijgen. Het repareren van deze kapotte vachten kan jaren duren!

Deze week vond ik weer enkele ‘geweldige’ aanbiedingen in oa folder van de LIDL (hier wordt hij verkocht als ontviltkam), Welkoop en een win actie bij Pets Place. Trap er niet in en laat hem alsjeblieft in het rek hangen. Dit geldt overigens ook voor de andere vachtverzorgingsproducten die op dit moment aangeboden worden bij de LIDL. Ik zie op deze pagina’s werkelijk geen enkele kam of borstel die geschikt zou zijn voor kat als hond. En ook de tondeuse die verkocht wordt levert meer schade op dan dat het je helpt.

Wil je weten welk borstelmateriaal geschikt ik voor jouw kat neem dan contact met mij op.