Borstelen, er komt geen eind aan?!

Borstelen, borstelen, borstelen, er komt geen eind aan?!

borstelen-foto-bij-artikel-cats-only-katsalon-kattenzorg-nijmegen (3)

Door Wendy Govers-van Thiel van Cats Only Katsalon

Dit artikel is verschenen in ons donateursblad Kattenpraat, editie juni 2017.

Is jouw kat nog steeds in de rui? Velen onder ons hebben permanent verharende katten en kunnen de plakrollers niet aangesleept krijgen. Maar hoe kan dit dan? Dit kan komen door verschillende redenen. Hieronder noem ik de drie belangrijkste:

  • te veel borstelen. Borstelen verlengt de rui in plaats van dat het deze versnelt, wat vaak gedacht wordt. Door het in de war schoppen van de cyclus kunnen katten in plaats van een keer per jaar het hele jaar door gaan ruien.
  • Borstelen met verkeerd materiaal. Bovenstaande geldt ook bij het gebruik van gereedschappen die haren snijden, zoals Furminators, Coatskings, ontwol-/ontklitkammen maar ook rubberen borstels of handschoenen.
  • Lichamelijke problemen van de kat. Een kat met de juiste bouw die in goede gezondheid verkeert en geen stress heeft, zal zijn vacht netjes zelf kunnen onderhouden (een enkele halflangharige of langharige kat daargelaten). Kan hij dit ineens niet meer, dan wijst dit op een dergelijk probleem. Het niet meer wassen van de vacht zorgt ervoor dat de losliggende haren niet meer verwijderd worden waardoor je deze ineens in huis vindt.
borstelen-ONGESCHIKT-MATERIAAL-cats-only-kattenzorg-nijmegen

Een greep uit alle ONGESCHIKTE borstels en kammen voor kattenvachten.

Lang verhaal kort: eigenlijk zouden al onze katten hun eigen vacht moeten kunnen verzorgen zonder onze hulp. Kan dit niet, dan zullen wij moeten helpen. Een korthaar in de rui zou je mogen helpen door de vacht een keer per week lichtjes te kammen met een zeer grove kam of een klein – en vooral ook zacht – slickerborsteltje. Dans daarmee over de vacht en kam de vacht vooral niet volledig door. Beter nog zou het zijn om de vacht te aaien met een vochtige microvezeldoek. Dit bootst na wat de kattentong zelf ook doet en zal geen haren uittrekken, wat eigenlijk elk ander gereedschap wel doet. De rest van het jaar heeft de kortharige vacht (uitgezonderd een dikke Brittenvachten of vachten van oude/zieke katten) geen hulp nodig.

De vacht van de (half-)langharige kat

De vacht van de (half-)langharige kat kun je in de ruiperiode een keer per week losjes doorkammen met een grove kam. Daarbij dien je n deze periode dagelijks te controleren met je vingers op opkomende klitten. Deze klitten kunnen voorzichtig verwijderd worden met de vingers of met de twee uiterste punten van de grove kam. Wederom kan het natte microvezeldoekje hier uitkomst bieden.  Na de ruiperiode is een paar keer per week controleren met de vingers en klitjes uitpluizen voldoende voor de halflanghaar. De meeste langharen verdienen iets meer aandacht. Bovenstaande instructies bij rui van de halflanghaar/Pers zullen bij deze vachten heel het jaar door moeten worden uitgevoerd. Let daarbij vooral op het behang en de moeilijke plekken zoals de liezen en oksels. Daarbij zullen katten die zich niet wassen, een keer in de maand gewassen moeten worden. Op deze manier blijft de vacht schoon en zal hij minder snel klitten. Als bij je kat ineens klitten opduiken – door totaal onverklaarbare redenen – moet er in eerste instantie altijd bekeken worden of de oorzaak te vinden is. Je kunt wel problemen oplossen maar beter is het om de oorzaak te laten verdwijnen.

Heb je nog vragen over vachtverzorging, dan ben ik altijd te bereiken via de website of via telefoonnummer 06-12087911.Dit geldt natuurlijk ook voor het maken van een afspraak in de trimsalon of het boeken van een workshop: ‘Trim je eigen kat’. Daarnaast kun je nog veel informatie en blogs over huid en vacht terugvinden op de website: www.cats-only.nl

Fotogalerij van Cats Only Katsalon. Klik op de foto voor een vergroting.