Een buitenkat met baasje…

buitenkat-baasje-nathalja-baasje-dj

Nathalja kon na zes jaar weer met DJ knuffelen. Foto: Fred Rotgans, uit: Almere Deze Week

Een buitenkat met baasje…

In augustus 2015 verscheen op Facebook ineens weer prominent dit verhaal, terwijl Nathalja en haar kat DJ al in juli 2014 herenigd zijn, en zij dit bericht al in december 2014 op Facebook had geplaatst.

Dit verhaal is echter wel zo goed geschreven, dat wij het jou niet willen onthouden. Dat deze tekst mensen raakt, blijkt overigens ook wel uit de statistieken: dit bericht is al meer dan 7500 keer gedeeld op Facebook! Een waarschuwing voor iedereen…

Hoera…we hebben een buitenkat?!
Door Nathalja Kalingart

Iedere dag komen er meldingen voorbij van mensen die een kat in de tuin hebben die niet van hun is. De kat wordt liefdevol opgevangen, krijgt een hapje eten en er wordt vaak een speciaal plekje gecreëerd voor de buitenkat. Na verloop van tijd krijgt de kat een naam en mag deze ook af en toe binnen komen. Het verleden van de kat komt soms ook voorbij, de kat is gedumpt, de eigenaar is verhuisd, de vermoedelijke eigenaar heeft honden die de kat wegjagen, de kat is mishandeld en ga zo maar door.

Begrijp me niet verkeerd, ik snap het echt dat mensen zich ontfermen over een aanlopertje, maar ik ken ook de keerzijde. Ik ben bijna 6 jaar mijn kat kwijt geweest, van de ene op de andere dag was ze spoorloos verdwenen. De dag dat ik haar kwijtraakte stierf er iets in mij. De wanhoop die zich van mij meester maakte is met geen pen te beschrijven, honderden flyers zijn er opgehangen en door brievenbussen gegooid en iedere melding heb ik op gereageerd. We hebben gezocht en geroepen en er zijn heel veel tranen gevallen, zelfs een dierentolk is met haar bezig geweest. Zij was geen weglopertje, als ik haar riep kwam ze altijd luid miauwend aanrennen. Maar hoe ik ook zocht zonder enig succes. Dagen werden weken, weken werden maanden en maanden werden jaren. Ik heb altijd gezegd zolang ze niet dood gevonden is hou ik hoop, is er nog een kans dat ze er op een dag weer is.

Vrijdag 27 juni ging de telefoon, een dierenarts uit Naarden vroeg mij of ik een kat kwijt was die DJ heet? Ze was eindelijk gevonden en ze leefde, ik kon niet meer helder denken was compleet de kluts kwijt en we zijn direct in de auto gesprongen om haar op te halen. Een vrouw uit Naarden was met haar binnen gekomen en had de dierenarts verteld dat ze dit poesje al jaren verzorgde, zij was haar buitenkat. Omdat ze steeds magerder werd is ze op advies van de buren met haar naar de dierenarts gegaan. Ze was broodmager en ondanks de jaren die we niet samen waren, was er toen ze aan mijn hand rook een seconde van herkenning. De vrouw die haar verzorgde twijfelde geen moment, DJ moest naar huis terug. We spraken af dat ik haar zou bellen en heb mijn doodzieke meisje mee naar huis genomen.

Bijna vijf jaar heeft DJ, die door haar kinderen Tijgertje werd genoemd,in hun tuin geleefd. Ze kwam na een jaar ook binnen, maar was voor de rest een buitenkat met bijbehorend huisje en een plekje in de schuur. Ze waren in de veronderstelling dat DJ slecht behandeld was geweest omdat ze zo vreselijk bang was, dat haar baasje haar misschien wel gedumpt had. Ze hebben haar nooit als gevonden aangemeld en hebben haar nooit laten checken op een chip, terwijl er bij hun in de straat iemand woonde die bij een Dierenambulance werkt en ook van haar bestaan wist, iedereen kende haar en niemand heeft iets ondernomen om haar baasje te vinden.

Kat DJ van Nathalja Kalingart

DJ heeft inmiddels een schildklierafwijking

DJ is inmiddels schildklierpatiënt, heeft medicijnen en is nog steeds erg mager. En qua gezondheid zijn we er nog lang niet. De jaren op straat als buitenkat hebben haar geen goed gedaan, maar ze is thuis en daar ben ik dankbaar om. Ze was binnen een dag weer helemaal gewend en ze komt voorlopig niet meer buiten.

Ik ben de vrouw die haar verzorgd heeft dankbaar, maar ik weet dat ze vijf jaar eerder thuis had kunnen zijn als iemand haar naar een dierenarts had gebracht om haar chip te checken. Wellicht had ze dan nu niet zo ziek geweest…dat zullen we nooit weten.

Ik heb dit verhaal op Facebook gezet omdat ik hoop dat iedereen die een buitenkat heeft, en zo goed verzorgd, ook het belangrijkste doet voor de kat. Meld de kat als gevonden aan met een duidelijke foto van het gezichtje van de kat van voren af genomen en alle andere kenmerken er duidelijk bij vermeld. En ga naar een dierenarts en laat de kat checken op een chip, het kost je niets, maar kan de kat wel naar huis helpen.

Als ik met dit bericht een paar mensen aan het denken heb gezet, en ze met hun buitenkat naar de dierenarts gaan, heb ik mijn doel bereikt. Want ik weet zeker dat er meer mensen die zoals ik, de dag dat hun kat verdween, ook een stukje van zichzelf verloren.

Dit bericht mag gedeeld worden, graag zelfs!!
Want buitenkatten zijn er overal.

Liefs Nathalja en DJ

Bron: Facebookbericht Nathalja Kalingart


Praktische tips en informatie over katten die bij jou in de tuin komen vind je hier


Wil je geen vreemde katten in de tuin? Klik dan hier