Kittens gevonden: wat nu?

Je hebt kittens gevonden:
hoe oud zijn ze en wat moet je doen?

De provincie Limburg is een van de vijf provincies van het Vlaams Gewest en een van de tien provincies van België. In de provincie Limburg is Vzw Poezenopvang Cat Shelter Limburg gevestigd. Een VZW is een rechtsvorm in België en staat voor Vereniging Zonder Winstoogmerk.

Cat Shelter Limburg werd in juli 2003 opgericht. De organisatie heeft als doel het opvangen van hulpbehoevende zwerfkatjes die extra verzorging nodig hebben. Het gaat telkens om katjes die nog niet zelfstandig kunnen eten, die ziek, onderkomen of gekwetst zijn en nog op krachten moeten komen.

De patiëntjes hebben meer aandacht en verzorging nodig dan in een klassiek asiel mogelijk is. Het vergt veel energie en financiële middelen om hen op krachten te krijgen. Maar de voldoening bij het verzorgen van deze kittens om hen een goed thuis te kunnen bezorgen is zeer groot waardoor het team van enthousiaste vrijwilligers blijft groeien.

Cat Shelter Limburg is een kittenopvang voor hulpbehoevende jonge zwerfkatjes. Het is geen klassiek asiel met een centrale locatie. De opvangkatjes worden verspreid bij gezinnen (in huiselijke omgeving) opgevangen. Jaarlijks worden in een 40-tal pleeggezinnen meer dan 500 katjes verzorgd en vertroeteld. Meer dan de helft van hen zijn kittens jonger dan 5 weken.

In 2015 heeft Cat Shelter Limburg deze informatieve en duidelijke collage geplaatst op hun Facebookpagina. Wij zullen dit bericht ieder jaar “omhoog halen” op onze website om onze lezers te informeren wat te doen!

Je hebt kittens gevonden, hoe oud zijn ze?

We kregen intussen naar aanleiding van ons bericht over wat te doen als je babykittens vindt, bijkomende vraag hoe je de leeftijd kan inschatten van gevonden kittens.

Als het gaat om papfleskittens (kittens die nog niet zelfstandig kunnen eten) ga eerst goed na of de moederkat in de buurt loopt en overleg met een dierenasiel of kattenopvang. Gaat het om kittens die hulp nodig hebben, neem spoedig contact op met een dierenorganisatie in jouw buurt en bezorg hen als kan een foto en zoveel mogelijk info zodat ze de situatie kunnen helpen inschatten. Het is immers belangrijk dat gekeken wordt naar wat het beste is voor de katjes met betrekking tot zorgen en socialisatie.

We maakten jaren geleden deze collage om jullie alvast wat op weg te helpen. Gebruik deze als richtlijn en handel steeds in het belang van kittens die je hebt gevonden!

(Klik op de collage voor een vergroting)

U hebt kittens gevonden. Hoe oud zijn ze en wat moet u doen?

Je hebt kittens gevonden. Hoe oud zijn ze en wat moet je doen?

Je zult begrijpen dat de opvang en verzorging van de kittens in Belgisch Limburg veel geld kost.
Steun Cat Shelter Limburg op een manier die bij jou past.
Op hun website vindt u meer informatie, klik daarvoor
hier.

Voor Nederland
Vind je een nestje kittens en twijfel je over de situatie? Is de moederkat vermist?
Worden ze met de dood bedreigd of bevinden ze zich in een gevaarlijke omgeving?

Neem dan contact op met Stichting Kattenzorg Nijmegen en omstreken Ons werkgebied is een straal van 25 km rondom Nijmegen. Aarzel niet om contact op te nemen als je buiten deze regio woont. Wij kunnen je verwijzen naar andere organisaties in jouw regio.