Clear the Shelters Nederland

Clear the Shelters Nederland
Door Marieke van de Weijer

clear-the-shelters-nederland-initiatief-kattenzorg-nijmegen-logo-cts-amerika

©Clear the Shelters.com

Ingezonden oproep aan 18 Nederlandse radio- en tv-stations

Geachte lezer,

Op 15 augustus was er in de Verenigde Staten een ongelofelijk grote nationale actie met medewerking van tientallen mediastations, om asieldieren een thuis te geven. Meer dan 400 dierenasiels werkten hieraan mee: Clear the Shelters.

Zoals u misschien weet belanden ieder jaar in Nederland 25.000 honden en 45.000 katten in het asiel. De laatste jaren is het aantal “dumpingen” van huisdieren en het aantal ongewenste en ongeplande nestjes (van met name katten) ook nog eens explosief toegenomen. Dit resulteert nu al jaren op rij in overvolle dierenasiels, die zelfs wachtlijsten moeten instellen, en kleine stichtingen die de opvang van dieren niet aan kunnen.

Het probleem is in Nederland groot, en ik vind dat de landelijke media veel te weinig aandacht besteden aan dieren in asiels. Er zijn geen televisieprogramma’s over asieldieren (zoals Duitsland dat al wel tientallen jaren heeft, wekelijks op de WDR: Tiere suchen ein Zuhause) en slechts de lokale media willen in komkommertijd meewerken aan een artikeltje over overvolle asiels.

Ik vind dat hier verandering in moet komen.

Ik zou u dan ook graag willen voorstellen eens te kijken naar het concept zoals dat onlangs in de Verenigde Staten plaatsvond. Ik denk dat uw televisiezender, bij voorkeur in samenwerking met vele andere lokale en nationale televisiezenders, uitstekend in staat is een mooi, avondvullend televisieprogramma op te zetten, waarbij bekende Nederlanders hun ervaring met een opgenomen asieldier vertellen of een asieldier dat een thuis zoekt, promoten. Wellicht is Dierendag een prachtig moment om hier een jaarlijks terugkerend televisie-evenement van te maken.

In Amerika heette deze nationale actie “Clear the Shelters”, ik hoop van harte dat u zou willen nadenken over een Nederlands mediaconcept om de Nederlandse asiels ook “leeg te maken”.

Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groeten,

Marieke van de Weijer

Wilt u deze oproep delen?
Ik nodig u van harte uit de tekst te kopiëren of een eigen tekst in te zenden.

Dat kan aan ieder radio- of tv-station, lokale of nationale krant, of wat u ook maar kunt bedenken. Alle hulp is welkom om landelijke, regionale en lokale media op te roepen om mee te werken aan een nationale actie om de dierenasiels in Nederland “leeg” te krijgen.

Laten we hopen dat, na verzoeken van verschillende mensen, meerdere van deze mediabedrijven met elkaar om de tafel gaan zitten om het probleem van overvolle asiels in Nederland eens goed aan te pakken, en het liefst natuurlijk jaarlijks met een landelijk radio-, krant- en televisie-evenement!

#clearthesheltersnl

De oproep heb ik reeds gestuurd aan alle onderstaande televisie- en radiozenders,
stuurt u hen gerust nogmaals een verzoek, zodat de programmamakers hopelijk inzien dat Nederlanders
overvolle asiels een probleem vinden waar aandacht voor moet zijn!

RTL4
SBS6
NET5
NPO1
NPO Radio1
NPO2
NPO3
Omroep VARA
Omroep Brabant
Omroep Gelderland
POWNed
Omroep Max
Evangelische Omroep
NOS
RTL7
Veronica
RTL8
FOX