Controleer de chipregistratie

Controleer de chipregistratie

In maart 2016 verschenen op diverse websites van dierenorganisaties verontrustende berichten. Het is belangrijk de registratie van jouw gechipte huisdier te controleren.

Het probleem

Backhome Asiel heeft namelijk recentelijk haar databank ondergebracht bij de Backhomeclub. Naar nu blijkt zijn bij die omzetting honderden chipnummers, die eerder door dierenasiels en dierenhulporganisaties door heel Nederland zijn ingevoerd, verloren gegaan. Ook zijn bij honderden registraties de contact- en persoonsgegevens van de adoptanten verdwenen. Vanuit de firma Virbac is toegezegd te onderzoeken hoe dit zo mis heeft kunnen gaan, maar belangrijker is: wat nu?

Controleer de gegevens van jouw gechipte dieren

Is de chip van jouw kat (of ander huisdier) destijds door de opvangorganisatie of het asiel waar je je dier hebt gehaald aangemeld bij de databank www.backhome-asiel.nl? Dat is voor jou waarschijnlijk niet makkelijk om na te gaan. Je kunt dit nakijken. Ga naar de website www.chipnummer.nl en voer het chipnummer van je huisdier in. In het ergste geval zie je, nadat de zoekopdracht is gestopt, deze vermelding: geen registratie. Dan is het chipnummer dus niet gevonden binnen de chipdatabanken en dan behoort dat chipnummer waarschijnlijk tot de ‘verdwenen’ chipnummers.

Wat is de oplossing?

Als jou dit overkomt, dan is het zaak de chip zo snel mogelijk te registreren bij www.backhomeclub.nl. Deze registratie is gratis. Er is niemand anders en ook geen organisatie die dit probleem gaat oplossen en dit gaat niet automatisch. Als je besluit zelf géén actie te ondernemen, dan is de chip van jouw huisdier niet geregistreerd. Hulpdiensten kunnen dan ook niet achterhalen dat jij de eigenaar bent van een vermist of gewond dier. Als jouw dier vermist raakt en in het asiel terechtkomt, dan zal je dier bij “gebrek aan een bekende eigenaar” na de wettelijke twee weken durende wachttijd opnieuw ter herplaatsing worden aangeboden. Zorg dus dat het zo ver niet komt en controleer meteen of de registraties van je gechipte dieren in orde zijn op www.chipnummer.nl en registreer de chip opnieuw als de registratie ontbreekt.

De dierenhulporganisaties in Nederland die dit probleem ontdekt hebben roepen massaal op om dit bericht te delen. Ken je iemand met huisdieren, stuur dit bericht dan door.

Het is van het allergrootste belang dat iedere huisdiereneigenaar de chipregistratie in orde heeft: dat van het baasje de juiste contactgegevens bekend zijn. Als mensen niet van deze vervelende toestand op de hoogte zijn, verkeren zij in de veronderstelling dat de chipregistratie goed geregeld is voor hun geliefde huisdieren. Als hun dier vermist raakt, dan is het leed natuurlijk niet te overzien als dan pas blijkt dat hun persoonsgegevens uit het systeem verdwenen zijn.