Controleer regelmatig de nagels

Controleer regelmatig de nagels

PUUR Kattengedrag en Kattentrimsalon postte het volgende bericht in 2015 op Facebook.

Sorry voor deze nare foto. Ik heb het al vaker laten zien, maar kan het niet genoeg benadrukken: is je kat al wat ouder, komt hij niet vaak buiten of zie je hem of haar überhaupt nooit zijn nagels scherpen, check dan regelmatig de nagels, vooral de binnenste duimnagels aan de voorpoten. Knip ze bij als ze te lang worden, Het komt helaas nog veel te vaak voor dat de nagels te lang worden en doorgroeien in de huid. Dit is erg pijnlijk!

Bij deze kat waren beide duimnagels ingegroeid, de rechter nagel was zelfs al twee keer rond gegroeid, met een gapend gat tot gevolg.

Bij de meeste katten is nagels knippen niet nodig. Als je een keer per maand bij het spelen of aaien even kijkt (als de kat het toelaat even op het voetkussentje drukken om het goed te kunnen beoordelen) dan zie je gauw genoeg of de nagels aandacht behoeven. Vergeet ook de duimpjes niet! Als je kat te wild of te angstig is om de nagels door jouzelf te laten knippen, dan kan de dierenarts of een kattentrimsalon het doen.

Wanneer moet je sowieso de nagels laten knippen? 

  • Als je kat met zijn nagels blijft hangen in stof, meubels, kleedjes, etc. Als de kat met moeite zijn nagel moet losrukken, dan kan het kootje uit de kom schieten en dit is natuurlijk verschrikkelijk pijnlijk!
  • Als je kat met de nagels hoorbaar op de vloer tikt tijdens het lopen, dan is het zeker geen luxe om de nagels te laten knippen. De druk op de nagel, die de kat constant voelt met lopen, is niet prettig voor de kat.

Marieke reageerde op het Facebookbericht dat zij gelukkig bij haar oudere katten de nagels zelf mag knippen. Dit is dan ook regelmatig nodig (omdat ze blijven haken tijdens het nagels uitkrabben en tikken op de vloer bij het lopen). Marieke vroeg zich af waarom de nagels van een van haar oudere katten zo breed worden. PUUR Kattengedrag en Kattentrimsalon legde uit dat dat komt omdat de nagels niet afslijten. Doordat de oude “nagelhoesjes” er niet af gaan, groeit de nieuwe nagel door in de oude nagel. Om die reden wordt de nagel steeds breder. Als je de brede nagels vervolgens knipt zoals je altijd doet, verwijder je meteen de nagelhoesjes en zal de nagel weer mooi en smal worden.

2010-10-09-controleer-regelmatig-nagels-kat

Je kunt de nagels van je kat laten knippen bij iedere dierenarts of kattentrimsalon. Je kunt natuurlijk ook proberen of je kat het toelaat als je het zelf doet.

In dit filmpje kun je zien waar je rekening mee moet houden als je de nagels van je kat gaat knippen.

controleer-regelmatig-de-nagels-van-de-kat-1477_krallenscheredeluxegross_03_2011_9-nagelschaar-zooplus-kattenzorg-nijmegen

©Zooplus

Een goede nagelschaar is belangrijk! Een nagelschaar voor mensen is absoluut niet geschikt om de nagels van hond en kat te knippen.

Bij Zooplus worden goede nagelscharen verkocht. Als je klikt op onderstaande banner (het plaatje) dan kom je in de webshop terecht. Je doet Kattenzorg hiermee een groot plezier, want bij iedere bestelling via deze banner krijgt Kattenzorg een donatie! Het mooiste is dat het jou helemaal niets kost, je hoeft alleen maar via onze website bij onderstaande webshops te winkelen.

Let op: bezoek geen andere websites tijdens je aankoop en zoek niet naar kortingscodes.
Anders wordt de donatie voor Kattenzorg NIET geregistreerd.

Wij wensen je veel winkelplezier. Hartelijk dank voor je aankoop en je steun aan Kattenzorg!

zooplus.nl