De kat als wekker

De kat als wekker

Door Marieke van de Weijer
de-kat-als-wekker-kattenzorg-nijmegen

Vanmorgen deed hij het weer. Jinn. Mijn lieve schatje, mijn soulmate die binnenkort 16 jaar oud wordt. Hij deed het weer. Met zijn pootje aan mijn dekbed trekken, zachtjes miauwen. Tikken in mijn gezicht. “Vrouwtje, het is tijd om op te staan!”. In de winter kan ik de tijd niet goed inschatten doordat het ’s ochtends nog zo donker is. En in het weekend wil ik een beetje uitslapen. Geen probleem! Ook voor die situaties hebben Jinn en ik in de jaren een pact gesloten. Als het vrouwtje zegt: “nog heel even een slaapje”, dan gaat Jinn ook nog even liggen. Ja, het is ongelofelijk, maar het is echt waar. Toen hij me vanmorgen wekte deed ik mijn ogen open, ik zag zo ongeveer niets dus ik was ervan overtuigd dat het nog midden in de nacht was. Dus Jinn’s biologische klok zou wel een beetje van slag zijn, dacht ik hoopvol. Niets van dat alles. Nadat ik hem vriendelijk had verzocht samen met mij nog een hazenslaapje te doen, ging alsnog 5 minuten later de wekker af…Ook al was het nog stikkedonker buiten, mijn knappe Jinn “wist” dat het kwart voor 7 was en dat het vrouwtje zou opstaan om lekker eten te gaan maken.

jinn-oogjes-dicht-kattenzorg-nijmegen

Jinn heeft zelf ook niet altijd zin om al op te staan!

Mijn andere wekker is Chloe. Dit mooie meisje heeft een goed ontwikkeld vocabulaire dat ze met (luide) stem laat weten. Maar ze kan het ook heeeeel stilletjes, zoals alleen katten dat kunnen. Na een werkdag is het vandaag inmiddels 18.40 uur, ik loop door het huis wat dingetjes te doen en ik zie dat knappe meisje. Dat me zit aan te staren. Ze zegt niets. Dat is ook niet nodig. Ik denk na waarom ze zo naar me staart, en besef dat het 18.00 uur geweest is en dat betekent in kattentaal: het was allang tijd voor voederronde nummer 3 van vandaag.

Chloe is een ex-zwerfkittentje, en heel erg gefixeerd op eten. Toen ze op de leeftijd van 10 weken door mij werd gevangen, was ze ietwat ondervoed. Mevrouw is nu 8 jaar, en iedere dag staat er weer lekkers voor haar klaar, maar het gevoel van ondervoeding is ze nooit vergeten. Ze is een beetje te dik, en op allerlei manieren proberen we Het Eten voor haar zo bevredigend mogelijk te maken. Door 4x per dag miniporties te voeren, met twee verschillende activity boards, en de laatste eetronde is wat Chloe betreft het hoogtepunt van de dag: JAGEN. Dan mik ik de brokjes door de kamer, Chloe jaagt erachteraan en tja, omdat het zo leuk is, is het toch altijd weer veel te snel voorbij voor haar gevoel.

Activity boards voor katten, kent u ze al?
Chloe is er nog steeds gek op, terwijl we deze al een paar jaar dagelijks gebruiken. Klik op de foto’s voor een vergroting.

De hongersnood ligt volgens deze jongedame CONSTANT op de loer, dus het is essentieel dat er:
1. zo véél mogelijk wordt gegeten
2. zo váák mogelijk wordt gegeten
3. wordt geroofd van de bejaarde huisgenootjes als zij hun bakje niet snel genoeg leeg eten (in het kader van: eigen schuld!)
4. dat het vrouwtje eraan wordt herinnerd als zij haar voederplicht verzaakt

En dat is wat mevrouwtje nu in stilte deed. En volgens mij zat ze er in zichzelf stiekem om te lachen dat het haar weer was gelukt mij, met een ontzet gezicht, te laten roepen: “oh, jee! Je hebt gelijk! Het is al 6 uur geweest! Jij moet eten!”

De kat als wekker. Ik heb er maar liefst twee. Een om me ’s morgens te wekken en een om me eraan te herinneren dat het voedertijd is.

2011-05-02-poezen-chloe-voorpagina-gniffelt-vuistje

Katje Chloe o’ Brian van Kattenzorg-vrijwilliger Marieke van de Weijer gniffelt in haar vuistje.