De rol van de kattenstaart

De rol van de kattenstaart

kattenstaart

Een kat wil, ruwweg gezegd, twee dingen vertellen met zijn lichaamstaal: ‘Hoepel op’, of ‘Je mag tot nader bericht dichterbij komen’.

Hiertussen zijn vele variaties mogelijk, en een kat kan tijdens zijn communicatie ieder ogenblik een andere mening krijgen en vervolgens zijn lichaamstaal razendsnel aanpassen.

Een kat die er nog niet zo zeker van is óf hij wil kennismaken met iets nieuws (voorwerp, mens of ander dier), zal als het ware op zijn tenen lopen met langgerekte poten en zijn kopje laag. De snorharen staan recht vooruit, de oren omhoog, eventueel licht naar buiten gedraaid.

Bange katten lópen niet maar krúipen naar voren of rennen gewoon weg.

Soortgenoten kunnen elkaar eindeloos aanstaren, waarbij het dier met het minste vertrouwen in een goede afloop zijn kopje kan wegdraaien om de directe blik te vermijden. Na een vaak lange tijd kunnen ze langs elkaar sluipen waarbij de meest agressieve bij het langslopen soms een mep uitdeelt. De ander kan zich als uiterste verdediging op zijn rug werpen om al zijn stiletto’s op de best mogelijke manier te kunnen inzetten. Daarbij is de staart omhoog om de nek te beschermen tegen een aanval. Een overwinnaar schrijdt, ook zonder dat er een echte schermutseling heeft plaatsgevonden, met zijn neus en staart in de lucht waardig van het strijdtoneel. De meeste katten doen er veel aan om een vechtpartij te voorkomen of uit de weg te gaan. Als solitair levend dier dat er geen echt strikte rangorde op nahoudt, heeft vechten, met risico op verwonding, weinig nut.

Klik hier om het hele artikel te lezen (PDF).

Hebt u geen PDF-reader? U kunt hier gratis een PDF-programma downloaden. Als u geen PDF-programma kan of wil downloaden, dan sturen wij u de gewenste bestanden met alle plezier per post toe. Mail uw verzoek in dat geval naar: info [a] kattenzorgnijmegen.nl of bel naar 06 – 41 54 39 55.