De winnaar van de Kattenzorg-quiz!

kattenpraat-voorkant-najaar-2015

Ons donateursblad Kattenpraat komt 2x per jaar als boekje uit.

De winnaar van de Kattenzorg-quiz!

Kattenconsultde-winnaar-van-de-kattenzorg-quiz-kattenpraat-donateursblad-kattenconsult-logo-kattenzorg-nijmegen, praktijk voor kattengedrag, had in oktober 2016 een speciale Kattenzorg-quiz voor ons gemaakt. Uit alle juiste inzendingen werd een winnaar getrokken. Gemma Rorije is de winnaar geworden van het mooie spelletjespakket voor de kat. Van harte gefeliciteerd!


Dit zijn de antwoorden op de quizvragen

1. Wat is het meest voorkomende gedragsprobleem bij katten?
Het juiste antwoord is B: onzindelijkheid. Blanche Overgaauw van Kattenconsult legt uit: veel katten gaan onzindelijk gedrag vertonen door fysiek ongemak. Bijvoorbeeld door blaasproblemen of een nierziekte. Maar ook door iets simpels als kattengrit dat zeer doet aan de zachte pootjes van de kat, of een kattenbak op een verkeerde locatie. Helaas denken veel eigenaren nog altijd dat onzindelijk gedrag niet op te lossen valt. En zo belanden de meeste katten onnodig in een asiel.

2. Waarom zitten katten graag op een hoge plek?
Het antwoord op deze vraag is A: dit verhoogt het gevoel van veiligheid. Onze katten stammen van origine af van de Felis Silvestris Lybica, de Afrikaanse wilde kat. Als ware jager, bieden bomen een goede plek om veilig te rusten van alle actie aan de grond. Maar ook als uitkijkpost voldoet een boom prima. Omdat het genetisch materiaal van deze wilde katten nog altijd in onze huis-, tuin- en keukenkatten aanwezig is, geldt ook voor onze katten dat hoog zitten bijdraagt aan een sterker gevoel van veiligheid.

3. Hoe lang is het korte termijn geheugen van katten?
C is het juiste antwoord op deze vraag. Katten herinneren zich veel meer dan alles wat zich tot 16 uur geleden heeft afgespeeld natuurlijk. Maar het korte termijn geheugen kan wel tot 16 uur teruggaan, mits er op dat moment iets interessants voor de kat gebeurde!

4. Hoeveel keer per dag eet een kat gemiddeld in de natuur?
Het antwoord is hier B: 13,3x per dag. Uit onderzoek blijkt dat katten in een periode van 24 uur zo’n 7-16 keer (!) een kleine hoeveelheid voedsel eten, met een gemiddelde van 13,3 keer per dag! Dit geldt voor elke kat die onbeperkt toegang heeft tot voer. Beperking van voedselaanbod zorgt voor grotere (minder frequente) voedselinname op het moment dat voedsel wél beschikbaar is. Kortom: de kat past zijn eet frequentie en “portie”/hoeveelheid aan, aan de momenten waarop u hem voer geeft.

5. Hoeveel kilometer per uur kan een kat rennen?
U zou het misschien niet hebben kunnen raden maar het antwoord is C: een kat kan een snelheid halen van tot wel 50 kilometer per uur!

Gemma Rorije mag zich een echte kattenkenner noemen en is de winnaar van deze quiz! Van harte gefeliciteerd met het spellenpakket, Gemma!