De wondere werking van Traumeel

heel-traumeel-tabletten-250-stuks-foto-viata-apotheek-tegen-artrose-angst-stress-kattenzorg-nijmegen-voorlichtingDe wondere werking van Traumeel

Door Marieke van de Weijer

Mijn 12-jarige katten kregen last van artrose. In eerste instantie was het slechts lichte artrose, volgens mijn dierenarts en deze online test.

Pijnbestrijding

De meeste dierenartsen zullen dan Meloxicam voorschrijven (merknamen: Metacam, Novacam). Dit is een NSAID (afkorting van non-steroidal anti-inflammatory drug, niet-steroïde anti-inflammatoir geneesmiddel). Dit medicijn is ontstekingsremmend en pijnstillend. Het komt in de vorm van vloeistof met een spuitje zonder naald. U kunt dit mengen door blikvoeding, een beetje catmilk of yoghurt. Sommige katten vinden het heel lekker en likken het zo van het spuitje af.

Helaas is Meloxicam middel niet ongevaarlijk en zeker niet op lange termijn. Bij langdurig gebruik of bij een hoge dosering (als dat noodzakelijk is om de pijn tegen te gaan) zijn er de volgende risico’s:

  • maag- of darmzweren;
  • ernstige aantasting van de nieren en de nierfunctie;
  • door de bloedverdunnende werking kan er door de maagdarm-zweren behoorlijk bloedverlies optreden;
  • het gebruik bij zeer jonge dieren en bij lever- of nierpatiënten moet zeer terughoudend gebeuren, dus alleen als er geen alternatieven zijn en dan in een zeer lage dosering.

Bij dit middel bestaat daarnaast een zeer grote individuele gevoeligheid. Het ene dier kan bij een eenmalige dosering al ernstige last van zijn maag krijgen en misselijk worden, terwijl het andere dier dit middel wekenlang zonder problemen kan gebruiken. In het algemeen wordt geadviseerd dit middel niet op nuchtere maag te geven, altijd samen met een beetje voedsel.

Mijn katten konden vervolgens jarenlang toe met een heel lage dosering Novacam. Ik wist wel dat dit middel schadelijk was voor de gezondheid, maar hoe schadelijk, dat bleek pas toen mijn katten 15 jaar oud waren. Alle katten hadden volgens mijn dierenarts nierschade opgelopen door het gebruik van de Novacam. Aanvulling maart 2017: er is op de Felcan Kattendag een heel oud onderzoek besproken waaruit zou blijken dat het gebruik van Meloxicam geen groot effect heeft op de nieren. Klik hier voor meer informatie). Het advies van mijn dierenarts was zo weinig mogelijk Novacam te geven. Iets anders was er niet aan te doen. Dat was een probleem! Als ik minder gaf dan de maximale dosering, dan liepen mijn katten kreupel van de pijn. Wat nu?

tonick-marieke-zwart-witte-kat-kattenzorg-nijmegen-wondere-werking-Traumeel

Alternatieve pijnmedicatie

Dierenartsen zeggen dat er geen alternatief is voor Meloxicam tegen de pijn van artrose. In de reguliere dierengeneeskunde is dat op dit moment inderdaad zo. Ik kwam in gesprek met een homeopaat voor dieren en zij adviseerde mij Traumeel te proberen. Het voordeel van dit homeopathische middel is dat het 14 dagen gegeven kan worden. Is er geen enkel effect te zien, dan is geen resultaat meer te verwachten bij het voortzetten van het gebruik van dit middel.

Ik ben Traumeel gaan geven en ik heb de Novacam afgebouwd. Ik wist niet wat ik zag. Mijn 16-jarige katten renden weer als jonge katjes de trap op en af! Ik heb uiteindelijk bij alledrie mijn oudjes volledig kunnen stoppen met de Novacam. De nierschade die ze al hadden opgelopen, was natuurlijk niet meer te herstellen. Ze kregen al geruime tijd Fortekor en een van mijn katten moest daar later ook nog een nierdieet bij gaan gebruiken. Meer was er voor wat betreft de nieren niet aan te doen. Meer nierschade werd zo wel voorkómen!

Als je het gedrag en de lichamelijke activiteit van je kat goed observeert en direct terugkeert naar de door de dierenarts aanbevolen dosering Meloxicam als je kat tekenen van pijn, ongemak of hinder vertoont, dan is Traumeel zéker het proberen waard. Traumeel heeft geen vervelende bijwerkingen en brengt het lichaam geen schade toe, ook niet op lange termijn.

Neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts

Besef echter wel dat regulier geschoolde dierenartsen nog nooit van Traumeel hebben gehoord, niet bekend zijn met de eventuele werking of het effect ervan en ook geen advies kunnen geven over Traumeel. Wil je gedegen advies over het gebruik van Traumeel bij artrose, kies dan voor een dierenarts die regulier geschoold is en daarnaast opleidingen op alternatief vlak heeft gevolgd. Wij vinden Tannetje Koning een erg goede dierenarts, haar praktijk is alleen nogal ver van Nijmegen vandaan. Volgens deze website zijn dit homeopathische dierenartsen in de regio Nijmegen, wij hebben geen ervaring met deze dierenartsen.

Wat is Traumeel?

Traumeel is een homeopathisch geneesmiddel voor mens, hond, kat en paard. Het geeft doeltreffende verlichting bij spier- en gewrichtspijn en ontstekingen die gepaard gaan met blessures zoals verstuikingen en kneuzingen. Het is bedoeld voor acute of chronische aandoeningen van het bewegingsapparaat. Traumeel is een veelzijdige pijnverlichter. Het bevat geen steroïdes en is ontstekingsremmend en pijnstillend. Traumeel behandelt en verbetert onregelmatigheden, verbetert prestaties en is dopingvrij.

Welke stoffen zitten er in Traumeel S-tabletten?

De actieve bestanddelen van 1 tablet van 301,5 mg zijn: Arnica montana D2, Calendula officinalis D2, Hamamelis virginiana D2, Millefolium D3 telkens 15 mg; Belladonna D4 75 mg; Aconitum napellus D3, Mercurius solubilis D8, Hepar sulphur D8 telkens 30 mg; Chamomilla D3, Symphytum officinale D8 telkens 24 mg; Bellis perennis D2, Echinacea angustifolia D2, Echinacea purpurea D2 telkens 6 mg; Hypericum perforatum D2 3 mg. De andere bestanddelen (hulpstoffen) zijn: lactose, magnesiumstearaat.

Hoeveel geef je aan een kat?

Je verpulvert 3x per dag met een lepel één pil in een etensbakje. Als je het daarna mengt met blikvoer dan wordt dit door katten heel goed gegeten. Het kan ook gemengd worden met een beetje yoghurt of catmilk. De pilletjes zijn geheel smaakloos en zelfs mijn kat die ieder afwijkend medicijnsmaakje in zijn eten detecteerde en het vervolgens weigerde te eten, at zijn voer met Traumeel zonder problemen.

Dosering aanpassen?

Over de dosering zei de homeopaat voor dieren het volgende:

Traumeel geef je 2 à 3x per dag, 1 tablet. Even kijken hoe ze reageren als je mindert. Merk je dat ze weer meer klachten krijgen? Dan gewoon 3x daags 1 tablet aanhouden. Chronische aandoeningen kun je in het algemeen als onderhoudsdosis zelfs nog terugbrengen naar 1x per dag. Maar net zoals mensen zijn dieren uniek! Dus probeer het even uit, je kunt altijd zonder problemen terug verhogen!

De wondere werking van Traumeel

Enthousiast deelde ik het goede effect van dit middel met de homeopaat voor dieren die mij dit had aangeraden. Zij wist dat ik een ex-zwerfkitten heb. Chloe maakt gedurende het jaar regelmatig situaties mee waardoor zij een (ernstige) terugval krijgt in haar angstklachten. Zo werd onze tuin bijvoorbeeld bezocht door een zwerfkat. Chloe was bang van hem. Hij sproeide urine op de veilige plekjes van Chloe en ze raakte daar erg gestresst van. Ze at niet meer rustig, ze schrok van ieder geluid, ze was constant op haar hoede en ze was steeds bang dat hij weer in de tuin zou komen.

chloe-o-brian-geboren-augustus-2007-gastblog-tips-bij-stressmomenten-cats-only-kattenhotel-traumeel-wondere-werking

Het staat niet in de bijsluiter, maar de homeopaat voor dieren wist te vertellen dat Traumeel ook gebruikt kan worden bij angstklachten. Ik besloot het daarvoor ook eens twee weken voor in te zetten. Het resultaat is eigenlijk nog beter dan Zylkène, dat wij bij Kattenzorg al jaren aanraden tegen (milde) angstklachten. Ik zag al effect na een paar dagen! Traumeel is daarnaast een stuk goedkoper bij dagelijks gebruik.

Een wonderlijk middel, Traumeel. Heb je een kat met artrose of angstklachten, dan kan kan ik je dit middel zeker aanbevelen en ik hoop dat het voor jouw kat of katten net zo goed werkt!

Waar te koop?

Traumeel is bij bijna iedere drogist, natuurwinkel en bij online dierenspeciaalzaken, apotheken en drogisterijen te koop.

Grote prijsverschillen

Gek genoeg zijn er grote prijsverschillen tussen de verkooppunten in Nederland en elders in Europa. Het is aanzienlijk goedkoper om Traumeel online te bestellen in Duitsland of België.

Marieke heeft zeer goede ervaringen met deze online apotheek in België: Viata Online Apotheek. Boven een bepaald bedrag betaal je geen verzendkosten en de Traumeel is hier fors goedkoper dan in Nederland. De verzending is snel en probleemloos en de klantenservice van Viata is goed.


Misschien vind je dit artikel over artrose ook interessant om te lezen.

Andere middelen tegen kortdurende stress bij katten lees je hier.