Wat doet mijn kat nu?!

Wat doet mijn kat nu?!

rijen-reupen-dekken-hond-kat-kattenzorg-nijmegen

Foto: Shutterstock / Dierenziekenhuizen.nl

Onlangs kregen wij een vraag van iemand wiens kat regelmatig zat te “rijen” op een dekentje. De vraag was of wij hier wel eens van hadden gehoord, of het normaal is en of het slecht is voor de kat, of dat hij iets mankeert. De kat in kwestie was gecastreerd.

Wij kennen dit gedrag inderdaad, ook bij gecastreerde katers. Vaak doen ze het op zacht materiaal. Voor wie niet precies weet wat we bedoelen, het ziet eruit alsof een kat aan het dekken is. Bij honden wordt het rijen, rijden of reupen genoemd.

rijen-reupen-dekken-hond-kat-kattenzorg-nijmegen

Foto: het verdrag van Pluto.be

We weten van een kat die het deed op een teddybeer. Hij wilde het heel vaak, meerdere keren per dag, maar de eigenaar vond dat het gedrag een beetje uit de hand liep. Ze borg de beer op en hij mocht 3x per week even “rijen” op zijn beer. De eigenaar had er een ritueeltje van gemaakt dat hij ’s avonds even zijn beer mocht hebben “om het op te doen” en als hij klaar was, dan werd de beer weer opgeborgen. Zo was het voor beide partijen naar tevredenheid opgelost en werd het voor de kat niet meer zo’n obsessie om constant met die beer bezig te zijn.

Liesbeth Puts van Praktijk voor Kattengedrag heeft hier ook een blog over geschreven, heel interessant!


Hoe lang is een kater nog vruchtbaar na castratie?

In april 2018 kregen wij de vraag of het klopt dat een kater wel tot 6 weken ná zijn castratie vruchtbaar blijft voor poezen. Op Facebook circuleren daar de laatste tijd berichten over. Ook op internet vind je deze informatie en daar wordt zelfs gesproken over vruchtbaarheid na castratie die tot wel 8 weken kan duren!

Op andere websites vind je dan weer dat een kat nog een aantal dágen na castratie vruchtbaar kan zijn en dat is ook waar Kattenzorg altijd voor heeft gewaarschuwd (en dus geen wéken!).

Hoe zit het nu werkelijk? Dier&Arts Boxmeer biedt opheldering met deze goede uitleg!

“Ik kan me voorstellen dat dit verwarrend over kan komen. Bij een castratie worden beide testikels verwijderd. Er zit nog een kleine opslag van spermacellen in de zaadleider dus deze kunnen nog een poes bevruchten. Hierbij moet je denken aan enkele dagen. Voordat alle testosteron uit het lichaam is duurt ongeveer 6-8 weken, dus qua katergedrag kan dit wel enkele weken voortduren.
Na een castratie adviseren wij om de kater 10 dagen rustig en binnen te houden, daarna mag hij naar buiten.”


Meer fabels en misverstanden over katten lees je hier