Het etensbakje ondergraven, waarom?

Via de leuke Facebookpagina van VZW Zwerfkat in Nood vonden wij een interessant artikel over de reden van het ondergraven van etensbakjes. De moeite waard om te delen!

Allereerst wat achtergrondinformatie over deze organisatie. Een VZW is een rechtsvorm in België en staat voor Vereniging Zonder Winstoogmerk. In België is er een groot zwerfkattenprobleem. VZW Zwerfkat in nood II is opgericht in 1998. Destijds waren er geen organisaties voor de opvang van (zieke) zwerfkatten, moederloze kittens en zwangere poezen.

Logo van VZW Zwerfkat in Nood II

Logo van VZW Zwerfkat in Nood II

Zwerfkat in Nood is een organisatie die bestaat uit diverse onderdelen. Zo werd in 2006 Buddykat opgericht. Dit is een unieke aidskattenopvang. De met aids besmette katten zijn prima plaatsbaar en krijgen zo hun gouden kans op een definitief baasje.

Logo van Buddykat

Logo van Buddykat

Ook het leed van honden laat deze organisatie niet onberoerd, en om die reden werd in 2009 Adopteer een hond gestart.

Logo van Adopteer een hond

Logo van Adopteer een hond

Zwerfkat in Nood is gestart met de bouw van een kattenasiel, dit krijgt de naam Villa Vagebond.

Logo van Villa Vagebond

Logo van Villa Vagebond

U ziet het, een grote organisatie die ontzettend veel goed werk doet voor de dieren in België! Al deze hulp kost natuurlijk veel geld. Wilt u een of meerdere van deze organisaties steunen? Kijk dan op deze pagina voor de mogelijkheden. Er is ook een webwinkel om leuke artikelen te bestellen en op die wijze deze organisatie te steunen!

Het etensbakje ondergraven, waarom doen katten dat?

artikel-Vagebond-krabben-rond-etensbak

Ken je het? Je kat(je) heeft net genoten van een smakelijke maaltijd en dan onverklaarbaar, begint ze op de grond, rondom haar etensbak te krabben. Dit lijkt vreemd, maar in wezen is het volkomen natuurlijk gedrag en stamt het af van haar wilde oorsprong.

Katten zijn dol op lekker eten. Ze hebben echter maar een klein maagje en krijgen hun etensbak niet altijd leeg gegeten. Daarom stoppen ze met eten zodra ze verzadigd zijn.

In het wild, heeft een kat dan soort van hol. Of het nu een favoriete boom of een kleine grot is, het is ergens een verstop-plek die alleen van hem/haar is. Omdat dit in huis niet kan wordt de voerbak zijn “hol” in de woning. Behalve het graven met zijn poten naast de voerbak, zal hij/zij ook dingen proberen te verstoppen in zijn voer- of waterbak. Je hebt vast wel eens een catnip muis drijvend in de waterbak gevonden Dit was geen toeval of een ongelukje. Nee, jee kat zal zal soms zijn kostbare bezittingen “verbergen” in zijn etens- of waterbak want het is de centrale plek van zijn grondgebied.

Als onze katten nog steeds in het wild zouden leven zouden zij zich zorgen moeten maken over mogelijke roofdieren. Maar in huis zijn geen roofdieren, en hoeft hij/zij niet te jagen voor een prooi. Echter, de instincten zijn er nog. Als je kat driftig rondom zijn voerbak graaft probeert hij/zij zijn eten te bedekken. Het eten open en bloot zichtbaar, is een duidelijk teken voor een mogelijk roofdier dat dit is waar je kat woont. Eten bedekken stelt je kat in staat alle sporen te wissen. en veilig te zijn.

Je harige vriendje laat het vaak niet alleen bij het proberen te graven op de vloer. Hij/zij kan een verdwaalde handdoek of een deken pakken en bovenop zijn voer leggen. Je denkt misschien dat hij/zij probeert om zijn eten zo te beschermen voor later, zoals het inpakken en in de koelkast zetten van restjes eten. Echter zo denkt een kat niet. In het wild zal een kat niet terugkeren naar eten dat hij enkele dagen ervoor verstopt heeft. Dit is wederom een manier om de vijand slim af te zijn door zo te verdoezelen waar hij/zij is. Als je kat niet enkel krabt maar de tijd neemt zijn eten te bedekken met iets, dan is dat een teken dat je kat voorlopig niet terugkeert naar zijn etensplaats.

Bron artikel: VZW Zwerfkat in Nood II