Etensbakjes van plastic of metaal?

Etensbakjes van plastic of metaal?

Wist je dat…
plastic etensbakjes en kunststof drinkfonteinen helemaal niet prettig of goed zijn voor een kat?

Plastic houdt geuren vast en dat is voor een kat vaak heel onaangenaam. Dit is ook de reden dat een plastic drinkfontein wordt afgeraden. Beter is het een keramische fontein te kiezen.

Verder zie je bij katten die uit plastic en metalen bakjes eten vaak “krentenbaard” (impetigo), zwarte spikkels en/of korstjes aan de kin. De wetenschap is er niet over uit of het werkelijk impetigo betreft of dat het een andere huidaandoening is. Feit is wel dat veel honden en katten die eten en drinken uit plastic en metalen etensbakken last hebben van de (ontstoken) korstjes op de kin. De wekaminen in plastic en/of een overgevoeligheid voor metaal zouden hier de oorzaak van kunnen zijn.

Beter is het dus te kiezen voor bakjes en schaaltjes van porselein, steen, geglazuurd aardewerk of glas.


De hoogte en de grootte van het etensbakje is ook belangrijk en dit heeft te maken met de snorharen!

Krista Sinke is kattengedragstherapeut. Op haar Facebookpagina genaamd Begrip voor de Kat post zij vermakelijke verhalen over haar belevenissen met haar katten en interessante artikelen over kattengedrag. Onderstaand artikel is van haar hand.

Allereerst zijn snorharen zeer gevoelig. Rondom deze haren diep in de huid zitten veel zenuwen, waardoor de snorharen echt als een ‘tastinstrument’ dienen. Vandaar dus dat katten kleine/smalle voer- en drinkbakjes meestal niet prettig vinden. Dit doet ‘pijn’ aan de snorharen.

Snorharen zijn in de regel iets langer als dat de kat breed is. Zo weet de kat altijd (ook in het donker) of hij door een opening past. Kijk eens naar de snorharen van Dari Deze zijn heel erg lang!

Mijn theorie is dat Dari’s snorharen zijn meegegroeid met zijn (obesitas) formaat. Zodat ook Dari weet of hij ergens door heen past (Helaas weten we niet of zijn snorharenin zijn slankere tijd ook daadwerkelijk korter waren).

dari-begrip voor de kat

Dari was tijdelijk opgevangen bij kattengedragstherapeut Krista Sinke. De lengte van zijn snorharen is indrukwekkend te noemen. Klik op de foto voor een vergroting.

Snorharen vallen (net als normale haren) na een tijdje uit en worden dan vervangen door nieuwe snorharen. Nu denk ik dat als Dari over een tijdje een gezond gewicht heeft, dat zijn nieuwe snorharen dus korter zullen zijn. Op internet kan ik hier geen informatie over vinden, maar dit lijkt mij logisch gezien de theorie die er achter zit. Wellicht wil Ine ons foto’s blijven sturen van de mooie rooie zodat we het over ongeveer een jaar zeker weten (Zeg maar ons eigen mini mini onderzoekje.)

Naast de snorharen heeft de kat ook tastharen boven de ogen, op de kin (korter) en achter de voorpoten. De tastharen worden gebruikt voor de jacht, mn de snorharen leveren dan hele mooie foto’s op

Daarnaast zijn de snorharen zeer belangrijk in de communicatie van de kat. Kijk maar eens naar het verschil als je kat bang is of alert op bijvoorbeeld een prooi.

Uiteraard zijn er verschillen per ras. Zo heeft een Maine Coon meestal prachtig lange snorharen en de sphynx helemaal geen!

Al met al dus een heel interessant ding zo’n snorhaar.


Liesbeth Puts, kattengedragstherapeut, heeft een interessant artikel geschreven over snorharen van de kat.

Bijna alle katten hebben snorharen, lang of kort, gekruld of niet. Maar waar dienen ze eigenlijk voor? Klopt het dat de kat ze gebruikt om te kijken of ze ergens in past?

Klik hier om dit interessante artikel te lezen.


Kattenzorg-vrijwilliger Marieke gebruikt tapas-schaaltjes als etensbakjes voor haar katten. Deze zijn voor weinig geld te koop bij kringloopwinkels, en ook supermarkt Lidl heeft ze in de Spaanse week (doorgaans ieder jaar), in de aanbieding in allerlei soorten en maten. Onderstaand model is laag en de grootste maat is breed genoeg dat de snorharen van de katten “er overheen vallen” in plaats van bekneld komen of dubbel zitten tijdens het eten.


Ook een aanrader: biologisch afbreekbare etensbakjes van bamboe!

etensbakjes-plastic-metaal-becopet-geschikte-etensbakjes-biologisch-afbreekbaar-kat-hond-kattenzorg-nijmegen