Februari: maand van de gebitsverzorging

mvdg-logo-februari-gebitscontrole-kattenzorg-nijmegen
Februari is de maand van de gebitsverzorging, met acties bij je dierenarts!

Het natuurlijke dieet van de kat

Wat de kat eet speelt een grote rol bij het ontstaan van een tandplak op de tanden en kiezen. De meeste mensen voeren hun katten niet zoals de voorouder van onze huiskat gewend was te eten. Het knagen op huid, vleugeltjes, en botjes heeft een reinigend effect op de tanden, waardoor het gebit beter schoon blijft. Het voeren van prooidiertjes of stukjes vlees en zachte rauwe botten is dan ook zeker een goed idee om tandproblemen te voorkomen! Dit korte en overzichtelijke artikeltje geeft een indruk van wat je rauw aan je kat kunt voeren en verwijst ook naar goede internetfora om je verder te helpen als je het wil gaan proberen. Ook verwijzen wij je graag naar het boek Work Wonders van dierenarts Tom Lonsdale, dat Kattenzorg-vrijwilliger Marieke in het Nederlands heeft vertaald. Het is gratis online te lezen. Klik daarvoor hier.

work-wonders-small-boek-tom-lonsdale-kattenzorg-nijmegen

Oorzaken van gebitsproblemen bij katten

De gemiddelde kat kauwt niet op blikvoer, maar ook brokjes worden vaak gewoon ingeslikt zonder erop te kauwen. De meeste problemen bij het kattengebit beginnen dan ook bij tandplak. Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje dat bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën, dat zich voortdurend op de tanden vormt. Wanneer tandplak niet wordt verwijderd, dan verkalkt het binnen 24 uur in de vorm van tandsteen. Beide veroorzaken ontstoken tandvlees en dit kan leiden tot ernstige klachten. Niet alleen het verlies van tanden en kiezen, maar zelfs ontstekingen aan vitale organen.

gino-van-pootje-eten-kattenzorg-nijmegen

Hoe kun je gebitsproblemen bij katten herkennen?

Er zijn meerdere manieren om gebitsproblemen bij katten te herkennen:

  • ander gedrag dan normaal
  • slechte adem
  • minder eetlust
  • geen brokjes (meer) kunnen of willen eten
  • gele of bruine aanslag op tanden en kiezen
  • moeilijk eten
  • met de voorpoten langs de bek wrijven
  • ontstoken en/of bloedend tandvlees
  • kwijlen of speekselen
  • losse tanden of kiezen

Als je een gedragsverandering bij je kat merkt en er is niets veranderd in je thuissituatie, dan is het altijd belangrijk naar de dierenarts te gaan. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn, en een oplettende eigenaar kan het zien als een kat zich anders gedraagt dan normaal. Pijn aan het gebit kan daarvoor een reden zijn.

Gebitscontrole bij de dierenarts

Het is belangrijk bij ieder dierenartsbezoek even naar het gebit te laten kijken. De meeste dierenartsen doen dit sowieso al bij iedere controle. Vooral bij oudere katten is het vaak nodig het gebit een keer per jaar onder narcose grondig te laten reinigen. De dierenarts kan advies geven over preventief onderhoud aan het gebit. Ook Praktijk voor Kattengedrag geeft tips om tandproblemen bij katten te voorkomen. Klik hier voor de blog!

Februari is de Maand van de Gebitsverzorging

Veel dierenartspraktijken hebben ieder jaar in februari speciale tarieven of acties, zoals gratis gebitscontroles, gratis gebitsverzorgende snacks of uitgebreide poetsinstructies. Voor welke actie kun je bij je dierenarts terecht?

Klik hier om de acties van jouw dierenartspraktijk op te zoeken.


Misschien vind je dit ook interessant om te lezen: goede merken blikvoer voor de kat.