Het gaat mis met de nieuwe kat!

thomas-tonick-samen-slapen-volwassen-katten-close-kattenzorg-nijmegen (2)

Het gaat mis met de nieuwe kat!

Zoals je misschien weet werken wij bij Kattenzorg Nijmegen alleen met vrijwilligers, die het werk voor Kattenzorg combineren met hun gezin, baan, verplichtingen, hobby’s en andere zaken. Daarom kunnen wij niet altijd direct reageren. Maar we bellen altijd alle gemiste oproepen terug en iedere mail wordt (meestal binnen 1 dag) beantwoord.

Onlangs hebben we weer een belrondje gedaan en alle gemiste oproepen naar Kattenzorg teruggebeld.

Vrijwilliger Marieke had een lang gesprek met een mevrouw. Zij had een volwassen poes en had vantevoren bij andere organisaties en bij de dierenarts advies ingewonnen hoe ze het beste twee kittens kon introduceren bij haar thuis. De organisaties, die verstand zouden moeten hebben van katten (zou je zeggen) én de dierenarts, zeiden dat je de kittens gewoon in de reismand in de kamer moest zetten en eruit moest laten. De dierenarts zei zelfs: “het gaat altijd goed”.

Slechts één keer heeft iemand haar uitgelegd hoe ze de introductie op een rustige manier aan kan pakken waardoor er een grote kans op succes is. In het kort: je zet de kittens in een aparte kamer in huis met hun natje en droogje en je bent bereid er gerust een paar dagen of een paar weken (als het nodig blijkt) in te steken om de katten heel rustig aan elkaar te laten wennen, met heel kleine stapjes per keer. Hier kun je het stappenplan van Praktijk voor Kattengedrag lezen.

De adviezen die ze kreeg waren zó tegenstrijdig dat deze mevrouw ervoor gekozen heeft het advies van de dierenarts op te volgen. Hij zou het wel weten, toch?

Het is uitgelopen op één groot fiasco. De aanwezige poes was bang, gestresst en werd agressief. De poes viel zelfs de mensen thuis aan. Uiteindelijk is de poes tijdelijk ergens anders opgevangen om te kijken hoe het nu verder moet.

Terwijl wij aan de telefoon zaten, kreeg deze mevrouw antwoord op een vraag aan een kennis, die onlangs ook een kitten had genomen die ze op dezelfde manier bij haar al aanwezige kat heeft gezet. Dat is nog dramatischer verlopen. Die poes was zo verschrikkelijk bang en gestresst, dat ze stopte met eten en drinken en ze is vervolgens twee dagen lang opgenomen in de dierenkliniek om aan het infuus aan te sterken! Het kitten is direct herplaatst.

Het kán ook goed gaan. Een kitten de dochter van de beller is op dezelfde manier in de huiskamer neergezet en de al aanwezige kater accepteerde het kitten meteen. Hij is nu al een paar weken een enthousiaste pleegpapa.

Maar je wil toch geen risico nemen? Tegenover deze succesvolle ervaring staan twéé verdrietige verhalen van katten die doodongelukkig zijn geworden van deze manier van introduceren. En het gaat maar door. De dag erna kregen we weer een noodkreet: het gaat mis met de nieuwe kat! Wat nu?

Wij vinden het schokkend dat de informatie van Praktijk voor Kattengedrag​, die wij al jaren aan onze klanten geven, zo onbekend is bij het grote publiek. En nog erger: dat er dierenartsen en organisaties zijn, die niet op de hoogte zijn van alles wat er mis kan gaan als je katten laat kennismaken op de verkeerde manier! Niet iedere kat is zo sociaal dat hij een vreemde indringer in zijn huis (hoe jong ook) zomaar zal accepteren.

Wij vinden de juiste introductie, waarbij de nieuwkomer eerst went in een aparte kamer, altijd de beste weg. Bij makkelijke katten is een juiste introductie binnen een paar dagen gepiept. Zijn je katten angstig van aard of niet gewend aan andere katten (of weet je het gewoon niet hoe ze zullen reageren!), neem er dan gewoon de tijd voor en laat je katten aan elkaar wennen, zoals hier wordt uitgelegd.