Geen Acepromazine voor hond en kat

acp-waarschuwing-acepromazine-ndjoy-brabant-kattenzorg-nijmegenGeen Acepromazine voor hond en kat

Stichting Kattenzorg Nijmegen heeft al geruime tijd een fijne samenwerking met N’Djoy – voor hulp aan honden en hun baasjes. Wij verwijzen mensen met hulpvragen naar elkaar en het fijne is dat Kim zich specialiseert in honden – en wij in katten. Zo vullen wij elkaar perfect aan!

In 2016 postte N’Djoy onderstaand bericht op haar Facebookpagina. Wij kennen ook de gevaren van Acepromazine, maar één stukje tekst in deze waarschuwing van N’Djoy sprong er voor ons uit…

Wij wilden dan ook eerst wat navraag doen bij N’Djoy, wat zij precies bedoelde met deze zin, voordat wij dit bericht deelden. “Als iemand een dierenarts of hondengedrag-deskundige is wil dit nog NIET zeggen dat deze persoon verstand van zaken heeft.”

Helaas is het ook in hondenland zo dat gedragstherapeut géén beschermd beroep is en dat iedereen zich zomaar hondengedragstherapeut kan noemen. Dat is een zeer kwalijke zaak, en daarom hameren wij er bij Kattenzorg tot vervelens toe op dat iemand die zich gedragsdeskundige noemt, gediplomeerd moet zijn. Je hebt anders totaal geen idee met wie je in zee gaat en of diegene jou adviezen geeft die je dier juist zullen schaden. In plaats van helpen.

En waar Kim gelijk in heeft: helaas zijn er naast erg veel goede dierenartsen, ook dierenartsen die zich niet laten bijscholen, die krampachtig vasthouden aan verouderde opvattingen en inzichten én het is mogelijk dat er dierenartsen zijn die dit middel nog voorschrijven. Het was een goede overweging van N’Djoy om dit in het artikel op te nemen.

Toen zij ons deze twee punten uitlegde als reden voor dat éne zinnetje in haar bericht, konden wij ons daar helemaal in vinden en om die reden delen wij deze waarschuwing nu ook.

Hierbij alvast een GROTE waarschuwing voor de feestdagen die komen gaan. En dan eigenlijk vooral voor Oud & Nieuw. Is je dier doodsbang voor vuurwerk en denk je je hond te gaan helpen door er pilletjes in te stoppen? Verdiep je serieus in de rotzooi die je in je hond/kat wilt gaan stoppen! Het goedje ACEPROMAZINE is een middel dat de hond van buiten verlamt, maar van binnen is de hond helemaal helder!

Vergelijk het met dat je zelf verdoofd/verlamd in het ziekenhuis ligt, klaar om geopereerd te worden aan je linkerbeen en dan hoor je de artsen zeggen: zo, laten we eens gaan beginnen, amputatie rechterbeen…Blinde paniek overvalt je, je wilt schreeuwen, roepen: neeeeeeeee, dat is niet het goede been! Maar je kunt niets zeggen, niets bewegen. Je kunt het alleen maar ondergaan. Dat is een hel. Ja toch? Is dat wat je je dier wilt aandoen?

vuurwerk-voorlichting-kattenzorg-nijmegen-ndjoy-brabant

Geef je je hond een medicijn op basis van de stof ACEPROMAZINE, dan weet je nu na het lezen van dit bericht wat je je hond aandoet (ooit was dit online en bij supermarkten vrij verkrijgbaar tegen vuurwerkangst, ik weet niet of dat dit jaar ook zo is). In het verleden schreven dierenartsen dit ook voor, omdat ze nog niet beter wisten wat het deed in het lichaam van een dier. Dit jaar waarschuwt deze dierenarts uit Breda ook deze middelen niet te gebruiken. Het bekendste middel met deze gevaarlijke werkzame stof is Vetranquil.

Van andere middelen die zeggen de hond te helpen bij vuurwerkangst, lees A.U.B. goed alle informatie door en laat je voorlichten door IEMAND MET VERSTAND VAN ZAKEN! Als iemand een dierenarts of hondengedragdeskundige is wil dit nog niet zeggen dat deze persoon verstand van zaken heeft. Jij beslist over je eigen hond of kat en over alles wat je er in (laat) stoppen. Maar dat betekent ook meteen dat je er ook zelf verantwoordelijk voor bent. Zorg voor voldoende info! Kom je er niet uit, stuur me dan gerust een bericht.

Bij Stichting Kattenzorg Nijmegen, een organisatie waarmee N’Djoy veel samenwerkt, weten ze de adressen van goede dierenartsen in de regio Nijmegen die je kunnen adviseren over een veilig middel tegen vuurwerkangst. Als hondengedragsdeskundige in opleiding kan ik je veilige adviezen geven die je hond zeker niet zullen schaden.

Marieke van Stichting Kattenzorg Nijmegen heeft dit blog geschreven, met veilige en goede adviezen (en wat je juist NIET moet doen) om kortdurende stress, zoals vuurwerkangst, bij katten tegen te gaan. Dit artikel is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid; met achtergrondinformatie van gediplomeerde kattengedragstherapeuten en dierenartsen.

Veilige, maar vooral fijne dagen allen!

Bron artikel: de website van N’Djoy

Acepromazine: de feiten en meer informatie

Tot voor kort werden er door dierenartsen veelvuldig narcosetabletjes met Acepromazine voorgeschreven bij vuurwerkangst. In het verleden was dit middel zelfs online en bij supermarkten vrij verkrijgbaar! Acepromazine is een middel dat een dier van buiten verlamt, maar van binnen is de hond of kat volledig bij kennis.

Welke middelen moet je niet gebruiken?

Het gaat hier om medicatie met de merknamen Vetranquil, Neurotranq, Calmivet en Sedalin. Uit recente onderzoeken is gebleken dat deze middelen de honden en katten alleen lichamelijk verslappen waardoor een dier versuft lijkt. Je huisdier ervaart bij deze medicatie dus nog steeds angst, maar kan het door de spierverslapping niet meer uiten. Het is zelfs zo dat Acepromazine gevoeliger maakt voor geluid en angst. Daardoor wordt de angstwaarneming groter dan zónder deze medicatie.

ACP heeft nog een aantal andere vervelende bijwerkingen:
• het geeft (lichte) sedatie en dus is het gebruik hiervan niet geheel zonder gevaar
• het verlaagt de bloeddruk met flauwvallen en shock als mogelijk gevolg
• middelen met Acepromazine verlagen de lichaamstemperatuur
• het veroorzaakt een droge mond en obstipatie
• het verlaagt de drempel voor epileptische aanvallen
• honden kunnen eerder gaan bijten omdat het de agressiedrempel verlaagt
• dit middel geeft coördinatiestoornissen en tast het leervermogen aan


Een alternatief voor de behandeling van vuurwerkangst

Veilige middelen om te gebruiken

Veilige middelen die je kunt gebruiken bij vuurwerkangst heeft Marieke opgesomd in dit gastblog: tips bij stressmomenten.


Vuurwerktraining met een CD onder begeleiding van een kattengedragstherapeut

Wat is een goed alternatief? Vuurwerktraining door middel van geluids-CD’s kan zowel bij honden als bij katten worden toegepast. Lees daar hier meer over. De CD’s zijn o.a. te koop bij de dierenarts. Het beste is om hier al maanden van tevoren mee te beginnen.

Wij adviseren vuurwerktraining altijd uit te voeren onder begeleiding van een gediplomeerd kattengedragsdeskundige, omdat bij een verkeerde trainingstechniek de kat juist nog banger kan worden voor vuurwerk. Een nadeel van deze training is dat er alleen wordt getraind op het geluid van vuurwerk en niet op het licht of de geur.


Veilige middelen van de dierenarts

Bij de dierenarts is daarnaast veilige medicatie verkrijgbaar, zonder nare bijwerkingen. Informeer ernaar!


Kalmerende muziek voor katten

Op YouTube kun je kalmerende muziek voor katten aanzetten. Veel katten worden er rustig van!

relaxmycat-kattenmuziek-kalmerend-vuurwerk-New years Eve Cat Music-YouTube

Informatie over de speciale kattenmuziek, klik op het plaatje om de artiest te bezoeken op iTunes.Delen van dit bericht? Graag! Hoe meer mensen dit lezen, hoe beter voor de dieren!


Maak jij je ook zorgen om de gevolgen van vuurwerk voor mens, dier en natuur?
Teken het Vuurwerkmanifest
! Vuurwerk alleen nog in handen van professionals.
Wel genieten, geen leed meer!