Geen buitenservies voor de kat

geen-melamine-buitenservies-voor-de-kat-kattenzorg-nijmegen

Geen buitenservies voor de kat

Op persoonlijke titel, door Marieke van de Weijer geschreven voor Stichting Kattenzorg Nijmegen

In 2017 kun je bij de supermarkten van Albert Heijn sparen voor buitenservies gemaakt van melamine. Dit materiaal is niet duurzaam; het is niet recyclebaar.

Persoonlijk vind ik het een gemiste kans van AH. Het was leuk geweest als ze hadden gekozen voor bamboe. Ziet er hetzelfde uit, is duurzaam en volledig biologisch afbreekbaar.

ecozo-ekobo-bamboe-servies-veilig-duurzaam-kattenzorg-nijmegen

Voorbeeld van een bamboe servies. Foto: EcoZo

Het effect van melamine op de gezondheid

Het effect op de gezondheid bij het gebruik van keukengerei van melamine is onderzocht en onderzoekers wijzen erop dat (langdurige blootstelling aan) hoge concentraties melamine kan leiden tot nierstenen en nierinsufficiëntie.

De FDA (de Voedsel- en Warenautoriteit in de VS) geeft aan dat het gebruik van melamine-keukengerei wel veilig is, als je er niets in verhit of geen warme gerechten uit deze bakjes eet.

bron

Ik hoef ze zelf dus niet te hebben, ik kies wel voor andere materialen! Ze leken me wel heel leuk als voerbakjes voor de katten (de platte, ondiepe schaaltjes en borden die ze hebben). Maar dat doe ik al zeker niet.

Kattenvoer verhit je meestal niet – alhoewel? Als het blikvoer uit de koelkast komt, doe ik er heet water over, want katten houden er niet van om koud voer te eten.

Hoe handig en leuk de schaaltjes ook lijken om te gebruiken voor katten: ons advies is geen risico te nemen met het voeren van katten uit melamine-servies. Het is te onduidelijk wat voor effect het op lange termijn op het lichaam van een kat kan hebben, en er zijn zoveel goede alternatieve etensbakjes die gegarandeerd veilig zijn voor katten.

Geschikte etensbakjes voor katten

100% veilig je kat voeren? Kies voor bamboe, glas of porselein als etensbakjes voor je katten. Of geglazuurd aardewerk, zoals grote tapasschaaltjes. Lekker plat, fijn voor de snorharen. 🙂


Meer lezen

Meer lezen over verwante onderwerpen? Klik op een van onderstaande links.

meer informatie over melamine

informatie over vergiftiging bij katten

geschikte etensbakjes voor katten