GEEN halsbandje voor de kat

GEEN halsbandje voor de kat

waarschuwing-dierenasiel-zuidwolde-halsbandjes-kat

Dierenasiel Zuidwolde postte op 4 juli 2017 deze waarschuwing op hun Facebookpagina. Wij sluiten ons hierbij aan! Ook klikhalsbandjes die open moeten schieten bij druk, werken niet altijd. Er is een situatie bekend van een kat met een klikhalsbandje die verstrikt was geraakt in prikkeldraad en met geen mogelijkheid meer loskwam. Halsbandjes zijn onnodig en gevaarlijk. Chip je kat!

Een belletje werkt niet om vogels vangen tegen te gaan. Uit onderzoeken is gebleken dat een kat al snel weet hoe hij zijn bewegingen moet aanpassen zodat hij geen geluid maakt bij het jagen. Daarnaast is natuurlijk heel erg storend om constant naar dit geluid te moeten luisteren bij iedere beweging.

Onderstaand het waarschuwingsbericht. Let op: de foto’s kunnen als schokkend worden ervaren.

Waarschuwing:

Regelmatig krijgen wij katten binnen die akelige verwondingen hebben aan nek en/of oksel door een (ingegroeid) halsbandje of vlooienbandje.

Het komt ook voor dat katten zichzelf ophangen aan bijvoorbeeld een hek.

Een halsbandje is dus gevaarlijk!

Wil je toch graag een halsbandje voor je kat?

Kies dan voor een bandje met een veiligheidsluiting.

Maar zelfs deze bandjes garanderen geen 100 % veiligheid.

Daarnaast is een halsbandje met een belletje erg onprettig voor de kat.

Het beste is uiteraard om uw kat te laten chippen! 😺

Aanvulling:

We zien veel opmerkingen waaruit blijkt dat mensen denken dat een ruimer bandje juist minder gevaarlijk is. Dat is niet zo… de kat kan een voorpoot door het bandje doen en hem daarna nooit meer terughalen. Het bandje gaat snijden en schuren waardoor deze okselwonden ontstaan. Een wond als deze is niet in 1 nacht ontstaan, daar is een hele tijd overheen gegaan. Hetzelfde kan gebeuren als het bandje om de onderkaak glijdt.

Te strakke bandjes kunnen zorgen voor verwurging als ze blijven hangen.

Koop daarom liefst geen bandje! Tegen vlooien zijn er veel betere alternatieven en ter identificatie is een chip levenslang betrouwbaar.