Geef je huisdier geen ijs bij warm weer

Geef je huisdier geen ijs bij warm weer

ijs-warm-weerOveral op internet zijn leuke recepten te vinden om zelf ijsjes te maken voor honden en katten. Het is uiteraard heel onnatuurlijk voor een hond of kat om met hoge temperaturen een bevroren product tot zich te nemen. In de natuur zullen ze nooit een bevroren product bij hoge temperaturen vinden, en dit brengt dan ook risico’s met zich mee.

Gevaren van het voeren van ijs aan huisdieren

Het voeren van ijs aan honden en katten is niet zonder gevaar:

  • de tong kan blijven plakken aan het ijs
  • tanden kunnen afbreken door de kou bij het kauwen op ijs
  • de kans op diarree is zeer groot (en extra vochtverlies is iets dat geen enkel dier zich kan permitteren bij hoge temperaturen!)

Daarnaast is het zinloos om ijs aan huisdieren te geven om ze te koelen, want van ijs krijgen dieren het warm!

Met dank aan Mariette Hanssen, van Katten van Curaçao, voor deze aanvulling:

Buiten de door Marieke Van de Weijer al aangehaalde problemen, kunnen ook hun organen een “shock” krijgen, als ze het ijskoude water drinken! Met alle problemen van dien! Ik woon op Curaçao, waarvan iedereen wel weet, dat we het hele jaar met tropische temperaturen te maken hebben…. een “ijsje” is voor de 108 buitenkatten die ik verzorg geen oplossing, wel een grote teil met water, waar wat ijsblokjes in dobberen, dan is het een leuk spel, en ze koelen via hun kussentjes toch genoeg af…. de temperatuur van het ijs in de teil is niet zo ingrijpend, als dat je ijsblokjes in een klein waterbakje doet…ben er AUB voorzichtig mee! Ik heb helaas al teveel dieren bij de dierenarts zien belanden – met soms fatale afloop , omdat men hun dier een plezier wil doen! Een overhit dier NOOIT een natte handdoek op de rug leggen…. ALS je dat doet, dan op de voetkussentjes koelen en op de buik!!!

Brainfreeze

Ook bij honden en katten kan brainfreeze optreden. Op internet zijn hier talloze – zogenaamd “grappige” – filmpjes van te vinden. Ook al is brainfreeze niet schadelijk voor de hersenen, de kortdurende ijshoofdpijn is wel buitengewoon pijnlijk en wij begrijpen niet dat er mensen zijn die hun hond of kat hieraan willen blootstellen door ze ijs te geven. Brainfreeze kan bij katten ook optreden tijdens het likken aan ijsballonnen!

IJS voor menselijke consumptie

IJs voor menselijke consumptie is voor dieren natuurlijk al helemaal geen goed idee. Het zit boordevol suiker en zout. Suiker is onnodig en ongezond voor dieren. Daarnaast vergroot suiker het dorstgevoel. Zout is nodig om ijs goed te laten bevriezen. Zout zorgt juist weer voor extra uitdroging van het lichaam. Waterijsjes bevatten geen zout, maar zijn door het suikergehalte uiteraard niet geschikt om aan huisdieren te voeren. Het is geen probleem om ijsklontjes in de waterbak te doen. Ze smelten snel en zorgen ervoor dat het water wat langer koel of lauw blijft.

Zweten

Honden kunnen alleen zweten door te hijgen en zweten weinig via hun voetzolen. Katten hijgen niet zo vaak als honden. Katten kunnen grote hitte meestal beter verdragen en slapen overdag meer. Katten gaan vaak op zoek naar koele plaatsen en zijn minder actief als het erg warm is. Je kunt je kat helpen koelen door hem te aaien met natgemaakte handen of af te vegen met een nat washandje.

Stimuleren om zichzelf te koelen

Honden en katten kunnen worden gestimuleerd om zichzelf te koelen door middel van waterspelletjes. Je kunt ijsklontjes of pingpongballetjes in een teil doen, als de katten daarnaar hengelen koelen hun pootjes. Honden zullen rustige spelletjes met water ook zeer op prijs stellen.

IMG_5336

Klik hier voor meer informatie over katten en warmte
en andere tips om je huisdieren te koelen!


Interessant om te lezen: van ijsjes eten krijg je het warm