Gelieve niet te voederen

Gelieve niet te voederen

Marieke van de Weijer is vaste gastschrijver over kattenonderwerpen voor Wijkkrant Padbroek Cuijk
Dit artikel is verschenen in oktober 20172014-padbroek.nl_logo-vaste-gastschrijver-kattenzorg-nijmegen-wijkkrant

In Nederland is het wettelijk toegestaan katten buiten los te laten lopen (in tegenstelling tot de regels voor honden). Wij hebben al eerder geschreven dat dit bij mensen irritatie kan wekken, en wat je ertegen kunt doen om katten uit de tuin te weren (op een katvriendelijke manier).

Geen halsbandje, dus geen baasje

Het tegenovergestelde komt ook voor. Mensen die heel graag dieren helpen. En met de beste bedoelingen katten in de buurt voeren of zelfs van straat halen omdat ze denken dat een kat geen baasje heeft. In dit digitale tijdperk zijn er nog steeds mensen die geen Facebook of internet gebruiken, en dus niet op de hoogte zijn van het bestaan van websites en Facebookpagina’s waarop je een gevonden dier kunt melden (Amivedi, de Facebookpagina Vermist/gevonden dieren regio Boxmeer / Cuijk en de groep Kat Kwijt in Nijmegen). Ook zijn er verrassend veel mensen die redeneren: als een kat geen halsband om heeft, dan is het een zwerfkat. Veel eigenaren kiezen er juist voor om een kat te laten chippen en geen gevaarlijke halsbandjes te gebruiken waar een kat door in de problemen kan komen.

Geen vreemde katten voeren

Er kleven bezwaren aan het voeren van vreemde katten. Hoe goedbedoeld ook, de kat zal naar jouw huis blijven terugkomen. Er is zelfs kans dat de kat niet meer teruggaat naar zijn eigen huis. Tot groot verdriet van zijn baasjes en/of hun kinderen! Sommige katten gebruiken medicatie of dieetvoer. Het is slecht voor de gezondheid van die katten als ze ander voer krijgen of thuis hun medicatie niet willen opeten omdat hun buikje elders al gevuld is. Al met al: gelieve niet te voederen!

Oudere katten worden vaak mager, al dan niet door ziektes die het baasje al behandelt, zoals afwijkingen aan de nieren en de schildklier

Oude katten die er niet goed uitzien

Oude katten zien er vaak niet goed uit. De meeste oudere katten lijden aan nierfalen. Hierdoor is de kat mager en de vacht ziet er niet goed uit. Met medicatie en/of aangepaste voeding kunnen deze katten nog best wat jaartjes mee, maar je ziet vaak nog steeds dat ze er niet gezond uitzien. Dit soort katten worden soms ten onrechte aangezien voor zwerfkatten die hulp nodig hebben. Door bijvoeren of door ze te vangen. Een slim baasje laat zijn kat natuurlijk chippen, maar het is niet fijn als je hoge kosten moet ophoesten om je eigen kat bij het asiel te gaan ophalen, omdat iemand heeft gedacht er goed aan te doen de kat te vangen!

Wat kun jij doen?

Wat kun jij doen? Loopt er in jouw buurt een kat rond die hongerig lijkt, er slecht uitziet of die geen baasje lijkt te hebben? Maak een foto en vraag in de buurt of mensen de kat kennen. Maak zelf eventueel een poster of hang briefjes op in de supermarkt met de vraag of de eigenaar contact met je opneemt.

Het is ook mogelijk een melding van een gevonden kat te doen op de website van Amivedi. En wat ook heel goed werkt: de foto plaatsen op Facebook met de vraag van wie de kat is.

Heb je advies nodig? Neem gerust contact met ons op. Persoonlijk advies is gratis.

gratis-poster-gevonden-kat-amivedi-kattenzorg-nijmegen


buitenkat-baasje-niet-voederen-kattenzorg-nijmegen

De geplaatste inzending van Kattenzorg in wijkkrant Padbroek


Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:
een buitenkat met baasje

Het bizarre verhaal van een mevrouw die ZES JAAR haar kat kwijt was…