De gevolgen van roken voor huisdieren

gevolgen-van-roken-voor-huisdieren-katten-kattenzorg-nijmegen

De gevolgen van roken voor huisdieren

Dat roken voor mensen schadelijk is, dat is algemeen bekend. Tot nu toe werd wel aangenomen dat het ook schadelijk was voor de gezondheid van huisdieren, maar er was niet zoveel onderzoek naar gedaan.

Nu er meer onderzoek is gedaan naar passief roken – de uitgeblazen rook die bij andere mensen en dieren terechtkomt – worden de gevolgen voor huisdieren ook duidelijker. De rook die een roker uitblaast, is zwaarder dan de lucht. Huisdieren leven lager bij de grond dan wij en ademen dus automatisch meer “tweedehands rook” in.

Het chemische residu van uitgeblazen rook daalt neer op alles in de omgeving, dus ook op de huisdieren, hun mandjes, krabpalen en andere ligplaatsen. Zo liggen zij dagelijks – en constant – in vieze neerslag te slapen en de chemische stoffen worden opgenomen via de huid en de slijmvliezen. Omdat katten zich wassen, krijgen zij al die chemicaliën ook nog eens via de bek binnen. Katten krijgen de slechte stoffen uit sigarettenrook dus maar liefst in drievoud in hun lichaam binnen!

In dit artikel (Engels) wordt een verband gelegd tussen rokende eigenaren en kanker, astma en allergieën bij hun huisdieren.

Heb je zelf een allergie voor katten? Klik dan hier voor tips en informatie.