Goedbedoelde adviezen op Facebook

Ons-team_Frank-gerards-vitalidad-kattenzorg-nijmegen-goedbedoelde-adviezen-op-facebook

Goedbedoelde adviezen op Facebook

Dit artikel is verschenen in ons donateursblad Kattenpraat, editie juni 2018

Door Frank Gerards, gediplomeerd kattengedragstherapeut van All About Cats

Op Facebook ben ik lid van diverse dierengroepen. Het is heel begrijpelijk dat mensen hier bij probleemgedrag van hun kat een vraag stellen hoe ze dit kunnen oplossen. Vaak reageren er dan mensen met zinnige opmerkingen maar heel vaak worden er ook opmerkingen gepost waarvan mijn beroepsmatige haren in de nek overeind gaan staan. Onlangs vroeg iemand wat ze kon doen aan het feit dat twee katten elkaar tot bloedens toe aanvielen in huis. Helaas is dit een veel voorkomend probleem, tussen de vele reacties stonden goede opmerkingen maar ook deze twee:

  • “Alle twee de katten insmeren met bananenschil, dan ruiken ze hetzelfde.”
  • “Een plastic flesje met grind vullen en dit er tussen gooien.”

Van beide “adviezen” viel ik van mijn stoel en vroeg ik me af wat de intentie van die persoon, die het blijkbaar ook nog goed bedoelde, is om met zulke “adviezen” te komen.

Om beide opmerkingen even langs te gaan denk ik dat het je dier insmeren met bananenschil leidt tot veel stress bij je katten en overal in je huis banaansporen. Ook gaat je kat zich wassen en krijgt banaan binnen, of dat goed of slecht is weet ik niet maar het lijkt me niet het meest natuurlijke voer voor een kat.

Voor iedereen die de uitzending van RamBam over foute hondenscholen heeft gezien weet dat het slaan of gooien met flesjes grind absoluut onrespectvol en schadelijk is voor je hond of kat (of elk ander dier). Deze “adviezen” kunnen enorm slecht uitpakken voor iemand die ze toch zou uitvoeren (al snap ik niet waarom je dat zou willen ☺). Door het flesje kan de kat zo schrikken dat het de eigenaar aanvalt, de eventuele hond of kind dat toevallig langsloopt grijpen of met nog meer agressie de andere kat benaderen. Hierbij kan de kat zichzelf of anderen verwonden. Daarnaast leert de kat er niks van, alleen het gedrag op dat specifieke moment stopt.

Logo-All_About_Cats-kattenzorg-nijmegen-frank-gerards-kattengedragstherapie

Mijn advies: ga bij problemen met je kat, hond, konijn of ander dier naar iemand met een gedegen achtergrond in het oplossen van probleemgedrag. Iemand die er een opleiding voor gevolgd heeft en ervaring heeft met het oplossen van complexe gedragsproblemen. Tuurlijk zijn er kleine “probleempjes” die met huis-tuin-en-keuken adviezen opgelost kunnen worden, maar als dat verkeerde adviezen zijn is de kans op escalatie aanwezig! Wacht echter niet te lang met het inschakelen van een professional. Mijn eigen ervaring is dat het na elkaar inzetten van losse tips het probleem niet oplossen. Wat nodig is om het probleem grondig aan te pakken is een plan van aanpak met daarin voor elk onderdeel van de ontstaansgeschiedenis van de problemen een met zorg gekozen therapiemethode en een op maat gemaakt therapieplan.

Frank Gerards,
kattengedragstherapeut & homeopaat voor dieren

website All About Cats
e-mailadres