Goede merken blikvoeding

MAC_s_kat_goed-kattenvoer-zooplus-kattenzorg-nijmegen

Een voorbeeld van hoge kwaliteit blikvoeding met 70% vlees. Zonder graan, soja, suiker of kunstmatige kleur-, aroma- en conserveringsstoffen.

Goede merken blikvoeding

Een obligate carnivoor

De kat is een obligate carnivoor. Dat betekent dat het spijsverteringsstelsel van de kat gericht is op de vertering van eiwitten. Plantaardig materiaal hebben katten niet nodig en verteren ze ook minder goed.

Dik van granen

Daarnaast wordt een kat dik van granen in brokvoeding, het is tenslotte zetmeel (suiker!). Blikvoer bestaat voor 80% uit water en bevat per volume-eenheid veel minder calorieën dan droogvoer, dat maar 10% water bevat. Dit vult ook het buikje, en het overstappen op blikvoer is een goede methode als onderdeel van een programma om katten te laten afvallen.

Houden brokjes het gebit schoon?

Veel eigenaren voeren brokjes omdat ze denken dat dit het gebit schoonhoudt. Dit is niet het geval. De meeste katten werken hun brokjes naar binnen zonder te kauwen. Daarnaast zal geen enkele tandarts (voor mensen) adviseren om “tarwekoekjes” te gebruiken om je gebit te reinigen. Met deze vergelijking begrijp je dat zoiets gewoon niet werkt.

Een woestijndier heeft vocht nodig!

Een kat is van oorsprong een woestijndier en drinkt zeer weinig. Het grootste deel van het vocht dat ze nodig hebben, halen ze uit hun prooidieren. Om die reden is droge voeding zoals brokken voor katten niet zo geschikt, ze drogen daardoor uit en dit is niet goed voor o.a. blaas en nieren. Granen maken de urine minder zuur, waardoor blaasgruis (struviet) kan ontstaan. Een kat die alleen brokvoeding eet, is in meer of mindere mate chronisch “uitgedroogd”. Chronische uitdroging is schadelijk voor de nieren, en kan op termijn leiden tot nierfalen. Granen en suiker in voeding hebben een slechte invloed op de bloedsuikerspiegel van de kat, waardoor katten suikerziekte kunnen ontwikkelen.

Natuurlijke Rauwe Voeding

Al met al genoeg redenen om te kiezen voor Natuurlijke Rauwe Voeding (NRV) voor katten, om hun natuurlijke en optimale dieet te simuleren, en een hele reeks aan gezondheidsklachten te behandelen en te voorkómen. In dit kader bevelen wij van harte het boek Work Wonders van dierenarts Tom Lonsdale aan. Kattenzorg-vrijwilliger Marieke van de Weijer heeft dit boek vertaald in het Nederlands en het is gratis te lezen op de website www.rawmeatybones.com.

Op het forum van Barfplaats.nl kun je meer over lezen over Natuurlijk Rauw Voeren. Ook kun je hier specifiek advies vragen over voeding die past bij je eigen situatie en je eigen kat(ten).

Mijn kat wil alleen maar brokjes eten!

Een veelgehoord probleem is dat katten een bepaald soort voer niet lusten. Ze eten bijvoorbeeld alleen maar brokjes en willen niets weten van blikvoeding. Kittens moeten vanaf het moment dat ze vaste voeding gaan eten wennen aan alle structuren. Het mondgevoel van het voedsel is voor een kat belangrijker dan de smaak. Gemalen rauw vlees (ook wel kvv genoemd; kompleet vers vlees; zoals Bandit, Carnivoer, Haaks Barf, Carnibest, Bibi, etc.) heeft een heel andere structuur dan bijv. een rauw eendagskuiken, blikvoeding of brokjes. Katten die in deze kritieke fase van hun ontwikkeling maar één soort structuur wennen, krijg je op volwassen leeftijd bijna niet op iets anders overgezet.

Daarnaast zijn veel katten niet alleen gewend aan een bepaalde structuur, maar ook aan een sterke geur. Bij sommige merken blikvoer zitten er zoveel geurstoffen in, dat rauw vlees in de beleving van een kat “geurloos” is. Een kat eet met zijn neus! Deze katten zijn ook moeilijker over te zetten. Op het forum van Barfplaats kun je heel veel informatie en tips vinden om je kat over te zetten op rauw voer, of op goede kwaliteit blikvoeding.

Als je een kat via herplaatsing of via het asiel overneemt, weet je niet altijd wat zijn of haar historie is geweest en kan het moeilijker zijn om de kat over te zetten op de door jou gewenste voeding. Maar het is zeker geen onmogelijke opdracht!


Meer lezen over de eetgewoontes van de kat? Klik hier.


Kun je of wil je geen rauwe voeding aan je kat voeren, en vind je het belangrijk dat je kat voldoende vocht binnenkrijgt en zo natuurlijk mogelijk voedsel krijgt?

Bij Zooplus zijn allerlei uitstekende merken blikvoeding verkrijgbaar. Deze merken hebben een zeer hoog aandeel vlees of vis en bevatten geen graan, soja, of kunstmatige toevoegingen zoals geur-, kleur- en smaakstoffen. Deze merken zijn ook vrij van suiker en (onnodig/overmatig) zout, dat vaak gebruikt wordt als smaakversterker.

Goede merken blikvoeding

Op de website van Zooplus is de samenstelling van de merken blikvoeding eenvoudig te bestuderen. Wij hebben een overzicht voor je gemaakt van de beste merken blikvoeding voor de kat die ze bij Zooplus verkopen. Deze lijst is natuurlijk niet compleet, Zooplus vult voortdurend het assortiment aan! Neem gerust een kijkje op de website en merk zelf hoe makkelijk het is om de gebruikte ingrediënten van goed kattenvoer te onderzoeken.

Het hoofdbestanddeel van onderstaande merken is vlees of vis.

 • Almo Nature
 • Animonda Carny
 • Applaws
 • Bozita
 • Catz Finefood
 • Cosma
 • Feringa
 • GranataPet
 • Grau
 • Herrmanns Bio
 • Leonardo All Meat
 • Lily’s Kitchen
 • MAC’s
 • Miamor
 • My Star
 • My Star
 • Porta 21
 • Schesir
 • Schmusy
 • ShinyCat
 • Smilla
 • Terra Faelis
 • Thrive Complete

Als je bij Zooplus een bestelling doet via onze website,
dan doneer je automatisch – zonder kosten voor jou! – aan Kattenzorg!

Als je klikt op onderstaande banner (het plaatje) dan kom je in de webshop terecht. Je doet Kattenzorg hiermee een groot plezier, want bij iedere bestelling via deze banner krijgt Kattenzorg een donatie!
Het mooiste is dat het je helemaal niets kost, je hoeft alleen maar via onze website bij onderstaande webshops te winkelen.

Let op: bezoek geen andere websites tijdens je aankoop en zoek niet naar kortingscodes.
Anders wordt de donatie voor Kattenzorg NIET geregistreerd.

Wij wensen je veel winkelplezier. Hartelijk dank voor je aankoop en jouw steun aan Kattenzorg!

zooplus.nl


Misschien vind je deze blog van Praktijk voor Kattengedrag ook interessant om te lezen.