Gran Canaria, een positief geluid

Gran Canaria, een positief geluid! 

Gran-Canaria-een-positief-geluid-hulp-katten-zwerfkatten-canarische-eilanden

Door Jan Brouwer

Dit ingezonden artikel is verschenen in ons donateursblad “Kattenpraat” in de zomer van 2015.

Begin 2015 was ik een week op Gran Canaria om mijn vriend Jose en zijn tante Pilar te bezoeken. Hoe kom je aan Spaanse vrienden, zou je je kunnen afvragen. Vaak is het iets gemeenschappelijks wat je bij elkaar brengt, in ons geval was dat de liefde voor dieren.

Tijdens een eerdere vakantie op Gran Canaria verbleven mijn vriendin en ik op een bungalowpark, waar zich ook een vaste populatie katten, in een opvallend goede conditie, ophield. De reden hiervoor werd ons duidelijk toen een kat van “ons” groepje (ze sliepen gezellig bij ons op bed) ziek werd, en wij door de receptie van het park werden doorverwezen naar Jose. Jose bleek een Spanjaard te zijn, die samen met zijn tante de zorg op zich had genomen voor de katten in het gebied Mas Palomas, San Fernando en Playa del Ingles. De patiënt werd naar een dierenarts gebracht, en is later weer op het complex uitgezet.

Gran-Canaria-een-positief-geluid-hulp-katten-zwerfkatten-canarische-eilanden

Sinds 1995 wonen Jose en zijn tante in de wintermaanden op Gran Canaria, en in de zomer runnen zij een hotel in de Pyreneeën. Ze werden getroffen door de slechte omstandigheden van de vele zwerfkatten op het eiland, en besloten daar iets aan te doen. Inmiddels onderhouden ze in eerder genoemde gebieden vaste voerplaatsen, vangen katten voor sterilisatie/castratie, en zorgen voor medische behandeling. Gedurende hun afwezigheid in de zomer hebben zij de verzorging van de voerplaatsen uitbesteed aan anderen.

Gran-Canaria-een-positief-geluid-hulp-katten-zwerfkatten-canarische-eilanden

Tijdens mijn bezoek ging ik een aantal keren met Jose en zijn tante mee op een voederronde. Doordat katten in groepjes leven met een eigen territorium, heeft iedere groep zijn eigen voerplek. Als ze gaan voeren wordt een informatiebord en een donatiebox meegenomen, waardoor er veel contact is met het publiek/de toeristen. Leuk voor mij was het om – nu eens van “de andere kant” – de uiteenlopende reacties van de mensen te zien. Meestal positief, men is blij dat er voor de katten gezorgd wordt en doneert iets, en maakt een praatje. Mogelijk kent u het machteloze gevoel dat je krijgt bij het zien van dierenleed op vakantie. Je bent ergens (te) kort, en weet de weg niet naar eventuele hulp – als die er al is. Tijdens deze vakantie ben ik ook twee keer met Jose mee geweest om katten bij een hotel te vangen voor sterilisatie/castratie. Hij heeft hiervoor aparte vangkooien, en de behandeling vindt plaats bij vaste dierenartsen, die tegen een gereduceerd tarief werken. De kosten voor dierenarts en voer worden betaald van de donaties, en uit eigen middelen.

Gran-Canaria-een-positief-geluid-hulp-katten-zwerfkatten-canarische-eilanden

Jose en zijn tante zijn puur als particulier actief, ze hebben dus geen stichting o.i.d. opgericht. Ik sprak met hen hierover, en het is vooral de vrijheid die ze willen behouden om dit werk op hun eigen manier te kunnen doen.

Gran-Canaria-een-positief-geluid-hulp-katten-zwerfkatten-canarische-eilanden

Mocht u meer willen weten, of een donatie willen doen, ik kan u informeren hierover.
Stuur een e-mail voor mijn contactgegevens.

Jan BrouwerGran-Canaria-een-positief-geluid-hulp-katten-zwerfkatten-canarische-eilanden