Groot castratieproject op Curaçao

zwerfkatten-curacao-krijgen-hulp-van-vrijwilligers-daar-kattenzorg-nijmegen-ontvlooiproject

Groot castratieproject op Curaçao


Update december 2016

Er is nu een speciale website en er zijn social media-kanalen om de voortgang van kattenhulp op Curaçao te volgen! Maak een keus uit onderstaande opties:

Bezoek de website Cats of Curacao

Facebookpagina Katten van Curacao

Twitterpagina

Pinterest

Instagram


Curaçao, 15 mei 2016

De situatie op Curaçao 

Op het eiland Curaçao is al jaren een overpopulatie van honden en katten aanwezig. De meeste dieren zwerven rond, hebben honger of zijn ziek. Het aantal zwerfhonden en straatkatten op Curaçao werd in 2012 geschat op  maar liefst 90.000. Ongelofelijk veel voor zo’n klein eiland. Dit leidt natuurlijk tot de verspreiding van ziekten en het gevaar van bijtincidenten bij mensen.

De oplossing 

Als de zwerfdieren zouden worden gevangen en weggehaald of gedood, dan worden de vrijgekomen plaatsen direct ingenomen door andere zwerfdieren. De enige diervriendelijke oplossing is – net zoals we in Nederland ook doen – het vangen, castreren en opnieuw uitzetten van de dieren. Na castratie veroorzaken de dieren geen overlast meer en kunnen ze niet meer zorgen voor nakomelingen. Als castratieprojecten consequent worden uitgevoerd en volgehouden, dan zullen de zwerfdierenkolonies in de toekomst stabiel zijn, zich niet meer uitbreiden en uiteindelijk verdwijnen.

vermeerdering-katten-infographic-kattenzorg-nijmegen

Nederlandse betrokkenheid 

Toeristen zijn vaak begaan met het lot van zwerfdieren op hun vakantie. Dit geldt ook voor deze vrijwilligers van Kattenzorg Nijmegen: voorzitter Ineke de Groot en penningmeester Marieke van de Weijer. Ineke is al vaak op vakantie geweest naar Curaçao. Meestal neemt zij iets mee, bijvoorbeeld medicijnen voor de dieren, die de dierenhulporganisaties daar goed kunnen gebruiken. Marieke is pas één keer op vakantie geweest naar het mooie eiland, maar de beelden van de zwerfdieren hebben haar niet losgelaten. Ook Marieke trekt zich het lot aan van de zwerfdieren op Curaçao, en probeert bij te dragen aan bewustwording bij Nederlandse toeristen met vakantieplannen. Marieke deelt op de Facebookpagina van Kattenzorg vaak de initiatieven die er zijn om zwerfdieren op het eiland te helpen.

Hulp van bewoners van het eiland

Mariette Hanssen is een van de bijzondere bewoners van het eiland Curaçao. Een dame die zich inzet om de zwerfkatten op Curaçao te helpen. Zij heeft een “vaste kolonie” zwerfkatten die zij dagelijks voert en verzorgt. Er zijn verschillende dierenstichtingen actief op het eiland en er zijn ook dierenartsen die hun medewerking verlenen aan speciale projecten.

zwerfkattenkolonie-curacao-mariette-hanssen-kattenzorg-nijmegen (1)

Mariette Hanssen van Cats of Curaçao

Kijk hier voor een interessant filmpje en een interview met Mariette Hanssen:

Groot castratieprogramma in mei 2016

Op 15 mei is een groot sterilisatie-/castratieprogramma op Curaçao gestart met als doel de zwerfdierenpopulatie op het eiland terug te dringen. De verschillende dierenorganisaties slaan de handen ineen om vanuit het Platform Dierenwelzijn Curaçao dit belangrijke castratieproject uit te voeren. Op 15 mei is de pilot van start gegaan.

antilliaans-dagblad-10-05-2016-castratie-actie-dieren-Curacao-Platform-Dierenwelzijn-kattenzorg-nijmegen

Uit: Antilliaans Dagblad

honden-castratie-actie-dieren-Curacao-Platform-Dierenwelzijn-kattenzorg-nijmegen

pieter-de-geus-dierenarts-vlimmen-veterinary-services-castratieproject-curacao-kattenzorg-nijmegen

Onderstaande dierenarts stond ruim 12 uur non-stop te opereren. 15 minuten lunch – en weer door. Ook de vrijwilligers van Kattenzorg Nijmegen hebben diep respect voor de inzet van de dierenartsen Pieter de Geus en Marielle Kort.

12-uur-non-stop-opereren-castratie-actie-dieren-Curacao-Platform-Dierenwelzijn-kattenzorg-nijmegen
Het resultaat van één dag castreren, met hulp van diverse dierenorganisaties en vrijwilligers:
30 katten en 26 honden geholpen.
En dat niet alleen. In 6 jaar tijd hadden al deze dieren samen voor miljoenen nakomelingen gezorgd. De samenwerkende organisaties, dierenartsen en vrijwilligers hebben dat met een lange dag hard werken voorkómen! Een prachtig resultaat om trots op te zijn.

castratie-actie-dieren-Curacao-Platform-Dierenwelzijn-kattenzorg-nijmegen

3.724.640. Dat zijn driemiljoen-zevenhonderdvierentwintigduizend-zeshonderdveertig pups en kittens die in de komende 6 jaar niet geboren zullen worden dankzij de sterilisatie-actie!

Voortgang project

29 mei is de volgende dag van het pilotproject. Er zullen castraties/sterilisaties uitgevoerd worden in diverse wijken op het eiland. Dit project heeft alleen zin als er zoveel mogelijk honden gesteriliseerd worden, waardoor overpopulatie inderdaad afgeremd wordt.

2016-05-16-amigoe-artikel-in-de-krant

Het castratieproject in de toekomst

Voor blijvende resultaten is een lange termijntraject noodzakelijk. Minstens vier keer per jaar moet zo’n castratiedag plaatsvinden. Om het programma zo grootschalig en systematisch mogelijk uit te kunnen voeren hebben kan het Platform Dierenwelzijn Curaçao uw hulp gebruiken!

team-castratie-actie-dieren-Curacao-Platform-Dierenwelzijn-kattenzorg-nijmegen

De kosten

Iedere operatie kost gemiddeld NAf 100 (bijna € 50,-). Als veel mensen dit bedrag of een klein bedragje overmaken, dan kunnen er heel veel honden en katten geholpen worden en toekomstig dierenleed wordt dan voorkómen. Dit bedrag is slechts een schatting van wat een operatie kost. Er komt een hoop bij kijken: materiaalkosten, evt. antibiotica, preventie of behandeling van teken en vlooien, vaccinatie, een chip en – indien nodig – antibiotica bij Karpattenziekte. Als de kosten meevallen, dan wordt het geldpotje doorgeschoven naar de volgende castratie-actiedag.

Help mee en sponsor de castratie van een dier

Steun dit castratieproject! Katten en honden kunnen in een paar jaar voor een paar honderd nazaten zorgen en er zijn er al veel te veel op het eiland. Met het project gaan de samenwerkende organisaties en vrijwilligers de overpopulatie te lijf. Zij hebben daar fondsen voor nodig. De meewerkende dierenartsen opereren gelukkig tegen een sterk gereduceerd tarief, maar het is niet gratis. Vindt u dit een goed initiatief en kunt iets missen? Elke Euro is welkom! Bij voorbaat heel veel dank, mede namens de dieren die hierdoor een beter leven krijgen.

Bankgegevens voor een donatie naar keuze

U kunt een bijdrage naar keuze storten voor dit castratieproject, op de rekening van de Stichting Dierenbescherming Curaçao (Abattoirweg z/n) onder vermelding van “Donatie sterilisatie/castratieproject”. De bankgegevens zijn als volgt:
MCB 28449007
RBC 8000000012411848
Giro 114493
ING Leeuwarden NL33INGB0004270530

platform-dierenwelzijn-curacao-actie-castratie-kattenzorg-nijmegen

Delen van dit bericht mag, graag zelfs!