Wat kun je doen tegen haarballen?

Wat kun je doen tegen haarballen?

Elke kat zal weleens een haarbal ‘ophoesten’. Dat hoort bij de diersoort.
Maar soms gaat het helemaal mis.

katten_encyclopedie_door_esther_verhoef_verhallen
Katten hebben kleine weerhaakjes op de tong die naar achteren gericht zijn. Daarom zal een kat alle haren, die hij of zij met het toilet maken binnenkrijgt moeten inslikken. Wordt er teveel haar ingeslikt dan vormt er zich een haarbal in de maag, die niet via de darmen afgevoerd kan worden. De kat zal deze haarbal opbraken. Dat gaat gepaard met behoorlijk wat inspanning van de kat, zal elke katteneigenaar kunnen beamen. Zolang de kat haarballen kan ophoesten is er weinig aan de hand. Maar soms komt het weleens voor dat dit niet gebeurd. De kat kan de haarballen dan niet uitscheiden met zijn voedsel, en kan deze ook niet via braken kwijtraken. Dan kan het flink!! misgaan.

Elk jaar sterven er weer katten vanwege een niet verwijderbare haarbal die de darm blokkeert. Soms kwam de hulp op tijd en kon de dierenarts de haarbal verwijderen. Soms werd het probleem niet op tijd onderkend of opgespoord, en stierf het dier. Een afschuwelijk drama, dat gemakkelijk voorkomen had kunnen worden. Ook minder dramatische, maar niet minder vervelende gevolgen van niet verwijderbare haarballen zijn bekend zoals steeds maar weer braken zonder dat de haarbal volgt. Het maagdarmstelsel kan hier danig ontregeld raken.

Welke katten lopen het meeste risico?
Het meeste risico op haarballen loopt een kat die altijd binnen gehouden wordt en bovendien een wat langere en wat dikkere vacht heeft: hoe langer en hoe dikker het haar hoe meer haar er uiteindelijk in de maag terecht komt. Katten die buitenkomen verliezen veel haar doordat het door de wind wordt meegenomen of aan struiken blijft hangen. Bij binnenkatten is dit natuurlijk niet het geval.

Borstelen
Om te voorkomen dat een kat teveel haar binnenkrijgt en het dus mis kan gaan, is het verstandig je kat tijdens de verharingsperiode maar ook daarbuiten te borstelen. Kies hiervoor een borstel die effectief is en dus past bij het vachttype van je kat. Een borstel waaraan amper haar blijft hangen is dus minder geschikt. Voor kortharige katten is een rubberen massageborsteltje of handschoen met noppen het meest effectief. Voor katten met langer haar werkt een klein borsteltje met metalen pinnen met een ‘knik’ in elke pin doorgaans het beste.

Voeding en pasta’s
Maar borstelen kan niet genoeg zijn. Merk je dat je kat regelmatig haarballen uitbraakt, dan is het verstandig om aanvullende maatregelen te treffen, die je kat helpen het haar op een minder belastende manier af te voeren. Hiervoor zijn er in de dierenspeciaalzaken speciale pasta’s te koop die door de meeste katten erg lekker worden gevonden. Een klein beetje pasta over het voer of door het voer voorkomt problemen. Een andere manier is specifieke kattenvoeding. Vraag aan je dierenarts hierover meer informatie.

Bron: Kattenencyclopedie door Esther Verhoef.

Heb je interesse om deze prachtige kattenencyclopedie met een schat aan informatie te bestellen? Doe dat dan via de link van bol.com op onze pagina, dan krijgt Kattenzorg – zonder extra kosten voor jou – een donatie!

Bij Zooplus zijn allerlei middelen (pasta’s, brokjes, snoepjes) te koop tegen haarbalvorming en het verwijderen van reeds aanwezige haarballen. Als je bij Zooplus een bestelling doet via onze website, dan doneer je automatisch – zonder kosten voor jou! – aan Kattenzorg!

Als je klikt op onderstaande banner (het plaatje) dan komt je in de webshop terecht. Je doet Kattenzorg hiermee een groot plezier, want bij iedere bestelling via deze banner krijgt Kattenzorg een donatie!
Het mooiste is dat het jou helemaal niets kost, je hoeft alleen maar via onze website bij onderstaande webshops te winkelen.

Let op: bezoek geen andere websites tijdens je aankoop en zoek niet naar kortingscodes.
Anders wordt de donatie voor Kattenzorg NIET geregistreerd.

Wij wensen je veel winkelplezier. Hartelijk dank voor je aankoop en je steun aan Kattenzorg!

zooplus.nl