Hardnekkige fabels over katten

Hardnekkige fabels over katten

sprookjes-fabels-hardnekkige-kat-katten-kattenzorg-nijmegen

Nadat we eerst kattenweetjes en kattenfeiten op een rijtje hebben gezet, is het nu eens tijd om de hardnekkige fabels over katten de wereld uit te helpen! Laten we het sprookjesboek over katten maar eens opendoen.


We zullen deze post blijven aanvullen met fabels die we overal (en met name op internet) tegenkomen. 


Fabel 1: een kat neemt een prooi mee naar huis…

  • omdat de eigenaar niet kan jagen
  • om jou te leren hoe je moet jagen
  • als cadeau, omdat hij van je houdt
  • omdat je niet goed voor jezelf zorgt, je kat wil je dat duidelijk maken
  • omdat je poes denkt dat je een kitten bent die verzorgd moet worden met voedsel

Er zijn nog veel meer varianten op deze fabel. Helaas, deze romantische redenen zijn allemaal door mensen bedacht en hebben niets te maken met het natuurlijke gedrag van de kat. De kat is een solitaire jager. De meeste katten nemen hun gevangen prooi mee naar een veilige plek, om het daar in alle rust op te eten. En welke plek is veiliger dan het eigen huis – het hart van zijn territorium?


Fabel 2: mijn kat vertoont vervelend gedrag. Hij doet dat om mij te pesten.

Dit is een ernstige en schadelijke fabel. We horen dit wel eens van mensen die dit zeggen over hun kat die buiten de bak plast of poept. Als we horen dat mensen dat denken, dan schrikken wij heel erg. Bij plassen of poepen buiten de kattenbak is vaak een medische oorzaak aanwezig voor dit gedrag en de kat heeft hulp nodig! Als er geen medische oorzaak is, dan is er vaak een gedragsreden of er is iets mis in huis of met de kattenbak. Daarover kun je hier meer lezen.

Mensen die geloven dat hun kat hen pest of zelfs wraak wil nemen, lopen het risico een slechte band met hun kat te krijgen en de kat zou daar wel eens de dupe van kunnen worden! Als je kat iets stouts doet en je aankijkt of wacht op jouw reactie, dan is de kans groot dat hij op een negatieve manier aandacht van jou vraagt. Katten zijn slimme dieren die gauw door hebben hoe ze aandacht kunnen krijgen van hun eigenaar. Probeer eens om twee keer per dag – op vaste tijden – 5 minuten samen met je kat te spelen. Dat is aandacht die je kat zeker zal waarderen.


Fabel 3: een kat komt altijd op zijn pootjes terecht

Helaas is dit niet waar. Met een beetje “geluk” duurt de val lang genoeg zodat de kat de tijd heeft zijn lichaam te draaien naar de juiste positie, om op zijn pootjes terecht te komen. Het gebeurt natuurlijk ook heel vaak dat een kat bij de val lichaamsdelen breekt of een val met de dood moet bekopen. Klik hier voor meer informatie over dit onderwerp.

katfig1-dit-gebeurt-er-als-een-kat-valt

(Ben jij de rechtmatige eigenaar van deze foto? Laat het ons weten zodat wij jou als bron kunnen vermelden).


Fabel 4: poezen sproeien niet, dat doen alleen katers

Een veelgehoord misverstand. Ook poezen sproeien. En niet alleen om te markeren, maar ook als het plassen pijn doet. Sommige katten associëren de pijn met de kattenbak. Het gevolg is dan dat ze buiten de kattenbak gaan plassen of ze gaan sproeien. Ook als jonge poesjes voor het eerst krols worden, komt het voor dat ze gaan sproeien om aan leuke katers te laten weten dat ze dekrijp zijn. Als je volwassen gecastreerde kater of poes zomaar ineens gaat sproeien in huis, ga dan naar de dierenarts. Is er geen medische oorzaak te vinden, lees dan deze tips.


Fabel 5: een kater wordt gecastreerd en een poes wordt gesteriliseerd

Zowel bij een kater als bij een poes is sprake van een castratie, omdat er geslachtsorganen worden verwijderd. Bij een sterilisatie worden de eileiders bij een poes alleen onderbroken (afgebonden). De eierstokken worden dan niet verwijderd. Maar bij de poes wordt bijna altijd gekozen voor het verwijderen van de eierstokken en dan heb je het – net zoals bij een kater waarbij de balletjes worden verwijderd – over een castratie.


thomas-tonick-samen-slapen-volwassen-katten-close-kattenzorg-nijmegen (2)

Fabel 6: de kat is een solitair dier dat het liefst leeft zonder andere katten

Dit is een moeilijke! De feiten zijn:

  • de kat is van oorsprong een solitaire jager. Hij is voor zijn voeding en voortbestaan niet afhankelijk van andere katten;
  • er zijn katten die vreedzaam samenleven in kattenkolonies (buiten/in het wild);
  • sommige katten leven liever alleen dan met andere katten samen;
  • katten die zijn opgegroeid met andere katten en op latere leeftijd in groepen blijven leven (bijvoorbeeld raskatten, zwerfkatten, de “vaste” katten bij opvangstichtingen) zijn vaak sociaal omdat ze dat als kitten al geleerd hebben. Maar niet altijd! Ook bij goed gesocialiseerde katten komt het voor dat er een kat tussen zit die liever alleen woont.

Al met al kun je niet zomaar stellen dat de kat een solitair dier is dat geen prijs stelt op het gezelschap van andere katten, in dat opzicht is zo’n uitspraak een fabel. Maar je kunt ook niet zeggen dat iedere kat een kattenvriendje moet hebben, of dat iedere kat ongelukkig is in zijn eentje. Sommige katten leven echt liever alleen!

Het is belangrijk goed naar het gedrag van je kat te kijken en – misschien met hulp van een gediplomeerde kattengedragstherapeut – te bepalen of je jouw kat een plezier doet met een vriendje, of juist niet. Wil je meer lezen over dit onderwerp? Kattengedragstherapeut Liesbeth Puts heeft er een goed artikel over geschreven, dat vind je hier.

Als je besloten hebt dat er een kat bij komt, volg dan een stappenplan om je nieuwe kat thuis te introduceren. Dan is de kans het grootst dat de katten vriendjes zullen worden. Meer informatie over de juiste introductie van katten vind je hier.


Fabel 7: azijn is een goed middel om kattenurine te verwijderen

Een hardnekkige fabel. Azijn is (net als chloor en Dettolde slechtste keuze om urine, plas- en sproeiplekken mee schoon te maken. In azijn zitten stoffen die ook in kattenurine aanwezig zijn en de kans is heel groot dat de kat juist op de “schoongemaakte” plaats gaat plassen of sproeien! Om plasplekken en sproeisporen schoon te maken kun je het beste kiezen voor een sopje gemaakt van Biotex-poeder (wasmiddel). Bij ernstige vervuiling of bij moeilijk te behandelen oppervlakken zoals muren of een betonvloer, kies je het beste een professioneel product: Ecodor UF 2000.


Fabel 8: voor een goede gezondheid moet een poes moet éérst een nestje hebben gehad, voordat ze gecastreerd kan worden

Een poes heeft geen belang bij een nestje. Ze zal waarschijnlijk een goede moeder zijn en goed voor haar kittens zorgen, maar voor de gezondheid van een poes is het niet nodig dat ze eerst een nestje moet hebben gehad, voordat ze gecastreerd kan worden. Jaarlijks belanden 45.000 katten in het asiel. Alleen dat al is een reden je poes te laten helpen! Er zijn nog veel meer goede redenen je poes te laten castreren. Die lees je hier.


Meer fabels over de castratie van de kat lees je hier


Fabel 9: katten zijn ieder jaar verantwoordelijk voor de dood van miljoenen vogels

Wetenschappelijke studies toonden aan dat de impact van katten op het vogelbestand veel lager is dan in het algemeen wordt aangenomen. Omdat katten overdag op vogels jagen, wat veel zichtbaarder is, lijkt het alsof ze hier veel succes in boeken. In werkelijkheid lukt hen dit niet zo heel vaak en zijn katten veel actiever en ook veel effectiever in het jagen op knaagdieren (’s nachts!). De grootste bedreiging voor vogels is de mens. De mens veroorzaakt de meeste vogelsterfte! Wetenschappelijke onderbouwing van de feiten en aantallen over vogelsterfte door katten vind je hier.