Help, we gaan verhuizen!

help-we-gaan-verhuizen-hoe-moet-dat-met-de-kat

Help, we gaan verhuizen! Hoe moet dat met de kat?

Een verhuizing is een drukke tijd. Klussen in het nieuwe huis, thuis spullen inpakken, vaak is het een stressvolle tijd voor de baasjes van katten. We kregen de vraag waar je rekening mee moet houden als je gaat verhuizen en katten hebt.

De belangrijkste tips bij de verhuizing

Katten kunnen in paniek raken als alle spullen in het huis worden verplaatst/verhuisd. Ook vreemde mensen die komen helpen (of de verhuizers) kunnen een reden zijn voor angst. Het beste is om een kat tijdens de start van de verhuizing naar een goed kattenpension te brengen (goede kattenpensions in onze regio vind je hier) of de kat in een aparte kamer “op te sluiten”. Het komt regelmatig voor dat katten vermist raken omdat ze zo bang zijn van wat er thuis gebeurt, dat ze niet meer terug durven komen naar huis.

help-we-gaan-verhuizen-hoe-moet-dat-met-de-katten

Een eigen reismand voor iedere kat

Verhuis een kat altijd in zijn eigen reismandje. Ook kleine katten en kittens! Uit angst kunnen ze elkaar te lijf gaan in hun mandje – met een onherstelbare beschadiging van de relatie onderling tot mogelijk gevolg.

help-we-gaan-verhuizen-hoe-moet-dat-met-de-kat-in-kattenmandje-reismand-pet-carrier

Even in een aparte kamer in het nieuwe huis

Op het moment dat de kat verhuist naar het nieuwe huis, sluit de kat dan op in een kamer waar al bekende spulletjes staan met de eigen geur of spullen met de geur van het oude huis.

help-we-gaan-verhuizen-hoe-moet-dat-met-de-kat-eigen-spulletjes-krabpaal

Spulletjes met de eigen geur van je kat

Zijn er om wat voor reden dan ook geen spullen met de eigen geur van de kat, leg dan een t-shirt in de kamer dat je zelf een nacht hebt gedragen in bed. Leg er ook zacht speelgoed neer of watjes, die je eerst over het lichaam en met name langs de wangen van de kat gewreven hebt. De geur van de kat moet het liefst zo vers mogelijk zijn, zij ruiken precies hoe oud het “geurspoor” is. Het waarnemen van de eigen geur zorgt voor een gerust gevoel.

help-we-gaan-verhuizen-hoe-moet-dat-met-de-kat-markeren-eigen-geur-wang

Genoeg kattenbakken neerzetten

Natuurlijk moeten er 2 kattenbakken staan (een om in te plassen en een om in te poepen) en voor iedere extra kat die je hebt, één kattenbak extra. Als je meerdere katten hebt zal dat niet altijd haalbaar zijn in een slaapkamer bijvoorbeeld, zet er in ieder geval zoveel mogelijk neer. Het eten en water moet zo ver mogelijk van de kattenbakken verwijderd zijn.

Veilige middelen tegen stress

Kattenzorg-vrijwilliger Marieke heeft??een gastblog geschreven over tips bij stress en welke veilige middelen je kunt gebruiken om stress te reduceren (en wat je juist niet moet gebruiken!).

Het effect van Feliway (stekkers in het stopcontact) is niet wetenschappelijk aangetoond. Sommige eigenaren zeggen dat hun kat er baat bij heeft. Er is ook een variant die je op de dekentjes in het kattenmandje kunt gebruiken. Het kan in ieder geval zeker geen kwaad.

Het nieuwe huis verkennen

Je ziet wel aan de kat wanneer hij of zij eraan toe is om de kamer te verlaten. Dwing de kat tot niets en laat hem of haar in eigen tempo het huis verkennen. Zorg dat alle ramen en deuren goed gesloten zijn en dat het kattenluik op slot is.

Hoe lang moet je kat binnen blijven?

De adviezen over hoe lang je een kat moet binnenhouden na een verhuizing lopen ver uiteen. Sommigen zeggen 2 weken, sommigen zeggen 3 maanden! In onze ervaring is 6 weken voldoende. Een kat leert waar hij woont door naar buiten te kijken, en bepaalt dan waar hij zelf woont ten opzichte van de omgeving. Geef de kat daar dan ook de kans voor, het liefst op hoge plekken. Dat kan door een hoge, stevige krabpaal of door decoratieve zitplankjes aan de muur vast te maken. Een kat zal dit zeer op prijs stellen!

help-we-gaan-verhuizen-hoe-moet-dat-met-de-kat-kattennet-balkon

Het balkon afzetten

Een afgezet balkon is een must. Het komt nog te vaak voor dat katten van het balkon af vallen omdat mensen niet inzien dat katten echt op de balustrade (kunnen) gaan staan. Er zijn diverse bedrijven in Nederland die balkon-omheiningen maken. Dit kan van ijzersterk net of een ijzeren kooiconstructie zijn. Dit materiaal gaat jaren mee.

help-we-gaan-verhuizen-hoe-moet-dat-met-de-kat-omheining-tuin

De tuin afzetten

Een afgezette tuin is voor de kat veilig en voor buurtbewoners prettig. Ook hier zijn heel veel mogelijkheden en de meeste bedrijven maken een offerte op maat voor jouw tuin. Ook katten die gewend waren in het oude huis los buiten te lopen, kunnen hieraan wennen. In het nieuwe huis weten ze dan niet beter.

Het Oscillot-systeem, te koop bij Catproof Gardens

Een kattenren plaatsen

help-we-gaan-verhuizen-hoe-moet-dat-met-de-kat-kattenren-vrijstaand

Een kattenren is ook een goede optie. Deze kan zowel vrijstaand worden geplaatst als vast aan het huis.

Heb je aanvullende tips? We zien ze graag tegemoet! Stuur ons een e-mail met je goede idee om de verhuizing voor je kat prettiger te laten verlopen.