Het rouwproces van mijn kat

Het rouwproces van mijn kat

Thomas-marieke-van-de-weijer-kattenzorg-nijmegen

Thomas

In september 2015 overleed kat Thomas van Kattenzorg-vrijwilliger Marieke van de Weijer.

Thomas had twee broertjes, die nu inmiddels ook bijna 16 jaar oud zijn. In huis woont ook nog een dametje van 8 jaar. Marieke vertelt: de katten waren niet close met elkaar, en ik verwachtte dan ook geen bijzonderheden in het gedrag van de andere katten na het overlijden van Thomas. Hij is thuis door de dierenarts ingeslapen, hij was voor de andere katten dan ook niet ineens “van de aardbodem verdwenen”.

poezen-marieke-van-de-weijer-kattenzorg-nijmegen

Van links naar rechts: Chloe o’ Brian, Jinn, Tonick en Thomas.

De dierenarts legde uit dat er toch veranderingen of problemen zouden kunnen ontstaan als een van de katten was weggevallen. Katten hechten aan gewoonten en vaste routines. Onderling zijn allerlei afspraken gemaakt waar wij als eigenaren niets van weten. In meer-katten-huishoudens, zoals dat heet, is door middel van markeringen en geursporen vastgelegd wie waar eet, slaapt en speelt. Dit kan zelfs van moment tot moment verschillen, er kunnen “stille afspraken” zijn gemaakt dat kat A overdag in de hangmat mag slapen en kat B daar ’s avonds ligt. Als een van de katten in de groep wegvalt, is de routine verstoord en zal opnieuw “een indeling” van het territorium onderling vastgesteld moeten worden. In mijn geval zou niet zozeer het gemis van een katgenootje, maar de verandering in huis kunnen leiden tot ander gedrag of zelfs stress. En dit kun je zien als oplettende eigenaar!

chloe-o-brian-geboren-augustus-2007-gastblog-tips-stress

Chloe o’Brian van vrijwilliger Marieke

Met deze wetenschap observeerde ik de katten nog meer dan ik altijd al deed. En inderdaad, er waren verschillen in hun gedrag! Onzekere Chloe werd héél erg bezitterig op haar kartonnen krabplankjes. Ze was misschien bang dat iemand deze geliefde en veilige ligplaats op de grond nu ging inpikken. Ze keek boos als een van de katten erlangs liep en als ze te dicht in de buurt kwamen naar haar zin, kon die huisgenoot nog een mep krijgen ook! Zoiets heeft Chloe in haar 8-jarige bestaan nog nooit eerder gedaan, zij is juist altijd zo lief, goedmoedig en vriendelijk naar de andere katten! Dit gedrag verdween gelukkig al na een paar dagen bij Chloe.
 tonick-gezicht-kat-marieke-van-de-weijer-kattenzorg-nijmegen.jpg

Tonick

Aan Tonick merkte ik ook slechts een paar dagen kleine verschillen. Slecht eten en hij was een beetje uit zijn doen.

jinn-kat-vrijwilliger-marieke-van-de-weijer-kattenzorg-nijmegen.jpg

Jinn

Maar Jinn…dat was een verhaal apart. Jinn is van kitten af aan een ERG gevoelige kat die slecht met veranderingen kan omgaan. Het overlijden van Thomas haalde hem totaal uit zijn element. Hij was altijd al gesteld op zijn privacy en had het een aantal uren per dag nodig om zich ergens in zijn eentje terug te trekken. Lekker alleen zijn, ergens op een fijn slaapplaatsje in een van de slaapkamers boven.

Nu werd zijn alleen-tijd extreem. Hele dagen zonderde hij zich af, ook op ligplaatsen en in holletjes waar hij normaalgesproken nooit sliep. Hij begon vaak en vooral heel erg hard te miauwen. Hij begon zich constant te wassen. Daardoor had hij erg veel last van haarballen die er – ondanks haarbalpasta – niet altijd even makkelijk uit kwamen. Door het overmatige wassen zat zijn lichaam vol met wondjes en korstjes.

Zodra de gevolgen van de dood van Thomas zichtbaar werden bij Jinn, heb ik informatie opgezocht op de websites van twee kattengedragstherapeuten die wij bij Kattenzorg erg waarderen. Op de website van Maggie Ruitenberg (K.A.T. Kattengedrag, Advies en Therapie) vond ik goede informatie over het rouwen bij katten.

Op de website van Liesbeth Puts (Praktijk voor Kattengedrag) vond ik een artikel waarin nog meer symptomen van rouw werden beschreven, een aantal daarvan had ik ook in het begin herkend in het gedrag van broertje Tonick. Op de website van Liesbeth vond ik ook een goed artikel over overmatig miauwen en de beste manier om daarmee om te gaan.

Vervolgens vond ik op de website van Maggie ook nog praktische tips om op de juiste manier met het miauwen om te gaan.

product_zylkene_medpets-aangeraden-door-kattenzorg-nijmegen
Zylkène
is een goed middel dat wij bij Kattenzorg al jaren adviseren. Ik heb dit standaard in huis, en ik heb het meteen ingezet om Jinn te helpen zijn gevoelens van stress en ongemak te verminderen.

De informatie van deze goede gedragstherapeuten heeft mij heel goed geholpen om Jinn op de juiste manier door zijn rouwproces heen te helpen. Het moeilijkst vond ik het om het gemiauw te negeren. Voor veel mensen is dat denk ik toch de eerste impuls, om op gemiauw te reageren, of een kat te troosten als hij klaaglijk of paniekerig miauwt. Om hem te negeren terwijl hij naast me zat te miauwen, was echt moeilijk! Ik heb vertrouwd op de tips van Liesbeth en Maggie en ze werkten erg goed!

Jinn’s rouwproces heeft al met al toch bijna 3 maanden geduurd. Ik zag hem iedere keer een stapje vooruit gaan: minder vaak miauwen, minder vaak wassen, weer vaker naar de huiskamer komen om bij mij of ergens in de buurt van de andere katten een tukje te gaan doen, etc.

Ik ben heel erg blij dat ik toegang had tot goede, onderbouwde informatie van experts om op de juiste manier met het gedrag van een kat in rouw om te gaan. Ik ben opgelucht dat hij qua gedrag inmiddels weer zijn oude vertrouwde zelf is. Ook ben ik blij dat zijn wondjes van het overmatige wassen allemaal geheeld zijn. Hoe naar deze ervaring ook was, het was ook een leerzame ervaring om te zien hoe iedere kat anders omgaat met het verlies van een kat in het gezin. En natuurlijk kan het zeker zo zijn dat deze katten anders reageren als een andere kat van dit groepje overlijdt. Ik voel me nu beter voorbereid op gedragsveranderingen en ik vind het een geruststelling dat ik voor de toekomst weet wat ik moet doen – en juist niet moet doen!

Marieke van de Weijer, december 2015

kat-thomas-vrijwilliger-marieke-van-de-weijer-kattenzorg-nijmegen

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen: afwijkend gedrag van katten bij een stervende kat thuis. Klik hier voor het artikel.