Hoe gezond is een raskat?

Hoe gezond is een raskat?

raskattenwijzer-logo-kattenzorg-nijmegen

Op 10 september 2017 is de RaskattenWijzer gelanceerd. Nederland had al eerder – als enige land ter wereld! – de RashondenWijzer, en sinds vandaag is er ook een RaskattenWijzer. Bij 23 kattenrassen zijn door een panel van dierenartsen 50 erfelijke ziektes geïnventariseerd. Hoe gezond is een raskat? Uit de inventarisatie blijkt dat het vaak slecht gesteld is met raskatten. Het gemiddelde kattenras heeft maar liefst tien erfelijke aandoeningen. Van alle katten is de Pers verreweg het ziekst.

raskattenwijzer-raskat-toen-en-nu-kattenzorg-nijmegen

Wat is er mis?

Bij rashonden en raskatten komen veel erfelijke aandoeningen voor. De oorzaken daarvan zijn inteelt en het fokken op een onnatuurlijk uiterlijk, dat schadelijk is voor het dier. Zo heeft de Pers een zeer plat aangezicht, met als gevolg dat dit ras lijdt aan chronisch tranende en pijnlijke ogen, ademnood en een gebit dat niet meer in de bek past. Populaire rassen als de Maine Coon en de Brits korthaar kampen met ernstige hartproblemen en overlijden na een veel te kort leven. In Nederland leven 200.000 raskatten met stamboom en mogelijk evenveel zonder stamboom.

De top 10 van zieke kattenrassen

Hieronder zie je een overzicht van de top 10 van zieke kattenrassen en hun veelvoorkomende aandoeningen.

raskattenwijzer-tabelraskattentop10-kattenzorg-nijmegen

Waar is de website voor bedoeld?

De RaskattenWijzer is speciaal bedoeld om katteneigenaren – of mensen die zich oriënteren op een raskat – te informeren over de erfelijke ziekten die veel voorkomen bij raskatten. Met deze informatie kan de koper een goede beslissing maken voordat hij een raskat aanschaft. Kijk hier voor tips en adviezen.

Over Stichting Dierenrecht

Dier&Recht onderneemt actie. Ze hebben de RashondenWijzer ontwikkeld om de problemen bij rashonden in kaart te brengen, ze dagen malafide rashondenfokkers en organisaties van fokkers voor de rechter, ze doen structureel onderzoek naar erfelijke ziekten bij honden en ze voeren een sterke politieke lobby voor betere rechtsbescherming van dieren en hun baasjes. Sinds 2011 komt Dier&Recht regelmatig op televisie met misstanden in rashondenland.

In 2011 lanceerde Dier&Recht de Rashondenwijzer en nu is daar in 2017 de RaskattenWijzer bijgekomen.

De organisatie bestaat uit een klein, maar slagvaardig en goed onderlegd team. De stichting baseert haar campagnes op wetenschappelijke rapporten. Dier&Recht staat voor goed onderbouwde campagnes, projecten en onderzoeken.

Hoe denkt Kattenzorg Nijmegen over raskatten?

Wij begrijpen heel goed dat mensen hun redenen hebben om te kiezen voor een raskat. Bijvoorbeeld omdat je zeker wil zijn van het karakter dat een kat heeft. Een karakter dat bij je past, en dat is een heel belangrijke overweging!

Ook kun je natuurlijk vallen op het mooie uiterlijk van een kat en daar is helemaal niets mis mee. Bij Kattenzorg zijn wij van mening dat iedere kat mooi, speciaal en bijzonder is en dat ze daar echt geen stamboom voor hoeven te hebben.

Maar wij zijn zeker niet “tegen raskatten” en wij bemiddelen ook bij de herplaatsing van raskatten. Als we raskatten in de bemiddeling hebben, dan besteden we extra veel aandacht aan de voorlichting over het ras, zodat mensen van tevoren weten waar ze aan beginnen.

Wij zijn blij met de RaskattenWijzer en we juichen alle vormen van voorlichting over katten van harte toe. De gezondheid van een kat én het karakter zou voorop moeten staan bij fokken. Het fokken op uiterlijke kenmerken, met soms extreme misvormingen of gezondheidsproblemen tot gevolg, is iets dat wij als organisatie afkeuren.

Een kat moet kat kunnen zijn, gelukkig kunnen zijn en hij moet in staat zijn om alledaagse kattendingen zonder problemen te kunnen doen! Als Dier & Recht erbij kan helpen om mooie kattenrassen gezonder te maken, dan zijn wij daar heel erg blij mee.

trots-raskattenwijzer-quote-caroussel-kattenzorg-nijmegen