Hoe werkt een vangkooi?

hoe-werkt-een-vangkooi-foto-van-Fauna-Control

Voorbeeld van een vangkooi voor katten. Klik op de foto voor een vergroting. ©Faunacontrol

Hoe werkt een vangkooi?

In Nederland en België zijn veel stichtingen en verenigingen actief die zich bezighouden met het vangen van zwerfkatten en verwilderde katten. In Nijmegen en een straal van 25 km eromheen is Stichting Kattenzorg Nijmegen het officiële meldpunt voor zwerfkatten. Met veel gemeenten in ons werkgebied is dit zo afgesproken. Gemeenten vinden het namelijk prettig om één aanspreekpunt te hebben en het werkt veel efficiënter als zij niet met verschillende organisaties afspraken hoeven maken.

Meldingen van zwerfkatten of verwilderde katten komen overal vandaan: van gemeenten, van bezorgde buurtbewoners, van bedrijven en instanties en van andere dierenhulporganisaties. Soms weten mensen namelijk niet precies waar ze moeten zijn, en bellen ze naar een organisatie die valt buiten ons werkgebied. Gelukkig onderhouden wij met veel organisaties goede contacten, zodat we naar elkaar kunnen doorverwijzen.

Kattenzorg vindt goede samenwerking belangrijk

Kattenzorg is slechts het meldpunt en het aanspreekpunt voor gemeenten en instanties. Voor de uitvoering het vangen van zwerfkatten, werken wij samen met een aantal gespecialiseerde organisaties in de regio. Deze organisaties hebben jarenlange ervaring in het vangen van zwerfkatten.

Een zwerfkat of een verwilderde kat?

Een zwerfkat is een (tamme) kat die zijn baasje kwijt is en buiten rondzwerft. Een verwilderde kat is een nakomeling van een huiskat, die wild en onhandelbaar kan zijn, omdat hij geen contact met mensen gewend is.

Het plaatsen van een vangkooi

Als er een melding van een zwerfkat of verwilderde kat binnenkomt die door mensen niet op een makkelijke manier te benaderen of te pakken is, dan wordt in overleg met het een bewoner of een bedrijf, een vangkooi op een (eigen) terrein geplaatst. Vaak wordt de vangkooi geplaatst op een locatie waar de kat al langer gevoerd werd, bijvoorbeeld bij mensen in de tuin.

De vangkooi is natuurlijk vreemd, en de meeste katten gaan daar niet zomaar in. Als het niet meteen lukt, dan wordt de vangkooi soms een aantal dagen “op proef” neergezet met voedsel erin. Nadat een kat een aantal keren in de vangkooi is geweest en de omgeving vertrouwt, wordt de kooi “op scherp” gezet. De vrijwilligers houden de vangkooi op afstand in de gaten, om te kijken of de kat erin gaat.

Als de vangkooi dichtvalt, schrikt een kat natuurlijk enorm. De meeste organisaties leggen dan snel een grote doek over de kooi. Een “donker hol” zorgt ervoor dat een kat sneller rustig wordt. Vervolgens gaat de kat direct voor controle naar de dierenarts, of hij wordt eerst ondergebracht bij een gastgezin om in de dagen daarna de dierenarts te bezoeken.

Als opvang en een herplaatsingstraject voor een gevangen kat mogelijk is, dan werken wij ook samen met deze organisaties. De kat wordt dan geplaatst bij ons, of bij een van de organisaties die plaats heeft in een gastgezin.

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe een vangkooi werkt.


artikel-hoe-werkt-een-vangkooi-cole-and-marmalade-famous-facebookcats-kattenzorg-nijmegen

Kent u Cole & Marmalade al? De Engelse eigenaar van deze prachtige katten is met meer dan een miljoen volgers op Facebook een beroemdheid geworden. Zijn kat Marmalade demonstreerde in dit filmpje zonder enige angst de werking van een vangkooi!