Laat uw hond nooit zonder toezicht ergens achter

Naamloos

Laat uw hond niet onbeheerd achter, ook niet als u een heel klein boodschapje moet doen. En niet alleen omdat er kans is dat uw??hond wordt gestolen! Mensen vergeten iets anders, iets heel essentieels!

We lezen het nog steeds erg vaak in de (social) media. Het is eigenlijk niet te bevatten dat er nog mensen zijn die met een gerust hart hun hond buiten bij de supermarkt laten wachten als zij gaan boodschappen doen. Het komt zeer regelmatig voor dat honden worden gestolen om te verhandelen. Als uw teef niet gecastreerd is, dan zal zij door criminelen waarschijnlijk ook nog eens een miserabel leven gaan leiden als fokteef.

Vandaag las ik op Facebook zeer onlogische redenen van mensen om hun hond wel buiten bij de supermarkt vast te binden:

  • “mijn hond laat dat niet toe dat iemand hem meeneemt”
  • “mijn hond laat zich niet benaderen door een vreemde”

Dan kom ik meteen aan bij het volgende probleem! Wordt die hond dan agressief, als hij wordt aangeraakt of gegrepen door een vreemde?

Want waar niemand aan denkt als iemand zijn hond bij de supermarkt laat wachten: bijtincidenten!
Als u uw hond bij de supermarkt buiten alleen achterlaat, en er gebeurt iets, dan trekt u als baas ALTIJD aan het kortste eind.

U was er niet bij, en u kunt niet bewijzen dat uw hond “dat anders nooit doet”. Daarbij bent u als eigenaar in alle gevallen verantwoordelijk voor uw eigen hond.

Een bijtincident kan kan resulteren in een geldboete. Maar wat veel erger is: als uw hond ernstig letsel aan een mens (kind!) of aan een andere hond heeft toegebracht,??dan is er kans dat uw hond wordt ingeslapen.

Als het gaat om schade door honden, heeft de wet één belangrijke hoofdregel: de bezitter van een hond is aansprakelijk voor schade die door die hond wordt veroorzaakt. U bent als bezitter dus aansprakelijk voor bijtincidenten. De wetgever heeft daarbij bepaald dat het niet uitmaakt of u schuld had aan het incident, het enkele feit dat uw hond schade heeft veroorzaakt maakt u aansprakelijk. Als uw buurman uw hond uitlaat en er gaat iets mis, bent u dus toch zelf aansprakelijk.

Bron: minderhondenbeten.nl

De simpele boodschap van dit verhaal:
laat uw hond NOOIT onbeheerd achter, ook niet als u héél even een boodschap gaat doen!

Marieke van de Weijer, voor Stichting Kattenzorg Nijmegen, 13 april 2015