Huisdier voor Nederlander zeer dierbaar

kat-hond-onderzoek-huisdieren-nederland-dierbaar-testpanel-radar-kattenzorg-nijmegen

Huisdier voor Nederlander zeer dierbaar

Radar is het tv-programma met een kritische kijk op consumentenzaken.
Het is iedere maandag om 20.30 uur live te zien bij AVROTROS op NPO 1. Het programma wordt gepresenteerd door Antoinette Hertsenberg. Radar heeft ook een testpanel. Dit bestaat uit ruim 100.000 consumenten die ongeveer twee keer per maand via online enquêtes hun mening geven over uiteenlopende zaken.

Tussen 13 en 19 mei 2016 vond een onderzoek plaats naar huisdieren en wat zij betekenen voor ons Nederlanders. Aan het onderzoek deden 34.093 leden van het Radar Testpanel mee.  En wat bleek?
Voor 70 procent van de ondervraagden is het huisdier als een kind zo dierbaar. Bij een kwart van de huisdierbezitters mag hij zelfs op bed slapen.goudvis-onderzoek-huisdieren-nederland-dierbaar-testpanel-radar-kattenzorg-nijmegen

Soorten huisdieren

De meeste huisdierbezitters hebben een hond (54%) en/of een kat (47%). Vissen zijn met 11 procent iets populairder dan vogels (10%) en knaagdieren (9%). 1 procent van de respondenten heeft een ’terrariumdier’, zoals een een hagedis, slang, een schildpad, wandelende tak of een spin.

logos-pictos-kattenzorg-nijmegen-herplaatsing-advies-katten-huisdieren-dierbaar-voor-nederlander-onderzoek

Van een asiel of opvang

Ook interessant: 39 procent van de panelleden heeft een of meerdere dieren verkregen van een asiel of opvang, of overgenomen van een persoon die er niet meer voor kon zorgen.

Een andere interessante uitkomst: 8 procent van de dierenbezitters is verzekerd voor dierenartskosten.
58 procent is daar tevreden over.

kat-in-bed-slapen-onderzoek-huisdieren-nederland-dierbaar-testpanel-radar-kattenzorg-nijmegen

Samen naar bed

Voor 70% van de respondenten is het huisdier als een kind zo dierbaar. Bij een ruim kwart (27%) slaapt het huisdier op bed. In 2% van de gevallen wil de partner dat niet.

Slechts één op de vijf huisdierbezitters kan zich nog een leven zonder huisdier voorstellen.

De nadelen van huisdieren

Het grootste nadeel van huisdieren is volgens een grote meerderheid van de baasjes (41%) het verdriet om ziekte en verlies van een geliefd dier. 1 op de 3 ondervraagden noemt de beperking in de vrijheid die een huisdier met zich meebrengt, een kwart heeft een hekel aan het schoonmaken. Op de vierde plaats in de lijst met nadelen van een huisdier, met 22 procent van de stemmen, staat het antwoord: ‘niets’!

Hoeveel huisdieren hebben Nederlanders?

Ruim een kwart van de ruim 34.000 testpanel-leden heeft één huisdier. 7 procent heeft 5 of meer huisdieren. Bijna 1/3 van alle respondenten zou (meer) huisdieren willen hebben. De belangrijkste redenen om het niet te doen zijn: niet genoeg thuis zijn en de beperking in het doen en laten.

Geen huisdier

46 procent van de ondervraagden heeft geen huisdier. Voor de meesten uit deze groep (58%) vormt de vrijheidsbeperking een obstakel. 39 procent geeft aan geen behoefte aan een huisdier te hebben. Ongeveer 1 op de 5 panelleden wil geen rotzooi en hoeven schoonmaken en hetzelfde aantal noemt de geur van huisdieren als obstakel! 16 procent van het Radarpanel heeft geen huisdieren door de eigen leeftijd of gezondheidstoestand.

Er waren nog meer vragen en antwoorden, de volledige uitkomst van het onderzoek vind je hier.

Over het Radar Testpanel

radar_avrotros-uitkomst-testpanel-huisdier-zeer-dierbaar-voor-nederlander-kattenzorg-nijmegenHet Radar Testpanel bestaat uit meer dan 100.000 mensen. Zij nemen deel aan online enquêtes. De resultaten uit de onderzoeken worden gebruikt in het tv-programma Radar, het magazine RADAR+ en / of voor nieuwsberichten op de website radar.avrotros.nl. Jouw mening telt! Wil je je ook gratis aanmelden voor het testpanel van Radar? Kijk op radartestpanel.nl.