Hulp gevraagd voor ontvlooiproject — > update!

zwerfkattenkolonie-curacao-mariette-hanssen-kattenzorg-nijmegen (1)

Hulp gevraagd voor ontvlooiproject — > update!

Update 25 februari 2016
Mariette postte dit fijne bericht vandaag op Facebook!

Het ontvlooiingsproject van mijn voerkatten kan ook deze week doorgang vinden, het benodigde geld voor de tabletten is binnen!!! (en zelfs nog voor een wormkuur voor ze allemaal) waarvoor dank!!!! Een speciaal woord van Dank aan Harriët Luiten, Djoeke Giliam, Lonneke Booij, Melinda van Schuppen, Joke Curiel, Win Cho Ot, het nichtje van Marion Kokol, en een tweetal donateurs, die liever anoniem wensen te blijven, voor jullie bijdragen!! Dankzij jullie steun, kan ik een groep van 45 katten voorzien van de nodige medicatie. Mijn dank is groot, ook namens alle dieren die ik hiermee weer kan helpen!! (en mede hierdoor wordt zeer waarschijnlijk de stichting weer actief, zodat ik alles netjes via de geijkte kanalen kan verantwoorden naar de donateurs)

Mocht u een van de donateurs zijn geweest die het bericht hier heeft gelezen,
dan willen wij u ook via deze weg graag hartelijk bedanken voor uw steun! 

Onderstaand het originele bericht van 7 februari 2016

Mariette Hanssen is een van de lieve bewoners van het eiland Curaçao, die zich dagelijks inzet om zwerfkatten daar te helpen.

Op Curaçao is een overpopulatie van honden en katten. De meeste van deze dieren zwerven rond en hebben honger of zijn ziek. Behalve dat de dieren hier zelf onder lijden, veroorzaakt dit overlast voor bewoners en toeristen. Ook komt het de de uitstraling van het eiland als toeristentrekker niet ten goede.

Toeristen zijn vaak erg begaan met het lot van zwerfdieren. Zo ook de vrijwilligers van Kattenzorg: voorzitter Ineke de Groot en penningmeester Marieke van de Weijer. Ineke is al heel erg vaak op vakantie geweest naar Curaçao, en neemt dan bijvoorbeeld in haar reiskoffer medicijnen voor de dieren mee, die de hulptroepen daar goed kunnen gebruiken. Marieke is pas één keer op vakantie geweest naar het mooie eiland, maar de beelden van de zwerfdieren daar hebben haar nooit meer losgelaten. Ook zij trekt zich het lot aan van de zwerfhonden en zwerfkatten, en probeert hiervoor aandacht te vragen in Nederland, door initiatieven zoals die van Mariette onder de aandacht te brengen.

Het aantal straathonden en zwerfkatten op Curaçao werd in 2012 geschat op 90.000, met verspreiding van ziekten en het gevaar van bijtincidenten tot gevolg. Zwerfdieren zoeken plekken op waar eten te vinden is, zoals Jan Thiel en de resorts en restaurants die daar zijn. Als de dieren zouden worden gevangen en weggehaald, dan komt er gewoon een volgende groep zwerfdieren voor in de plaats. De enige diervriendelijke oplossing is – net zoals we dat in Nederland ook doen – het vangen, castreren en opnieuw uitzetten van de dieren op de vindplaats. Zo kunnen de dieren niet meer zorgen voor nakomelingen en zolang dit consequent wordt gedaan, zal er in de toekomst een punt komen dat de zwerfdierenkolonies stabiel zijn en zich niet meer uitbreiden.

vermeerdering-katten-infographic-kattenzorg-nijmegen

Vrijwilligers zoals Mariette houden de kolonies in de gaten, voeren ze iedere dag, behandelen de dieren als ze vlooien of wormen hebben en vangen de katten die ziek en gewond zijn om ze naar de dierenarts te brengen. De kolonie van Mariette is ook te volgen op YouTube, waar zij regelmatig filmpjes post. Klik hier om naar het videokanaal van Mariette te gaan.

Mariette heeft nu een noodoproep geplaatst voor ontvlooimiddel voor een Curaçaose zwerfkattenkolonie die zij verzorgt. Wilt u helpen? Iedere bijdrage, hoe klein ook, is van harte welkom. Op het eiland kan veel meer met een Antilliaanse Gulden worden gedaan dan met een Euro hier, dus ook uw kleine gift is ontzettend welkom!

Een bijdrage kan worden overgemaakt op:

  • IBAN-rekening: NL24INGB0005817163
  • t.n.v. MJ Hanssen te Heerlen
  • o.v.v. “Comfortis voergroep”

Toeristen of bewoners van het eiland kunnen ook een bijdrage afgeven bij dierenarts Pieter de Geus
(en zo een aantal tabletten sponsoren). Deze zwerfkattengroep wordt door de dierenarts gesteriliseerd/gecastreerd en hij is goed op de de hoogte van de problematiek.

Onderstaand de oproep van Mariette.

Beste mensen,

Zoals jullie weten, voer ik al een hele tijd een groep van ca. 40 katten, met als doel deze te steriliseren/castreren. Ik heb een hele tijd zitten twijfelen, om dit verzoek te schrijven… maar ik zou niet weten, waar ik dit anders zou moeten neerleggen.

zwerfkattenkolonie-curacao-mariette-hanssen-kattenzorg-nijmegen (3)

Sinds meer dan 1 jaar, voer ik een groep van 40 katten en ben toen meteen ook gestart met het steriliseren en castreren van deze groep. Zoals bij veel mensen, is deze groep ontstaan, door een aantal kunuku-katten (kunuku is de algemene benaming die wordt gebruikt voor het landelijke gedeelte van het eiland, gelegen buiten de dorpen of steden).

Deze katten werden gevoerd door een ouder echtpaar (70+). Zij kennen elke kat, elk eigenaardheidje en elk vlekje… en zij houden van deze dieren. Ik ben gaan helpen en ondersteunen, omdat er telkens meer katten vanuit de omliggende kunuku’s de weg wisten te vinden naar het huis van deze mensen… en het voor hen uiteindelijk een probleem werd.

Het voeren gaat elke dag onverminderd door en het is geweldig om te zien, hoe ze het geluid van mijn auto herkennen en met in de lucht rechtopstaande staartjes me tegemoet gerend komen.

zwerfkattenkolonie-curacao-mariette-hanssen-kattenzorg-nijmegen (2)

Maar nu heb ik sinds een aantal weken, een 10-tal katten, met een – door de dierenarts vastgestelde – vlooienallergie, met als resultaat, dat een aantal van deze (veelal al geholpen katten), kale plekken, tot bijna (een aantal) volledig haarloos dreigen te worden.

Aangezien het geen optie voor mij is, deze katten opnieuw in te vangen, het idee opgevat, tijdens mijn dagelijkse voerronde het hele stel – eenmalig – door het voer gemengde Comfortis (ontvlooi-en ontwormtablet) te geven.illustratie-artikel-comfortis-vlooienmiddel-kat-kattenzorg-nijmegen-ontvlooiprojectJullie zullen kunnen begrijpen, dat dit voor mij – als particulier – financieel niet op te brengen is. Het gemiddelde gewicht van de groep is dusdanig, dat ik de Comfortis van 270 mg nodig heb, wat gelijk staat aan 20 Antilliaanse Gulden per pil. Voor 40 katten zou dit voor mij een kostenpost van 800 Antilliaanse Gulden betekenen (bijna € 400,-). Een bedrag wat ik onmogelijk zelf kan opbrengen!

Ik vraag dan ook voor deze keer jullie ondersteuning! De voerplaats zelf wordt inmiddels al behandeld, maar voor de pillen is dus dringend geld nodig, zodat ook deze dieren zonder jeuk en kale plekken door het leven kunnen. Mag ik op jullie hulp rekenen? Er wordt al zoveel voor honden gedaan, dat ik bij deze de stoute schoenen voor deze lieve katten heb aangetrokken! Ik vind het namelijk enorm zielig, ze zo te moeten zien! Alvast hartelijk dank, ook namens de katten!

De bijdrage kan worden overgemaakt op deze ING IBAN-rekening: NL24INGB0005817163
t.n.v. MJ Hanssen te Heerlen o.v.v. “Comfortis voergroep”.

Toeristen of bewoners van het eiland kunnen ook een bijdrage afgeven bij dierenarts
Pieter de Geus (en zo een aantal tabletten sponsoren). De zwerfkattengroep wordt door deze dierenarts gesteriliseerd/gecastreerd en hij is goed op de de hoogte van de problematiek.

Foto’s van 7 februari 2016, klik op de foto voor een vergroting.

Delen van dit bericht mag, heel graag zelfs!