Is Dettol giftig voor katten?

schoonmaak-ongeschikte-azijn-chloor-bleek-giftige-dettol-schoonmaakmiddelen-geschikte-middelen-method-ecodor-ecover-groene-zeep-voor-katten-kattenzorg-nijmegenIs Dettol giftig voor katten?

In 2009 verschenen berichten op internet over vergiftiging van katten met Dettol. Ieder jaar verschijnt er wel weer een bericht op Facebook of elders op internet met mensen die zeggen dat hun kat is overleden nadat zij Dettol hebben gebruikt in huis.

Kattenzorg-vrijwilliger Marieke van de Weijer heeft in 2009 direct contact opgenomen met de klantenservice van Dettol, naar aanleiding van de verontrustende berichten.

Zij kreeg deze reactie:

Wij adviseren u om Dettol niet direct in contact te laten komen met uw huisdier. Dettol is een product dat geschikt is voor het desinfecteren van handen en oppervlaktes. De ingrediënten mogen niet via de mond ingenomen worden. Als u uw huisdier hiermee zou wassen dan is de kans groot dat het dier op die plek gaat likken. Wij adviseren u om uw dierenarts te vragen welk product het beste te gebruiken.

Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,
Esther Verwoert
Consumentenservice
Reckitt Benckiser Healthcare B.V.
Tel. 072-5757788

Was je hond of kat niet met Dettol, maar gebruik het ook niet in huis om te dweilen of te poetsen als je huisdieren hebt!

Marieke vertelt: mijn katten liggen overal in huis te spelen, te rusten en te slapen. Ook op de grond. Als ik de vloer zou schoonmaken met Dettol en mijn katten gaan erop liggen, dan krijgen zij Dettol op hun vacht en door het wassen krijgen ze dit binnen. Gezien de reactie van de klantenservice van Dettol is dat gevaarlijk!

Welke andere producten zijn ook ongeschikt voor huishoudens met dieren?

Waarmee kunt u dan wel het huis schoonmaken?

  • groene zeep (merk: Driehoek, of van het huismerk)
  • soda
  • Biotex Groen poeder (sopje van maken)
  • method, te koop bij veel supermarkten
  • Ecover, te koop bij iedere natuurwinkel en bij veel supermarkten
  • Halapur. Dit schoonmaakmiddel wordt in professionele omgevingen gebruikt waar met dieren wordt gewerkt. Reinigen en desinfecteren in één handeling! Zeer effectief tegen bacteriën, schimmels en gisten. Bij OKDV Grooming Products is het online te koop, ook voor particulieren. Met een dosering van 1:100 is het zeer zuinig in gebruik.

groene zeepGroene Zeep is niet geparfumeerd en dat voorkomt al een hoop problemen (allergische huidreacties bijvoorbeeld). Vroeger was deze zeep 100% veilig omdat het van hennepolie werd gemaakt. Deze olie is van nature een beetje groen gekleurd, waardoor de zeep die ervan werd gemaakt ook een beetje groen was.

Hennepolie werd gebruikt voor zeep, omdat het een goedkoop bijproduct van de touwslagerijen was. Tegenwoordig wordt de zeep gemaakt van andere goedkope plantaardige olie gemaakt, bijvoorbeeld sojaolie of koolraapolie. De zeep is zacht doordat de olie verzeept wordt met kaliumhydroxide. Tegenwoordig wordt nog steeds aangenomen dat groene zeep een veilig schoonmaakmiddel is voor dieren.

method

Volgens de fabrikant zijn de producten van method veilig voor dieren. Op hun website is te lezen: onze producten kunnen zonder risico gebruikt worden in de buurt van huisdieren en op de oppervlakken waarmee ze rechtstreeks in contact komen. De producten zijn niet gevaarlijk bij contact met de huid of vacht van huisdieren. Productresten dienen van de huid of vacht verwijderd te worden met water. Indien method-producten door huisdieren worden ingeslikt, laat de kat of hond dan melk of water drinken om het product te verdunnen en bel meteen de dierenarts. Meer informatie over de schoonmaakproducten van method vindt u hier.

Wat gebruikt u voor de afwas?

Katten hebben een heel goede neus. Plastic heeft de eigenschap om geuren vast te houden. De meeste etensbakjes voor katten zijn gemaakt van kunststof of plastic. Als u een sterk ruikend afwasmiddel gebruikt kan dat voor katten heel onprettig zijn. Het is ook mogelijk dat ze niet meer uit bepaalde bakjes willen eten. Goede merken afwasmiddel voor kattenhuishoudens zijn Klok en Neutral. Beide zijn ongeparfumeerd en Klok is daarnaast ook nog eens minder slecht voor het milieu.


In november 2015 heeft Kattenzorg-vrijwilliger Marieke van de Weijer gemaild naar Ecover, met de vraag of hun ecologische schoonmaakmiddelen veilig zijn om de vloer mee te dweilen.

Marieke mailde het volgende:

Zoals u misschien weet wassen katten hun vacht. Diverse soorten schoonmaakmiddelen zijn daarom ongeschikt om de vloer mee te dweilen: als de op de natte vloer gaat liggen en daarna zijn vacht poetst, krijgt hij het schoonmaakmiddel binnen. Is het bekend of de Ecover-producten veilig zijn als ze in verdunde hoeveelheid worden ingenomen door een kat (of hond)?

En dit is de reactie die zij kreeg van Carla Wouters:

Dag Marieke,

Bedankt voor je bericht! Zolang de producten in verdunde vorm worden gebruikt, zoals meestal het geval is, zijn ze zeker niet gevaarlijk voor je huistijgers. Natuurlijk moeten ze er niet van gaan drinken, maar de situatie die jij beschrijft is veilig.


Ergens geplast of gepoept, waarmee maakt u het schoon?

Als uw kat per ongeluk haar behoefte op de verkeerde plek doet, kan de geur een reden zijn om dezelfde plek vaker te gebruiken. De beplaste of bepoepte plaats zal direct grondig schoongemaakt moeten worden. Gebruik hiervoor geen azijn, dat bevat stoffen die ook in kattenurine zitten. Chloor of bleek is ook ongeschikt om te gebruiken als u huisdieren hebt.

Het beste kunt u een Biotex-sopje gebruiken, omdat de enzymen daarin de eiwitten in de urine afbreken en zorgen voor een schoon en geurloos resultaat (ook voor de goede kattenneus). Soda is een veilig en goed middel om het huis mee te poetsen en de vloer mee te dweilen.

Liesbeth Puts, kattengedragsdeskundige, adviseert daarnaast het volgende: voor ongelukjes op de bank, of als de urine in de houten of betonnen vloer is getrokken, kunt u  het beste een commercieel product gebruiken. Zij heeft zelf goede ervaringen met Ecodor UF 2000.