Wat is er ineens met Skippie?

foto-skippie-douchegordijn-artikel-dementie-jose
Wat is er ineens met Skippie?

Door ons gastgezin José, dierenarts H. van der Mast en zijn assistente Susan Hasperhoven

ARNHEM – Alles was goed geregeld en voor het eerst sinds ruim 20 jaar ben ik 6 dagen op vakantie geweest. Ik kon en wilde niet weg vanwege mijn dieren die ik in de opvang had. Na het overlijden van mijn bijna 20-jarige poesje leek het te kunnen. En ik ging, de hond ging mee.

Na een fijne vakantie kwam ik thuis. Vanaf dag 1 na terugkomst ging het mis. Skippie, in augustus 17 jaar geworden, schreeuwde al vanaf de slaapkamer. Voor Skippie een ongekende klank, voor mij een herkenbare. Dus ik loop als eerste naar boven en hij vloog me letterlijk aan. Mijn hond Happy, die me altijd volgt, werd het volgende slachtoffer. Vanaf het bed vloog Skippie Happy vol aan op de kop, met vier poten, en er ontstond een waar gevecht. In shock, maar effectief, kreeg ik ze uit elkaar.

Wat ging hieraan vooraf? Signalen die ik niet herkende maar slechts kon constateren waren:

 1. Skippie plaste op elk losliggend kleedje, kledingstukken in de douche, slaapkamer of overloop, en op een bepaalde plek op de trap. Altijd dezelfde plekken. Maar steeds vaker in de douche. Ik werd er gek van. Dat had hij nog nooit gedaan.
 2. Skippie was ook een kat die nooit blikvoer wilde. Brokjes en sardientjes, dat was zijn maaltijd. Maar sinds een paar maanden at hij ook geen vis meer. Opmerkelijk vond ik het wel.
 3. Hij wilde minder naar buiten (terwijl het altijd een buitenkat is geweest) en vertoefde steeds meer op mijn bed.
 4. Hij mauwde klaaglijker en vaker vanaf de slaapkamer of vanaf de bovenste trede van de trap.
 5. Een ander symptoom: met regelmaat, gedurende de dag, op de douche achter het doorzichtige douchegordijn gaan zitten schreeuwen.
 6. Hij verliest vermogen in zijn achterpoten, waardoor het op bed springen steeds lastiger gaat.

Iemand gaf me deze tip: zet een kattenbak neer in de douche. Dat leek te helpen. Ik kan echter geen stukje stof op de vloer achterlaten…

Wie is Skippie?

Hij werd gedumpt op de boerderij waar ik destijds woonde, in 1999. Ik zat binnen en hoorde kattengeschreeuw. Het was al donker en uiteindelijk bleek hij te zitten in het topje van een 5 meter hoge conifeer. Heen en weer wiegend. Erg jong. Luid schreeuwend. Er was er nog een maar die heb ik nooit meer kunnen vinden. Of was het Skippie die voor 2 schreeuwde?

Skippie was graag buiten. Hij kon binnenkomen alsof hij aankondigde dat de wereld vergaan was. Miauwde luidruchtig alsof hij wou vertellen dat hij enorme avonturen had meegemaakt. Dat is Skippie. Maar hij is veranderd.

Sinds een paar maanden bivakkeert hij hoofdzakelijk op mijn bed. Jaagt alles en iedereen weg die ook op bed wil liggen of in de buurt komt. De hele nacht ligt hij als een baby bij me en wil non-stop mijn hand voelen, het liefst op zijn buik of borst.

Een dergelijke aanhankelijkheid heb ik nog nooit gezien in een zo extreme vorm. Hij kan zomaar, uit het niets, panisch gaan schreeuwen. En sinds ik hem regelmatig kattenmelk met wat selenium en vitamine E geef, lijkt het minder te worden. Samen met de niet-aflatende aandacht die hij wil, ‘s avonds en ‘s nachts.

Het is een opgave hem zoveel aandacht te moeten geven. Weet hij eenmaal dat ik in de buurt ben, dan is het goed. Het eten en drinken staat ook dicht bij mijn bed. Een kattenbak op de slaapkamer en een in de douche.

foto-skippie-artikel-dementie-jose-kattenzorg-nijmegen

Wat is er met Skippie aan de hand?

Dierenarts Van der Mast in Duiven en zijn assistente Susan gaven ons informatie over dementie. Het is zeer waarschijnlijk dat Skippie hieraan lijdt.

Algemeen

Het is erg lastig om klinisch aan te tonen dat een dier aan dementie lijdt. Een dierenarts is daarbij afhankelijk van wat het baasje waarneemt en signaleert. Onderstaande symptomen kunnen reden zijn om aan dementie te denken bij een oudere kat.

De meest voorkomende symptomen

 • veel miauwen;
 • klaaglijk miauwen (dit kan o.a. komen omdat het dier gedesoriënteerd is, ‘de weg kwijt is’ en niet meer weet wat waar te doen);
 • tegen meubels aan lopen;
 • buiten de kattenbak zijn/haar behoeften doen;
 • verharen;
 • slecht eten en drinken. Dit kan komen doordat hij/zij het voer- of waterbakje niet meer terug kan vinden. Uiteraard kan het slecht eten en drinken ook andere oorzaken hebben. Verharen en vermageren komt ook voor bij nierfalen en bij een te snel werkende schildklier. Eveneens aandoeningen die we vaak zien bij de oudere kat;
 • gedesoriënteerd zijn en wezenloos voor zich uit staren;
 • veranderingen in ‘sociaal’ gedrag. Bijvoorbeeld het vertonen van onverwachte agressie en het aanvallen van andere huisdieren in het gezin;
 • behoefte aan extra aandacht;
 • meer slapen (al is dat ook een algemeen verschijnsel bij het ouder wordende dier én een symptoom van andere aandoeningen).

Tips van de dierenarts om het leven van een dementerende kat aangenamer te maken

 • plaats een verdamper met feromonen, bijv. Feliway, in het stopcontact. Dit verspreidt een bepaalde geur voor de kat waardoor de dementerende kat mogelijk rustiger in het hoofd wordt;
 • gebruik een spray met feromonen, bijvoorbeeld op zijn of haar slaapplaats en rondom de voerbak en kattenbak;
 • geef de kat vitamine E en selenium. Dit zijn antioxidanten. Vitamine E en selenium geven een soort stabiliteit in de hersenen waardoor een demente kat wat rustiger kan worden. Ze beschermen tegen celschade in de hersenen. De symptomen kunnen hierdoor verminderen. Het duurt 1 tot 2 weken voordat je enig resultaat ziet;
 • verander zo min mogelijk dingen in huis, verplaats geen meubels etc.;
 • speel met je kat en zorg voor beweging;
 • maak de leefomgeving waar de kat het liefst verblijft kleiner door de kattenbak en voeding dichter bij zijn/haar vaste slaapplaats te zetten.

Met onze grote dank voor de moeite aan dierenartspraktijk H. van der Mast in Duiven voor de informatieve bijdrage aan dit artikel!


Denk jij dat jouw kat misschien dementie heeft? Klik op dit videofilmpje van de online dierenarts Jacker.nl. Heel fijn om je kat stress te besparen en je vragen te stellen via een videoconsult!