Het gevaar van kantelramen

Het gevaar van kantelramen

Op 27 juli 2016 verscheen een bericht in de media dat de Dierenambulance DAGELIJKS moet uitrukken voor katten die vastzitten in kantelramen en kiepramen. Wij dachten dat mensen na al die jaren van waarschuwingen op internet wel beter wisten! We halen dit bericht voor de zekerheid dus maar eens uit ons archief om het weer onder de aandacht te brengen.

Op 21 juni 2015 postte Omroep Friesland dit nieuwsbericht over een kat die urenlang vast heeft gezeten in een kantelraam en uiteindelijk overleden is. Verschrikkelijk, en zo onnodig!

Kattenzorg is sinds 2011 actief op Facebook en in al die jaren hebben wij de waarschuwing voor kantelramen herhaaldelijk gedeeld, het kan niet genoeg onder de aandacht gebracht worden! Nu plaatsen wij deze waarschuwing ook op onze website, om u te waarschuwen voor de gevaren. Gelukkig zijn er ook goede oplossingen om dit risico voor katten te vermijden.


gevaar-kantelramen-kantelraam-kiepraam-kiepramen-voorlichting-katten-gevaar-gevaren-kattenzorg-nijmegen

Een kat kan zichzelf niet bevrijden als hij vast komt te zitten in een kantelraam. ©Kattenzorg Dordrecht

Tientallen katten per jaar komen om doordat ze klem raken in kantelramen

De dierenambulance in Rotterdam luidt hierover de noodklok. “Kattenbezitters moeten altijd hun klapraam dichtdoen als ze van huis gaan,” zegt Joke Stuik van de dierenambulance.

De dierenambulances in Amsterdam en Den Haag bevestigen dat ook zij jaarlijks tientallen van dergelijke gevallen meemaken. Nieuwsgierige huiskatten proberen naar buiten te springen door een open tuimelraam, maar raken soms klem tussen het schuin staande raam en het kozijn. Doordat ze zich niet kunnen afzetten, kunnen ze geen kant op.

“In tien minuten vechten ze zich dood,” zegt ambulancemedewerker Johan Verhey. In Rotterdam was hij getuige van zo’n drama. De kat zat toen te hoog om hem te kunnen bevrijden. De brandweer kwam te laat.

Sommige dierenwinkels verkopen een soort vliegenhorren om de poezen tegen te houden. Wat ook kan: een kussen of een sok gevuld met zand bevestigen aan het raam. De kat kan daar zijn nagels in slaan om zich te bevrijden.

Bron: Algemeen Dagblad, 22 mei 2007, door Marlies van Leeuwen

Veiligheidtips:

  • Plaats zo mogelijk een hor voor het raam
  • Stop een handdoek tussen het raam, zodat de kat niet in het smalle gedeelte kan glijden
  • Als u op vakantie gaat, instrueer dan de oppas dat kantelramen dicht moet blijven

Bij Zooplus zijn deze betaalbare roosters te koop voor kantelramen. Zo kan uw kat er niet meer tussen komen!

gevaar-kantelramen-kantelraam-kiepraam-kiepramen-voorlichting-katten-gevaren-kattenzorg-nijmegen-kantelraambeschermer-bescherming-zooplus

Kantelraambeschermers van Zooplus

gevaar-kantelramen-kantelraam-kiepraam-kiepramen-voorlichting-katten-gevaren-kattenzorg-nijmegen-kantelraambeschermer-bescherming-zooplus-3581_trixie_schutzgitter_fuer_kippfenster_09_2012_7

Als u klikt op onderstaande banner (het plaatje) dan komt u in de webshop terecht. U doet Kattenzorg hiermee een groot plezier, want bij iedere bestelling via deze banner krijgt Kattenzorg een donatie!
Het mooiste is dat het u helemaal niets kost, u hoeft alleen maar via onze website bij onderstaande webshops te winkelen.

Let op: bezoek geen andere websites tijdens uw aankoop en zoek niet naar kortingscodes.
Anders wordt de donatie voor Kattenzorg NIET geregistreerd.

Hartelijk dank voor uw aankoop en uw steun aan Kattenzorg!

zooplus.nl