Kat met een uitdaging zoekt een thuis

Kat met een uitdaging zoekt een thuis

puk-bemiddeling-kattenzorg-nijmegen-2018-kat-met-een-uitdaging-zoekt-een-thuis

Lent, 15 april 2018

Dit is Puk, een kat met een uitdaging en hij zoekt een thuis!

Deze knappe jongen is 4 jaar oud en gecastreerd. Als jong kitten (week of 7 oud) kwam hij bij zijn vrouwtje wonen. Wettelijk gezien is deze leeftijd toegestaan, maar voor het welzijn van katten wordt geadviseerd om kittens pas tussen de 10-12 weken van de moeder te scheiden. Ze leren heel veel van moedertje, bijvoorbeeld het omgaan met frustraties, doordat ze niet meer continu mogen drinken bij mama als ze ouder worden.

Normaal gesproken leert een kitten ook normale omgangsvormen door zijn broers en zusjes. Maar die had Puk niet! Hij is enig kind en voelt zich daardoor een hele vent. 🙂

Het was een onstuimig jong ventje, zoals je vaker ziet bij ongecastreerde katertjes. Hij leefde alleen in een appartement en zijn vrouwtje moest toen ook nog 40 uur werken. Het mannetje deed dus lekker waar hij zin in had. Puk werd netjes gecastreerd en dat maakte hem wel wat rustiger.

Zijn vrouwtje vond de liefde en deze jongeman kreeg er een vriendinnetje bij, Pip. Dit maakte voor het stoere mannetje verder geen verschil. Hij vindt Pip leuk en hun spelletjes zijn in balans. De ene keer jaagt Pip hem achterna, de andere keer scheurt Puk door het huis, achter Pip aan.

puk-bemiddeling-kattenzorg-nijmegen-2018-kat-met-een-uitdaging-zoekt-een-thuis

Gedrag

Puk is gevoelig voor prikkels en geluid en kan daar niet goed mee omgaan. Door zijn jeugd heeft hij niet geleerd om zijn gedrag te matigen. Hij heeft niet goed kunnen leren hoe hij moet omgaan met frustraties of onverwachte gebeurtenissen. Net als iedere kat houdt Puk van routine. Hij raakt erg snel opgewonden en reageert het af op iets dat onbekend voor hem is. En dat is in dit geval de visite. Hij krabt en bijt mensen die op bezoek komen. Bij de baasjes doet hij dit niet. Zij zien het gedrag aankomen en mogen hem dan optillen. Puk heeft zichzelf geleerd dat een “explosie” hem een uitlaatklep geeft voor het gevoel waar hij niet mee kan omgaan. Daarom blijft hij dit ook doen.

Het probleemgedrag

Het probleemgedrag en de reden dat voor Puk een ander thuis wordt gezocht, is zijn gedrag naar visite. We hebben eerder uitgelegd hoe het is ontstaan. Dat hij het blijft doen, is omdat zijn thuis niet kats genoeg was ingericht. Katten zullen zelden de aanval inzetten. De meeste katten ontvluchten wat ze eng vinden of wat ze boos maakt. Maar als je nergens naartoe kan? Geen hoge zitplekken, geen schuilholletjes…wat moet je dan als jonge vent die compleet in de knoop zit met zijn emoties op dat moment? Puk kiest er dan dus wel voor om zijn overprikkeling uit te leven op het argeloze bezoek.

puk-bemiddeling-kattenzorg-nijmegen-2018-kat-met-een-uitdaging-zoekt-een-thuis

Waarom kiezen de baasjes voor herplaatsing?

We waarderen het enorm dat de baasjes een gediplomeerde Tinley-gedragstherapeut hebben ingeschakeld om hen te helpen bij het oplossen van het probleem. Hoewel er een uitgebreide therapiebrief aanwezig is met talloze adviezen, kiezen de baasjes toch voor herplaatsing. Waarom? Wij begrijpen dat heel goed. Er is een baby op komst.

En niet alleen een baby!

Verplaats je maar eens in Puk. Er komen nieuwe geuren in huis. Een geverfde babykamer. Allemaal babyspullen. Nou, dat vindt Puk nog tot daaraantoe. Prikkelgevoelig als hij is, is dat echt al Een Heel Ding.

En dat komt er ineens een vreemdruikend wezentje (dat heel hard kan huilen). Alsof zijn leven dan al niet op zijn kop staat, komen er óók nog allemaal vreemde mevrouwen aan het bed van je vrouwtje staan! Onacceptabel! En die komen heel vaak, en heel lang! En dan komt er ook nog superveel visite en dan niet eens voor Puk, om zijn prachtige gekamde vel te bewonderen, nee, allemaal voor dat schreeuwende mini-mensje! Onbegrijpelijk! Wat moet je ermee!

En dan gaat die spruit op een gegeven moment kruipen…en die dreumes heeft ook nog twee vervaarlijke wapens. Mini-handjes waarmee hij alles gaat grijpen en bevoelen wat hij tegenkomt. Dus ook het prachtige lichaam van Puk. Nou, hij zag het al helemaal voor zich en heeft tegen gestemd. 🙂 Maar zijn baasje en vrouwtje wilden graag een deerntje of een knaapje, dus ja, wat doen je dan…

Nee, Puk heeft eieren voor zijn geld gekozen en hij wil graag een nieuw thuis. Het liefst een thuis met een omheinde tuin, waar hij lekker veilig kan buitenspelen. Maar als hij vrij mag buitenspelen dan zou hij dat ook heel fijn vinden, als jij in een buurt woont waar dat veilig kan.

En hij wil iemand die het huis mooi voor hem maakt met nuttige spulletjes waar hij wat aan heeft. En hij wil ook dat zijn nieuwe baasje(s) met hem spelen. En proberen hem te begrijpen, hoe moeilijk de wereld voor hem kan zijn.

Ja, hij heeft best een eisenpakket. Maar iemand die al veel van katten weet, haalt zijn schouders hierover op en denkt: gewoon een kattenhuishouden, hoor! Niks bijzonders. Die spullen heb ik allemaal allang en mijn thuis is een kattenparadijs, want ik snap hoe een kat denkt. 🙂 En ik beschouw het overnemen van Puk als een uitdaging om een kat met een rugzakje een fantastisch leven te gaan geven!

Het mag ook gerust iemand zijn die nog niet zoveel van katten weet, als ze dan maar wel serieus dit bericht lezen en onze tips en die van de kattengedragstherapeut opvolgen. Want dat is in het belang van Puk. En daar gaat het allemaal om, dat deze jongen gelukkig kan zijn en dit gedrag niet meer vertoont, omdat hij simpelweg gelukkig is in zijn thuis. Zijn baasjes hebben daar heel veel voor gedaan en daar is Puk dankbaar voor, maar hij ziet zelf ook wel in dat dit geen succes kan worden. Hij is hier niet op zijn plek.

puk-bemiddeling-kattenzorg-nijmegen-2018-kat-met-een-uitdaging-zoekt-een-thuis

Andere katten

Omdat de baasjes dachten dat hij misschien behoefte had aan een vriendje, is Pip in huis gekomen toen Puk 1,5 jaar oud was. De introductie is – zoals het hoort – zorgvuldig door de baasjes aangepakt. Daar kun je hier meer over lezen.

Naar buiten

De baasjes zouden erg graag willen dat Puk los naar buiten kan en dit zal zijn welzijn ook goed doen. Hij kan daar prikkels opdoen en hij zal zijn energie kwijt kunnen. In het appartement, waar hij woonde als jongeman, kon hij niet naar buiten. In dit huis kan het niet omdat de baasjes aan een drukke weg wonen. Puk kent het buitenleven nog helemaal niet. Een omheinde tuin zou voor hem ideaal zijn, veilig voor hem en geen trammelant met de buren! Hij zal daar ontzettend van genieten. Maar als je in een veilige buurt woont waar katten kunnen buitenspelen, dan is dat ook zeker een heel goede optie voor Puk.

puk-bemiddeling-kattenzorg-nijmegen-2018-kat-met-een-uitdaging-zoekt-een-thuis

Puk & eten

Eten is voor iedere kat een feest. De meeste baasjes geven onbeperkt brokjes of verdelen het over 2x per dag. Voor katten is goed om het eten over de dag te verdelen in meerdere porties (4-6x per dag voeren). Zo wordt het eten nooit saai.

Maar voor een jonge, energieke kat die binnen leeft en te weinig prikkels krijgt, is dat niet genoeg. Zo’n kat kun je stimuleren met een voerpuzzel (denkspelletje) of door bijvoorbeeld dagelijks een van de voerrondes te gebruiken om te spelen. Hoewel kwaliteitsblikvoer voor iedere kat het gezondst is, is het wat minder fris om blikvoer door de kamer te gooien. 🙂

De gediplomeerde kattengedragstherapeut die “dossier Puk” onder haar hoede heeft, raadt Hill’s Metabolic aan. Deze brokjes vullen de maag goed. Want Puk is wel een ventje dat denkt dat hij nooit vol zit en hij schrokt heel erg. 🙂 Het is voor katten een geweldig spel om brokjes van hem af te gooien, waardoor hij erachteraan kan jagen. Het brokje is de beloning. Belangrijk is wel op het juiste moment te stoppen met het spel, niet als hij op zijn beste moment zit, dat zal hij niet begrijpen! Meer over het op de juiste manier spelen met een kat lees je hier.

Spelen

Puk is dol op een laserlampje, maar dit speelgoed is voor hem NIET geschikt. Hij vindt het erg leuk, maar het draagt bij aan zijn gevoel van frustratie. Er is geen prooi die hij kan pakken. Spelletjes met een hengel of speelgoed dat je van je af kunt gooien is voor Puk wel heel geschikt. Zoals voor iedere kat geldt: speel minimaal 1x per dag een minuut of 5 met je kat, maar het liefst een paar keer per dag (enkele minuten). Ruim het speelgoed op als het spel voorbij is.

Knuffelen en verzorgen

Voor iedere kat is knuffelen en verzorgen natuurlijk belangrijk. Voor een kat die prikkelgevoelig is, is routine nog veel belangrijker dan voor andere katten. Iedere dag borstelen is voor de kattenvacht niet goed. Maar omdat Puk er zo van geniet, zou het nieuwe baasje ervoor kunnen kiezen om iedere dag eventjes te borstelen.

Spelen of jagen (op brokjes door de kamer) op een vast moment van de dag is voor een kat als hij ook heel erg fijn. Volg je een bepaald tv-programma of een serie? Of heb je zelf een vast patroon in de dag waardoor je zegt: op die tijd ga ik ALTIJD even zitten? Dát is voor een kat een heel herkenbaar moment in de dag en dat moment kun je ook combineren met een routinematige handeling met Puk, zoals spelen, aaien, borstelen of jagen op brokjes.

puk-bemiddeling-kattenzorg-nijmegen-2018-kat-met-een-uitdaging-zoekt-een-thuis

Gezonde prikkels

Puk is erg gevoelig voor geuren. Er zijn zakjes met valeriaan of kattenkruid te koop. Bewaar deze zelf wel in een goed afgesloten pot, want met name van valeriaan gaat je hele huis stinken als je het laat liggen. En de kat heeft er niets aan, het effect is na uiterlijk 20 minuten verdwenen. 1 op de 3 katten is genetisch NIET in staat te genieten van de stoffen in deze producten.

Het is even uitproberen of deze kat er goed op reageert. Omdat kattenkruid en aanverwante stoffen een versterkende werking hebben op de stemming die hij heeft, kan het zijn dat Puk hier hyper van wordt of zelfs agressief. Dan is het voor hem geen geschikte prikkel. Sommige katten houden van lavendel of pepermunt of zelfs vanille. Zeker het proberen waard.

puk-bemiddeling-kattenzorg-nijmegen-2018-kat-met-een-uitdaging-zoekt-een-thuis

De basisbehoeften van iedere kat

Iedere kat heeft basisbehoeften, maar niet iedereen is ervan op de hoogte waar deze aan moeten voldoen. Iedereen heeft natuurlijk een of meerdere kattenbakken in huis (voor 1 kat zijn 2 kattenbakken minimaal) en deze moeten aan bepaalde “eisen” voldoen. Daar kun je hier meer over lezen.

Een goede, hoge krabpaal is voor een kat essentieel. Dit is geen luxe-artikel maar een noodzaak! Een krabpaal moet minimaal 1.80 cm hoog zijn. Het is heel slim om te kiezen voor een krabpaal met zitplatforms en schuilplaatsjes (holletjes). Dan heb je alle behoeften (krabben/markeren, een uitkijkpost, een veilig schuilhol) in één artikel tezamen.

Een kat moet zich volledig kunnen uitrekken aan een krabpaal of krabplank tegen de muur. Als je krabpalen niet mooi vindt in je huis, of je hebt er geen ruimte voor, dan voldoen een aantal krabplanken op meerdere strategische locaties in je huis ook prima. De locatie is belangrijk; bijvoorbeeld bij toegangsdeuren of plaatsen in huis waar “prikkels” binnenkomen. Doorgaans is dat bij de voordeur en de achterdeur, daar komt de post, de visite, de vreemde geuren van buiten waardoor een kat de behoefte voelt om juist dáár te markeren. Sommige katten krabben (ook) graag horizontaal (aan een kartonnen krabplank of een sisalmat op de vloer). Horizontale mogelijkheden om te krabben mogen ook niet ontbreken in een kattenthuis.

Hoge uitkijkpostjes moeten er ook zijn voor een kat. Sommige mensen hebben die “van nature”, door boekenkasten die een kat kan bereiken, een tafel of kastje waar ze op mogen springen of ander meubilair. Er zijn natuurlijk ook allerlei kekke dingen voor je huis te koop zoals speciale kattenplankjes tegen de muur. Kijk eens naar je huis door de ogen van een kat. Waar zou het veilig zijn om hoog te zitten? Waar kan hij schuilen, waar niemand hem ziet?

De meeste katten willen ook wel eens “me-time”, zich terugtrekken in een deel van het huis waar geen mensen (of andere dieren) zijn. Vaak hebben mensen een aparte kattenkamer of een logeerkamer waar de kat lekker in zijn hangmatje mag liggen zonder gestoord te worden. Katten vinden dat erg fijn. Dat de kamer vrij is van kou en tocht is natuurlijk wel een vereiste.

Soms richten mensen een kattenkamer volledig in met kattenbakken, drinkbakjes of drinkfonteinen, nou zeg maar gerust alles wat een kattenhartje begeert. Dat is natuurlijk prima als de kattenbak én het water én het voer allemaal 2 meter of meer bij elkaar vandaan staan. Een kattenkamer is niet bedoeld om een kat de hele dag in “op te sluiten”, waar hij zich dan maar moet zien te vermaken. Als je een kattenkamer op de juiste manier inricht, dan is het een waardevolle aanvulling voor je huis én voor je kat. Meer over kattenkamers lees je hier.

Kosten verbonden aan de overname van Puk

Voor Puk wordt een overnamebedrag gevraagd van € 25,-, vóórdat hij gaat verhuizen te voldoen op NL08RBRB 0706 5861 07 t.n.v. Stichting Kattenzorg in Nijmegen o.v.v. “overnamebedrag Puk”.

puk-bemiddeling-kattenzorg-nijmegen-2018-kat-met-een-uitdaging-zoekt-een-thuis

Alles over Puk

 • 4 jaar
 • gecastreerde kater
 • gechipt
 • zwart met witte bef
 • komt nu alleen binnen, maar het zou voor zijn welzijn erg goed zijn als hij wordt geplaatst in een thuis waar hij naar buiten kan
 • dit kan een thuis met een omheinde tuin zijn of een thuis waar hij veilig buiten vrij rond kan lopen
 • we weten niet of een huis met alleen een afgezet balkon genoeg zal zijn voor Puk, maar mocht je de uitdaging kunnen en willen aangaan met deze jonge gozer, neem dan gerust contact met ons op voor de gegevens van de eigenaar, om dit te bespreken
 • Puk is gewend aan de jongere poes die er woont en dit gaat onderling goed
 • hij is een echte schootkat en slaapt en rust het liefst bij zijn baasjes in de buurt (ook op bed)
 • hij is gek op geaaid en geborsteld worden
 • Puk laat zich optillen
 • hij is niet eenkennig in het gezin, zowel zijn baasje als vrouwtje vindt hij geweldig
 • hij kan zich ook goed in zijn eentje vermaken (maar een alleenstaande met een fulltime baan als nieuw baasje is dan weer niet zo’n goed idee)
 • hij heeft tijd nodig om te wennen aan vreemde mensen
 • hij speelt graag
 • Puk is voor het laatst gevaccineerd op 12 juli 2016. Ook al is hij nu een binnenkat, ook binnenkatten moeten ieder jaar geënt worden en de eigenaar laat dit dan ook alsnog zo snel mogelijk doen
 • dit knaapje is in dit thuis niet op zijn plek. Wij zoeken naar een thuis met alle “katse voorzieningen” voor hem, zonder kinderen
 • op dit moment is er begeleiding door de dierenarts en een gediplomeerde kattengedragstherapeut en deze zijn ook bereid Puk verder te begeleiden bij de herplaatsing
 • hij woont in Lent en wacht op jouw serieuze berichtje!
 • dit is geen makkelijke bemiddeling en we zoeken dan ook mensen die bereid zijn tijd, moeite, energie en kosten (als je de basisvoorzieningen voor een kat nog niet in huis hebt) te steken in de overname Puk. Om die reden wordt een bedrag van € 25,- gevraagd voor de overname van Puk en de eigenaren willen graag dat dit als donatie voor Kattenzorg wordt gedaan. Je kunt het overnamebedrag vóór de verhuisdatum overmaken op NL08RBRB 0706 5861 07 t.n.v. Stichting Kattenzorg in Nijmegen o.v.v. “overnamebedrag Puk”.

Alles wat we weten over Puk hebben we in dit bericht met je gedeeld. Durf jij de uitdaging aan? Ben jij bereid tijd, moeite en misschien ook nog wel wat kosten voor het katvriendelijk maken van je huis te steken in deze lieve knuffelkat? Neem dan gauw contact met ons op voor de gegevens van zijn baasjes! Ook als je eerst graag meer informatie wil van de dierenarts of de behandelend kattengedragstherapeut, kun je contact met ons opnemen.

We zien je berichtje heel graag tegemoet!