Een kat kan NIET veganistisch leven

Een kat kan NIET veganistisch leven

Veganisme is een levenswijze waarin gestreefd wordt naar het vermijden van het gebruik van dierlijke producten. Dit heeft vaak een idealistische reden en dat is natuurlijk heel nobel, dat veganisten zich bekommeren om het leed van dieren wereldwijd.

Het is echter levensgevaarlijk te proberen een obligate carnivoor, zoals een kat, veganistisch te voeren.

In juni 2015 verscheen dit nieuwsbericht op Facebook, waaruit blijkt dat een kitten het opgelegde veganistische dieet van zijn eigenaar bijna met de dood heeft moeten bekopen.

veganistisch-vegan-veganist-kat-dood-obligate-carnivoor-kattenzorg-nijmegen-informatie-voorlichting

Veganistisch dieet kost kitten bijna het leven. Klik op het nieuwsbericht voor een vergroting.

Vegans, please do not do this. Cats are not omnivores like us, they are obligate carnivores and cannot survive on a meat-free diet.

Edit: a lot of people commenting on this are arguing that the owners of this cat just “didn’t know what they were doing”, that protein is protein, and that any animal can survive on a vegan diet if done properly. NO. Cats are OBLIGATE CARNIVORES. They will die on a vegan diet. Some animals can do perfectly well on a vegan diet – dogs for example can be fed a vegan diet, if you’re careful. Cats ABSOLUTELY CAN NOT.


Op 28 september 2017 verscheen dit bericht in de Volkskrant.

Scholtes begon tweeënhalf jaar geleden een webshop voor vegahuisdieren. In de kelder in zijn huis in Hilversum liggen zakken vol plantaardige brokjes.


Een obligate carnivoor

De kat is een obligate carnivoor. Dat betekent dat het spijsverteringsstelsel van de kat gericht is op de vertering van eiwitten. In tegenstelling tot de hond heeft de domesticatie van de wilde voorouders tot onze huiskat niet tot lichamelijke aanpassingen van de kat geleid. Plantaardig materiaal hebben katten niet nodig en verteren ze ook minder goed. Belangrijker is nog dat in vlees en dierlijk vet essentiële aminozuren en vitaminen aanwezig zijn die een kat niet zelf in het lichaam kan aanmaken. Ook kan een kat deze noodzakelijke voedingsstoffen niet uit plantaardig materiaal halen. Lees daar hier meer over.


Persoonlijke noot van Marieke van de Weijer

Het is heel idealistisch, maar als mensen principieel tegen vlees voeren zijn, dan kunnen die mensen beter geen carnivoor aanschaffen als huisdier.

Helaas ken ik ook situaties uit mijn eigen omgeving waarbij veganisten hun katten zo slecht voeren, dat de dierenarts zich ernstige zorgen maakt over de katten. De dierenarts heeft de eigenaar keer op keer gewaarschuwd niet op deze manier door te gaan. De katten in kwestie lijden aan ernstig ondergewicht! De veganistische eigenaren hebben dit probleem veroorzaakt. Zij kiezen ervoor om hun katten voeding geven met zo min mogelijk vlees. Deze veganisten kiezen voor deze voeding om ándere dierenlevens te sparen. De voeding bestaat dan ook uit zoveel mogelijk plantaardig materiaal, waar een kattenlichaam nu juist niets mee kan. De katten krijgen niet de voedingsstoffen binnen die ze keihard nodig hebben en hun gezondheid lijdt onder de levensvisie van hun baasje.

Hoe goed bedoeld ook, mensen kunnen ook doorslaan in “dierenliefde”.


Lees ook dit goed onderbouwde artikel dat verscheen in Tijdschrift voor Diergeneeskunde (deel 143, aflevering 4).


Misschien vind je dit ook interessant om te lezen: goede merken blikvoer