Hoe geef ik mijn kat een pil?

Hoe geef ik mijn kat een pil - een korte handleiding in 15 stappen

Hoe geef ik mijn kat een pil?
Een korte handleiding in 15 stappen

(Geen zin om even te lachen? Scroll dan voorbij dit stukje voor de serieuze tips)

 1. Pak uw kat op en leg hem in de ronding van uw arm alsof u een baby vasthoudt. Zet uw rechter wijsvinger en duim aan beide zijden van het snoetje van de kat en oefen voorzichtig wat druk uit terwijl u de pil in andere hand gereed houdt. Zodra uw kat het bekje opent gooit u de pil naar binnen en geeft u de kat de gelegenheid om te slikken.
 2. Zoek de pil op de vloer en haal de kat achter de bank vandaan. Leg de kat opnieuw in de ronding van uw arm en herhaal het proces.
 3. Haal de kat van de slaapkamer en gooi de inmiddels vies en vochtig geworden pil weg.
 4. Neem een nieuwe pil uit het doosje, pak de kat weer in uw arm terwijl u beide voorpoten stevig vasthoudt. Duw de kaken van elkaar en duw de pil naar binnen met de rechter wijsvinger. Houd het bekje tenminste tien tellen dicht.
 5. Vis de pil uit het aquarium en haal de kat van de bovenkant van de kast. Roep uw echtgenoot uit de tuin.
 6. Kniel op de vloer en dwing uw kat tussen uw knieën, neem de pootjes in een ferme greep. Negeer het lage gebrom. Laat uw partner het kopje stevig vasthouden en dwing met een houten liniaal de bek open. Gooi de pil via de liniaal naar binnen en wrijf de kattenkeel stevig om het slikken te stimuleren.
 7. Haal uw kat van de gordijnrail en neem een nieuwe pil uit het doosje. Maak een notitie om een nieuwe liniaal te kopen en de gordijnen te laten repareren. Veeg de kapotte beeldjes en vaasjes aan de kant om later op te ruimen of eventueel te lijmen.
 8. Draai uw kat in een grote handdoek en laat uw partner op de kat liggen, zodanig dat net de kattenkop zichtbaar is van onder zijn oksel. Zuig de pil met een rietje op en forceer de bek open. Blaas de pil door het rietje in de kattenkeel.
 9. Controleer de bijsluiter om zeker te zijn dat deze pillen onschadelijk zijn voor mensen en neem een biertje om de smaak weg te spoelen. Ontsmet de arm van uw partner en doe er een verband om. Verwijder de bloedvlekken uit de vloerbedekking.
 10. Haal uw kat van de schuur van de buurman. Pak een nieuwe pil en neem nog een biertje. Zet uw kat in het keukenkastje zodanig dat het kattenkopje net naar buiten steekt. Forceer de bek open en schiet de pil naar binnen met een elastiekje.
 11. Haal de schroevendraaier uit de garage en hang het deurtje van de keukenkast weer terug in zijn scharnieren. Zoek de whiskyfles. Neem een flinke teug en leg een koud whiskykompres op uw wangen om te ontsmetten. Controleer of uw tetanusinjectie nog geldig is. Gooi uw gerafelde trui weg en trek een nieuwe aan.
 12. Bel de brandweer om de kat uit de boom te halen. Maak uw verontschuldiging bij de buurman die, terwijl hij uw kat ontweek, door zijn eigen schutting reed. Neem de laatste pil uit het doosje.
 13. Tape de beide voorpoten van het ettertje tezamen helemaal in en bind hem stevig aan de poot van de eettafel. Pak uw zware werkhandschoenen en trek deze aan. Duw de pil naar binnen en een stuk vlees erachteraan. Pak vervolgens een glas water. Houd de kop van het huftertje verticaal en giet het water naar binnen om hem zo te dwingen te slikken.
 14. Neem het laatste beetje whisky, vraag uw partner u naar de eerste hulp te rijden. Laat daar uw vingers en onderarm hechten en de restanten van de pil uit uw rechteroog verwijderen. Bel onderweg naar huis de meubelzaak om een nieuwe eettafel te bestellen.
 15. Bel het dierenasiel of ze een gemuteerde hellekat willen ophalen en informeer bij de dierenwinkel of ze hamstertjes hebben.

Alle gekheid op een stokje:
het valt soms inderdaad niet mee om een kat een pil toe te dienen!

Wat werkt wel?

How to Cat heeft een goed artikel hierover geschreven met tips, ook om je kat te trainen om een pil te nemen! Klik daarvoor hier.

Bij sommige katten werkt geen enkel soort voedsel, of slechts een paar keer totdat ze het door hebben. Met name ontwormmiddelen zijn berucht: katten ruiken deze ondanks het lekkers dat eromheen zit! Het is ook mogelijk dat een kat al een associatie heeft gelegd, dat in het bepaalde voedsel dat u geeft, een pil verstopt zit. Ook komt het vaak voor dat de snack wordt opgegeten, en de kat de pil laat liggen! Hebt u zo’n kat die alle trucs doorziet? Dan kunt u het beste de tips van deze dierenarts raadplegen.


Voor katten die wel “te bedotten zijn”, hebben wij onderstaande tips!
In alle gevallen werkt dit het beste ’s morgens/als de kat honger heeft.

Het belangrijkste om eerst in de bijsluiter te controleren is: mag de pil worden verpulverd?

Soms mag een tablet absoluut niet worden verbrijzeld in verband met een bepaalde coating, maagwerking of een gedoseerde afgifte van het medicijn (time release). In het geval van een gedoseerde afgifte kan een kat een overdosis krijgen van de medicatie als je de tablet kapot maakt.


Thiafeline in tabletvorm, dat wordt voorgeschreven bij een te snel werkende schildklier bij katten, is hier een voorbeeld van. Dit medicijn moet in zijn geheel worden gegeven en mag niet worden fijngemaakt. We hebben hier in een apart onderwerp over geschreven, hoe je deze pillen zonder gevecht aan je katten kunt geven! Klik daarvoor hier.

Lukt het niet om de schildklierpillen in zijn geheel aan de patiënt te geven met deze tips?
Hill’s Y/D is speciale voeding voor schildklierpatiënten. Het is hier te koop.


Voedingsmiddelen om een pil in te verstoppen

Het meest succesvol voor katten is leverworst. De blikjes Unox smeerpaté (huismerk werkt overigens net zo goed) ruiken sterker dan de meeste leverworst-soorten in het koelschap. De meeste katten zijn er gek op. U vindt de blikjes smeerleverworst doorgaans in het supermarktschap bij de cervelaat, rookworst, ingeblikte ham e.d.

Let op! Geef leverworst of andere leverproducten nooit zomaar als snack of als hoofdvoeding aan een kat. Het lichaam kan een langdurig teveel aan vitamine A (lever is rijk aan deze vitamine) niet goed uitscheiden en hierdoor kan je kat op lange termijn ernstig ziek worden.

Smeerkaas werkt ook goed. Het smaakt lekker en het kleeft, waardoor het moeilijker is voor de kat om de smeerkaas van de pil af te eten.

Sommige katten houden van pindakaas. Ook zeker de moeite van het proberen waard.

De meeste katten zijn gek op kaas. Als u een pil in een stukje kaas drukt, is de kans groot dat uw kat het in zijn geheel zal opeten.

Kaas, pindakaas en smeerkaas zijn behoorlijk zout. Dit is dan ook geen gezonde snack of hoofdvoeding. Het zou alleen gebruikt moeten worden als andere, gezondere alternatieven om medicatie te geven niet werken.

griekse-yoghurt-yiaourti-10%-vet

Veel katten zijn gek op yoghurt, een dessertlepel met een verpulverde pil werkt in dat geval goed. Er zijn katten die yoghurt te zuur vinden en dat niet graag willen eten. In zo’n geval is vette yoghurt (Griekse yoghurt met 10% vet) een goede optie. U hebt er weinig van nodig, desondanks is het prettig te weten dat een kat niet dik wordt van een beetje dierlijk vet. Katten worden vooral dik van koolhydraten. Lees daar hier meer over. Omdat vet in de natuur schaars is (prooidieren zijn mager), zijn roofdieren gek op vet. Het verstoppen van een pil in een theelepeltje roomboter kan een heel goede oplossing zijn voor uw kat.

pudding-gimpet_katzenpudding-zooplus-tip-pil-pillen-geven-kat-kattenzorg-nijmegen

Gimpet kattenpudding. Foto: Zooplus

Ook een goede optie, met name als een kat bijvoorbeeld misselijk is bij een bekende nierafwijking: kattenpudding. Het bestaat echt. Gimpet kattenpudding wordt uit echte volle melk geproduceerd. Het is lactose-gereduceerd omdat de meeste katten geen lactose kunnen verteren. De praktische staande zak is hersluitbaar en houdt de pudding ook voor een tweede keer vers en lekker.easypill-Medpets
Bij Medpets wordt Easypill verkocht. Dit is een kneedbare, deegachtige substantie waarmee u de vorm en smaak van een tablet kunt maskeren. Door Easypill om een tablet heen te kneden alvorens u het aan uw kat geeft, vergroot u de kans dat uw dier de tablet in de bek wil nemen en doorslikt. De meeste katten vinden de smaak van Easypill erg lekker en bij een kortdurende kuur is dit een heel goede optie om te gebruiken. Als u via deze link een bestelling doet bij Medpets, dan doneert u automatisch en zonder extra kosten aan Kattenzorg!

Als u echter genoodzaakt bent uw kat(ten) iedere dag medicatie te verstrekken, dan is Easypill behoorlijk duur in gebruik. Kattenzorg-vrijwilliger Marieke had meerdere bejaarde katten die dagelijks (meermaals) medicatie moesten krijgen. Om die reden ging zij op zoek naar een betaalbaar alternatief voor Easypill.

En dat heeft ze gevonden! Bij Zooplus zijn zachte sticks te koop. Deze hebben de naam Sanabelle Kattenstick Graanvrij. Ideaal ook voor katten die geen suiker en graan mogen hebben, bijvoorbeeld katten met diabetes.zooplus-67781_pla_bosch_sanabelle_catstick_kattenzorg-nijmegen

Na een paar jaar vielen deze sticks een beetje uit de smaak. Marieke is op zoek gegaan naar een alternatief en Tonick eet zijn schildkliermedicatie met smaak nu ik de pillen verstop in Cat Yums! Het is niet duidelijk of hier graan in verwerkt is, in ieder geval geen suiker.Vitakraft_Cat_Yums_zooplus-kattenzorg-nijmegen

De katten van Marieke krijgen ook 3x per dag een verpulverde tablet Traumeel tegen artrose en angstklachten. Die pillen zijn best groot om zo te geven en om die reden maakt Marieke ze fijn en mengt ze met liquid snack. De katten likken het probleemloos op!zooplus-262958_vitakraft_cat_liquid_h_hnchen-kattenzorg-nijmegen

Als u de zachte snacks om pillen in te verstoppen zou willen bestellen bij Zooplus, doe dat dan via onderstaande banner (het plaatje) dan komt u in de webshop terecht. U doet Kattenzorg hiermee een groot plezier, want bij iedere bestelling via deze banner krijgt Kattenzorg een donatie! Het mooiste is dat het u helemaal niets kost, u hoeft alleen maar via onze website bij onderstaande webshops te winkelen.

Let op: bezoek geen andere websites tijdens uw aankoop en zoek niet naar kortingscodes.
Anders wordt de donatie voor Kattenzorg NIET geregistreerd.

zooplus.nl


Niet alle medicatie komt in pil- of poedervorm. Een van de katten van Marieke heeft een typische kwaal die vaker voorkomt bij oudere katten: obstipatie. Hij moet hiervoor de rest van zijn leven dagelijks laxeermiddel gebruiken. laxulon
Het probleem bij deze kat is dat hij het laxeermiddel niet lekker vindt. Het is kleverig en ook dat vindt hij een onprettig gevoel aan zijn snuit. De truc bij deze kat is om het laxeermiddel te mengen met Gourmet Gold mousse.

gourmet-gold-mousse-

De geur is erg sterk en maskeert de smaak van het laxeermiddel. Katten eten namelijk met hun neus! Meer daarover leest u hier. Doordat deze kat van Marieke de mousse (aangelengd met water) opdrinkt, heeft hij minder last van de kleverige structuur van het laxeermiddel. Deze Gourmet is géén gezonde blikvoeding te noemen. Het bevat hoofdzakelijk granen en er zit suiker in. Gebruik dit dan ook alleen in kleine hoeveelheden om uw kat medicatie te laten innemen en niet als hoofdvoeding.

Update september 2017

Bij Zooplus is een goede mousse te koop. My Star bestaat niet uit graan, maar uit spiervlees en ingewanden (70%). Zonder conserveringsmiddelen, kleurstoffen en aroma’s en zonder toevoeging van suiker! De mousse is iets minder luchtig dan van Gourmet en het ruikt (uiteraard) ook anders, maar de katten van vrijwilliger Marieke vinden dit gezonde alternatief een goede keus!


Update februari 2018

Zooplus verkoopt nu ook “kattensoep”! Oudje Tonick (nu 18 jaar) vindt het heerlijk. Alle pillen die verpulverd mogen worden en de vloeibare medicatie doe ik erin en het gaat probleemloos op.


Heeft uw oudere kat ook last van obstipatie en heeft de dierenarts geadviseerd laxeermiddel te geven? Bij Medpets wordt voor een scherpe prijs het huismerk van het welbekende Laxatract verkocht onder de naam Laxulon. Dit werkt net zo goed als het duurdere merkartikel. Zowel Laxatract als Laxulon zijn verkrijgbaar bij Medpets. Mocht u interesse hebben om een laxeermiddel te bestellen bij Medpets, doe dat dan via deze link. Kattenzorg ontvangt dan automatisch een donatie, en het kost u niets extra.


Wij hopen dat u iets hebt aan deze tips. Als u nog vragen hebt, dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen. Onze vrijwilligers hebben jarenlange ervaring met katten en de medische problemen waar katten soms helaas mee geconfronteerd worden. Uit jarenlange ervaring met katten kunnen wij u tips en adviezen geven. Ook kunnen wij u met specifieke vragen verwijzen naar organisaties met bepaalde expertises, zij hebben ook tips uit de praktijk.