Kat versus hond – door Frank Gerards

frank-gerards-kat-kattenzorg-nijmegen-kat-versus-hond

Kat versus hond – door kattengedragstherapeut Frank Gerards

Dit artikel is eerder verschenen in ‘Het Reckveldje’, het blad van Het Reckveld voor klassieke homeopathie voor dieren

frank-gerards-reckveldje-homeopathie-dieren-kattenzorg-nijmegen

Als kattengedragstherapeut en kattenverzorger hoor ik heel vaak dat mensen kiezen voor een kat in plaats van een hond omdat een kat “makkelijker is qua verzorging” en dat een kat “veel minder tijd kost”.

Natuurlijk hoef je een kat niet uit te laten en hoef je er niet mee door de regen te wandelen of ermee naar de hondenschool te gaan, maar ik denk dat goede verzorging van een kat misschien wel moeilijker is dan de verzorging van een hond.

Om maar even een bekend voorbeeld te noemen: medicijnen toedienen bij veel katten is een ramp. Er zijn gelukkig altijd uitzonderingen op de regel, maar over het algemeen is het erg lastig medicatie toe te dienen bij een kat. Terwijl de gemiddelde labrador de pil in een plakje leverworst niet eens opmerkt. Ander voorbeeld: je hoeft een kat niet uit te laten zoals een hond maar je moet wel dagelijks de kattenbak(ken) controleren, leegscheppen en verschonen.

Ik vind zelf dat het gedrag van een kat complexer is dan het gedrag van een hond, er zijn uiteraard altijd uitzonderingen mogelijk. Zo laten katten pijn niet tot nauwelijks zien, pas als het enorm acuut is hoor je een kat krijsen of gillen van de pijn. De meeste katten met pijn trekken zich terug, gaan meer slapen of worden plotseling agressief. Pijnsignalen worden heel snel gemist door verzorgers.

Katten in het wild brengen vele uren per dag door met jagen, veel huiskatten hebben de hele dag brokjes tot hun beschikking, maar de jachtbehoefte blijft. Tevens hebben katten grote behoefte om te kunnen klimmen, krabben en jagen.gino-nagels-uitkrabben-boom-markeren-ontklauwen-slecht-kattenzorg

Een kat heeft dus behoorlijk wat natuurlijke behoeftes. Als je daarin als verzorger niet of niet goed voorziet dan gaat dit ten koste van het welzijn van de kat en/of de kat gaat probleemgedrag vertonen zoals onzindelijkheid, agressie of sloopgedrag.

krabpaal-ambiente-huisdiersuper-kattenzorg-nijmegen-jose (3)

Een kat moet dus altijd:

  • hoge ligplekken hebben
  • meerdere drinkplekken hebben
  • meerdere krabplekken hebben van verschillende materialen
  • kunnen klimmen
  • kunnen spelen (oefenen voor de jacht)
  • de beschikking over voedsel hebben
  • voldoende ruimte hebben (zeker als er meerdere katten in hetzelfde huis wonen)

poezen-krabpaal -verdiepingen-hond-versus-kat-frank-gerards

Als in al deze natuurlijke behoeftes ruimschoots wordt voorzien dan is je huis katvriendelijk en je kat blij!

Over het algemeen wordt er maar heel weinig met de kat gespeeld, terwijl de kat hier wel behoefte aan heeft: 20 minuten per dag spelen met de kat is eigenlijk een minimum. Je kunt katten ook trainen door middel van de clicker, katten zijn erg intelligente dieren die de clickertraining vaak erg leuk vinden.

clicker-kat-clickertraining-frank-gerards-hond-versus-kat

Bij de dierenafdeling van Action zijn goedkope clickers te koop

Probeer je kat maar eens te laten zitten op commando, je zult verbaasd zijn over hoe snel hij leert!

Katten zijn ongelofelijk mooie fantastische dieren, maar qua verzorging en tijdsbesteding doet een kat in mijn ogen niet onder voor een hond.

Wil je een happy en blije kat?  Voorzie dan ruimschoots in zijn natuurlijke behoeftes!

Frank Gerards, kattengedragstherapeut bij Dierenwelzijnscentrum Vitalidad

frank-gerards-logo-vitalidad-kattenzorg-nijmegen