Katje met kunsten

Chloe o’Brian: het katje met kunsten

2010-09-18-kattenzorg-vrijwilliger-marieke-met-katje-chloe-obrian

Kattenzorg-vrijwilliger Marieke heeft al een keer een stukje geschreven over haar ex-zwerfkittentje
Chloe o’Brian (genoemd naar een humoristisch personage uit de Amerikaanse tv-serie 24 met Kiefer Sutherland).

chloe o'brian-24-mijn-katje-met-kunsten-kattenzorg-nijmegen

Chloe verdient het om opnieuw in de schijnwerpers te worden gezet en haar vrouwtje vertelt!

Chloe is dan ook een heel bijzonder meisje, een katje met kunsten. Van een bang, spugend, bijtend en blazend zwerfkittentje dat geen huiselijk leven kende en nauwelijks omgang met mensen had gehad tot ze 10 weken oud was, ontpopte zij zich tot een knuffelkatje 1e klas.

chloe-het-gevonden-kittentje-geen-mensen-gewend

Het levensverhaal van Chloe is onthutsend met een “eind-goed-al-goed” en zeker de moeite waard om te lezen, dat kan hier.

Vriendjes gemaakt

Voor een katje dat in de kritieke socialisatiefasen niet vertrouwd is geraakt met mensen, zijn vriendschappen met mensen heel wat. Chloe is erg selectief in wie ze aardig vindt en wie ze vertrouwt. In het algemeen blijkt dat ze “kattenmensen” kan waarderen. Mensen die zelf katten hebben, weten vaak precies hoe ze zich moeten gedragen om een kat “het hof te maken”, zogezegd. Staren is uit den boze! Midas Dekkers heeft in een humoristisch artikel uitgelegd waarom katten op schoot springen bij een kattenhater. Mensen die zelf katten hebben, weten vaak hoe ze de zaken moeten aanpakken om te zorgen dat een vreemde kat hen leuk vindt.

Bij mijn goede vriendin Nienke is dat anders. Nienke is een enorme dierenliefhebber en zij is ook verantwoordelijk voor het grootste deel van de fantastische foto’s van mij en mijn katten uit mijn privécollectie, die ik mag gebruiken om de artikelen van Kattenzorg te illustreren. Zij heeft zelf echter nog geen katten gehad. Haar rustige manier van doen en geduld in de benadering van mijn katten, heeft haar veel interactie met – en liefde van – mijn katten opgeleverd. Onderstaande foto vond ik geweldig! Toen ik die zag, dacht ik maar één ding: Garfield. U ziet de gelijkenis zeker ook?

chloe-katje-met-nienke-marieke-van-de-weijer-garfield-kattenzorg-nijmegen

©Garfield

Katten met een gevoel voor humor

In mijn leven heb ik twee katten gehad met “een gevoel voor humor”. Ik hou er niet zo van om dieren te vermenselijken, dat komt ze meestal niet ten goede. Soms zijn er van die situaties of gedragingen die je gewoon geen andere naam kunt geven dan iets menselijks. Humor is er een van.

De eerste kat die ik had die een gevoel voor humor leek te hebben was Gino.

kat-gino-marieke-van-de-weijer-kattenzorg-nijmegen

Mijn prachtige kat Gino (in 1999 uit het asiel gehaald, hij is overleden in 2009) was gek op aandacht. Als hij merkte dat er mensen naar hem keken, ging hij zich enorm uitsloven. Zo herinner ik me een situatie dat hij rustig in de tuin zat, tot hij de buren en hun visite ontdekte, die de tuin bekeken. Ineens sprong hij op, besprong denkbeeldige prooitjes, vloog heen en weer door de tuin, tot vermaak van de buren en hun visite. En dat deed ’t ‘m: die aandacht! Het was zo komisch om hem zo bezig te zien. Hij had wel meer grappige acties. Als hij van buiten kwam en onder de smeer zat, dan zei ik tegen hem: heb je weer zakgeld verdiend als automonteur? Gino leek er altijd op uit te zijn om De Mens te vermaken en dat kon hij heel goed.

kat-gino-kattenzorg-vrijwilliger-marieke-smeer-op-gezicht

Praten met het vrouwtje

Chloe is mijn tweede katje met een gevoel voor humor. En ze praat veel.

chloe-praten

Chloe zit brutaal op de tafel te miauwen (en het vrouwtje praat terug natuurlijk)

Ik weet wel dat katten alleen tegen mensen miauwen en ze weten dat dit gedrag hen aandacht oplevert. Maar zeg nu zelf! Een katje dat in haar slaap praat, met haar allerschattigste stem, dat kún je als eigenaar toch niet negeren!

chloe-slapen

Tv kijken

In de jaren ’80 beweerden toonaangevende kattenmagazines nog dat het voor dieren onmogelijk was om tweedimensionale beelden te zien. Veel mensen hadden hier hun twijfels bij. Dieren die zichzelf zagen in de spiegel en daarop reageerden, honden die blaften naar een weerspiegeling in een ruit…en dieren die tv kijken. Nog steeds is niet onomstotelijk door de wetenschap bewezen dat dieren tv kunnen kijken, of wát ze dan precies zien. En zien ze hetzelfde als wij? Feit is dat Chloe een fervent tv-kijker is en ze heeft haar favoriete genre: andere dieren. Planet Earth, de prachtige en bekroonde BBC-serie met natuur en dieren, vond Chloe in ieder geval het kijken waard. De scène dat een fluithaas uit zijn hol kwam en werd bekeken door een Tibetaanse vos, heb ik wel 8x teruggespoeld en opnieuw aangezet. Ze kreeg er geen genoeg van en ze wilde zowat in het scherm kruipen.

Andere grappige kunsten van Chloe

Ook tijdens de sfeervolle kerstdagen laat Chloe zich van haar komische kant zien. Wat ze er precies mee bedoelt is onduidelijk, maar de vitrage was ineens “een ding”. Ze reikte steeds met haar pootje naar boven, waar ik dan weer ontzettend schattige foto’s van kon schieten. Misschien was dit ook wel weer gewoon een manier van aandacht trekken van dit jonge katje, en wederom met succes!

kerst-chloe-pootje

En ja, voor het eerst sneeuw! Wat doe je ermee? Wat een fascinerend wit spul is dit, en er lijken zelfs balletjes van gemaakt te zijn, tijd om ermee te spelen!

chloe-sneeuw

Chloe heeft ook een bijzondere hobby en bij gebrek aan een betere benaming noemen wij dit “stokstaarten”.

Als klein meidje begon ze ermee. Ze ging “op haar billen” zitten met haar pootjes tegen de de krabpaal en de bedoeling was dat ik haar zijtjes zou wrijven en haar kusjes zou geven op haar kopje. Heeeerlijk vindt ze dat en het is echt haar speciale dingetje!

Een tijdschriftje lezen gaat ook niet zonder Chloe. Waar veel katten op je krant gaan liggen, maakt zij van de gelegenheid gebruik om bovenop je rug te gaan zitten, een goede uitkijkpost, zacht en comfortabel!

chloe-op-rug-zitten
Het mag inmiddels duidelijk zijn dat Chloe van aandacht houdt. Dit komt het meest tot uiting als iemand een fotocamera in de hand heeft. Dan gaat mevrouwtje zich extra leuk gedragen en uitsloven.

2012-02-11-voorpagina-gekke-chloe

Het knapste kunstje van Chloe

Het knapste kunstje van Chloe is dat ze een koprol kan maken. In mijn oude huis deed ze dit altijd alléén op de grond in de keuken. In het huis waar ik nu woon, doet ze wel eens een halfslachtige poging, maar nooit meer zo spectaculair als ik hier gefilmd heb. Dank aan Lex van De Siberische Kat voor de technische hulp bij dit filmpje!

Katten, wat zijn ze toch bijzonder en wat kun je veel van ze houden!