Mogelijkheden bij een kattenallergie?

Zijn er mogelijkheden bij een kattenallergie?

niezen

Een van de meest voorkomende redenen om een kat te herplaatsen is een allergie

De meeste mensen denken dat een allergie voor katten wordt veroorzaakt door de haren van de kat. Dit is niet het geval. Bij een kattenallergie reageert het afweersysteem van het lichaam wanneer het in contact komt met kattenallergeen. Het belangrijkste allergeen van de kat is het “Fel d 1 eiwit”. Dit eiwit wordt geproduceerd door de talgklieren in de kattenhuid. Ook wordt Fel d 1 gevonden in het speeksel van de kat. Sommige mensen hebben minder klachten bij een langharige kat, omdat de huidschilfers beter “verpakt” blijven onder de dikke vacht dan bij een kortharige kat.

Hypoallergene kattenrassen

kat-en-allergie-allergisch-kattenallergie-kattenzorg-nijmegen-sphynx

Een nieuwe trend is de bewering dat er hypoallergene kattenrassen bestaan. Dit is leuk om te roepen, maar slecht onderbouwd. Er zijn kattenrassen die minder Fel d 1 produceren, waardoor een allergische kattenliefhebber mogelijk minder klachten ervaart.

Voordat je nu naar een fokker gaat rennen om een van deze mooie rassen aan te schaffen: garanties zijn er niet. Het hangt van de ernst van je allergie af en van de medicatie of hulpmiddelen die je geprobeerd hebt.

Als je wil proberen een kat aan te schaffen terwijl je een allergie hebt, dan raden wij aan goede afspraken te maken met de fokker of degene die een volwassen kat van dit lijstje herplaatst. Zorg dat je zwart op wit hebt dat je de kat kunt terugbrengen als je allergieklachten zo erg opspelen dat je de kat niet kunt houden.

2017-09-05 19_14_54-Hypoallergenic Cat Breeds _ petMD

Sommige mensen hebben weinig klachten van gewone huiskatten bij mensen die maatregelen nemen. Daarbij kun je denken aan: het huis vaak luchten (het hele jaar door minimaal een half uur per dag alle ramen en deuren open), alleen harde vloeren in huis en vaak stofzuigen met een stofzuiger met een HEPA-filter.

Iedere allergie is anders, geen allergiepatiënt is hetzelfde en iedere kat is verschillend. De meeste mensen met (ernstige) allergieklachten denken goed na over de aanschaf van een kat.

Dat ligt anders bij mensen die al een kat hébben en allergisch geworden zijn. Of een kindje hebben gekregen dat allergisch is. Een allergie voor huisdieren komt zelden “alleen”; doorgaans hebben mensen die allergisch zijn voor katten ook nog last van een of meer ándere allergieën. Heel vaak wordt hooikoorts als bijkomende allergie genoemd.

Al jaren verzamelt Kattenzorg alle informatie over kattenallergie. Zoals je misschien weet is “een allergie” de meest gebruikte smoes om een kat te herplaatsen en dat is heel erg jammer, want wij hebben liever dat mensen eerlijk zijn over de reden van herplaatsing, zodat wij op zoek kunnen gaan naar het best passende baasje.

Natuurlijk krijgen wij ook aanmeldingen van mensen die zelfs hun medische rapporten naar ons opsturen om aan te tonen dat zij (of hun kinderen) écht allergisch zijn.

Wat de reden van herplaatsing ook is: een allergie is geen hopeloze, uitzichtloze toestand! De wetenschap staat niet stil en vaak weten wij mensen ook nog nieuwe dingen te vertellen met ons document ‘Kat en Allergie’. Als je je kat heel graag wilt houden, dan zijn is onze informatie en de tips de moeite waard om even te lezen. Herplaatsen kan altijd nog!

Klik op de deze link voor het document (PDF): Kat en Allergie.

Hebt je geen PDF-reader? Je kunt hier gratis een PDF-programma downloaden. Als je geen PDF-programma kan of wil downloaden, dan sturen wij u de gewenste bestanden met alle plezier toe via de gewone post. Neem in dat geval contact met ons op.

Bron: